Bílý jogurt. Značka "Domácí"

15. října 2009 v 22:36 | coco-choc |  Rychlá jídla
V receptu na Velmi zdravé oříškové sušenky jsem Vám slíbila recept na domácí jogurt. Možná jsem cvok, ale je přeci fascinující vidět, jak se z litru mléka stane litr bílého jogurtu . Navíc víte, z čeho jogurt vyrábíte a nejste pak překvapeni, že v ovocném jogurtu není ovoce . Doufám, že nejsem jediná, komu tyto výrobní nuance vadí.

Zkuste si se mnou vyrobit vlastní jogurt. Určitě se Vám povede :-) Bílý jogurt můžete pak zbaštit jen tak k snídani s müsli či dobrou marmeládou nebo jen tak. Ale jogurtík můžete používat i na pečení apod. Fantazii se opravdu meze nekladou.

Ingredience:
  • 1 l čerstvého polotučného nebo tučného mléka (mléko nesmí být trvanlivé)
  • 175 g - 200 g bílého jogurtu s živými kulturami (osvědčila se mi Hollandia a Jogolé od Zotta)
  • 1 lžička cukru
Dále budete potřebovat uzavíratelné skleničky, do kterých jogurt nalijete. Oblíbila jsem si 200 g skleničky od jihočeských jogurtů. Na toto množství budete potřebovat 5 skleniček.

Postup:
Ohřejte litr mléka asi na 40 stupňů.
Pokud nemáte teploměr (jako já), vyzkoušejte teplotu mléka prstem. Jakmile bude mléko horké (prst v něm neudržíte - soutěž to ale opravdu není :-))). Mléko odstavte z plamene a vmíchejte kelímek jogurtu a oslaďte lžičkou cukru (jogurt není poté tak kyselý, ale sladký také není :-). Mléko se začne ihned srážet. "Jogurt" přelijte do skleniček.
Dobře zavíčkujte a dojte "k teplu". V zimě dobře poslouží topení, a když topení nefunguje, zabalte skleničky (jako knedlíky) do peřin. Jogurtíky nechte "ohřívat" tak 12 hodin, popř. jen přes noc.
Pak je vložte do ledničky a nechte ochladit a pak už si jen vychutnejte "pravý domácí a poctivý jogurt".
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | E-mail | Web | 17. října 2009 v 10:39 | Reagovat

Výborný nápad, určitě někdy brzy vyzkouším!

2 toffo toffo | Web | 19. října 2009 v 20:03 | Reagovat

Už jsem se jednou neúspěšně o domácí výrobu jogurtu pokoušela. Tvůj postup - nechat tvořit jogurt už ve skleničkách mi přijde ještě lepší - usnadnění práce. A topná sezóna už začala!
Dám tomu receptu ještě šanci!

3 coco-choc coco-choc | Web | 19. října 2009 v 22:23 | Reagovat

To Madla and toffo: Holky, jogurt určitě vyzkoušejte, a pokud vaše drahé polovičky ohrnují nos nad bílými jogurty, tak teplé mléko trochu více přislaďte (postačí jedna polévková lžíce cukru) a určitě se budou oblizovat :-D.
PS: na topení se mi poslední dobou "suší" jen a jen jogurty 8-)

4 DolceVita DolceVita | Web | 20. října 2009 v 12:05 | Reagovat

Domácí jogurt jsem dlouho nedělala, ale když vidím ty nápisy na jogurtových skleničkách, připadám si jako doma :-) Díky za prima nápad, co s nudným podzimním dnem. Zase si vyrobím nějaký ten jogurt! Měj se hezky, máš tu samé pekelné dobroty ;-)

5 coco-choc coco-choc | Web | 21. října 2009 v 8:32 | Reagovat

[4]: Moc děkuju za krásný komentář :-D

6 Kestler Kestler | Web | 22. října 2009 v 21:18 | Reagovat

Chtěla bych se zeptat, jakou má tento domácí jogurt konzistenci. Pokoušíme se totiž s jogurtovačem o vytvoření bíle pochutiny a zatím jsme na jogurtovém nápoji, což není špatné, ale požadovaný stav leží někde jinde. Tak snad bychom bez přístroje mohli být úspěšnější.

7 coco-choc coco-choc | Web | 22. října 2009 v 23:12 | Reagovat

[6]: Je pravda, že jogurt je trchu tekutější než průmyslově vyráběné jogurty, ale zato je zcela bez chemie 8-) Ale kefír to určitě není :-). Hustější je, pokud použijete Hollandii.

8 primula primula | Web | 26. října 2009 v 11:32 | Reagovat

Joj, také jsem už dlouho domácí jogurt nedělala. Je pravda, že z Hollandie je nejlepší. Dávám do toho ohřátého mléka několik lžic sušeného mléka a pak je hustší. Ale i bez toho je výborný. :-D

9 coco-choc coco-choc | Web | 26. října 2009 v 12:44 | Reagovat

[8]: Díky za tip. Příště zkusím přidat sušené mléko, ale při mém štěstí to přeženu, a místo jogurtu budu mít rovnou prapodivnou jednolitou hmotu :-D.

10 Kestler Kestler | Web | 14. listopadu 2009 v 10:35 | Reagovat

Tak jsem ho dělala minulý týden. Přesně podle postupu. Bohužel jsem se nedočkala toho, jak vypadal po dvou třech dnech ale hned den nato byl u vrchu pěkně hustý, dole si ne, ale obvyklé jogurtové mléko to nebylo. A vzhledem k tomu, že jsem bylo opětovně požádána o jeho výrobu chválím =)

11 coco-choc coco-choc | Web | 14. listopadu 2009 v 11:27 | Reagovat

[10]: Opravdu záleží na druhu jogurtu, jaký použiješ. Je pravda, že je domácí jogurt řidčí než kupovaný, ale zato je opravdu domácí, bez chemie apod. :-) V komentářích mi primula poradila přidat sušené mléko, aby byl jogurt hustší. Ještě jsem to nezkoušela, tak nevím (a navíc sušené mléko ani doma nemám, tak to bude trochu trvat, než tip vyzkouším :-). Nám tekutější konzistence nevadí. A příteli navíc chutná i samotný, neboť není tak kyselý jako kupované bílé jogurty. Jinak děkuju za pochvalu :-D

12 Madla Madla | Web | 8. prosince 2010 v 14:50 | Reagovat

Tenhle domácí jogurt je opravdová bomba. Je fakt, že má trošku jinou konzistenci než jogurt kupovaný, ale chuťově je prostě perfektní. Prakticky už ani jogurt nekupuju (jen kvaltiní bílý v bio-kvalitě k výrobě dalších jogurtů). Takže díky moc za recept!

13 Klára Klára | E-mail | Web | 9. prosince 2010 v 17:16 | Reagovat

[11]: Milá coco-choc - dělala jsem jogurt také takto a hrozně mi chutnal, ostatní se ošívali, že je řídký. Nakonec jsem zkusila místo jogurtů a u mě hlavně Holandie koupit u Milcomu pytlíček s jogurtovou kulturou. Stojí sice 30 kč, ale udělá se z něj pět až šest malých lahviček, které se používají jen na zaočkování a ty se pak používají jako kultura. Může se prý takto otočit až 10x,ale mám zkušeost, že je nejlepší dělat jen dvě generace. Ta druhá je perfektní, třetí už je stejná jako z kupovaného jogurtu. Z té skleničky se udělá 3l jogurtu, takže je ten pytlík na 15-18 litrů jogurtu a je i bez přidání sušeného mléka hustý- lépeřečeno po vložení lžičky a třeba marmelády nezřídne. Vřele doporučuju. Link neposílám kvůli návodu, ten je vlastně stejný jako tvůj, ale je tam případně kontakt na milcom a jejich kultury. Krásný večer a hodně dalších výtečných litrů domácího jogurtu !!! :-D
http://conovehonakopci.blog.cz/0805/jak-delame-domaci-jogurt

14 Madla Madla | Web | 9. prosince 2010 v 19:44 | Reagovat

Jen chci ještě podotknout, že já jsem tedy jogurt nechávala kysat pod topením celé dva dny :-) Možná i díky tomu se mi bakterie pěkně pomnožily a jogurt byl celkem hustý.

15 soudce soudce | 8. listopadu 2011 v 13:03 | Reagovat

:-D  neříkejte tomu pravý domácí yogurt :-!

16 Dorka-Sisi Dorka-Sisi | Web | 18. září 2012 v 19:11 | Reagovat

Úžasné.

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. září 2012 v 8:04 | Reagovat

[16]: Díky :-)

18 š š | Web | 22. května 2013 v 9:31 | Reagovat

článek mě na výrobu domácího jogurtu hodně nalákal. Můžu mít jen dotaz ohledně tepelného "zpracování" na topení. Mimo topnou sezonu je popsán postup - zabalit do peřin. Opravdu ho pak stačí na noc zabalit do peřin? Bude pak stejně dobrý? Protože peřiny asi neudrží takové teplo, jako vyprodukuje topení.
díky!

19 Janička Janička | E-mail | Web | 7. srpna 2015 v 8:31 | Reagovat

Aktivní kultura v jogurtech chrání střevo. Krásně se vyprazdňuji, což je plus http://www.zdravi-nemoc.cz/jogurt

20 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:21 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?