Prosinec 2008

Čokoládové brownies s bílou čokoládou

5. prosince 2008 v 10:34 | coco-choc |  Sladké hříchy
Čokoládové brownies jsou skvělé svou nízkou náročností na počet surovin a vysokou náročností na mnoho a mnoho té nejlepší čokolády. Pokud patříte mezi "čokoholiky", určitě si tento hříšný dezertík zamilujete.

Ingredience:
  • 250 g té nejlepší hořké čokolády (alespoň se 70 % kakaa)
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 250 g třtinového cukru
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 100 g bílé čokolády
  • 80 g hladké mouky
Postup:
Hořkou čokoládu rozpustíme společně s máslem nad vodní lázní (použijte ohnivzdornou nádobu). Jakmile se čokoláda rozpustí, vyjmeme z vodní lázně a necháme zchladnout. V jiné míse smícháme prosátou mouku s kakaem. V další míse vyšleháme vjece s cukrem do pěny. Do této pěny vmícháme čokoládové máslo a prosijeme kakaovou mouku. Nakonec vmícháme na kousky nasekanou bílou čokoládu. Těsto vlejeme na širší plech, který jssme vyložili pečicím papírem nebo vymazali máslem a vysypali strouhankou či hrubou moukou. Brownies pečeme při 170 stupních asi 20 - 25 minut. Brownies je hotové, když je střed ještě trochu vláčný a na povrchu je kůrčička. Brownies se krájí až po vychladnutí, mohly by se vám jinak srazit.

Dort s čokoládovou duší

4. prosince 2008 v 16:39 | coco-choc |  Sladké hříchy
Myslíte si, že Nutella je dobrá jen na lžičku? Omyl. Nutella je výborná i na pečení. Vyzkoušejte tento máslovo-oříškový dort, který nechává Nutelle prostor vyniknout. Dort je nejlepší ještě trochu teplý, kdy je Nutella krásně vláčná a teplá. Jen pozor: v tomto stavu je dort opravdu návykový.

Ingredience:
  • 5 (vrchovatých) lžic Nutelly
  • 170 g másla
  • 170 g krystalového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 4 lžičky skořice
  • 100 g najmeno nasekaných lískových oříšků (50 g do těsta a 50 g na posypání)
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 žloutky
  • sníh ze 3 bílků
Postup:
Do mísy vlijeme rozpuštěné, ale již ne horké máslo, přidáme cukr, mléko, skořici, 50 g oříšků a žloutky. Vymícháme do tekuté směsi. Přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Mouku zapracujeme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Dortovou formu (o průměru 23 - 25 cm) vymažeme másle a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Vlijeme 3/4 těsta. Na těsto naklademe Nutellu a vlijeme zbytek těsta. Na závěr dort posypeme oříšky. Vložíme do trouby rozehřáté na 170 - 180 stupňů. Pečeme asi 60 minut. Upečenost dort můžeme vyzkoušet špejlí, ale tato metoda zde trochu selhává, jelikož špejle bude obalená Nutellou, budete muset špejli podrobit drobnohledu.
A kam dál?