Strouhaná tvarohová bábovka

30. srpna 2009 v 21:49 | coco-choc |  Sladké hříchy
Ještě jsem stihla shledat se do konce soutěže (předpokládám, že Soutěž o českou bábovku je známá ve všech luzích i hájích :-) se svou formou na bábovku a klasickou troubou. Dlouho jsem přemýšlela, jakým bábovkovým nápadem přispět do soutěže. Tradičních bábovek je tam mnoho, originálních ještě víc… Volba byla těžká. Ale říkám si, tvarohu není nikdy dost (zatím jsem nenarazila na nikoho, kdo by neměl tvarohové dezerty rád :-). Základní ingredience tedy byla, ale co dál? V týdnu jsem pekla koláč, který byl mou improvizací na klasický strouhaný koláč a buchtu ze Zapálené kuchařky (tzv. Tvá rohová buchta). Koláč se vydařil, a tak mě napadlo, proč ho nezkusit jako bábovku? A výsledek? Velmi zdařilý (včera večer upečeno, během dneška snědeno :-)

Pokud máte rádi tvaroh tak jako my a pokud nemáte rádi suché buchty, tak vyzkoušejte tuto bábovku. Bábovka je vláčná, tvarohu je v ní požehnaně a jak by řekla můj přítel: "Je mokrá" (a tak to má nejradši…)

Ingredience:

Strouhané těsto
  • 100 g jemného cukru (světlý třtinový, klasická krupice nebo i moučkový)
  • 1 vejce
  • 100 g nasekaných nebo namletých oříšků (my jsme použili vlašské, ale můžete i lískové, mandle atd.)
  • 150 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • cca 300 - 350 g hladké mouky
Tvarohová směs
  • 4 měkké tvarohy (použijte raději ve vaničce - není tak suchý; je jedno jak vysoce tučné použijete či jak je nakombinujete)
  • 200 g cukru (přidejte nebo uberte podle chuti)
  • vanilkový cukr na ovonění (domácí je samozřejmě nejlepší)
  • 3 vejce

Postup:
Nejprve si připravte těsto, protože ho musíte dát zmrazit. Ušlehejte cukr s vejcem, oříšky, kakaem a rozpuštěným máslem.
Prosijte mouku s práškem do pečiva (mouku přidávejte postupně). Vytvořte těsto, které se nebude lepit, ale nesmí se také drolit. Těsto vložte do sáčku, trochu splácněte (rychleji zmrzne) a vložte do mrazáku. Tak 45 minut až hodinka bude stačit. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvarohy ušlehejte s cukrem a vejci - jak jednoduché. Formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou. Trochu zmrzlého těsta nastrouhejte na dno bábovkové formy (ať máte kůrčičku :-).
Jen neujídat....
Zbytek těsta nastrouhejte, většinu zamíchejte do tvarohové náplně a trochu si nechte na posypání povrchu bábovky.
Pečte při 180 stupních asi hodinu a půl. Bábovka je velká a musí se propéct, ale stojí zato.

A takhle vypadá nakrájená (ehm vypadla :-)

Dobrou chuť
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 31. srpna 2009 v 11:20 | Reagovat

Je to sympatický recept, především tím strouháním těsta :-).
Rozhodně ho vyzkouším,jakmile se bude rýsovat větší rodinná sešlost. Pro jistotu si recep kopíruju a tisknu :-).

2 coco-choc coco-choc | Web | 31. srpna 2009 v 12:04 | Reagovat

[1]: U nás jsou tvarohové moučníky moc a moc oblíbené. Neustále hledám nové recepty, ale Strouhaný koláč, který mi byl inspirací pro tuto bábovku (a že se
fakt povedla :-), "Trojbarevka" (recept v nejbližší době doplním) a "Samožer" (recept zde také najdete)jsou naše stálice, které nikdy nezklamou. A nyní je tato řada rozšířena o Strouhanou bábovku :-)

3 Evik Evik | E-mail | 31. srpna 2009 v 21:46 | Reagovat

Tak to je přesně dle mého gusta!!! Že bych vyskoušela dřív než bábovku s tofu, která mě taky velmi láká..
Díky za inspiraci!;-)

4 coco-choc coco-choc | Web | 1. září 2009 v 0:07 | Reagovat

[3]: Bábovka s tofu? To neznám, prozraď mi více :-)

5 vilemina vilemina | Web | 1. září 2009 v 17:28 | Reagovat

Starý dobrý strouhaný - býval cca před 30 lety hitem mých kamarádek ze Severu, odkud ho znám. Z bábovky bude asi vláčnější, na plechu může být trochu dusivý. Vypadá impozantně!

6 coco-choc coco-choc | Web | 2. září 2009 v 9:31 | Reagovat

[5]: S "dusivostí" strouhaného koláče souhlasím, právě na tento jeho nedostatek je skvělý fígl, a to promíchat nastrouhané těsto s tvarohem. Takto promíchané těsto jsem pekla i v remosce (představme si plech) a byl stejně vláčný a "mokrý" jako z bábovkové formy, ale jak jsme se všichni přesvědčili, bábovka je nejlepší:-)
PS: tento nápad není můj, ale inspirovala jsem se u Zapálené kuchařky (to jen pro pořádek... abych se nezapsala na Černou tabuli :-)

7 Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 9:41 | Reagovat
8 Coach Factory Online Coach Factory Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 9:27 | Reagovat

Thank ah! Help me! Is wonderful!

9 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 4:18 | Reagovat

strong 8-O

10 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 29. listopadu 2011 v 9:51 | Reagovat

women are more and more capable of working, in a dddmanner of speaking,

11 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 23. února 2012 v 13:31 | Reagovat

This is a great way to get comments approved and solicit interaction.too.

12 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 5. března 2012 v 3:54 | Reagovat

Vladimir V. Putin won an Louis Vuitton Outlet in Russia’s presidential election, setting Louis Vuitton Outlet for a more suspenseful confrontation between Mr. Putin and opposition groups.

13 Louis Vuitton Bags Louis Vuitton Bags | E-mail | Web | 7. března 2012 v 13:08 | Reagovat

you Louis Vuitton Bags it is very good article! thank you for sharing!Your success is my inspiration.Indeed, it is wonderful.

14 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 7. března 2012 v 13:38 | Reagovat

Thank you so much, nice job! Louis Vuitton was the thing I needed to get.You guys should think of arranging some gallery to exhibit them out there! Personally I adore custom essays on this topic because they help us arise the awareness in people.

15 lapis lapis | Web | 28. září 2016 v 3:05 | Reagovat

nebankovní půjčka na 12 měsíců 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?