Fešák či strašák?!

19. ledna 2010 v 17:11 | coco-choc |  Sladké hříchy
Tento koláč jsem prvně viděla u maminky svého přítele. Tmavé těsto a v něm zapadlé kopečky tvarohu. Tomuto koláči říkali "Fešák", ale když jsem ho chtěla sama zkusit, nemohla jsem si vzpomenout na název, tak jsem pořád pídila po receptu na "Strašáka" (trefné, ne ? :-). Pokud ale budete chtít najít Strašáka v kuchařkách či na internetu, asi se Vám to nepovede, budete muset pátrat po Prošívané dece nebo Propadlé koláči, no není to trošičku fádní? Říkejte mu, jak chcete, jen ho vyzkoušejte a uvidíte, jaká je to dobrota.

Ingredience:

Tmavý základ:
  • 2 hrnky polohrubé mouky (1 hrnek o objemu 250 ml); já samozřejmě použila mouku celozrnnou
  • 1 hrnek krystalového cukru (jak jistě tušíte... ideálně třtinového)
  • půl hrnku oleje
  • půl hrnku mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 žloutky
  • sníh ze 2 bílků
  • 2 lžíce holandského kakaa
Tvarohové propadliny:
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • cukr podle chuti

Postup: Strašák i Fešák je rychlovka, takže v míse jen smíchejte suroviny na "tmavý základ", vynechejte pouze bílky. Z bílků v čisté misce ušlehejte sníh a opatrně jej zapracujte do tmavého těsta. Dále si smíchejte suroviny na "tvarohové propadliny". Těsto vlijte do pekáče či plechu (máslem vymazaného a moukou vysypaného anebo jednoduše použijte pečicí papír).
Poté nechte vyznít svůj umělecký talent a esteticky naházejte tvarohovou směs na tmavé těsto. Pečte při 180 - 190 stupních asi dvacet minut (já si opět zanotuji s remoskou). Zda je koláč hotový, píchněte do tmavé čášti špejli, pokud zůstane čistá, máte upečeno.
Bohužel se mi nepodařilo vyfotit nakrájený koláč. Resp. první fota se mi nepovedla a na druhý pokus už nebylo co fotit :-)))

Na úplný závěr přidávám ještě pár zimních foteček, vím, že jsou tu lidé, které potěší :-). A s tvarohovou mňamkou na talíři vypadají přeci jen kouzelně.

Výhled z okna mi nyní zdobí opravdu monstrózní rampouchy. Na fotografiích můžete pozorovat jejich postupný růst :-)
Pořádný vodopád :-)
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 19. ledna 2010 v 17:25 | Reagovat

Jeden z tvarohových moučníků, který čeká na realizaci. Na sladkém tvarohu absolutně ujíždím (tučný ve vaničce mi připomíná řecký jogurt) a v pečení hraje prim. Dokonce tvé tvarohové cukroví vystrnadilo to ze zakysané smetany.

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 19. ledna 2010 v 17:34 | Reagovat

Tak tenhle koláč se u nás jmenuje Házená buchta, protože ten tvaroh házím kam mě napadne :-D - vidíš, kolik názvů! A je opravdu výborná.

3 Marie Marie | 19. ledna 2010 v 17:40 | Reagovat

Bábovka, která se jmenuje Fešák se lije do bábovkové formy a tvaroh se dá  do sáčku ustříhne se větší roh a nastříká se do středu bábovky.Po upečení je bábovka  tmavá a má tvarohový střed.

4 Jarka Jarka | Web | 19. ledna 2010 v 18:21 | Reagovat

Tak to je koláč podle mého gusta. Těsto s kakaem + tvarohová náplň a jako bonus hrnečkový recept. Už si píšu!! ;-)  :-D

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. ledna 2010 v 18:38 | Reagovat

[1]: Tučný tvaroh jen tak s cukrem (anebo medem)... Lahoda :-). V záchvatu zachování alespoň nějaké postavy, volím raději polotučný a v tlustém období ten úplně nejchudší :-|. Tvaroh je prostě jedna z nejchutnější a mnou nejvyužívanějších komodit :-D. Někdo potřebuje maso, někdo alkohol a já zase bílé jogurty, cottage, tvarohy a kefír 8-).

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. ledna 2010 v 18:40 | Reagovat

[2]: Házená buchta?! To docela sedí :-). Ať je název jakýkoliv, spojení tvarohu a kakaového těsta je chuťově vynikající a oku lahodící :-D. Jsem to dneska ale básník (asi už mi z učení úplně šibe :D)

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. ledna 2010 v 18:42 | Reagovat

[3]: Fešák v bábovkové formě... to bude hit. Až se zase shledám s klasickou troubou a svou bábovkovou formou, bude to mít Fešák spočítané :-D. Díky za super nápad :-).

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. ledna 2010 v 18:44 | Reagovat

[4]: Jedna z velmi jedlých a extrémně snadných dobrot :-). U nás už samozřejmě není. Fešák se jí úplně sám :-D.

9 Jarka Jarka | Web | 19. ledna 2010 v 19:44 | Reagovat

Tý jo Luci, ty rampouchy jsou neuvěřitelný. To se divím, že už se ty větvičky nepolámaly a ten rozeklaný "kořen" co visí ze střechy bych preventivně shodila, zrovna dnes říkali v TV o zranění, která už stačily ty padající rampouchy způsobit. Ale je to nádhera, něco takového jsem vážně ještě neviděla!! O_O  :-D

10 mstajer mstajer | Web | 19. ledna 2010 v 22:16 | Reagovat

Ty rampouchy jsou úžasné a fešáka asi upeču zítra, hned jsem na něj dostala chuť.
Dík za fajn recept
Helča

11 Madla Madla | Web | 20. ledna 2010 v 10:14 | Reagovat

Jé a my mu doma říkaly propadák  :-D (kvůli propadajícímu se tvarohu - ne kvůli neoblíbenosti). Úplně jsem si vzpomněla na dětství, byla to jedna z prvních buchet, které jsem sama upekla. Že bych se do něj zase pustila? Jinak k té spotřebě tvarohů - u nás mizí závratným tempem, jak na slano, tak na sladko.
A fotky ledových krápníků jsou úžasné (i když mě ta zima už leze krkem)  :-(

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. ledna 2010 v 20:05 | Reagovat

[9]: Abych řekla pravdu, k dnešnímu dni už z megarampouchů už skoro nic není. Ale už zase vidím ven :-).

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. ledna 2010 v 20:06 | Reagovat

[10]: Tak doufám, že se Fešák povedl :-). Ale na receptíku opravdu není, co zkazit :-P.

14 Marie Marie | Web | 21. ledna 2010 v 20:15 | Reagovat

Teda ty rampouchy mě dostaly. Jsou skvělý, asi bych pořád koukala z okna, mít tam takovou nádheru.
Dneska jsem vyzkoušela pohankové karbanátky a měly úspěch. Děkuji za recept, určitě je zařadím do našich jídelníčků. ;-)  :-D

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. ledna 2010 v 20:15 | Reagovat

[11]: Propadák?! Povedený název:-). Ani mě nenapadlo si myslet, že by vám koláč nechutnal :-P. U nás by se dala týdenní spotřeba mléčných výrobků počítat na kilogramy a litry ;-). Tvarohové buchty, koláče, pomazánky prostě u nás frčí.
Mně zima nevadí, jen ať není sněhová kalamita, naopak se děsím extrémních veder v létě.

16 Pipi Pipi | E-mail | Web | 22. ledna 2010 v 9:24 | Reagovat

Také znám tento koláč z dětství a vyjídala jsem hlavně tvarohovou část, jak jinak...  :-)

17 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 22. ledna 2010 v 10:36 | Reagovat

Mńam, tvarohový koláč to je pochoutka, budu muset vyzkoušet. :-)

18 Natty Natty | Web | 22. ledna 2010 v 12:48 | Reagovat

Ahojky Luci, koláč je moc pěkný, neznám a tak opisuji a vyzkouším :-) no a rampouchy, tak to jsou divy přírody, jejich tvary jsou někdy neskutečné...pěkný pátek :-)

19 Vilemína Vilemína | E-mail | 22. ledna 2010 v 16:55 | Reagovat

Rampouchy jsou velmi fotogenické...s koláči to občs nevyjde :)
Ale jen když sis pochutnala, tahle kombinace je fakt prima, mám ji připravenou vjineé variantě, tedy zanedlouho :)

20 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. ledna 2010 v 20:42 | Reagovat

[16]: Jé, teď si mi něco připomněla :-). Když jsme byli s přítelem jen pár týdnů, šli jsme se koupat na přehradu a já jsem s sebou vzala upečené Hraběnčiny řezy. Když jsme se do nich pustili, přítel byl téměř vystrašený, jakmile viděl, že jím jen středy (tedy jablíčka a oříšky), chudáček se bál, že na něj v budoucnosti bude zbývat jen těsto :-D a k náplním se už nikdy nedostane :D. Pravda, zůstalo mi to do dneška, ale zase toho tolik nesním, a kdyby náhodou, upeču znovu :-).

21 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. ledna 2010 v 20:43 | Reagovat

[17]: Vyzkoušej. Slibuju, že si pochutnáš :-). Strašák mizí rychlostí blesku :-P.

22 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. ledna 2010 v 20:45 | Reagovat

[18]: A já si myslela, že je tento koláč úplně profláknutý 8-). Rozhodně za vyzkoušení stojí a zaručuji se, že nezůstane jen u jednoho pokusu :-). Přeji Ti hezký víkend.

23 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. ledna 2010 v 20:47 | Reagovat

[19]: Pravda, kousky koláče záhadně mizí z talíře. Rampouchy jsou přeci jen "stabilnější" :-D.
PS: Na Strouhané řezy jsem už také mrkla :-), kontrast kakaového těsta a sněhobílého tvarohu k sobě náramně jde ;-).

24 yannka yannka | 26. ledna 2010 v 16:40 | Reagovat

No tak to je paráda,podobné recepty jsem už viděla, ale tenhle působí obzvláště lákavě a tak nějak přístupně, a to snad i pro mě:) Název Propadák je trefný, navrhuji jej pozměnit na něžněji znějící variantu Propadlík:)

25 yannka yannka | 26. ledna 2010 v 16:52 | Reagovat

P.S. Než se do toho pustím - ty ingredience jsou teda uvedené na plech, nebo na remosku?

26 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. ledna 2010 v 19:24 | Reagovat

[24]:+[25]: Fešáka zvládne úplně každý. Všechno se nahází do jedné nádoby, smíchá a vlijeme do pekáčku. A pak už se jen nahází tvarohová náplň a za pár minutek se může baštit :-).
Všechno peču v remosce (mám velkou remosku), neboť nemám troubu. Ale tento recept mám již několik let a dříve jsem ho pekla v klasické troubě na plechu. Koláč můžeš péct na širokém plechu se zvýšeným okrajem anebo také v pekáčku s vysokým okrajem (nejčastěji se v něm peče maso...). Zvolila bych širší plech, neb nemám ráda vysoké buchty ;-).

27 yannka yannka | 26. ledna 2010 v 21:12 | Reagovat

Hmmm. Soudruzi z NDR asi udělali někde chybu, ale netuším kde - těsto jsem měla hrozně husté! Vůbec tak krásně licí jako na tvé fotce. Jedlé to zda se bude, ale vzhled mě teda zklamal. Napadá tě, čím by to mohlo být??

28 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. ledna 2010 v 21:50 | Reagovat

[27]: To není možné O_O. Je to vyzkoušený a tradiční rodinný recept. Po internetu koluje receptů na tento koláč plno a jsou v zásadě úplně stejné. Ale vždy záleží na konkrétních ingrediencích - velikost vajec, každá mouka saje jinak, tvarohy jsou někdy hodně husté a jindy vodnaté apod. Když se Ti zdálo těsto příliš husté, měla si ho zředit trochou mléka ;-). Chuťově bude koláč ale určitě výborný :-D

29 yannka yannka | 26. ledna 2010 v 21:58 | Reagovat

No premyslela jsem, ze neco prileju, ale chtela jsem to napoprve udelat presne podle receptu. Priste se odvazim vice experimentovat:) Kazdopadne diky za recept - malokdy neco takhle zrealizuju par hodin pote, co si to prectu, ale Ty jsi me dokazala zlakat:)

30 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. ledna 2010 v 23:33 | Reagovat

[29]: A povedlo se? Jsem zvědavá... Doufám, že ano, nechtěla bych Tě zklamat hned na poprvé :-).

31 yannka yannka | 26. ledna 2010 v 23:48 | Reagovat

Zklamání určitě ne, já jsem tvarohová holka:), takže tohle je pro mě prudce žravý recept a příště to snad už zvládnu líp. Má polovička naopak tvaroh v této podobě nemusí, takže tím víc zbyde pro mě... Momentálně konzumujeme můj výtvor stylem já tvaroh, on těsto:)

32 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 27. ledna 2010 v 8:57 | Reagovat

[31]: No ale to je naprosto ideální :-D. U nás je trochu problém, protože oba chceme tvaroh :D, takže se občas stane, že těsto zůstane na ocet :-P.

33 LIs LIs | Web | 26. prosince 2010 v 22:07 | Reagovat

Rychlé a nepříliš namáhavé. A důležité, že všem chutnalo :-)

34 neewe neewe | 14. února 2011 v 16:39 | Reagovat

Asi budu první v historii tohoto koláče, ale nepovedl se :-( Pekla jsem ho v remosce a těsto ve středu ne a ne se upéct. Mám takové tušení, že to bylo množství tvarohu, protože při mé velikosti remosky pokrýval skoro celý povrch. A tudíž mi to těsto asi hodně vlhlo od toho tvarohu. :-?

Ty jsi s tím problémy neměla?

Takže nakonec je z toho nechtěná bábovka s oškrábanými okraji (protože ty jsem při snaze dopéct střed pěkně připekla) :-D

35 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 15. února 2011 v 18:13 | Reagovat

[34]: Přemýšlím, čím by to mohlo být. Napadá mě tedy velikost remosky. Ještě dneska se remoska vyrábí ve dvou velikostech, já měla tu větší. Pokud jsi měla menší remosku, tak koláč byl o dost vyšší než byl ten můj, a tudíž se nepropekl. A pak ještě tvaroh. Tvarohy jsou leckdy velmi zrádné, hlavně ty vaničkové. Mohla jsi mít vodovější tvaroh. Mrzí mě, že se Ti koláč nepovedl :-(. V remosce je pečení vždy trochu sázka do loterie :-D. Já jsem ráda, že už mám klasickou troubu, přesto Ti přeji hodně zdaru při dalším vaření a pečení ;-).

36 neewe neewe | 15. února 2011 v 22:39 | Reagovat

Díky moc za odpověď. CO já bych dala za troubu, nebo aspoň kuchyň normální velikosti. Jenže chudý student a kolejní prostředí jde k sobě asi spíš. Ale nevzdávám to, i přesto, že to byl spíš STRAŠÁK chutnal skvěle. Příště uberu trochu surovin a bude určitě skvělý :-)
Takže díky za tip ;-)

37 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. února 2011 v 7:33 | Reagovat

[36]: Neewe, ani nevíš, jak Ti rozumím. Stále jsem také student, ale přítel pracuje (díky Bohu :-D). Mé občasné brigády jsou jen vylepšením rozpočtu :D. Tři roky jsme bydleli v jednom pokoji o velikosti pro panenky. Kuchtila jsem na stole a pekla v remosce. No, nic moc časy. Dnes si užívám velkou pracovní plochu a troubu plnými doušky ;-). Určitě se také dočkáš!

38 neewe neewe | 19. února 2011 v 16:40 | Reagovat

:-D Mluvíš mi z duše. Pracující přítel je určitě velká výhoda. Nj, aspoň se mám na co těšit. A že se těším opravdu vydatně :-D Kuchyň průměrné velikosti je tudíž hudba budoucnosti, ale jednou to prostě musí přijít a to teprve budu vyvařovat :-D

39 Andrea Andrea | E-mail | 7. ledna 2012 v 16:11 | Reagovat

Fajn koláčik, ale v strede mi zostal surový. Tiež som ho robila v remoske. Nabudúce dám len 250g tvarohu a bude to fantastické. Ďakujem za receptík :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?