Dort Sacher. Je to ten pravý?!

28. září 2009 v 19:36 | coco-choc
Pravý Sacher Torte jsem ve Vídni ochutnala, a tak mohu komentovat, kritizovat, chválit i ty nepravé dortíky. A také mohu přispět svou troškou do mlýna. Mám jeden osvědčený recept (Bůh ví odkud) na tento čokoládový dort a s hrdostí (testujících bylo samozřejmě více než jen já) mohu říci, že je velmi podobný originálu. Pravda, není tak sladký jako vídeňský Sacher, a proto je možná i o trošinku lepší. K Sacher Torte je nutným doplňkem našlehaná (nesladká) smetana, za to ten můj si vystačí sám se sebou:-).

Ať už znáte či neznáte pravý Sacher Torte, vyzkoušejte tento recept, řada strávníků Vám bude velmi vděčna :-)

Ingredience:

Korpus
  • 125 g čokolády (co nejkvalitnější a s více jak 70 % kakaa)
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
Náplň
  • 340 g MERUŇKOVÉ marmelády (jiná do Sachera opravdu nepatří)
  • 1 lžíce vody
Poleva
  • 175 g čokolády (opět hořké s více jak 70 % kakaa)
  • 70 - 100 g másla
Postup:
Nejprve si připravíme korpus.

Rozehřejeme čokoládu s máslem ve vodní lázni. Mezitím ušleháme žloutky s krystalovým cukrem do pěny.
Ke žloutkům přidáme cukr... a co se stane?... mají hned světlounkou barvu :-)
Poté přisypeme kakao a hladkou mouku. Za stálého šlehání ke směsi přilijeme vychladlou čokoládu s máslem. V jiné nádobě ušleháme sníh z bílků a moučkového cukru. Sníh opatrně vmícháme do vyšlehaného čokoládového těsta (zde již nešlehejte a opatrně vpracujte sníh do těsta).
Hotové těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.
Troubu otvírejte co nejméně (raději vůbec :-), ale dort si hlídejte, každá trouba peče jinak.
Upečený korpus nechte trochu vychladnout a přendejte ho na mřížku (pokud máte) nebo na talíř (neboť nemám mřížku).
Do dortu udělejte špejlí několik vpichů, ale ne skrz na skrz - marmeláda se dostane až ke spodní části dortu). Marmeládu rozmíchejte se lžíci vody a ohřejte ji - lépe se vpije do dortu. Postupně zalijte dort veškerou marmeládou.
Možná se Vám zdá, že celá sklenička marmelády je hodně, ale věřte, že až ochutnáte, nebudete již protestovat. Nyní nechte dort vychladnout a poté ho polijte čokoládovou polevou. Čokoládu opět rozehřejte ve vodní lázni společně s máslem. Čokoládové polevy je hodně a až ztuhne, budete mít na dortu krásnou čokoládovou krustičku.
Teď už musíte jen vydržet, než čokoláda ztuhne. Dort krájejte nožem namočeným v horké vodě, ať Vám čokoláda nepopraská. Podávejte jen tak nebo našlehejte smetanu, ale hlavně tuto delikatesu nezazděte šlehačkou ve spreji.
Doufám, že si pochutnáte jako my, neboť tenhla Sachrův dort je naše mana nebeská :-)
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 29. září 2009 v 7:34 | Reagovat

Šlehačka ve spreji, to opravdu ne. Bída je, že s ní šídí v tolika cukrárnách i restauracích, na zmrzlinových pohárech i kávě.
Tvůj sacher se mi moc líbí. Myslím na něj a při vhodné příležitosti (oslav a rodiných posezení bývá přehršle) určitě vytvořím. Miluju čokoládu s vysokým podílem kakaa. Podle tvého nicku, ty také, ne?

2 Papaja Papaja | Web | 30. září 2009 v 7:30 | Reagovat

Musím říci, že jsi vážně dobrá! Když ještě navíc vezmu v úvahu Tvé skromné podmínky pro vaření, prostě jen koukám, jak jsi to nádherně zvládla. Výlet do Vídně musí na každém nutně zanechat stopy! Tvůj dortík je naprosto výstavní :-))) Sladkému moc nedám, ale hořká čokoláda je občas moje slabost. Tohle bych prostě ráda ochutnala...
P.

3 coco-choc coco-choc | Web | 30. září 2009 v 7:36 | Reagovat

[1]: Bohužel řada cukráren a kaváren vše "přizdobují" sprejovou šlehačkou. A pravděpodobně se domnívají, že díky této přeslazené, chemicky připravené hmotě dosáhnou pravé vídeňské kávy či že horké maliny by bez šlehačky také nebyly to pravé ořechové. Hrůza! Ale zpět k Sacheru. Opomněla jsem napsat, že jsem ho připravovala příteli na jeho přání k narozeninám :-). Sacher ale jeden problém naskýtá - je neskutečně dobrý, a tak přítel ochutnal kousek ihned po vystydnutí (bylo kolem půlnoci) a ráno obletoval dort zbytek rodiny... Na oslavu už prostě nezbyl :-))) Ale určitě ho vyzkoušej, vždyť co je lepšího než kvalitní, hořká a na jazyku se rozplývající se čokoláda :-)))

4 coco-choc coco-choc | Web | 30. září 2009 v 7:43 | Reagovat

[2]: Děkuju za takovou chválu :-). Musím vše uvést na pravou míru. Sacher bych v remosce neupekla, a tak když přijedeme k přítelově mamince, využívám příležitosti "klasické" kuchyně a něco upeču, co bych v remosce nezvládla. Ve své "kuchyni" nemám ani šlehač :-). Tenhle dort za trochu času, zapatlání spousty nádobí a spotřebování 3 tabulek čokolády ale prostě stojí :-)

5 Terezka Terezka | Web | 30. září 2009 v 19:33 | Reagovat

Dort vypadá pěkně, pro čokoholiky ideální množství čokolády v jednom kousku.
Tady by si to ale zasloužilo domácí meruňkovou marmeládu :-)

6 vilemina vilemina | Web | 30. září 2009 v 22:57 | Reagovat

Taky chválím - vážně máš fortel, i recept vypadá skvěle, ať už je odkudkoli, chvála mu...

7 vilemina vilemina | Web | 30. září 2009 v 23:00 | Reagovat

[5]: Tady bych se přikláněla spíš k té kupované, dobrá domácí bude asi moc hustá, s kousky (tedy v mojí jsou určitě) a Schwartau by mi k dortu pásla líp.

8 coco-choc coco-choc | Web | 1. října 2009 v 8:02 | Reagovat

[5]: Bohužel jsem zatím neochutnala tak dobrou domácí meruňkovou marmeládu, která by byla tak dobrá jako od Schwartau. Je poctivá (sice jsou v ní také kousky, ale ty jsem rozsekala), příjemně sladká a zároveň ostrá. A proto mi tak chutná a k dortu se skvěle hodí. Moje babičky dělají domácí meruňkové (a jiné) marmelády, ale vždy jsou takové mdlé a přeslazené (babi, promiň :-)
Jinak děkuju za pochvalu :-)

9 coco-choc coco-choc | Web | 1. října 2009 v 8:03 | Reagovat

[6]: Taky děkuju moc za chválu. Každé pozitivní slovo vždy potěší :-)))

10 Terezka Terezka | Web | 1. října 2009 v 12:13 | Reagovat

8: tak já mám takovou, že se jí Schwartau nevyrovná, tedy jsem soudila Tebe podle sebe :-)
Recept je Tvůj vlastní nebo odněkud?

11 coco-choc coco-choc | Web | 1. října 2009 v 20:45 | Reagovat

[10]: Tak to tiše závidím :-). Recept mám již několik let a nevím, kde jsem ho ulovila. Po prvním upečení dortu jsem udělala v receptuře několik změn - ubrala cukru, přidala čokolády a marmelády :-). Vlastně z původního receptu nic moc nezbylo :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 2. října 2009 v 23:38 | Reagovat

Dortík vypadá opravdu krásně, vláčně a já na tu na něj lačně koukám, ... aniž bych si kousla, musím jít spát. Jenže cestou kolem ledničky si alespoň uloupnu kus hořké švýcarské čokolády a to ostatní, co do dortu patří si budu představovat :-) Jsi šikovná! Tenhle blog je vážně hříšně dobrý, budu se těšit na další nápady z tvé kuchyňky a přeji moc pěkný, podzimem navoněný víkend. Šárka

13 DolceVita DolceVita | Web | 2. října 2009 v 23:40 | Reagovat

Každá chyba v mém předešlém komentáři je způsobená rozrušením z téhle sladké dobroty nadupané čokoládou :-)

14 coco-choc coco-choc | Web | 3. října 2009 v 20:05 | Reagovat

[12]: Takové chvály a od takové gurmánky! Tak to mě bude hřát dlouho :-) Čokoláda je prostě vášeň a život bez ní by snad ani nemohl být :-)

15 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 23. února 2012 v 13:38 | Reagovat

This is a great way to get comments approved and solicit interaction.too.

16 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 5. března 2012 v 3:55 | Reagovat

Vladimir V. Putin won an Louis Vuitton Outlet in Russia’s presidential election, setting Louis Vuitton Outlet for a more suspenseful confrontation between Mr. Putin and opposition groups.

17 Louis Vuitton Bags Louis Vuitton Bags | E-mail | Web | 7. března 2012 v 13:09 | Reagovat

you Louis Vuitton Bags it is very good article! thank you for sharing!Your success is my inspiration.Indeed, it is wonderful.

18 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 7. března 2012 v 13:39 | Reagovat

Thank you so much, nice job! Louis Vuitton was the thing I needed to get.You guys should think of arranging some gallery to exhibit them out there! Personally I adore custom essays on this topic because they help us arise the awareness in people.

19 tory burch outlet tory burch outlet | E-mail | Web | 4. května 2012 v 8:39 | Reagovat

its a great place to buy cheap tory burch outlet ... Because now a days medicine is need for all home.. so it is very easily way to purchase medicine at home... wonderful article.

20 culda culda | 18. května 2012 v 20:47 | Reagovat

Přeju hezký dobrý večer, chci jen nahlásit, že jsem ten váš famózní dortík právě dopekla, namazala, polila čokoládou a už ho chladím ve vinotéce (mimochodem výborné místo pro dort, aby nenasákl pachy lednice). A fakt vypadá báječně! Mám ho na oslavu svých narozenin, tak doufám, že bude všem chutnat (samozřejmě s čerstvě ušlehanou pravou šlehačkou). Chtěla bych Vám moc poděkovat, protože jsem hledala dlouho na netu recept a ten Váš prostě vyhrál. Díky a ještě jednou a ať se daří!

21 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. května 2012 v 13:28 | Reagovat

[20]: Dobrý den, moc děkuji za takovou pochvalu. Doufám, že jste si na dortu pochutnala. Pokaždé, když jej upeču, sklidí ohromný úspěch :-).

22 Tintin Tintin | 25. října 2012 v 20:24 | Reagovat

super recept, díky, jen zlepšováček, korpus v půli rozříznout oba díly namazat marmeládou a zas spojit, je pak poňekud více meruňkový.
I jako chlap jsem zvládl:-)

23 Meliés Meliés | 10. listopadu 2012 v 3:05 | Reagovat

Zdravím!
Já jakožto muž, nepříliš znalý kuchařského umu jsem v jednom časopise objevil recept právě na tento dort. Oblíbenost Rakouska tedy zavdala k tomu, abych recept zkusil... a podařilo se. Schválně jsem se teď díval na netu, co kde najdu, jestli ten můj výtvor je alespoń trochu podobný :-D s klidem můžu říci že ano :-P Ale přece jen není nad to, když si zajdete tam, kde se vyrábí tak, jak má... Atmosféra Vídně je o něčem jiném.
I tak přeji hodně úspěchů při pečenía hlavně AŤ CHUTNÁ!!!

24 Lucka Lucka | 16. května 2013 v 10:50 | Reagovat

Předevčírem jsem ho upekla tatínkovi k 60. Včera na oslavě sklidil velký úspěch, příbuzní se shodovali, že byl o dost lepší než ten, co ochutnali ve Vídni, krásně vláčný a neskutečně čokoládový, žádný ošizený suchar :-D Ale za mě je úplně nejlepší dnes, hezky rozleželý. K dopolední kávičce naprostá slast. Marmelády jsem se nebála a dala opravdu celou, měla jsem domácí. Akorát pečení jsem musela zkrátit o 15 min, asi mi peče víc trouba, vytáhla jsem ho na poslední chvíli. Úžasný recept, ukládám si ho a moc děkuji. Můj první sachr :-)

25 brotula brotula | Web | 18. června 2015 v 20:12 | Reagovat

půjčka 2 miliony :-!

26 coronoid coronoid | Web | 20. června 2015 v 23:19 | Reagovat

nebankovní půjčka online město albrechtice :-D

27 Kristina Kristina | E-mail | Web | 21. března 2017 v 18:45 | Reagovat

Dobrý recept. Moje dcera Anna byl potěšen :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?