Mé cukrovíčko :-)

13. prosince 2009 v 9:23 | coco-choc |  Sladké hříchy
Konečně přináším ukázku svého cukroví. Vím, že jsem trochu pozadu, ale chci cukrovíčko ukázat také kvůli sobě, protože mám ohromnou radost, že se mi ho povedlo upéct v tak stísněných prostorách a hlavně v remosce :-).

Linecké cukroví

Klasika, která nesmí chybět na žádné vánoční míse či tácu. Každý máme svůj recept a tady je ten můj:

Vždy dělám rovnou dvojitou dávku (pokud mě tedy chcete následovat, veškeré ingredience si dejte krát dva :-).

Ingredience:
  • 300 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • na slepení používám jahodovou marmeládu Schwartau (340 g; toto množství krásně vystačí na dvě dávky) - jahodová sice není můj favorit, volila bych višňovou anebo alespoň malinovou, ale když přítel nejraději právě jahodovou :-)

Postup:
Předpokládám, že příprava lineckého těsta je Vám všem jistě známa, ale přesto, pokud by sem zabloudil nějaký "laik", tak jeho přípravu urychleně popíši :-).

Do mísy nebo na vál (jak jsme zvyklí) prosijeme mouku, moučkový cukr, promícháme s práškem do pečiva. Přiklepneme vajíčko, které vidličkou vmícháme do mouky s cukrem a přihodíme pokrájené změklé máslo (spíše jen povolené) a urychleně vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme, ideálně přes noc, do chladničky.

Před vyvalováním necháme těsto asi 15 - 20 min. při pokojové teplotě. Vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka, kytičky, hvězdičky... Pokud budete postupovat tradičně, do jedné poloviny vykrájených tvarů udělejte něčím kulatým (prodává se speciální vykrajovátko, ale postačí i víčko o fixy apod.) otvor, ať vynikne náplň. Pečte dozlatova (v troubě trvá jeden plech asi 6 min. při 180 stupních; v remosce jsem pekla jednu dávku kolem 15 min.). Vychladlé tvary slepujeme oblíbenou marmeládou a ukládáme do krabice a pryč od mlsných strávníků :-).

Švýcarské kokosové sušenky

Nevím, proč se toto jemné kokosové cukroví jmenuje právě švýcarské? Recept jsem vyhrabala ze svých sbírek receptů, pravděpodobně jsem si jej opsala z nějakého časopisu či kuchařky, ale to už asi nedozvím a stejně na tom nesejde :-). Kokosové sušenky jsou jemňoučké a rozplývají se na jazyku. To víte, pro kokos já mám slabost...

Ingredience:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g kokosu
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • půl balíčku prášku do pečiva

Postup:
Opět je příprava těsta více než snadná. Mouku prosijeme s cukrem do mísy, přimícháme prášek do pečiva a kokos, přiklepneme vajíčko, vidličkou zapracujeme do mouky a nakonec přikrájíme změklé máslo. Vypracujeme nelepivé těsto a uložíme na pár hodin do chladu.

Před vyvalováním necháme těsto chvíli vzpamatovat při pokojové teplotě. Vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme dle libosti (používala jsem zvoneček, kytičky, prasátka...; jen mám jeden poznatek - kvůli kokosu nejsou vhodné "ostré" formičky typu komety, stromečky apod.). Cukroví upečte v předehřáté troubě klasicky na 170, 180 stupňů dorůžova (asi 6 min.; já jsem opět pekla asi 12 min.).


Tvarohové zvonečky
Při brouzdání internetem jsem narazila na tvarohové cukroví, zaujalo mě, neb se tvaroh při pečení vánočního cukroví téměř nepoužívá. Jelikož jsem si recept opsala do diáře, nepamatuji se, kde jsem ho objevila... Musím se ale přiznat, že jsem si ho upravila dle svého "vkusu".

Ingredience:
  • 250 g měkkého vaničkového tvarohu (použila jsem polotučný)
  • 2 hrnky (o objemu 250 ml) hladké mouky (dala jsem jeden hrnek obyčejné mouky a jeden jemně mleté celozrnné mouky)
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku spařených a nastrouhaných mandlí
  • 3/4 balíčku prášku do pečiva
  • 125 g změklého másla
Na obalování
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem a pak mě napadlo obalit cukroví také v moučkovém cukru rozmíchaném se skořicí

Postup:
V tvarohu rozmícháme vejce a mandle. Poté metličkou důkladně zapracujeme změklé máslo. Až vznikne jednolitá hmota přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které opět zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odpočívat.

Než se rozhodneme vyválet těsto, musíme ho nechat chvíli povolit při pokojové teplotě. Vyválíme tenkou placku a vykrajujeme třeba zvonečky či jiné tvary. Upečeme, jak jsme zvyklí (cukroví se trochu nafoukne) a ještě teplé obalujeme buď ve vanilkovém moučkovém cukru, nebo ve skořicovém moučkovém cukru. nevím, která varianta je lepší... Jedno je jisté, tohle cukroví dlouho nevydrží :-).
Co dodat na závěr? V pečení neustávám a brzy přinesu další ukázky. Konečně mi vůně cukroví začíná připomínat pravé Vánoce, tak jako rostoucí rampouch za oknem :-).



 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 13. prosince 2009 v 10:08 | Reagovat

Hezké ráno a všechno nejlepší k svátku :-). Cukrovíčko máš krásné, láká mě udělat to tvarohové, to taky ve svém klasickém repertoáru nemám.

2 Pája Pája | Web | 13. prosince 2009 v 12:39 | Reagovat

Souhlasím s babi, to tvarohové vypadá fakt dobře.

3 Jarka Jarka | Web | 13. prosince 2009 v 14:00 | Reagovat

To tvarohové cukroví vypadá fakt skvěle a oceňuji, že už se jen obalí v cukru a je hotovo! Jsem hrozná, jak pořád koukám, jak mít co nejrychleji hotovo. [:tired:]  :D

4 Marie Marie | Web | 13. prosince 2009 v 21:23 | Reagovat

Hezký večer Lucko. Mě se kromě cukroví, líbí i ty rampouchy. Konečně náznak příchodu paní Zimy. :-D

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. prosince 2009 v 7:10 | Reagovat

[1]: Tvarohové cukroví je i u mě letošní novinka, ale hned se cukrovíčko zabydlelo :-). opravdu je moc dobré, strukturou připomíná bubliny (nafouknuté cukroví), ale není tak těžké :-). Děkuju za přání k svátku.

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. prosince 2009 v 7:14 | Reagovat

[2]: + [3]: - Holky, tvarohové cukroví je jemné, rozplývá se na jazyku, a jak píše Jaruška, je snadné na přípravu :-D.

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. prosince 2009 v 7:16 | Reagovat

[4]: Rampouch se mi nepovedl moc vyfotit, ale ve skutečnosti je úchvatný :-). Roste nám za oknem celou zimu a roztává až na jaře... zázrak přírody ;-).

8 Madla Madla | Web | 14. prosince 2009 v 9:21 | Reagovat

Opravdu krásné cukroví, jsi hrozně šikovná, že ho dokážeš vyrobit i v tak minimalistických podmínkách a za pomoci remosky. I já se přidávám ke chvále tvarohového cukroví moc se mi líbíb a příští rok ho určitě vyzkouším!

9 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 14. prosince 2009 v 14:13 | Reagovat

nejvíc mne zaujalo to kokosové a tvarohové zvonečky. Zajímavý recept, takový neobvyklý a může to b ýt moc dobré...děkuji za inspiraci

10 Natty Natty | Web | 14. prosince 2009 v 16:43 | Reagovat

Ahojky Coco, dnes ti přezdívka náleží právem, neboť tu máš vánoční coco a pěkné, tvarohové je super a určitě tak i chutná. Tak vesele peč, ať můžeme chodit ochutnávat :-)hezký podvečer.

11 Vilemína Vilemína | E-mail | 15. prosince 2009 v 14:24 | Reagovat

Tvarohové vypadá zajímavě!

Jinak mě překvapil všude "prdopeč", nevybavuji si, že bych ho někdy do cukroví někam dávala...

12 Jarka Jarka | Web | 16. prosince 2009 v 10:37 | Reagovat

Ahoj Coco, jestlipak jsi se letos také pustila do kokosových řezů? Jsou vážně moc dobré, těším se, až je dám o svátcích ochutnat návštěvám a budu ho určitě od teďka dělat každý rok! ;-)
Přeji ti hezký den, u nás poletuje sníh a mrzne, tak to trochu připomíná Vánoce. :-)

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. prosince 2009 v 18:20 | Reagovat

[8]: Ó děkuji, takové chváli, úplně rudnu :-). Když se chce, tak všechno jde, ne ;-) ?

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. prosince 2009 v 18:21 | Reagovat

[10]: Peču, peču. Momentálně vanilkové rohlíčky. Už chystám pokračování, jen musím všechno ještě nafotit, ale rychle... nějak všechno mizí :-)

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. prosince 2009 v 18:23 | Reagovat

[11]: Každý máme jiné recepty; ve všech druzích cukroví prášek do pečiva také nemám, spíš se mi recepty tak sešly :-)

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. prosince 2009 v 18:25 | Reagovat

[12]: Nepustila :-(. A ani je letos dělat nebudu, v remosce by šly fakt špatně, ale rozhodně o ně nepřijdu, neboť mám báječnou budoucí tchýni :-).
Hlásím, že i v Praze nám mrzne a poletuje sníh... konečně Vánoce, jupí :D

17 toffo toffo | Web | 17. prosince 2009 v 6:00 | Reagovat

Obdivuju tvojí trpělivost - kolik se do remosky vejde kousků?! Linecké jsi pekla minimálně ve čtyřech dávkách? A doba pečení je delší, než v klasické troubě!

18 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. prosince 2009 v 8:00 | Reagovat

[17]: Když pak vidím nadšená očička svého přítele, tak vím, že veškerá energie a trpělivost nebyla zbytečná :-). Doufám, že příští rok budu péci v klasické troubě, neboť na téměř nulovém prostoru a v remosce je pečení hrozně zdlouhavé a náročné. Linecké jsem pekla asi na 7x - měla jsem 2 dávky a vždy jsem dala péct jeden "plech" (remosku) a šla jsem třeba vyluxovat  :-D. Jak říkám, když se chce, všechno jde  ;-).

19 Natty Natty | Web | 17. prosince 2009 v 8:04 | Reagovat

Coco, přeju ti krásný zimní den a hurá do sněhu - je ho akorát  ;-)

20 Jarka Jarka | Web | 17. prosince 2009 v 20:27 | Reagovat

[16]:V remosce? A jak se ti podařilo upéct to linecké a tvarohové cukruví?  O_O
Přeji ti krásný večer! Koukám na poslední díl VKV. :-D

21 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. prosince 2009 v 23:12 | Reagovat

[19]: V Praze sice sníh je, ale pořád je ho pomálu a na ulicích je ochucován solí :-(... Báječné, ne? Ale za oknem je krásně bílo :-).

22 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. prosince 2009 v 23:18 | Reagovat

[20]: Jasně, že v remosce. Zatím nemám troubu a musím si vystačit s remoskou. Řezy by se mi z remosky špatně vykrajovaly a navíc se mi nádoba nevejde do ledničky :-). Také jsem koukala na VKV - tomu říkám kulturní život vysokoškolské studentky :-D .

23 iva221 iva221 | Web | 18. prosince 2009 v 22:06 | Reagovat

Jsi holka šikovná, péct cukroví v remosce, to chce obdiv. Rampouch vypadá zajímavě. Doufám, že nám ho předvedeš, jestli ještě hodně vyroste.

24 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. prosince 2009 v 19:58 | Reagovat

[23]: Rampouch se krásně rozrůstá, takže dokumentace rozhodně bude. Děkuji za pochvalu :-).

25 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 23. února 2012 v 13:32 | Reagovat

This is a great way to get comments approved and solicit interaction.too.

26 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 5. března 2012 v 3:41 | Reagovat

Vladimir V. Putin won an Louis Vuitton Outlet in Russia’s presidential election, setting Louis Vuitton Outlet for a more suspenseful confrontation between Mr. Putin and opposition groups.

27 Louis Vuitton Bags Louis Vuitton Bags | E-mail | Web | 7. března 2012 v 12:50 | Reagovat

you Louis Vuitton Bags it is very good article! thank you for sharing!Your success is my inspiration.Indeed, it is wonderful.

28 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 7. března 2012 v 13:27 | Reagovat

Thank you so much, nice job! Louis Vuitton was the thing I needed to get.You guys should think of arranging some gallery to exhibit them out there! Personally I adore custom essays on this topic because they help us arise the awareness in people.

29 tory burch outlet tory burch outlet | E-mail | Web | 4. května 2012 v 8:31 | Reagovat

its a great place to buy cheap tory burch outlet ... Because now a days medicine is need for all home.. so it is very easily way to purchase medicine at home... wonderful article.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?