Listopad 2009

Čokoládovo-kokosové výročí :-)

26. listopadu 2009 v 22:45 | coco-choc |  Sladké hříchy
Ano, už je to tak. Můj blog slaví své první narozeniny (adresu pro zaslání gratulací a dárků dodám :-))). A jak jinak oslavit jeho narozeniny než sladkou variací na čokoládu a kokos. Vždyť láska ke kokosu a čokoládě mu byla předurčena už při jeho vzniku :-).

Událostí, jenž si zaslouží sladkou odměnu je ale více... Pravě dnes je se mnou přítel neuvěřitelných PĚT A PŮL ROKU. Ano, se mnou - cholerickou, perfekcionistickou a šílenou ženskou... A to si nejen sladké poděkování zaslouží, ne?

A ještě jedna "drobná" záležitost potřebuje alespoň trošičku oslavit - napsala jsem pro mě naprosto nechutný test ze syntaxi, sice není ještě vyhráno, ale zatím mohu studovat dále na jednom nenáviděném i milovaném ústavu.

Tímto kokosovo-čokoládovým koláčem bych chtěla poděkovat všem, co na můj blog nejen nakouknou, ale napíší i komentář (sice mám raději "ty milé", ale i "ty nemilé" mají své opodstatnění). Přesto mé největší poděkování patří mému příteli, který mě podporuje v mých šílených nápadech, záchvatech pečení a kuchařském šílenství. A především děkuji jeho apetitu a vytříbenému jazýčku, a také jeho shovívavosti při nepříliš zdařených experimentech.

Lásko děkuji Ti, že stojíš při mně v dobrém i zlém. A také děkuji tomu nahoře, že umím vařit a péct a že láska prochází žaludkem... :-)

To bychom měli vyznání a poděkování... a jdeme péci :-)

Ingredience:

Kokosová drobenka
  • 1 a půl hrnku (objem 250 ml) celozrnné mouky (nebo obyčejné polohrubé)
  • 1 a půl hrnku kokosové moučky
  • 3/4 hrnku třtinového cukru (pokud jej nemáte, použijte samozřejmě cukr krystal)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 100 g hořké čokolády (ideálně s obsahem 70% kakaa a více)
  • 125 g másla
  • 1 vejce
Čokoládovo-tvarohová náplň
  • 500 g měkkého tvarohu (raději ve vaničce; tučnost nechávám na Vás)
  • 250 g zakysané smetany
  • 200 g bílé čokolády
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 g cukru (ideálně domácí vanilkový)

Postup:
Nejprve se vrhneme na kokosovou drobenku. Do větší mísy postupně vsypeme mouku, kokos, kakao, cukr a prášek do pečiva. Promícháme - klidně jen lžící.
Zatím si rozehřejeme máslo (nejčastěji dám máslo do již ušpiněného hrnečku a nechám jej párkrát protočit v mikrovlnce). Do hrnečku, kde máme rozpuštěné a stále teplé máslo, by se nám měla vejít i na kousky nalámaná čokoláda, která se tímto způsobem krásně rozpustí. Čokoládové máslo postupně vlijeme do suché směsi a dobře promícháme - začnou se nám tvořit žmolky (hrudky), nakonec přiklepneme jedno vajíčko a opět dobře rozmícháme. Můžeme použít ruční šlehač anebo vlastní ručky :-).
Až budeme mít vše prožmouleno, necháme drobenku odpočinout a vrhneme se na náplň.

Tvaroh a zakysanou smetanu vhodíme do vybrané nádobky, osladíme cukrem a přisypeme i vanilkový přášek. Důkladně promícháme, spíše prošlehámé (= v mém případě dlouho mícháme:-). Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Až se začne rozpouštět přilijeme i mléko a mícháme, než se čokoláda zcela nerozpustí (raději neochutnáváme - ale jde to těžko...). Čokoládu přilijeme do tvarohového krému a ... jak jistě čekáte... promícháme :-). Díky mléku bude čokoláda tekutější a lépe se vmíchá do tvarohu.
Plech s vyšším okrajem nebo větší dortovou formu vyložte pečicím papírem a vsypte 2/3 kokosové drobenky, na ni navrstvěte čokoládovou náplň a tu zakryjte zbylou drobenkou.
Už teď vypadá koláč náramně. Dejte péci do vyhřáté trouby asi na 180 stupňů (mít troubu, tak bych takto postupovala :-). Koláč bude hotový, až drobenka trochu ztmavne a bude křupat. Koláč jsem pekla samozřejmě v remosce asi hodinu.

Přítel si přál nakrájet koláč ihned po odklopení víka z remosky. Vůně linoucí se po celém bytě jistě přiláká mnoho zvědavců :-). Nakrájela jsem tedy koláč ještě horký a napjatě jsem očekávala, co se stane, neboť se jednalo zase o jeden z mých experimentů a zcela vymyšlených receptur. A stal se snad i zázrak... koláč se krájel perfektně, již první kousek byl výstavní (a to se mi opravdu často nestává :-) a chuťově?
Koláč, kde hraje prim kokos s čokoládou, přeci nemůže být než vynikající... A méďa Vám to potvrdí :-)
Trochu předvánoční atmosféry...
Dobrou chuť :-)

Black & white cookies

18. listopadu 2009 v 21:21 | coco-choc |  Sladké hříchy
Když mám špatnou náladu, upeču si domácí sušenky. Jsou málo pracné, nestalo se mi, aby se nepovedly, a jsou velmi rychle hotové a ještě rychleji snědené :-). Na sušenkách se mohu vyřádit - jednou udělám světlé máslové těsto, podruhé temně kakaové. Jednou k nim přidám kokos, podruhé mandle, vlašské oříšky..., potřetí sušené ovoce anebo jako teď bílou čokoládu. Výsledek je ale vždy mňamkový :-). Tak neváhejte až ani chvíli a upečte si své sušenky.

Ingredience:
  • 1 hrnek (o objemu 250 ml) celozrnné mouky (samozřejmě můžete použít obyčejnou hladkou mouku, pokud nemáte celozrnnou)
  • 100 g rozehřátého nebo hodně změklého másla
  • půl hrnku třtinového cukru
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • v případě potřeby mléko (použila jsem 1 lžíci mléka)
  • 100 g nalámané bílé čokolády
Postup:
Vezměte si větší mísu a vařečku. Do přípravy sušenek můžete zapojit i děti, "patlání" se v těstě je bude určitě bavit :-). Vzhůru do přípravy sušenek... Do mísy vsypte veškeré "suché" ingredience - tedy mouku, cukr, kakao, skořici, prášek do pečiva - důkladně promíchejte.
Dále přiklepněte vajíčko a zamíchejte, začnou se tvořit hrudky, v tomto okamžiku přidáme i máslo. Těsto propracujte nejlépe ručkama (anebo ho svěřte dětem, pokud máte trpělivost :-). Hotové těsto se bude trochu lepit. Pokud se Vám bude těsto drobit, přilijte lžíci mléka. Na úplný závěr přidejte světlou polovičku těchto báječných sušenek - bílou čokoládu, vmíchejte ji do těsta anebo ji zatlačte do kakaových "kopečků" těsně před pečením.

Plech si vyložte pečicím papírem a nandejte na něj kopečky těsta. Sušenky nedávejte blízko sebe - mají tendence se roztahovat :-).
Své sušenky jsem upekla ve svém pomocnici - remosce, vy si předehřejte troubu na 180 stupňů a dle velikosti sušenek pečte 10 - 15 minut.
A zblízka...
Než sušenky trochu vychladnou, udělte si kakao (doporučuji bio kakao Méďa - obsahuje pravé kakao a třtinový cukr a nejedná se tedy o náhražku kakaa...).

Dýňové risotto s pečeným česnekem

17. listopadu 2009 v 9:27 | coco-choc |  Rýže
Risotto přináší nekonečné množství variací, a pokud se budete držet základní receptury a poté si ho dochutíte podle sebe, nemůžete udělat chybu, neboť i základní risotto je skvělé samo o sobě.

Pro inspiraci Vám přináším další úpravu risotta. Tentokráte s pečenou dýní a pečeným česnekem. Dýně Hokkaido je prostě báječná zelenina. Má nádhernou barvu, je s ní málo práce a odvděčí se Vám spoustou chuti. Takže ji využijte, dokud ještě je, jinak si na ní budete muset počkat zase do příštího podzimu. To sice neplatí pro česnek, ale v pečené úpravě je božský (nechte se naladit na česnekovou vlnu kupř. u pana Cuketky).

A pokud zrovna nemáte dýni, ale risotto byste si dali, nechte se svést třeba mým risottem s hlívou ústřičnou anebo na pomoc přizvěte vlastní fantazii :-)-

Ingredience:

Základ na risotto
  • 400 g kulatozrnné rýže na risotto (Arborio) - rýži neproplachujte, musí v ní zůstat veškerý škrob
  • 1 až 1 a půl litru silného vývaru (použila jsem zeleninový); ideálně teplý
  • samozřejmě můžete přidat sklenku bílého vína (u nás se ani ta sklenka většinou nenajde :-)
  • 2 menší cibule
  • 100 g másla
  • hrst strouhaného parmezánu
Dále budete potřebovat
  • 1 palici česneku
  • 1 dýně Hokaiddo (o váze kolem půl kilogramu)
  • olivový olej
  • 200 g mraženého hrášku (pro barevnost)

Postup:
Potřebujete si dopředu upéct česnek a dýni. Klidně si je upečte hned ráno, ať mají čas vychladnout. Palici česneku zbavte největší slupky, abyste viděli jednotlivé stroužky a také seřízněte vršek, aby se Vám česnek po upečení lépe vymačkával. Pokapejte olivovým olejem a dejte péci na nízkou teplotu (cca 150 stupňů) na 40 min. Česnek můžete také zabalit do alobalu (jak doporučuje kupř. Cuketka), ale není to nutné. Po 20 minutách pečení česneku na plech přihoďte na klínky (asi 2 cm široké) nakrájenou dýni (očistěte ji kartáčem na zeleninu, rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte), pokapejte ji olivovým olejem a osolte (svou dýni s česnekem jsem pekla úspěšně v remosce :-).
Po upečení nechte vychladnout. Dýni pak nakrájejte na kostky a obsah z česneku vymačkejte a trochu pomačkejte vidličkou. Pečený česnek je krásně sladký a skvěle se hodí namazat jen tak na opečenou bagetu :-). Anebo samozřejmě do našeho risotta.

Postup je zcela totožný s již jednou vařeným risottem. Takže opět nakrájejte nahrubo cibuli. Osmahněte na olivovém oleji a až začne zlátnout, přisypejte rýži a také ji osmahněte. Poté postupně začněte přilévat vývar (vždy tak dvě sběračky), vývar nechte odpařit a znovu podlijte; rýži musíte míchat, nenechte ji spálit. Pokud máte víno, podlijte rýži nejprve vínem, nechte jej odpařit a poté začněte podlévat vývarem.
Až bude rýže uvařená - je měkká ale ne rozvařená a zrníčka stále drží tvar, hrnec stáhněte z plamene a přidejte nakrájenou dýni a pečený česnek. Přisypejte i mražený hrášek a na úplný závěr přihoďte máslo na zjemnění a hrst strouhaného parmezánu. Hrnec přikryjte pokličkou, máslo a sýr se krásně rozpustí a chuťově doladí risotto.

Naservírujte na talíře, ozdobte bohatou čepicí parmezánu a kapkou olivového oleje.
Dobrou chuť.

Madlin bezvadný koláč

14. listopadu 2009 v 12:41 | coco-choc |  Sladké hříchy
Častou inspirací pro kuchařské pokusy jsou mi blogy o jídle (postraně najdete jejich výčet - jen pozor - pokud máte hlad nebo Vás honí mlsná, nechoďte tam :-). Tentokrát jsem se nechala unést Vrstveným jablečným dortem od Madly. Když jsem poprvé spatřila její recept, byla jsem zcela unešená. Tento jablečný skvost splňoval vše: je jednoduchý na přípravu, obsahuje zdravé a dobré ingredience a samozřejmě výsledná chuť bude určitě nepřekonatelná. Takové byly představy a nyní přináším skutečnost.

Recept na dort jsem si trochu poupravila:
  1. má remoska je větší než dortová forma, tak jsem potřebovala více suché směsi
  2. poslední dobou (hodně dlouho... :-) u nás frčí tvaroh, takže tvaroh musel přijít i do náplně
  3. vrstvení jsem také trochu zjednodušila
  4. když není dortová forma, nemůžu výsledek považovat za dort, tak proto koláč
Doufám, že těchto několik odchylek od původního receptu, neudělá Madle ostudu :-), ale to už posuďte sami...

Ingredience:

Sypké těsto
  • 2 hrnky dětské krupičky
  • 1 hrnek namletých lískových nebo vlašských oříšků
  • 1 hrnek vloček (nemám ráda jemné vločky, tak používám klasické)
  • 1 hrnek třtinového cukru (dodá krásnou barvu, vůni... prostě posune koláč o patr výš)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vrchovatá lžička skořice
Náplň
  • 500 g měkkého tvarohu (ve vaničce - potřebujeme tekutou náplň)
  • 3 velká jablka (cca o váze 750 g)
  • trochu citrónové šťávy
  • třtinový cukr podle chuti (ještě jsem přidala asi lžíci medu - tak krásné voní...)
  • mléko nebo kefír na zředění náplně (použila jsem asi 150 ml kefíru)
Na dokončení
  • půl kostky másla (tedy 125 g)

Postup:
Začneme sypkou směsí. Soustřeďte se, ať nic nepopletete :-) - ve větší míse smíchejte veškeré ingredience na sypkou směs, pěkně hrníček za hrníčkem.
Důkladně promícháme...
Do jiné mísy nastrouhejte nahrubo oloupaná jablka, pokapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědla, přimíchejte tvaroh, zřeďtě mlékem nebo kefírem a oslaďte podle chuti.
Sotva jsme začali a už se blížeme do cíle. Větší polovinu sypké směsi nasypejte do zapékací nádoby (v mém případě remosky, jinak můžete použít klasický plech s vyšším okrajem či dortovou formu - ale v tomto případě se řiďte poměry surovin na sypkou směs, jaké použila Madla). Nádobu musíte vymazat máslem a vysypat strouhankou či můžete použít pečicí papír (hlasuji pro papír :-). Sypkou vrstvu si trochu urovnejte - nemusíte mít rovinu, ale Alpy nejsou také to pravé ořechové. Na tuto vrstvu vlijte náplň.
Náplň zakryjte zbylou sypkou směsí. Na úplný závěr pokropte povrch koláče rozpuštěným máslem.
V remosce jsem pekla koláč asi 45 minut. V klasické troubě Madla doporučuje teplotu 180 stupňů a 30 až 45 minut pečení.
Po upečení a ještě lépe vychladnutí (ale této chvíle se u nás asi nikdy nedočkám :-))) koláč nakrájejte a vychutnejte si křupavou a sladkou ořechovo-vločkovou krustičku, jemnou náplň... a musím si dát další kousek :-)
Za chvíli nebude...

Zeleninová žemlovka

12. listopadu 2009 v 22:10 | coco-choc |  Zelenina
Máte rádi žemlovku? Někdo určitě ano a někdo ji nemůže ani cítit. Jako malá, a vlastně ještě nedávno, jsem žemlovku nesnášela. Mamka ji pojímala jako "zbytkovou" večeři - staré rohlíky, ošklivá a scvrklá jablka, trochu cukru, skořice, žádné rozinky. A ořechy? Tak ty už vůbec. No, prostě bylo to mé velmi, ale velmi neoblíbené jídlo.

Má další děsivá vzpomínka na žemlovku se váže na pobyt v nemocnici. Žemlovka, nebo alespoň mi to tvrdili, byla podávána jako večeře. Asi měla fungovat jako urychlovač pobytu pacientů v tomto zařízení. Stručně a jasně - byl to neidentifikovatelný blaf.

A dnes? To si žemlovku s chutí dám, ale jen takovou, jakou si sama upeču. K znovuvyzkoušení žemlovky mě přivedla samozřejmě Šárka a byla to volba více než dobrá :-). Žemlovka stojí za povýšení na hlavní chod a "zbytkové suroviny" se do ní prostě nehodí, až na starší vánočku. Do žemlovky patří pevná a kyselejší jablka, pořádná dávka ořechů, chutné bio rozinky, dostatek másla a také tvaroh - ten mě v žemlovce opravdu baví :-)

A když už jsem si oblíbila sladkou žemlovku, tak proč nezkusit i její slanou sestru. Měla jsem představu: dobré celozrnné pečivo, spousta čerstvé zeleniny a ještě více rozteklého sýra. To by mohlo jít, ne? A věřte, šlo to. Zeleninová žemlovka nám moc chutnala a brzy si uděláme repete, jen je otázka, zda zvítězí slaná či sladká varianta. Ať tak či onak, nešlápneme vedle :-).

Ingredience:
  • 2 větší celozrnné bagety (klidně i trochu starší) nebo jiné oblíbené pečivo - množství pečiva odhadněte dle velikosti zapékací nádoby - potřebujete vyložit dno a plátky pečiva přijdou i navrch
  • zelenina podle chuti a ročního období - použila jsem jeden menší lilek, 2 červené cibule, pár menších mrkví, 6 větších žampiónů, 2 červené papriky, česnek a cherry rajčátka na ozdobu
  • olivový olej
  • asi 100 - 125 g másla
  • 250 ml mléka nebo smetany
  • 2 velká vejce
  • 200 g tvrdého sýra (ementál, madeland..., klidně můžete použít i nivu)
Postup:
Pečivo si nakrájejte na plátky tlusté asi centimetr. Polovinu plátků naskládejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací nádoby. Na každý kousek pečiva položte trošku másla (nebo si máslo rozehřejte a pečivo jím pokropte). Nyní se vrhněte na zeleninu. Do pánvičky nalijte olej, rozpalte a vhoďte na klínky nakrájenou cibuli, na plátky nasekaný česnek a na kolečka pokrájenou mrkev. Opékejte a zatím si připravujte další zeleninu. Lilek a papriky nakrájejte na kostky, žampiony třeba na plátky. I tuto zeleninu přihoďte na pánev. Opékejte asi 10 minut, osolte a popř. zjemněte plátkem másla. Celý obsah pánve opatrně naneste na vrstvu pečiva. Zeleninu zakryjte zbylými plátky pečiva.
V misce si rozmíchejte mléko s vejci a nastrouhaným sýrem (nahrubo či najemno - jak máte chuť). Směs nalijte na žemlovku. Na úplný závěr poklaďte povrch žemlovky plátky másla a na ozdobu můžete přihodit pár cherry rajčátek. Pečte při vyšší teplotě (220 stupňů) dozlatova. Já si opět zanutuji se svou remoskou :-).
Nandejte na talíře anebo si vezměte lžíce a pusťte se do této mňamky rovnou z pekáče :-))).
Detail...

Velmi hustá zeleninová polévka s tempehem

1. listopadu 2009 v 22:07 | coco-choc |  Zelenina
Chladný podzim a zima zalézající za nehty... to by chtělo teplou a posilující polévku, ne? Potřebné suroviny na polévku jsou minimální, pracnost také, ale zato chuť je maximální.

Jelikož dělám zeleninovou polévku opravdu často (1x týdně minimálně), hledám všemožné inovace. Zatím nemám mixér, takže mixování je zapovězeno . Ale knedlíčky, nočky a jiné patvary... To je moje parketa. Už se mi podařilo uvařit červenočočkové, pohankové (tyto zatím vítězí), sýrové, česnekové, majoránkové, luštěninové (směs luštěnin - žlutý a zelený hrách, červená čočka...).

Mou nejnovější inovací je tempeh (fermetovaný sojový sýr). Tempeh můžeme pasovat na špek vegetariánů. Nejraději mám uzený, neboť je krásně výrazný, a když ho přidáte do polévky, polévka získá nový (masový ?!) rozměr. A pokud Vám nechutná tofu, nezavrhujte i tempeh, neb ten chutná úplně jinak - tak trochu "masově" (ale na rozdíl od uzenin je velmi zdravý )

Ingredience:

Polévka
  • zeleninová směs na polévku (balení většinou obsahuje mrkev, petržel, celer, kedlubnu, cibuli, česnek, květák a často i zelí či pórek)
  • kostička zeleninového bujónu
  • balení tempehu (prodává se po 190 g)

Pohankové knedlíčky
  • větší hrst pohankových krup
  • 1 vejce
  • trochu soli
  • celozrnná mouka dle potřeby (pokud ji nemáte, použijte polohrubou mouku)
Postup:
Zeleninu očistíme; mrkev, petržel, celer a kedlubnu nastrouháme na hrubém vzorku struhadla. Česnek nakrájíme na plátky, cibuli na menší klínky, zelí na kousky a pórek na kolečka. Květák si zatím ponecháme stranou. Veškerou zeleninu přeneseme do velkého hrnce, zalijeme vroucí vodou a přidáme kostičku bujónu.

Vaříme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).

Mezitím namočíme pohanku do teplé (ne vroucí) vody (ve spěchu stačí 5 minut). Poté slijeme zbylou vodu, osolíme ji, přiklepneme vejce, dobře rozmícháme a přidáme mouku dle potřeby. Těsto na knedlíčky se bude lepit, budeme ho vykrajovat lžičkou a rovnou házet do vody. Správnou hustotu těsta zjistíte zkouškou - jeden "knedlíček" vpoďtě do polévky a nechte povařit - pokud se nerozvaří do neznáma a zůstane v původním tvaru, máte vyhráno.

Než přidáte knedlíčky vhoďte do polévky kostičky tempehu a nadrobno nakrájený květák. Poté již zbývá jen naházet drobné knedlíčky a provařit (cca 4 minutky - záleží na velikosti knedlíčků).

Pokud se jedná o mou maličkost. Když polévku, tak do hrnečku :-). V talíři mi polévka prostě nechutná. Když perfekcionistka, tak na 100 procent!
A kam dál?