Říjen 2009

Dýňovo-rýžové "karbanátky"

30. října 2009 v 8:13 | coco-choc |  Rýže
Konečně mohu přispět svým experimentem do foodblogové dýňové mánie. Snad na každém mém oblíbeném foodblogu je dýně. Nejvíce dýňovému svodu propadla Terezka, která představila dýně jako vynikající a univerzální zeleninu, jež najde uplatnění ve slané i sladké kuchyni. Pozadu nezůstala ani Vilemína či Schnytlik a nesmím opomenout Mlsnou kočku.

Pokud tedy hledáte inspirace pro využití dýně, na těchto stránka se neztratíte. A pokud znáte dýně jen jako halloweenského giganta na zahradě či dýně ala ananas (fuj fuj), vyzkoušejte alespoň jeden receptík těchto velmi inspirujících stránkách anebo otestujte netradiční a chvilkovou myšlenkou vytvořené dýňovo-rýžové "karbanátky". Nechte se svést na dýňové vlně, dokud je to ještě možné .

Ingredience:
  • cca 350 g kulatozrnné rýže (použila jsem Arborio; doufám, že jsem nejideálnější rýži na risotto tímto experimentem "neurazila")
  • zeleninový vývar na uvaření rýže
  • menší dýně Hokkaido (ta má měla průměr asi 9 cm)
  • 2 menší mrkve
  • svazek jarní cibulky
  • kolem 150 g dobrého sýra (můžete použít ementál, goudu nebo jako já hermelín - samozřejmě bez příchutě)
  • 2 vejce
  • strouhanka
Postup:
Rýži uvaříme v dostatečném množství zeleninového vývaru (řiďte se návodem na obalu). Než nám rýže zchladne, nastrouháme si mrkev na hrubém struhadle, jarní cibulku nakrájíme na kolečka a dýni nakrájíme na menší kostičky (dýně Hokkaido se neloupe - krájení jde sice ztuha, ale slupka, která po uvaření krásně změkne, v sobě ukrývá nejvíce vitamínů). Veškerou zeleninu osmahneme s trochou oleje na pánvi - stačí 7 minut.
Poté ji podlijeme trochou vody (cca 100 - 150 ml) a podusíme doměkka. Do zchladlé rýže přistrouháme či přikrájíme sýr a rozklepneme vajíčka (ideálně od šťastných slepic :-), promícháme.

Až bude zeleninka měkká, necháme ji chvilku odpočinout a pak přimícháme do rýže.
Důkladně promícháme a získáme tak nádhernou podzimní oranžovou hmotu, do které přisypeme strouhanku dle potřeby (směs na "karbanátky" může trochu lepit) - stačila mi větší půlka čtvrtlitrového hrnečku (záleží na také na konkrétním druhu rýže; arborio sama o sobě trochu lepí, tak není potřeba tolik strouhanky, ale pokud použijete kupř. indiánskou rýži, budete potřebovat strouhanky jistě více).
Na pánev klademe malé karbanátky a pečeme pozvolna z obou stran. Podáváme je jen tak nebo se zeleninovým salátem anebo také s bramborovou kaší apod. Před podáváním je nezapomeňte "osušit" papírovým ubrouskem.
Detaily jsou vždy krásné...
Přeji Vám dobrou (dýňovou) chuť!

Pečená zelenina

21. října 2009 v 8:26 | coco-choc |  Zelenina
Vyzkoušejte neotřelou a barevnou přílohu! Mám na mysli pečenou zeleninu. Říkáte si na podzim? Ano, i podzim nám nabízí svou úrodu a je škoda ji nevyužít. Nakupte veškerou zeleninu, kterou máte rádi, která je právě ve skvělé formě, přilijte olivový olej, osolte a už jen upečte. Mezitím si připravte na přírodno třeba kuřecí prsa či vepřovou panenku nebo jako já vločkové karbanátky. A pokud se nechte dělat s masem apod., povyště pečenou zeleninu na hlavní chod. V tom případě bych doporučovala udělat si domácí tatarskou omáčku anebo v ještě lepším případě tzaziky. Určitě si pochutnáte

Ingredience:
  • zelenina všeho druhu - jako základ jsem použila brambory (necelé kilo), pak květák (asi půlka), červenou cibuli (2 větší), pár růžičkových kapustiček (cca 6 kousků), červenou papriku a samozřejmě mrkev (asi 3 kusy)
  • olivový olej
  • sůl
  • podle chuti citrón a máslo (cca 50 g)
Postup:
Brambory nakrájejte na větší kostky a povařte je v osolené vodě asi 7 minut. Mezitím si nakrájejte zbylou zeleninu - cibuli na klínky, mrkev na šikmá kolečka, kapustičky jen přepulte, papriku na větší kousky a květák rozeberte na růžičky. Veškerou zeleninu přendejte do pekáče (i v remosce se zelenince daří ).
Přidejte i povařené brambory, osolte, zalijte cca 4 lžícemi olivového oleje a promíchejte.
Dejte péct (troubu nastavte na nižší teplotu - kolem 170 stupňů)asi na 60 min. Před dopečením můžete zeleninu ochutit trochou citrónové šťávy - zelenina bude taková "svěžejší" (zvláštní výraz :-))) a máslem - zelenina bude zase jemnější.
Po upečení naservírujte ke své "příloze", tedy masu apod.
Nechte si chutnat.

Bílý jogurt. Značka "Domácí"

15. října 2009 v 22:36 | coco-choc |  Rychlá jídla
V receptu na Velmi zdravé oříškové sušenky jsem Vám slíbila recept na domácí jogurt. Možná jsem cvok, ale je přeci fascinující vidět, jak se z litru mléka stane litr bílého jogurtu . Navíc víte, z čeho jogurt vyrábíte a nejste pak překvapeni, že v ovocném jogurtu není ovoce . Doufám, že nejsem jediná, komu tyto výrobní nuance vadí.

Zkuste si se mnou vyrobit vlastní jogurt. Určitě se Vám povede :-) Bílý jogurt můžete pak zbaštit jen tak k snídani s müsli či dobrou marmeládou nebo jen tak. Ale jogurtík můžete používat i na pečení apod. Fantazii se opravdu meze nekladou.

Ingredience:
  • 1 l čerstvého polotučného nebo tučného mléka (mléko nesmí být trvanlivé)
  • 175 g - 200 g bílého jogurtu s živými kulturami (osvědčila se mi Hollandia a Jogolé od Zotta)
  • 1 lžička cukru
Dále budete potřebovat uzavíratelné skleničky, do kterých jogurt nalijete. Oblíbila jsem si 200 g skleničky od jihočeských jogurtů. Na toto množství budete potřebovat 5 skleniček.

Postup:
Ohřejte litr mléka asi na 40 stupňů.
Pokud nemáte teploměr (jako já), vyzkoušejte teplotu mléka prstem. Jakmile bude mléko horké (prst v něm neudržíte - soutěž to ale opravdu není :-))). Mléko odstavte z plamene a vmíchejte kelímek jogurtu a oslaďte lžičkou cukru (jogurt není poté tak kyselý, ale sladký také není :-). Mléko se začne ihned srážet. "Jogurt" přelijte do skleniček.
Dobře zavíčkujte a dojte "k teplu". V zimě dobře poslouží topení, a když topení nefunguje, zabalte skleničky (jako knedlíky) do peřin. Jogurtíky nechte "ohřívat" tak 12 hodin, popř. jen přes noc.
Pak je vložte do ledničky a nechte ochladit a pak už si jen vychutnejte "pravý domácí a poctivý jogurt".

Strouhaný koláč s banánovou náplní

14. října 2009 v 23:00 | coco-choc |  Sladké hříchy
Tvarohový strouhaný koláč snad není ani nutné představovat. Je oblíbeným moučníkem v řadě rodinách. Přítelova maminka, když neví, co upéct, sáhne právě po tomto koláči. Není se čemu divit. Koláč lahodí oku i bříšku :-)))

Ráda experimentuji a "zaběhnuté" recepty trochu pozměňuji. Občas je změna přítelem přivítáná, jindy mě pochválí, ale naznačí mi, že tradice je přeci jenom tradice a té bych se měla držet :-))) A dnešní experiment? Velmi pozitivní reakce :-), nutno ale podotknout, že změna byla jen velmi drobná :-)))

Ingredience:

Těsto
  • 100 g másla
  • 2 hrnky (250 ml) hladké mouky (já používám celozrnnou)
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
Náplň
  • 2 měkké banány
  • 500 g měkkého tvarohu (raději vaničkový)
  • 1 hrnek kefíru
  • 1 vejce
  • 1 banánový pudink v prášku
  • cukr podle chuti (použila jsem 200 g světlého třtinového cukru; náplň musí být trochu sladší, neb těsto není téměř sladké)
Postup:
Nejprve si připravte těsto, neboť ho budete muset uložit k ledu. Promíchejte vajíčko s práškem do pečiva, cukrem, mlékem a kakaem. Přisypejte mouku, promíchejte a přilijte rozpuštěné máslo, vypracujte těsto. Těsto vložte do sáčku a dejte na půl až hodinku zmrazit.

Zatím si připravte náplň. Banány rozmačkejte s cukrem a promíchejte s pudinkem, poté přidejte tvaroh, kefír a vajíčko. Vše poctivě promíchejte.

Větší polovinu těsta nastrouhejte nahrubo.
Pekáček vyložte pečicím papírem (já si musím vystačit s remoskou). Vlijte banánovou náplň a nastrouhejte zbytek těsta.
Pečte asi 40 minut.
Upečený koláč nechte chvíli vychladnout, jinak ho budete muset jíst lžičkou, ale i to má svůj půvab :-)))
Dobrou chuť!
A kam dál?