Prosinec 2009

PF 2010

31. prosince 2009 v 8:55 | coco-choc |  Jen tak
Konec roku přináší ohlédnutí za uplynulými 12 měsíci, ale přináší i očekávání do nadcházejícího roku...

Přeji Vám především spousty radostí, hromadu štěstí, pevné zdraví, plno lásky a spokojenosti.

Ale i ty "méně podstatné" záležitosti jsou důležité, neboť maličkosti vytvářejí dokonalý celek :-)
Proto Vám přeji příjemná rána, občas třeba i snídani do postele, dobrý výběr knih a filmů, mnoho kulturních zážitků, dovolené plné relaxace, spousty slunečných dnů a nemohu opomenout DOBROU CHUŤ a mnoho a mnoho gurmánských zážitků, minimum spálených večeří a nekonečné množství neutuchající inspirace (nejen v kuchyni).

Přeji šťastný rok 2010!


Mé cukrovíčko pokračování

18. prosince 2009 v 22:03 | coco-choc |  Sladké hříchy
Mušličky

Cukroví přítelova dětství v novém kabátku. I tak by se daly charakterizovat tyto mušličky. Ztužený tuk jsem nahradila máslem a množství tuku jsem stáhla bílým jogurtem. Pro příznivce tradičních receptur zde samozřejmě také něco mám - o pár řádek níže se nachází zcela tradiční vanilkové rohlíčky.

Pokusila jsem se recept trochu odlehčit, neboť většina vánočních dobrot vytváří v našem žaludku "těžkou nálož".

Ingredience:

Těsto
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • půl balení prášku do pečiva
  • 150 g bílého jogurtu
  • hladká mouka dle potřeby (v mém případě padly necelé dva 250 ml hrnky)
Náplň
  • 100 g jemně mletých vlašských nebo lískových oříšků
  • 150 g hořké nebo mléčné čokolády (tentokrát jsem použila mléčnou)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • asi 2 lžíce moučkového cukru (pokud použijete hořkou čokoládu, možná budete potřebovat cukru více)
  • 1 vejce
Na obalení
  • moučkový cukr rozmíchaný s vanilkovým cukrem

Postup:
Vejce vyšleháme s máslem a poté i s jogurtem. Podle potřeby přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto a zabalíme jej do potravinářské fólie a uložíme do chladu. Těsto se kvůli méně tuku hůře válí, ale zase Vás může těšit nižší kalorická hodnota :-).

Na náplň si vezměte k ruce misku, ve které nechte rozpustit čokoládu, přisypejte kakao, cukr a oříšky, rozmíchejte a ochutnejte, zda je náplň dostatečně sladká :-) a přiklepněte vejce a vmíchejte jej do čokoládová náplně. Náplň ukliďte do ledničky a nechte ji ztuhnout.

Těsto vyválejte a vykrájejte kolečka, do kterých nasázejte po lžičce náplně, přeložte kolečka na půl a okraje přimáčkněte k sobě. Dejte péci do předehřáté trouby na 160 - 170 stupňů. Dozlatova upečené mušličky obalte v ochuceném moučkovém cukru.

Ořechová kolečka s nutellou

Ingredience:

Těsto
  • 125 g másla
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g jemně mletých nebo nastrouhaných oříšků (použila jsem vlašské)
  • 2 a půl hrnku (objem 250 ml) hladké mouky
  • 1 hrnek (ne úplně plný) moučkového cukru
  • 2 lžíce holandského kakaa
Náplň
  • Nutella
Na dokončení
  • hořká čokoláda (70 % kakaa a více) a trochu másla na polevu nebo hotová čokoládová poleva
  • půlky vlašských ořechů anebo půlky spařených mandlí

Postup:
Oříšky smíchejte s cukrem, kakaem a jogurtem, přihoďte pokrájené máslo a propracujte, přisypejte mouku a zpracujte na nelepivé těsto. Zabalte do potravinářské fólie a vložte spát do ledničky. Po odpočinutí (myslím těsta :-) vyválejte tenkou placku a vykrájejte kolečka nebo třeba kytičky a upečte dozlatova. Vychladlá kolečka slepujte k sobě Nutellou či jinou oblíbenou náplní. Slepená kolečka nechte zatuhnout v ledničce, rozehřejte čokoládu s máslem a "zatuhlá" kolečka jednou stranou namáčejte do čokolády a ihned je ozdobte oříškem nebo mandlí.
Nejsou dokonalá, ale zato jsou moc dobrá :-).

Vanilkové rohlíčky

Klasika, kterou nic nepřekoná. Každý z nás je miluje a každý z nás po nich na vánočním tácu s chutí skočí... ano, vanilkové rohlíčky. Bez nich by snad nebyly ani Vánoce. Recept na nejlepší rohlíčky mám od přítelovy maminky, a tímto jí moc děkuji :-).

Ingredience:
  • 240 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 50 g vanilkového cukru
  • 100 g jemně mletých mandlí (spařených)
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení

Postup:
V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, mandlemi a žloutkem, přidejte pokrájené máslo a rukama spojte v hladké a nelepivé těsto. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky alespoň na půl hodiny, ideálně přes noc. Poté vytvarujte rohlíčky - malé, větší, velké... jak máte rádi. Pečte podle svých zvyklostí - tedy kolem 160 stupních asi 10 - 15 minut. Po upečení je opatrně "naházejte" do vanilkového moučkového cukru, obalte a rohlíčky uložte do krabice a v ideálním případě je zapomeňte na balkóně či chladné komoře :-). Ještě, že ideální svět neexistuje, že :-)))?

Ještě jsem koulela raffaella.

A zde máme vše pohromadě :-).

Mé cukrovíčko :-)

13. prosince 2009 v 9:23 | coco-choc |  Sladké hříchy
Konečně přináším ukázku svého cukroví. Vím, že jsem trochu pozadu, ale chci cukrovíčko ukázat také kvůli sobě, protože mám ohromnou radost, že se mi ho povedlo upéct v tak stísněných prostorách a hlavně v remosce :-).

Linecké cukroví

Klasika, která nesmí chybět na žádné vánoční míse či tácu. Každý máme svůj recept a tady je ten můj:

Vždy dělám rovnou dvojitou dávku (pokud mě tedy chcete následovat, veškeré ingredience si dejte krát dva :-).

Ingredience:
  • 300 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • na slepení používám jahodovou marmeládu Schwartau (340 g; toto množství krásně vystačí na dvě dávky) - jahodová sice není můj favorit, volila bych višňovou anebo alespoň malinovou, ale když přítel nejraději právě jahodovou :-)

Postup:
Předpokládám, že příprava lineckého těsta je Vám všem jistě známa, ale přesto, pokud by sem zabloudil nějaký "laik", tak jeho přípravu urychleně popíši :-).

Do mísy nebo na vál (jak jsme zvyklí) prosijeme mouku, moučkový cukr, promícháme s práškem do pečiva. Přiklepneme vajíčko, které vidličkou vmícháme do mouky s cukrem a přihodíme pokrájené změklé máslo (spíše jen povolené) a urychleně vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme, ideálně přes noc, do chladničky.

Před vyvalováním necháme těsto asi 15 - 20 min. při pokojové teplotě. Vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka, kytičky, hvězdičky... Pokud budete postupovat tradičně, do jedné poloviny vykrájených tvarů udělejte něčím kulatým (prodává se speciální vykrajovátko, ale postačí i víčko o fixy apod.) otvor, ať vynikne náplň. Pečte dozlatova (v troubě trvá jeden plech asi 6 min. při 180 stupních; v remosce jsem pekla jednu dávku kolem 15 min.). Vychladlé tvary slepujeme oblíbenou marmeládou a ukládáme do krabice a pryč od mlsných strávníků :-).

Švýcarské kokosové sušenky

Nevím, proč se toto jemné kokosové cukroví jmenuje právě švýcarské? Recept jsem vyhrabala ze svých sbírek receptů, pravděpodobně jsem si jej opsala z nějakého časopisu či kuchařky, ale to už asi nedozvím a stejně na tom nesejde :-). Kokosové sušenky jsou jemňoučké a rozplývají se na jazyku. To víte, pro kokos já mám slabost...

Ingredience:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g kokosu
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • půl balíčku prášku do pečiva

Postup:
Opět je příprava těsta více než snadná. Mouku prosijeme s cukrem do mísy, přimícháme prášek do pečiva a kokos, přiklepneme vajíčko, vidličkou zapracujeme do mouky a nakonec přikrájíme změklé máslo. Vypracujeme nelepivé těsto a uložíme na pár hodin do chladu.

Před vyvalováním necháme těsto chvíli vzpamatovat při pokojové teplotě. Vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme dle libosti (používala jsem zvoneček, kytičky, prasátka...; jen mám jeden poznatek - kvůli kokosu nejsou vhodné "ostré" formičky typu komety, stromečky apod.). Cukroví upečte v předehřáté troubě klasicky na 170, 180 stupňů dorůžova (asi 6 min.; já jsem opět pekla asi 12 min.).


Tvarohové zvonečky
Při brouzdání internetem jsem narazila na tvarohové cukroví, zaujalo mě, neb se tvaroh při pečení vánočního cukroví téměř nepoužívá. Jelikož jsem si recept opsala do diáře, nepamatuji se, kde jsem ho objevila... Musím se ale přiznat, že jsem si ho upravila dle svého "vkusu".

Ingredience:
  • 250 g měkkého vaničkového tvarohu (použila jsem polotučný)
  • 2 hrnky (o objemu 250 ml) hladké mouky (dala jsem jeden hrnek obyčejné mouky a jeden jemně mleté celozrnné mouky)
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku spařených a nastrouhaných mandlí
  • 3/4 balíčku prášku do pečiva
  • 125 g změklého másla
Na obalování
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem a pak mě napadlo obalit cukroví také v moučkovém cukru rozmíchaném se skořicí

Postup:
V tvarohu rozmícháme vejce a mandle. Poté metličkou důkladně zapracujeme změklé máslo. Až vznikne jednolitá hmota přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které opět zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odpočívat.

Než se rozhodneme vyválet těsto, musíme ho nechat chvíli povolit při pokojové teplotě. Vyválíme tenkou placku a vykrajujeme třeba zvonečky či jiné tvary. Upečeme, jak jsme zvyklí (cukroví se trochu nafoukne) a ještě teplé obalujeme buď ve vanilkovém moučkovém cukru, nebo ve skořicovém moučkovém cukru. nevím, která varianta je lepší... Jedno je jisté, tohle cukroví dlouho nevydrží :-).
Co dodat na závěr? V pečení neustávám a brzy přinesu další ukázky. Konečně mi vůně cukroví začíná připomínat pravé Vánoce, tak jako rostoucí rampouch za oknem :-).




Jiný úhel...

10. prosince 2009 v 10:38 | coco-choc |  Jen tak
Tentokrát jsem si pro Vás připravila takovou perličku... Nejedná se o klasický recept, asi podle něj nic neuvaříte, neupečete, spíš jen budete nechápavě kroutit hlavou. Ale nedalo mi to, abych Vám neukázala, že i na recept se dá hledět i z jiného úhlu.

Jak vše vzniklo?

UPOZORNĚNÍ: čtení následujících řádků může přivodit zamotání hlavy či jiné nevolnosti!

Součástí požadavků na nenáviděný předmět Syntax I. byla seminární práce. A ta měla splňovat tyto atributy: syntaktický rozbor 10 vět na bázi věty jednoduché (každá věta minimálně o 5 slovech); určení vztahů mezi ESJ (elementární syntaktická jednotka), určení druhu predikátu a jeho GVV (gramatický větný vzorec) a na závěr určení větné struktury.

Pochopili? Předpokládám, že si myslíte, že jsem se úplně zbláznila či že mluvím španělsky. Přesto doufám, že se najdou i tací, kteří tuší "o co go". (Co Madlo? )

Proč ale na blogu o jídle kecám o nějakém syntaktickém rozboru? Abych si rozbor alespoň trochu zpříjemnila, vybrala jsem si text z časopisu Chef Gurmán (konkrétně se jedná o 12. číslo loňského roku). V rozboru jsem tedy upekla tvarohovou vánoční štolu. Uznávám, jedná se o velmi záhadný jinotaj :-))).

Jdeme na rozbor!

Kandované ovoce a vlašské ořechy nasekejte ostrým nožem na prkénku na drobné kousky…

Graf:
GVV: (Sn) - VF - Sak - ADVM - nástroj

Syntaktické vztahy:
(vy) - nasekejte: dominace, syntagma, kongruence (osoba, číslo)
nasekejte - ovoce a ořechy: dominace, syntagma, rekce
kandované - ovoce: dominace, syntagma, kongruence (pád, gramatický rod, číslo)
vlašské - ořechy: dominace, syntagma, kongruence (pád, gramatický rod, číslo)
ovoce a ořechy: zmnožení, skupina, parataxe, koordinace
nasekejte - nožem: dominace, syntagma, adjunkce
ostrým - nožem: dominace, syntagma, kongruence (pád, gramatický rod, číslo)
nasekejte - na prkénku: dominace, syntagma, adjunkce
nasekejte - na kousky: dominace, syntagma, adjunkce
drobné - kostičky: dominace, syntagma, kongruence (pád, gramatický rod, číslo)

Druh predikátu: jednoduchý

Větná struktura: rozvitá

A to je jenom část souvětí. Celkový rozbor mi zabral xxx hodin, náplň do propisky, balík papíru a kýbl nervů a opět mi přibyly šedivé vlasy (a to je mi prosím 22 let!).

Mikulášská nadílka

5. prosince 2009 v 10:48 | coco-choc |  Jen tak
Tak u nás už byl Mikuláš :-). Čerta někde nechal, protože přinesl samé dobroty. A dokonce k nám zavítal Mikuláš - Gurmán.

A co tedy přinesl?
Mikuláš se inspirovala v Řecku, a tak donesl řecké speciality: kilový jogurt (to je prostě skvost, musíte jíst a jíst a jíst), Fetu (na ni také brzy dojde) a mandlovou tyčinku s medem (sezamová už není mezi námi).
Pak zde můžeme objevit notnou dávku sladkostí - bio prasátko (nechutná jako tradičně odporné mikulášské figurky), kinder vajíčka v postavičce andílka a "zdravou nutellu" - lískooříšková pomazánka Nocciolata (v kvalitě bio).

Mikuláš je evidentně i praktik, neboť si s sebou (pro mne) přinesl nový nůž, který jsem potřebovala vyměnit asi tak před rokem a dózy na uchovávání potravin (mé původní, teď už vyhozené, byly za zenitem asi před rokem a půl).
A ještě jeden balíček se přikrčuje v pozadí. Právě ten obsahuje největší poklad (kromě další čokoládky a malé francouzské marmeládky) - olivový olej Monini, ale ne ledajaký, jedná se o první extra panenský olivový olej sezóny. Pro Italy představuje tento olej to samé, jako pro Francouze Beaujolais Nouveau. A jelikož přítel na olivovém oleji ujíždí, byla jeho koupě (samozřejmě vše zařídil Mikuláš) "nutností".

Dopřejte si také kapku luxusu a kupte si k Mikulášovi něco neobvyklého, originální... prostě něco,
co Vám udělá radost :-).

Přeji krásného Mikuláše.

Ještě jsem na něco zapomněla... adventní kalendář. Tak tady je!

No, není nádherný? A ty čokoládky uvnitř... Mikuláš věděl, co máme rádi :-).

Vánoční (?) trhy na Staroměstském náměstí

4. prosince 2009 v 22:14 | coco-choc |  Kam vyrazit?
Konečně přispívám svou troškou do vánočního mlýna. Pravidelně se pohybuji mezi Mariánským náměstím (= knihovnou) a Celetnou ulicí (= školou). A co musím míjet v tomto období? Samozřejmě kromě záplavy turistů... ale na tento fakt počasí ani roční období vliv nemá! Přeci vánoční trhy... či spíše stánky převlečené do roztomilých chaloupek se stálými a peněz chtivými stánkaři, kteří se seskupují při jakékoliv příležitosti, tentokráte to jsou prý Vánoce.

Je pravda, že ten den bylo nepoměrně tepleji než v jiné dny, a také slunce svítilo jak v létě, a člověk při cestě do školy nemá vánoční náladu, ale prostě vánoční trhy vypadají jinak! Samozřejmě zde naleznete klasické atributy Vánoc - jako je vánoční strom, perníčky s vánoční tématikou (vedle kýčovitých srdcí s přiblblými vzkazy), stánky obalené jehličnatými větvemi, ale toť vše!

Jelikož studuji v Praze třetím rokem a na Václaváku a Staromáku jsem téměř každý všední den, vidím, jak je vše neměnné. Výlohy se sice mění, ale výzdoba je s železnou pravidelností periodicky opakována, auta s černými skly jezdí stále bezohledně, bezdomovci se opět nepřestěhovali, jen turisté mají čím dál tím menší foťáky a namyšlené slečinky čím dál tím větší brýle :-))). Snad proto vnímám "vánoční" trhy nevánočně, protože "staročeská trdla" frčí v létě jako v zimě, to samé platí o perníčkách (jen stálé motivy se doplňují o vyhledávanou tématiku toho či onoho daného období), "lázeňské oplatky Kolonáda" jsou extremně předražené bez ohledu na roční dobu či finanční krizi atd. atd. atd.

Článek vyzní asi pesimisticky a protivánočně, jen jsem musela říci svůj názor. Proto nechám raději promluvit fotografie (i když poznámky si neodpustím), ať si můžete udělat vlastní názor na Staroměstské vánoční trhy...
Malá trdelníková manufaktura...
Po pravdě, chuťově žádný zázrak, zato cena zázrak slibuje!
Ano, tato fotografie opravdu nepochází z Matějské pouti...
A opět jeden velmi vánoční detail...
Na Staroměstské náměstí se přestěhovali i umělci z Karlova mostu...
A nyní pár tradičně vánočních specifik každých vánočních trhů...
Velmi kýčovité srdce...
Všichni jistě vyhlížíte strom... tak tady je...
Musím uznat, že vypadá lépe než loňské koště. Alespoň ho nehyzdí hrozné a velemoderní "tající sníh v trubičkách"! Ale přesto, pokud Vám tyto technické ozdůbky na stromku scházejí, prozradím Vám sladké tajemství... přestěhovaly se do Tesca na Národku, pardon, vytvářejí originální výzdobu obchodního domu My (vyslovuj Máj:-).
Přesně takovou čupřici měl i náš stromek doma. Což je smutné, neboť tehdy se jiná "hlavní ozdoba" téměř nedala sehnat...

Tak jak se Vám líbí? Svůj názor jsem již odtajnila, tak jen dodám, pokud Vám trhy nepřipadají dostatečně vánoční, vydejte se kupř. do Norimberka či Drážďan a tam teprve zažijete "tu pravou a jedinečnou vánoční atmosféru".

Přesto bych všem svým návštěvníkům a čtenářům chtěla popřát krásný předvánoční čas plný domácí pohody a klidu, byt provoněný vanilkovou, skořicí a hřebíčkem, dostatek trpělivosti při tvarování vanilkových rohlíčků a ani jeden spálený plech :-)
A kam dál?