Pennoni s ricottou, špenátem a fetou

17. ledna 2010 v 11:42 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny
Mám pro Vás zase jeden z velmi chutných a rychlých způsobů úpravy těstovin. Těstoviny jsou pevnou a častou součástí naše jídelníčku, ale nápady na inovativní způsoby jejich přípravy nám občas docházejí. Na kvalitních italských těstovinách se špenátem a v tomto případě s lahodnou fetou si pochutnají vegetariáni a i masožravci :-). Takže utíkejte nakoupit a už si předehřívejte troubu...

Ingredience:
  • 500 g oblíbených těstovin (narazila jsem na barevné pennoni, což jsou velké penne)
  • 350 g mraženého nebo balení čerstvých špenátových listů
  • 250 g ricotty
  • 2 středně velké cibule
  • 1 kostička zeleninového bujónu
  • 200 g řecké fety (v nouzi poslouží balkánský sýr, ale pozor na jeho přílišnou slanost)
  • česnek podle chuti

Postup:
Je to rychlovka, tak si připravte všechny ingredience k ruce :-). Na pánev nalijte trochu olivového oleje a osmahněte na něm pokrájenou cibuli, až cibule změkne přidejte špenát (mražený podlijte trochou vody a nechte jej povolit; čerstvý nechte jen zavadnout). Ke špenátu rozdrobte kostičku bujónu a ochuťte česnekem. Na druhé plotýnce (pokud ji máte... :-) uvařte těstoviny al dente (či spíše ještě méně než al dente, neb je budete zapékat). Uvařené těstoviny promíchejte s trochu olivového oleje, aby se neslepily. Do pánve se špenátem vmíchejte ricottu a rozdrobte většinu fety (kousek si nechte na ozdobu).
Ochutnejte a případně dosolte, ale feta je dost slaná tak hádám, že sůl potřebovat nebudete. Zapékací mísu či jinou ohnivzdornou nádobu vymažte olejem a vysypejte strouhankou, vsypte uvařené těstoviny.
Na vrstvu těstovin naneste špenátovo-ricottovou vrstvu.
Povrch posypte zbývající fetou a dejte zapékat na vyšší teplotu (cca 200 - 220 stupňů) do zlatavé kůrčičky.
Dobrou chuť!
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 17. ledna 2010 v 12:46 | Reagovat

Ještě chvilku mě zpracovávejte a já si ty špenátové listy jednoho krásného dne koupím. Anebo ne, zkusím si je na jaře vypěstovat =) Máme nový pekáč. Toto slovo má v mém okolí pejorativní přídech, tak jsem jej chtěla nahradit zdrobbnělinou, ale to by nevystihovalo skutečnost. Ale toto se v něm dělat nebude, neb nejvyšší nesnáší zapečené těstoviny. Dlouho (dobrýh pět let), a pak přišla s tím, že to někde ochutnala a jestli vím,co to je. Grr =) No, ale je to teprve rok, co povolila, takže si nedovoluji jí navrhnout další zapékané.

2 Jarka Jarka | Web | 17. ledna 2010 v 13:13 | Reagovat

Jak já mám ráda rýži, tak můj muž má rád těstoviny. Myslím, že na tyto zapečené bych ho určitě nalákala. Jen nemám doma všechno co je potřeba. Ricottu a Fetu, jsem ještě nikdy nekoupila, ani nevím, jestli je to běžně dostupná potravina. Píšeš, že se feta může nahradit balkánem, ten znám, ten kupujeme často. Nechám manžela prohlédnout tvoje fotky a přečíst receptík a uvidíme. Mě láká hned ta první věta - velmi rychlý způsob úpravy těstovin! :-D

3 Madla Madla | Web | 17. ledna 2010 v 14:11 | Reagovat

Hned bych si dala. Ale manžel teda bohužel těstoviny moc nemusí, tak budu muset počkat až pojede na služebku, abych si je mohla udělat  :-D

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. ledna 2010 v 16:26 | Reagovat

[2]: Do těstovin se určitě pusť. U nás měly obrovský úspěch. Ricotta je dnes k dostání i v menších městech (mám zkušenost s Billou, Albertem, Intersparem i Tescem). Ricotta je velmi jemný tvarohovitý sýr. Nemá ani sladký, ani slaný podtext, proto se hodí na sladké i slané pokrmy. Cena není nikterak závratná (pokud tedy nekupuji pravou italskou ricottu) - kolem 25 Kč :-D.
S Fetou by mohl být trochu problém. V Praze ji kupuji ve specializovaných obchůdcích s řeckými specialitami. Feta je chuťově trochu odlišná od balkánského  sýra (je trochu kyselejší a není tak slaná). Balkán je charakteristickou svou slaností a vyrábí se obvykle z kozího, ovčího a kravského mléka (u nás nejčastější). Tradiční sýr feta má svůj původ v Řecku a je výhradně z ovčího mléka. Struktura je také trochu jiná - feta je "mazlavější" a podle mě chutnější. Cena je také samozřejmě vyšší. Pokud by si ji chtěla nahradit balkánem, doporučovala bych ho nechat vykoupat přes noc v obyčejné vodě, která z něj vytáhne přebytečnou slanost. Doufám, že jsem Tě příliš nezahltila informacemi :-).

5 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 17. ledna 2010 v 16:29 | Reagovat

Tak do toho půjdu až nebude manžel doma - on těstoviny nesnáší, ale já je miluju. Riccottu jsem nedávno viděla u nás v obchodě, tak koupím a zkusím :-)

6 Iva Iva | Web | 17. ledna 2010 v 16:59 | Reagovat

Stejně jako babi, vyzkouším tenhle recept až nebude manžel doma, protože on sice těstoviny může, ale jakýkoliv sýr,v jakékoliv podobě nedá do pusy. A tohle vypadá moc lákavě.

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. ledna 2010 v 18:12 | Reagovat

[5]:+[6]: Holky, co mi to děláte? Boříte mi mé představy. Co ti Vaši chlapáci vůbec baští? Minule jsem narazila s pohankou, vločky také nejsou v oblibě, ale těstoviny a sýr O_O? Ten můj je miluje. Pravda, s přítelem nejsem typičtí Češi, milujeme těstoviny, rýži, obilniny..., ovoce, zeleninu, kvalitní sýry (a čokoládu!);-). Ale co se dá dělat, chlapi nepředěláme, že :-D? Receptík přesto vyzkoušejte, řekla bych, že i dětem budou chutnat :-).

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. ledna 2010 v 18:15 | Reagovat

[3]: Myslela jsem si, že Tvůj manžel je na různé experimenty a netradiční pokrmy zvyklý ;-). Netušila jsem, že těstoviny jsou u našich "poloviček" v takové nelibosti. Jen by mě zajímalo proč ????

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. ledna 2010 v 18:20 | Reagovat

[1]: Ty si ještě nevyzkoušela špenátové listy O_O? Raději mi ani neříkej, pokud používáš špenátový protlak :-|! Vůbec mě nenapadlo, že špenátové těstoviny vyvolají tolik rozporuplných reakcí. Každá rodinka má holt to své. A u vás doma prostě nefrčí zapékané pokrmy, což nedokáži skoro pochopit, proč se někdo dobrovolně vzdával křupavé sýrové kůrčičky 8-).

10 Madla Madla | Web | 18. ledna 2010 v 10:35 | Reagovat

coco-choc 8: Jojo, to by mě taky zajímalo, kde získal takovou negativní zkušenost, že mu naprosto zprotivila těstoviny. Já těstoviny můžu ve všech podobách, ale jemu se s nimi nezavděčím. No co, budou zítra, to jede na služebku  :-) A dneska budou zapékané cibule  :-D

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. ledna 2010 v 12:25 | Reagovat

[10]: A ani domácí těstoviny by ho nezlomily? Třeba Papája má teď na stránkách okouzlující čokoládové tortellini :-). Pro pány asi raději z masem, že 8-)? I když u nás stejně nejvíc frčí čokoláda :-D.
PS: doufám, že recept budeš mít na stránkách a jsem zvědavá, jak cibule připravíš, protože já jsem VELIKÝ odpůrce této zeleniny ;-).

12 Pája Pája | Web | 18. ledna 2010 v 18:14 | Reagovat

Budu si po sobě číst, co napíšu. Takže oprava a doplnění minulého komentáře.
Dlouho, dobrých pět let, jsem navrhovala, ať uděláme lasagne. Ne, mě zapečené těstoviny nechutnají. Poté to u někoho ochutnala, a jestli prý vím, co to je? Neupekli byste ji?
Jinak my špenát neděláme vůbec a ani jej nikam nepřidáváme. Stejně tak chřest, ale hodlám to letos napravit. Už jsme zvládli loni kuskus, návrat k sójovému masu a avokádo, tak uvidíme co dál. Já samozřejmě bych byla pro pasticio, ale jsou to zapečené těstoviny, takže asi nic. Co se týká zapékání, tak zapékáme nadšeně a rádi, ale většinou jen brambory (vím, že říkat smetanovým bramborám jen brambory je hřích, ale někdo mi odpusť). Možná až budu zase sama doma a vymyslím, jak zmenšit pekáč...

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. ledna 2010 v 18:51 | Reagovat

[12]: To mi něco připomíná :-). Také lidé občas koukají, co jim nabízím, a pak si přidávají a přidávají :-D. Také postupně zařazujeme nové ingredience. Špenát baštíme často, s chřestem je to horší, je to přeci jen sezónní záležitost. Loni jsme začali kupovat více ryb, tofu výrobky, vyzkoušeli jsme dýni hokkaido a zamilovali se do sushi. Je stále, co objevovat, že :-)?

14 Vlasta Vlasta | Web | 2. října 2012 v 17:29 | Reagovat

Tvá práce je velmi dobrá.

15 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 9:16 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?