Srpen 2009

Výlet do Chebu (nejen) na Valdštejnské slavnosti

31. srpna 2009 v 0:37 | coco-choc |  Kam vyrazit?
Cheb - krásné, historické město v západních Čechách. Cheb leží v "lázeňském trojúhelníku", tj. Mariánské Lázně, Karlovy Vary a Františkovy Lázně (není jeho součástí, ale leží v jeho "středu"). Ještě můžeme říci, že do Německa je to, co by kamenem dohodil (10 km do nejbližšího městečka, které je mimochodem zásobeno, co se týče potravin lépe než leckteré velkoměsto). Ale zpět k Chebu.
Pokud se vydáte do Chebu na výlet, jistě nebudete zklamaní. Cheb, jakožto město s bohatou historií, má nádherné centrum, téměř zrekonstruovanou pěší zónu, pár příjemných míst na posezení (o tom ještě níže) a krásné okolí kolem Poohří. A pokud už jste "všechno" z Chebu viděli, vydejte se na kolonádu do Mariánských či Františkových Lázní, navštivte Seeberg či přírodní rezervaci Soos... možností je hodně.

Ve dnech 28. - 29. srpna se v Chebu uskutečnily již třetí Valdštejnské slavnosti. Psát, že je Cheb spjat s Valdštejnem, respektive s Valdštejnovým koncem, není jistě třeba. Od roku 2007 se v Chebu začaly konat tyto slavnosti a každý rokem nabývají na "síle a kráse". Vévoda z Frýdlantu přijíždí se svou družinou v dobových kostýmech, na náměstí se konají historické trhy, je mnoho doprovodných akcí, které vyvrcholí velkolepým ohňostrojem.

Na slavnostech na Vás dýchne úplně jiná doba, zmizí shon dnešní doby, místo asijským trhovců jsou stánkaři v dobových kostýmech, můžete se napít medoviny, piva a dalších lahodných moků, můžete ochutnat rožněné sele...

Klobásku?
Nebo selátko?
Krásná cedulka, krásná cena?!
Důkaz, že nenutím přítele stravovat se vegetariánsky :-)
Nemáte hlad? Nevadí, zakupte si dřevěné "spotřebiče" do Vaší moderní kuchyně :-)
Nepotřebuje košík?
Či svíčku?
Anebo zajděte do místního muzea, ve kterém 28. srpna začala "Knedlíková výstava". Již samotné muzeum stojí za návštěvu. Muzeum, původně Pachelbelův dům, je světkem Valdštejnova zavraždění a snad jen on může říci pravdu, ale neřekne, přesto se jděte na ložnici, kde byl Valdštejn zavražděn či na jeho jezdecké boty. A nebojte v muzeu je toho k vidění samozřejmě víc :-)

Jak jsem psal výše, výstava začala 28. srpna a končí až 10. ledna. V tomto období se budou konat "Knedlíkové dny" - bude se vařit, soutěžit a i tradiční Knihobraní bude mít podtitul "Toulky českou kuchyní". Výstava je zaměřena na česko-německý (hlavně bavorský) fenomén zvaný knedlík.
Máte rádi knedlíky?
Tak na tuto výstavu jistě zavítejte. Uvidíte zde historické nástroje používané pro výrobu knedlíků, servírovací sady i knedlíkové reklamy či si můžete přečíst nějakou tu knedlíkovou pověst, kterou Vám neprozdradím... Protože nejlepší stejně bude výstavu navštívit osobně:-)
Vrhačka knedlíků z pověsti osobně :-)
Je libo vařit podle původní kuchařky?
Už Vám vyhládlo a po rožněném selátku by přišlo k chuti něco sladkého? Výborně. Zavítejte do kavárny Café Bartholomeus.
Bartholomeus je oblíbený nejen místními obyvateli (s přítelem sem zajdeme vždy moc rádi :-), ale i návštěvníky města. Kavárna se nachází na náměstí Jiřího z Poděbrad, a pokud je hezky, tak si můžete sednout na terasu (pohodlně se usadíte do protěných křesílek) a při popíjení kávy můžete sledovat dění na náměstí (což udělalo při Valdštejnských slavnostech více lidí, tak bylo opravdu plno).
Dopředu je nutno ale říci, že se jedná opravdu o kavárnu (ne že by zde nebyla možnost dát si oběd, ale výběr je užší), a proto musíte ochutnat některou z jejich vynikajících (všechny) káv. A pokud bych si musela vybrat jen jednu položku z jídelního a nápojového lístku, vybrala bych si Bartholomeus coctail (dopředu avizuji, že nesnáším jahody a banány - kokteil je z banánů, jahod a grenadiny - a mohla bych se po tomto nápoji utlouct :-). A naše objednávka: Caffé Latte a medovník (tento medovník není tak suchý jako většina vyzkoušených kavárenských medovníků), zelený čaj v konvičce (zde mám jedinou výtku, před časem k čaji dávali tmavé cukrové krystalky a nyní jsem dostala klasické "bílé"), ale Bartholomeus coctail mi to vynahradil.
Takovou soupravu bych brala i doma...
Dáte si také?
A můj milovaný coctail:-)
Jako vždy jsme odcházeli spokojeni a rádi se tam vrátíme (ještě mám jeden typ na vynikající restauraci v Chebu, ale o tom až příště).

Pokud máte ještě chuť na něco sladkého, doporučuju (ale na vlastní nebezpečí) návštevu Belgické čokoládovny (nejlepší výběr, na jaký jsem zatím v republice narazila, navíc už si tam pomatují, jaké bonbónky máme s přítelem rádi :-).
Deitaly jsou velmi lákavé :-)
O kousek nad čokoládovnou, na druhé straně, se nachází Lázeňské oplatky.
Pokud jezdíte do Mariánských či Františkových lázní, Karlových Varů jistě znáte tyto prodejny, kde dostane teplou ořískovou či čokoládovou oplatku. Pravda, viděla jsem je i na Staroměstské náměstí, ale jakmile jsem spatřila cenu, přešla mě chuť. S oplatkou v ruce doporučuju projít se do Poohří a kochat se přírodou.

Záběr na nově zrekonstruovaný kostel sv. Mikuláše - dominantu Chebu
Cheb za náštěvu opravdu stojí :-)

Strouhaná tvarohová bábovka

30. srpna 2009 v 21:49 | coco-choc |  Sladké hříchy
Ještě jsem stihla shledat se do konce soutěže (předpokládám, že Soutěž o českou bábovku je známá ve všech luzích i hájích :-) se svou formou na bábovku a klasickou troubou. Dlouho jsem přemýšlela, jakým bábovkovým nápadem přispět do soutěže. Tradičních bábovek je tam mnoho, originálních ještě víc… Volba byla těžká. Ale říkám si, tvarohu není nikdy dost (zatím jsem nenarazila na nikoho, kdo by neměl tvarohové dezerty rád :-). Základní ingredience tedy byla, ale co dál? V týdnu jsem pekla koláč, který byl mou improvizací na klasický strouhaný koláč a buchtu ze Zapálené kuchařky (tzv. Tvá rohová buchta). Koláč se vydařil, a tak mě napadlo, proč ho nezkusit jako bábovku? A výsledek? Velmi zdařilý (včera večer upečeno, během dneška snědeno :-)

Pokud máte rádi tvaroh tak jako my a pokud nemáte rádi suché buchty, tak vyzkoušejte tuto bábovku. Bábovka je vláčná, tvarohu je v ní požehnaně a jak by řekla můj přítel: "Je mokrá" (a tak to má nejradši…)

Ingredience:

Strouhané těsto
  • 100 g jemného cukru (světlý třtinový, klasická krupice nebo i moučkový)
  • 1 vejce
  • 100 g nasekaných nebo namletých oříšků (my jsme použili vlašské, ale můžete i lískové, mandle atd.)
  • 150 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • cca 300 - 350 g hladké mouky
Tvarohová směs
  • 4 měkké tvarohy (použijte raději ve vaničce - není tak suchý; je jedno jak vysoce tučné použijete či jak je nakombinujete)
  • 200 g cukru (přidejte nebo uberte podle chuti)
  • vanilkový cukr na ovonění (domácí je samozřejmě nejlepší)
  • 3 vejce

Postup:
Nejprve si připravte těsto, protože ho musíte dát zmrazit. Ušlehejte cukr s vejcem, oříšky, kakaem a rozpuštěným máslem.
Prosijte mouku s práškem do pečiva (mouku přidávejte postupně). Vytvořte těsto, které se nebude lepit, ale nesmí se také drolit. Těsto vložte do sáčku, trochu splácněte (rychleji zmrzne) a vložte do mrazáku. Tak 45 minut až hodinka bude stačit. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvarohy ušlehejte s cukrem a vejci - jak jednoduché. Formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou. Trochu zmrzlého těsta nastrouhejte na dno bábovkové formy (ať máte kůrčičku :-).
Jen neujídat....
Zbytek těsta nastrouhejte, většinu zamíchejte do tvarohové náplně a trochu si nechte na posypání povrchu bábovky.
Pečte při 180 stupních asi hodinu a půl. Bábovka je velká a musí se propéct, ale stojí zato.

A takhle vypadá nakrájená (ehm vypadla :-)

Dobrou chuť

Tvarohová bábovka s překvapením

10. srpna 2009 v 20:56 | coco-choc |  Sladké hříchy

Konečně jsem se dostala ke své bábovkové formě a klasické troubě. Této příležitosti jsem musela okamžitě využít a poslat svůj skromný příspěvek do "bábovkové souteže" (http://www.gurmanka.cz/).
Vybrala jsem (za pomoci dalších mlsných jazýčků) jemnou tvarohovou bábovku, která je od té klasické (po 250 g tvarohu, cukru a másla) vláčnější a není tak mastná (názor je vždy subjektivní). Bábovku ráda vyšperkuju o nějaké to překvapeníčko - tentokrát v podobě hořké oříškové čokolády. Vyzkoušejte a třeba Vám zachutná jako nám...

Ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 100 g másla
  • 200 g cukru (použila jsem světlý třtinový)
  • 1 vanilkový cukr (vlastní výroba je samozřejmě nejlepší)
  • 5 lžic mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • sníh ze 4 bílků
  • 4 žloutky
  • např. 100 g hořké oříškové čokolády

Postup:
V míse ušlehejte tvaroh s oběma cukry, žloutky a pudinkovým práškem. Rozehřejte si máslo spolu s mlékem (skvěle poslouží mikrovlnka), nechte trochu vychladnout a zašlehejte do tvarohu.
Přisypte mouku s práškem do pečiva a vyšlehejte do hladkého těsta.
Ke konci opatrně vmíchejte sníh z bílků (zde již nešlehejte).
Vlijte do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
Bábovku můžete dát péct v této podobě anebo na její povrch naházejte kousky čokolády (vězte, že i nutella nebo také vlašské oříšky si s touto bábovkou rozumí).
Pečte při 200 stupních asi 45 minut.
No, není krásná?
A takhle vypadá po rozkrojení....
Dobrou chuť!
A kam dál?