Perníčkové sušenky

23. ledna 2010 v 9:46 | coco-choc |  Sladké hříchy
V zimě prostě mám chutě na sladké. A kdo nemá, že?! Tíhnu k chutím pečeného jablka, voňavé skořice, svařeného vína, omamné vanilky... Přesto si myslím, že si nemusíme žaludek zaplácávat pseudosušenkami z hypermarketů, jistě víte, na co narážím. Můžeme mlsat i zdravě. Zkuste si uplácat své sušenky. Jsou hotové raz dva, můžete zapojit děti i šikovnější muže :-))) a hlavně si je připravíte podle sebe. Oříšky, sušené ovoce, vločky, kousky čokolády, nutellu... prostě co máte rádi, dáte si i do sušenek. Napadlo mě upéct své lásce sušenky s příchutí a vůní perníčků. Perník a perníčky má moc rád, takže jsem věděla, že se po sušenkách jen zapráší. Navíc jsme dostali po dlouhé době domácí med, takže bylo jasné, že sušenky budou neodolatelné.

PS: jelikož jsou sušenky opravdu zdravé (jejich základ přeci tvoří oříšky, rozinky, brusinky, med a celozrnná mouka), nemusíte mít výčitky, když jich sníte hóóódně :-).

Ingredience:
  • 150 g směsi ořechů a rozinek (v mém balíčku byly pekany, mandle, lískové oříšky, vlašáky, buráky - i když to nejsou ořechy, rozinky a brusinky)
  • 6 vrchovatých lžic medu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička skořice (můžete přidat i špetku hřebíčku, kardamon, vanilku)
  • 1 vejce
  • 7 vrchovatých lžic celozrnné mouky (můžete ji vyměnit za klasickou mouku hladkou)
  • 1 kypřící prášek do perníku

Postup:
Oříšky a rozinky posekáme nožem. Vhodíme je do mísy, kde už odpočívá rozpuštěné máslo, kakao, skořice a med. Promíchneme vařečkou a přisypeme mouku s práškem do perníku, opět zamícháme a přiklepneme vajíčko. Naposledy párkrát otočíme vařečkou v míse a máme připravené těsto. Plech vyložte pečícím papírem (a pokud Vám došel, jako mně, vymažte pečící nádobu máslem a vysypejte moukou) a lžící na něj naházejte bobíky těsta. Každému perníčkovému kopečku nechte kolem sebe dostatek životního prostoru (sušenky mají tendence se roztahovat :-).
Pečte ve vyhřáté troubě asi na 180 stupňů dokakaova :-). Řekla bych, že deset minut bude sušenkám stačit.
Sušenky namáčené do mléka nebo teplého kakaa jsou naprosto fenomenální :-).
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 23. ledna 2010 v 10:05 | Reagovat

Zdravé sladké - to ráda slyším! Podle ingrediencí ani jiné ty sušenky nemůžou být a určitě jsou dobré, jsou sladké, jsou jako med! :-P Dobře žes uvedla i přibližnou dobu pečení. U kakaového cukroví mám problém poznat, kdy je hotovo, protože barva je vlastně pořád stejná. ;-) Už si píšu receptík!

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. ledna 2010 v 10:33 | Reagovat

[1]: Nám moc chutnaly. Hodně oříšků, kyselejší brusinky, skořice, med... přesně  co našim mlsným jazýčkům chutná ;-). Dobu pečení ber opravdu orientačně. Peču pořád v remosce, kde se mi doba pečení prodlužuje dvojnásobně. Záleží na velikosti sušenek i na každé troubě. Koukala jsem pro jistotu i na jiné stránky s recepty, abych tady nepsala bludy, a sušenky pekli většinou kolem deseti minut. Jen malé upozornění! Možná se Ti budou zdát sušenky po deseti minutách neupečené a hodně křehké, vyndej raději plech a ulom si z jedné sušenky a ochutnej je. Po vychladnutí sušenky ještě trochu ztvrdnou, tak aby si neměla pak vylomavače zubů :-D.

3 Pája Pája | Web | 23. ledna 2010 v 11:06 | Reagovat

Chvíli jsem přemýšlela, jak to, že v nich nejsou vločky a až pak mi došlo, že se měly podobat perníku =)

4 Vlasta Vlasta | Web | 23. ledna 2010 v 11:52 | Reagovat

Taky se mi recept moc líbí, ikdyž teď nepeču, protože po Vánocích nám narostla pěkná bříška, tyhle zdravé sušenky určitě vyzkouším  ;-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. ledna 2010 v 11:54 | Reagovat

[3]: Ale pokud je máš po ruce, klidně je tam vraž :-D. Já jsem si jen říkala, aby přítel neříkal, že má pořád vločky... k snídani jako kaši, müsli, karbanátky. Prostě vločky, kam se jen podíváš :-P.

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. ledna 2010 v 11:58 | Reagovat

[4]: A to nejíte vůbec sladké O_O? Prozraď mi recept, jak zahnat ty dotěrné mlsné :-D. Raději upeču třeba takové sušenky nebo třeba müsli, než abych vykupovala z obchodů přeslazené pamlsky, ve kterých jsou stejně prázdné kalorie :-(. Vlastně perníčkovými sušenkami děláme i dost pro své zdraví :D.

7 Madla Madla | Web | 24. ledna 2010 v 7:21 | Reagovat

Takové sušenky by se mi moc líbily.  Brusinky přidávám do sušenek moc ráda, jen se mi zdá, že k nim chuťově moc nepasuje to perníkové koření. Ale bez něj to taky určitě jde  :-)  Zprvu mě taky zarazilo, že v nich nejsou vločky  :-)
Jinak s tou chutí s tebou naprosto souhlasím, taky chodím pořád do lednice ukrajovat čokoládový fondán  :-D

8 toffo toffo | Web | 24. ledna 2010 v 8:18 | Reagovat

Jéje, kdyby tě to napadlo před vánocemi, mohla jsi poslat příspěvek do "Šárčiny perníkové soutěže!"
Brusinky se s perníkem pasují moc dobře, v oblíbených mám perníkové muffinky právě s brusinkami. Ani sušené švestky by nemusely být k zahození.
Mám doma maroda, který si včera plácal perníčky z modelíny. Taky mě mohlo napadnout něco kreativnějšího   :-) .

9 toffo toffo | Web | 24. ledna 2010 v 21:37 | Reagovat

Ty tedy jsou! A je jich hodně, pekla jsem natřikrát. Taky jsem bez pečícího papíru, tak jsem mohla poprvé vyzkoušet silikonovou podložku na plech. Nedělala jsem je perníkové - dala jsem jen skořici a prášek do pečiva. I tak perník připomínaly. Jestli já příští vánoce nebudu cukroví jen hromádkovat! :-D

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. ledna 2010 v 23:22 | Reagovat

[7]: Do sušenek si může každý dát, co mu chutná. Já jsem si hodně oblíbila 200 g směs různých oříšků, rozinek a právě brusinek. Brusinky mám celkově strašně moc ráda, tak je často používám místo rozinek. Zrovna dneska se přítel vrátil od maminky z Chebu a pochvaloval si štrůdl, kam maminka omylem přihodila brusinky místo rozinek (sáhla po špatné pytlíčku :-D).
PS: kvůli fondánu bych se asi ubytovala do ledničky :D.

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. ledna 2010 v 23:34 | Reagovat

[8]: + [9]: Moje sušenky jsou spíš taková strašidýlka, v soutěži byla úplná umělecká díla :-). Ale krása jim na chuti určitě neubírá. Sušené švestky i meruňky by rozhodně sušenkám slušely. Já jen radši brusinky :-P.
Mně jich nepřišlo hodně anebo jsem spíš udělala megasušenky. Měla jsem asi 10 kousků. Skořici ráda přidávám k sušenkám z arašídového másla. Tam mi opravdu sedí :-). S těmi Vánocemi to není vůbec špatný nápad :-D... uvidíme, uvidíme.
Jsem moc ráda, že se sušenky povedly a hlavně že chutnaly :-)

12 Natty Natty | 25. ledna 2010 v 16:58 | Reagovat

Ahojky Lucko, já stále čekám něco "vega" :-) a ty zatím sladké mňamky :-)to si "sladký holky" užijí :-)v perníčcích jsou samé dobroty a když jsi to smíchala dohromady, tak asi těžko někdo odolá :D já teď přišla z běžek, nebo spíš přilezla, byli jsme skoro 3 hodiny a tak cukr došel, tak jednu mňamku si beru, aby se mi zvýšila glykemka :-)...pěkný pondělí.

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. ledna 2010 v 21:45 | Reagovat

[12]: Vegetariánské recepty jsou zatím v zásobě :-). Ve zkouškovém a zimě jsou více chutě na sladké. Jakmile něco zbaštíme, už přemýšlím, co bych spáchala dobrého :-P. Dneska jsem potkala také pár běžkařů - v Praze je to trochu zvláštní - ale ve zmrzlém sněhu se chodit téměř nedá, takže nakonec to běžkaři vychytali nejlépe.
PS: právě jsem zveřejnila jednu vegetariánskou pomazánku, tak si snad pochutnáš, a nejen ty :-).

14 hanula1 hanula1 | E-mail | 7. února 2012 v 17:57 | Reagovat

Mám moc ráda tyto stránky a jsou pro mě studnicí nápadů. Tímto děkuju za spoustu receptů . Byly a jsou moc fajn. Jen tyto sušenky nám doma moc nejely, ale to bude asi tím práškem do pečiva. , nejak mi poslední dobou vadí a štípe na jazyku.
Jínak ;-)
Díky Hanka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?