Leden 2010

Zimní jáhelník

29. ledna 2010 v 21:16 | coco-choc |  Sladké hříchy
Tentokrát jsem si pro Vás připravila další verzi jáhelníku. Jeho letní verze měla velký úspěch, tak proč si tento tradiční staročeský pokrm nezopakovat?! V tomto zimní čase a nečase jsem zvolila štrúdlovou variantu s jablíčky a rozinkami. A opět musím již jen konstatovat, že nám moc chutnal a že už není :-).

Ingredience:
  • 400 g jáhel + mléko a vodu na jejich uvaření
  • 100 g másla
  • třtinový cukr podle chuti
  • 250 g měkkého tvarohu (tentokrát jsem využila polotučný)
  • 2 vejce
  • 100 g dýňových semínek
  • 4 jablíčka (mám ráda hodně tvrdá jablíčka - mezi mé favority patří odrůda Gala a Golden Delicious)
  • trochu citrónové šťávy na pokapání jablíček
  • 100 g bio rozinek (opravdu si kupte rozinky v bio kvalitě)
  • jako bonus jsem od přítele dostala kešu oříšky a brusinky naložené v medu, takže jsem je do jáhelníku také přidala

Postup:
Jáhly nejprve 3x spaříme horkou vodou, a tak je zbavíme hořkosti. Poté je uvaříme dle návodu na obalu. Jáhly vařím ve vodě a mléce (v poměru půl na půl). Po uvaření (asi 15 - 20 min.) je osladíme cukrem a přidáme máslo, aby se rozpustilo. Jáhly necháme zchladnout a poté přimícháme tvaroh a přiklepneme vajíčka. Zamícháme.
Jablíčka zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky, ihned je pokapeme citrónem, aby nezhnědla. K jáhlové kaši nasypte rozinky a dýňová semínka (pár si jich nechte na ozdobu), zároveň jsem přidala i pár lžic kešu a brusinek v medu.
Zapékací nádobu vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo líně vyložte pečícím papírem. Polovinu jáhlové směsi přendejte do nádoby a celý povrch zasypte jablíčky (pár si jich můžete nechat na ozdobu).
Jablíčka zakryjte peřinou ze zbylých jáhel. Povrch jáhelníku ozdobte jablíčky, dýňovými semínky a můžete jej posypat i trochou cukru, který pečením zkaramelizuje a vytvoří tenkou krustičku. Pečte dozlatova.
V remosce jsem ho pekla asi hodinu a čtvrt, při použití klasické trouby bude moci baštit určitě dřív.
Na jáhelníku si můžete pochutnat zatepla, např. s bílým jogurtem ochuceným medem, anebo zastudena, třeba s horkým čajem.
Přeji Vám dobrou chuť!

Máte-li rádi jáhly, určitě vyzkoušejte můj jáhelník v moderním pojetí nebo slaný zeleninový jáhelník.

Perníčkové sušenky

23. ledna 2010 v 9:46 | coco-choc |  Sladké hříchy
V zimě prostě mám chutě na sladké. A kdo nemá, že?! Tíhnu k chutím pečeného jablka, voňavé skořice, svařeného vína, omamné vanilky... Přesto si myslím, že si nemusíme žaludek zaplácávat pseudosušenkami z hypermarketů, jistě víte, na co narážím. Můžeme mlsat i zdravě. Zkuste si uplácat své sušenky. Jsou hotové raz dva, můžete zapojit děti i šikovnější muže :-))) a hlavně si je připravíte podle sebe. Oříšky, sušené ovoce, vločky, kousky čokolády, nutellu... prostě co máte rádi, dáte si i do sušenek. Napadlo mě upéct své lásce sušenky s příchutí a vůní perníčků. Perník a perníčky má moc rád, takže jsem věděla, že se po sušenkách jen zapráší. Navíc jsme dostali po dlouhé době domácí med, takže bylo jasné, že sušenky budou neodolatelné.

PS: jelikož jsou sušenky opravdu zdravé (jejich základ přeci tvoří oříšky, rozinky, brusinky, med a celozrnná mouka), nemusíte mít výčitky, když jich sníte hóóódně :-).

Ingredience:
  • 150 g směsi ořechů a rozinek (v mém balíčku byly pekany, mandle, lískové oříšky, vlašáky, buráky - i když to nejsou ořechy, rozinky a brusinky)
  • 6 vrchovatých lžic medu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička skořice (můžete přidat i špetku hřebíčku, kardamon, vanilku)
  • 1 vejce
  • 7 vrchovatých lžic celozrnné mouky (můžete ji vyměnit za klasickou mouku hladkou)
  • 1 kypřící prášek do perníku

Postup:
Oříšky a rozinky posekáme nožem. Vhodíme je do mísy, kde už odpočívá rozpuštěné máslo, kakao, skořice a med. Promíchneme vařečkou a přisypeme mouku s práškem do perníku, opět zamícháme a přiklepneme vajíčko. Naposledy párkrát otočíme vařečkou v míse a máme připravené těsto. Plech vyložte pečícím papírem (a pokud Vám došel, jako mně, vymažte pečící nádobu máslem a vysypejte moukou) a lžící na něj naházejte bobíky těsta. Každému perníčkovému kopečku nechte kolem sebe dostatek životního prostoru (sušenky mají tendence se roztahovat :-).
Pečte ve vyhřáté troubě asi na 180 stupňů dokakaova :-). Řekla bych, že deset minut bude sušenkám stačit.
Sušenky namáčené do mléka nebo teplého kakaa jsou naprosto fenomenální :-).

Fešák či strašák?!

19. ledna 2010 v 17:11 | coco-choc |  Sladké hříchy
Tento koláč jsem prvně viděla u maminky svého přítele. Tmavé těsto a v něm zapadlé kopečky tvarohu. Tomuto koláči říkali "Fešák", ale když jsem ho chtěla sama zkusit, nemohla jsem si vzpomenout na název, tak jsem pořád pídila po receptu na "Strašáka" (trefné, ne ? :-). Pokud ale budete chtít najít Strašáka v kuchařkách či na internetu, asi se Vám to nepovede, budete muset pátrat po Prošívané dece nebo Propadlé koláči, no není to trošičku fádní? Říkejte mu, jak chcete, jen ho vyzkoušejte a uvidíte, jaká je to dobrota.

Ingredience:

Tmavý základ:
  • 2 hrnky polohrubé mouky (1 hrnek o objemu 250 ml); já samozřejmě použila mouku celozrnnou
  • 1 hrnek krystalového cukru (jak jistě tušíte... ideálně třtinového)
  • půl hrnku oleje
  • půl hrnku mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 žloutky
  • sníh ze 2 bílků
  • 2 lžíce holandského kakaa
Tvarohové propadliny:
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • cukr podle chuti

Postup: Strašák i Fešák je rychlovka, takže v míse jen smíchejte suroviny na "tmavý základ", vynechejte pouze bílky. Z bílků v čisté misce ušlehejte sníh a opatrně jej zapracujte do tmavého těsta. Dále si smíchejte suroviny na "tvarohové propadliny". Těsto vlijte do pekáče či plechu (máslem vymazaného a moukou vysypaného anebo jednoduše použijte pečicí papír).
Poté nechte vyznít svůj umělecký talent a esteticky naházejte tvarohovou směs na tmavé těsto. Pečte při 180 - 190 stupních asi dvacet minut (já si opět zanotuji s remoskou). Zda je koláč hotový, píchněte do tmavé čášti špejli, pokud zůstane čistá, máte upečeno.
Bohužel se mi nepodařilo vyfotit nakrájený koláč. Resp. první fota se mi nepovedla a na druhý pokus už nebylo co fotit :-)))

Na úplný závěr přidávám ještě pár zimních foteček, vím, že jsou tu lidé, které potěší :-). A s tvarohovou mňamkou na talíři vypadají přeci jen kouzelně.

Výhled z okna mi nyní zdobí opravdu monstrózní rampouchy. Na fotografiích můžete pozorovat jejich postupný růst :-)
Pořádný vodopád :-)

Pennoni s ricottou, špenátem a fetou

17. ledna 2010 v 11:42 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny
Mám pro Vás zase jeden z velmi chutných a rychlých způsobů úpravy těstovin. Těstoviny jsou pevnou a častou součástí naše jídelníčku, ale nápady na inovativní způsoby jejich přípravy nám občas docházejí. Na kvalitních italských těstovinách se špenátem a v tomto případě s lahodnou fetou si pochutnají vegetariáni a i masožravci :-). Takže utíkejte nakoupit a už si předehřívejte troubu...

Ingredience:
  • 500 g oblíbených těstovin (narazila jsem na barevné pennoni, což jsou velké penne)
  • 350 g mraženého nebo balení čerstvých špenátových listů
  • 250 g ricotty
  • 2 středně velké cibule
  • 1 kostička zeleninového bujónu
  • 200 g řecké fety (v nouzi poslouží balkánský sýr, ale pozor na jeho přílišnou slanost)
  • česnek podle chuti

Postup:
Je to rychlovka, tak si připravte všechny ingredience k ruce :-). Na pánev nalijte trochu olivového oleje a osmahněte na něm pokrájenou cibuli, až cibule změkne přidejte špenát (mražený podlijte trochou vody a nechte jej povolit; čerstvý nechte jen zavadnout). Ke špenátu rozdrobte kostičku bujónu a ochuťte česnekem. Na druhé plotýnce (pokud ji máte... :-) uvařte těstoviny al dente (či spíše ještě méně než al dente, neb je budete zapékat). Uvařené těstoviny promíchejte s trochu olivového oleje, aby se neslepily. Do pánve se špenátem vmíchejte ricottu a rozdrobte většinu fety (kousek si nechte na ozdobu).
Ochutnejte a případně dosolte, ale feta je dost slaná tak hádám, že sůl potřebovat nebudete. Zapékací mísu či jinou ohnivzdornou nádobu vymažte olejem a vysypejte strouhankou, vsypte uvařené těstoviny.
Na vrstvu těstovin naneste špenátovo-ricottovou vrstvu.
Povrch posypte zbývající fetou a dejte zapékat na vyšší teplotu (cca 200 - 220 stupňů) do zlatavé kůrčičky.
Dobrou chuť!
A kam dál?