Únor 2010

Kaiserková žemlovka

28. února 2010 v 23:41 | coco-choc |  Sladké hříchy
Žemlovku zná každý z nás. Někdo na ní má špatné vzpomínky z dětství, jídelen anebo dokonce z nemocnice, tak jako já. A někdo žemlovku miluju od malička. Já rozhodně patřím do první jmenované kategorie. Žemlovka pro mě po clé dětství představovala nenáviděné jídlo. A bodeď by ne, když byla přiravována ze samých zbytků - staré rohlíky, ošklivá, scvrklá a nešťavnatá jablka, pomálu rozinek, po oříšcích ani památky a křupavá máslová krustička se nedala ani představit - na talíři mi skončla vždy nevzhledná a rozblemclá hmota. A divte se mi, že jsem žemlovku zatracovala. Tuplem, když mi ji dali - jako vegetariánovi (rozuměj exotovi) v nemocnici před operací nosu... Jenže, to by nemohlo být Šárky a jejích svůdných receptů... třeba právě na zatracovanou žemlovku. Její fotografie a vlídně napsaná slova musela přesvědčit i tak zarytého odpůrce, jakým jsem byla já. Podotýkám BYLA, neboť dnes již žemlovku miluju, ale vždy si ji musím udělat podle sebe - z oblíbeného pečiva (tedy i tmavého se semínky :-), se šťavnatými jablíčky, jemným tvarohem, spoustou rozinek (a třeba i brusinek) a s ještě větší porcí oříšků. A na povrchu musí být zlatavá a křupavá máslová kůrčička.

Ať patříte mezi příznivce nebo odpůrce žemlovky, vězte, že tahle krasavice Vám bude zajisté chutnat - můžete si ji přizpůsobit svým chuťovým buňkám :-).


Ingredience:
  • 5 kaiserek nebo jiného oblíbeného pečiva - housky, makovky, vánočka, veka... (potřebujete tolik pečiva, abyste pokryli dno zapékací nádoby a vytvořili jesště jednu vrstvu z pečiva)
  • 4 šťavnatá a pevná jablka (vybírejte jablka opravdu chuťově dobrá - je to přeci hlavní surovina žemlovky)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • cukr podle chuti
  • skořice
  • pořádná hrst oříšků (nejoblíbenější bývají vlašské, ale sehnat opravdu dobré vlašáky není zas tak snadné, proto jsem zvolila "exotičtější" kombinaci oříšků lískových a kešu)
  • velká hrst rozinek - bio (a v mém případě i chuťově pikantnějších brusinek :-)
  • mléko na pokropení pečiva
  • cca 100 - 125 g másla

Postup:
Pečivo nakrájejte na tenké plátky (napříč nebo podélně) a vyložte jím dno máslem vymazané zapékací nádoby (polovinu pečiva si nechte na vrchni vrstvu). Pečivo pokropte mlékem, ale dávejte pozor, ať ho neutopíte - jablka i tvaroh mají v sobě dostatek tekutiny. Nyní můžete začít téměř vrstvit. Ještě si uděláme drobnou "přípravu".

Jablka nakrájejte na tenké plátky (nemusíte je loupat, pokud by vám slupky v žemlovce vadily, tak jablka samozřejmě oloupejte), oříšky posekejte nahrubo, tvaroh oslaďte podle chuti, zřeďte trochou mléka a rozmíchejte v něm dvě vejce. Jdeme vrstvit.

Na pečivo poklademe jablíčka, posypeme je skořicí, cukrem, pokud nejsou dostatečně sladká, oříšky a rozinkami. Zalijeme tvarohovým krémem. Nyní je čas na závěřečnou vrstvu z pečiva. Pečivo jen opravdu střídmě pokopím mlékem (nechci aby mi zvlhlo, ale také aby mi ztvrdlo) a pokladu plátky másla.
Žemlovku dejte péci do vyhřáté trouby na klasických 180 stupňů - pečte do zlatova - za 40 minut bude mít sladké potěšení (v remosce jsme se museli těšit těméř hodinu a půl - čekání se ale vyplatilo).
Omlouvám se za nekvalitní fotografii (večer se nefotí opravdu dobře) a žemlovka sice není moc fotogenická, ale na chuti jí to neubírá :-).
Dobrou chuť.

Rýžové placičky

24. února 2010 v 22:38 | coco-choc |  Rýže

Placičky jsem zkoušela z různých druhů rýží (kulatozrnné, jasmínové i sushi - jinou jsem doma neměla...) Nejlépe se podle nás hodí rýže indiánská, natural anebo právě basmati, kterou jsem použila i dnes. Vyberte si ale tu, kterou máte nejraději.

Placičky dělám už nějaký ten pátek, a ani si nevzpomínám, jak jsem na recept přišla. Ať mají původ jakýkoliv, u nás jsou velmi oblíbené. Vždy jich upeču trochu více, přítel říká, že je nesní a pak je zbaští večer zastudena :-). Vsadím se, že dopadnete stejně, když se do nich pustíte...

Ingredience:
  • 500 g kvalitní rýže (požila jsem celozrnnou basmati; perfektní je i indiánská rýže)
  • oblíbená zelenina (použila jsem pár stonků jarní cibulky, 3 nahrubo nastrouhané mrkve, hrst mraženého hrášku a samozřejmě milovaný česnek)
  • 200 g nadrobno nakrájeného sýra (v mém případě se jednalo o goudu)
  • vejce podle potřeby (asi 3)
  • strouhanka nebo celozrnná mpuka dle potřeby
  • bylinková sůl
Postup:
Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme ji zchladnout (basmati rýži jsem vařila půl hodiny). Rýži můžete uvařit v zeleninovém vývaru, poté ale již tolik nesolte.

Na pánvi si rozehřejte olivový olej a přihoďte pokrájenou bílou část jarní cibulky, česnek a nestrouhanou mrkev. Opečete - asi tak deset minut - cibulka změkne, česnek a mrkev zesládnou.
Nechte také trochu zchladnout a přimíchejte k rýži, společně se sýrem a pokrájenou zelenou částí cibulky. Osolte podle chuti. Promícheje a rozklepněte vejce.
Abychom vytvořili "hmotu", ze které bude možné uplácat placičky, přidáme strouhanku nebo mouku podle potřeby. Rýžovou směs naberte polévkovou lžící, vyklopte kopeček na pánev a uplácejte placičku. Placičky opékejte na pánvi do zlatova. Nespěchejte na ně. Nechte je opékat na mírném plameni z každé strany asi deset minut, resp. až budou mít zlatavou kůrčičku.
Na talíři dozdobte strouhaným sýrem a zakápněte olivovým olejem - nebo prostě je zbaštěte, jak Vás napadne.
Dobrou chuť :-).

Máte-li chuť ještě na další dávku placiček, zkuste třeba tyto dýňové.

Dokonalé dvoubarevné spojení

18. února 2010 v 0:01 | coco-choc |  Sladké hříchy
Potřebovala bych nafouknout den alespoň o dva další dny. Nevím, jak bych to vydržela, ale snad jedině takto bych měla šanci zvládnout dopsat svou bakalářku. Jen tak se zeptám: "Nenašel by se tu někdo, kdo by ji napsal za mě?". Asi ne, že? I když se mi termín odevzdání nemilosrdně přibližuje, potřebuji občas vypnout, dát hlavě a prstíkům trochu "voraz" a upéct si nějakou tu dobrůtku, kterou bych si mohla obalovat své nervy, které pochodují sem a tam. Tentokrát jsem (opět :-) zvolila tolik milovaný tvaroh, který jsem doplnila o kakaovo-kávové těsto. Oku i bříšku lahodící kombinace, co říkáte?

Ingredience:

Tmavé těsto
  • 150 g pomazánkového másla bez příchuti
  • 150 g vlašských ořechů (částečně celé půlky a částečně posekané)
  • 150 g třtinového cukru (postačí samozřejmě i klasický krystal)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 - 200 ml mléka
  • 2 vrchovaté lžičky kávy (instantní)
  • 2 hrnky (250 ml) mouky (znáte mě - 1 hrnek celozrnné a 1 hrnek špaldové - moje oblíbená dvojka :-)
Světlá peřina
  • 750 g polotučného tvarohu (tučnost tvarohu si zvolte podle sebe, ale rozhodně použijte tvaroh ve vaničce)
  • cukr nebo med podle chuti (nebo kombinace)
  • 1 vanilkový pudink
Postup:
Příprava tmavého těsta je více než snadná a rychlá. Ideálně si vezměte k ruce větší mísu a třeba i metličkový šlehač (anebo jak se to nazývá :-). Tak vzhůru do toho a půl je hotovo (škoda, že to nefunguje i u psaní bakalářky...).

Jedno upozornění na začátek - aby se Vám moučník vždy povedl, je důležité, aby všechny ingredience měly stejnou, tedy pokojovou teplotu. Do mísy vyškrábněte celý obsah pomazánkového másla, přisypejte cukr, oříšky (jen ty posekané), kakao a kávu, přilejte mléko, rozklepněte vajíčko a prošlehejte nebo důkladně promíchejte. Postupně začněte přisypávat mouku s práškem do pečiva. Výsledné těsto je poměrně husté, asi jako na bábovku.

Připravte si světlou peřinku :-). Tvaroh oslaďte podle chuti a důkladně v něm rozmíchejte pudinkový prášek. A... hotovo!

Těsto vlijte na vymazaný a moukou vysypaný (pečící papír je velmi vhodná alternativa) pekáček s vyšším okrajem nebo do větší dortové formy (anebo i do bábovkové formy). U mě to jistí remoska. Tmavé těsto uhlaďte, naskládejte na jeho povrch vlašské ořechy (na každý dílek by měl připadnout jeden oříšek) a naneste na něj světlou tvarohovou peřinu.
Pečtě dozlatova. Koláč je poměrně vysoký a v remosce jsem ho pekla něco málo přes hodinku, takže bych řekla, že v klasické troubě by mu 30 - 40 minut při plus mínus 180 stupních mělo stačit. Tvaroh zezlátne; propečenost spodní vrstvy vyzkoušejte špejlí.
K dvoubarevnému kávovo-tvarohovému koláči se hodí třeba bílá káva, co říkáte?
Dobrou chuť!

Hříšný předvalentýnský nutellový koláč

13. února 2010 v 8:39 | coco-choc |  Sladké hříchy
Čokoláda k Valentýnu prostě patří. Neříkám, že je jediným afrodiziakem, ale na rozdíl od ústřic je běžně sehnatelná a milujeme ji všichni. Čokoláda je přítelovou i mou celoživotní vášní, radostí a požitkem (pravda, někdy je i nenáviděna...). Miluji recepty s čokoládou, ráda s ní pracuji a zajímá mě i její historie, doklad buď několik ryze čokoládových knih a kuchařek s čokoládovými skvosty :-).
Na letošního Valentýna jsem zvolila Nutellový koláč, jehož recepturu jsem si vymyslela, tak aby odpovídal našim mlsným jazýčkům. Pokud se Vám koláč nechce péct, nevadí, kupte si několik (anebo raději hodně) čokoládových pralinek, tabulek čokolád a třeba i sklenici Nutelly a plně si užijte čokoládový požitek se svým milým/milou.

Přeji všem krásného, romantického a čokoládového Valentýna.


Ingredience:

Těsto
  • 1 a půl hrnku špaldové mouky (nebo klasické hladké)
  • 100 g másla
  • cca 80 g nasekaných lískových oříšků
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
Náplň
  • 1 celá Nutella (ano, opravdu celých 400 g)
  • 2 měkké tvarohy (ve vaničce)
  • cukr podle chuti (není potřeba mnoho - asi 2 lžíce, Nutella je sladká dost)
  • 2 lžíce holadského kakaa
  • 2 vejce
  • 20 g nasekaných lískových oříšků na ozdobu :-)
Postup:
V míse zpracujte oříšky, cukr, rozpuštěné máslo a vajíčko. Přisypejte mouku s práškem do pečiva. Konzistence těsta musí být nelepivá. Vytvořte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na půl hodinky do ledničky. Nyní máte čas připravit náplň (ochutnávání je samozřejmě povoleno :-). Je potřeba, aby ingredience byly v pokojové teplotě (Nutella by se špatně rozmíchávala se studeným tvarohem). K ruce si vezměte misku a do ní vyklopte oba tvarohy a Nutellu, promíchejte. Nebojte, jde to celkem snadno. Přimíchejte holandské kakao a oslaďte podle chuti. Nakonec rozklepněte dvě vejce a důkladně je v náplni rozmíchejte.

Vychlazené těsto vyválejte nebo vmačkejte do vymazané a vysypané dortové formy (já do remosky :-). Vytvořte vyšší okraj a propíchejte vidličkou. Těsto dejte předpéct do vyhřáté trouby (asi na 180 stupňů) na 10 minut, poté do něj vlijte nutellouvou náplň a ve středu koláče vytvořte z oříšků srdíčko (anebo jen povrch oříšky nedbale posypejte) a pečte asi 40 minut - náplň bude ve středu koláče ještě "pružná", a koláč tak zůstane neskutečně vláčný.
Nechte jej trochu zchladnout a nakrájejte. Baštěte s tím, koho milujete :-).
Dobrou chuť!

Šnečku, šnečku vystrč růžky...

12. února 2010 v 10:08 | coco-choc |  Sladké hříchy
Zhlédnu pár blogů a co nevidím? Sladké šnečky, tedy motance z kynutého (šlo by i lístkové) těsta a různými náplněmi. Jelikož jsem své šnečky motala již před nějakou dobou, musím přispět i svou troškou do mlýna :-).

Ingredience:

Kynuté těsto
  • 300 - 350 g hladké mouky (používám celozrnnou a špaldovou, ale můžete použít i klasickou "bílou")
  • 70 g másla
  • cca 20 g droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 150 ml vlažného nebo mírně ohřátého mléka
  • 1 vejce (žloutek postačí)
  • cca 150 g másla a 1 lžíci cukru na potření šneků)

Náplně

1. Tvarohová
  • 500 g tvarohu
  • 1 vanilkový puding
  • cukr podle chuti
2. Maková
  • 200 g mletého máku
  • lžička skořice
  • mléko dle potřeby
  • cukr podle chuti

Postup:
Droždí rozmělníme v míse s 1 lžící cukru a 1/3 mléka. Posypeme moukou a mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě (v posteli nebo na topení). Cca po 8 - 10 minutách by měl kvásek začít kynout, pokud se nic neděje, je asi něco v nepořádku - máte staré droždí, příliš teplé mléko... a kvásek Vám nevykyne - musíte tudíž začít znovu). Kvásek nechte kynout cca 20 minut.
Mezitím si v jiné míse promíchejte zbylý cukr s mlékem, vejcem a rozpuštěným (zchladlým) máslem, přisypejte mouku (raději třeba jen polovinu) a přilijte kvásek. Začněte zpracovávat těsto, přisypávejte mouku podle potřeby. Jakmile se Vám přestane těsto lepit na ruce, máte hotovo (pravda, chvilku to trvá :-). Nyní dejte těsto znovu kynout, poprašte jej moukou, zakryjte utěrkou a vložte na teplé místo. Nechte mu půlhodinku, ale i hodinku.

Zatím máte čas připravit si náplně. Začneme makovou, neboť ta nám musí vychladnout. Mák nasypeme do kastrůlku a zalijeme mlékem - tak, aby mák nebyl vidět (vychází to na 150 - 200 ml), osladíme a "oskořicujeme". Svaříme - mléko se vsákne do máku. Dávejte pozor, ať se Vám maková náplň nepřipálí.
Vrhneme se na tvarohovou náplň. Tvaroh osladíme cukrem podle chuti a přimícháme jeden pudinkový prášek (nebo můžete použít vajíčko).

A vzhůru na šneky. Těsto si rozdělíme na půl a vyválíme tenkou placku, kterou potřeme makovou i tvarohovou nádivkou (polovinu si necháme na druhou placku), zatočíme a nakrájíme na asi jeden a půl centimetrové špalíčky, které klademe na vymazaný plech (já opět pozvu na spolupráci svou remosku).
Tentýž postup zvolíme i na druhou polovinu těsta. Každého šnečka potřeme oslazeným máslem, aby šel odlepit po upečení od svého souseda. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (v remosce jim to trvalo asi 35 minut, takže v troubě by Vám mělo stačit minut 20).
Po upečení je necháme alespoň chvilku zchladnout a poté si odlupujeme jeden za druhým... jako perníčky :-).
Dobrou chuť Vám přeji!

Dali byste si ještě něco sladkého s mákem? Vyzkoušejte Tvarohovo-makový koláč anebo se pusťte rovnou do Netradičních kynutých buchet.

Zapečené gnocchi se žampiony, pórkem a ...samozřejmě sýrem

9. února 2010 v 22:02 | coco-choc |  Rychlá jídla
Máte rádi gnocchi? Určitě ano. Neznám nikoho, komu by tyto bramborové šištičky nechutnaly. Dají se připravit v cukuletu, se zeleninou, s masem, s vajíčkem, s omáčkou...

Již jsem na svých stránkách zveřejnila recept na Gnocchi s brokolicí, vejcem a křupavými dýňovými semínky. Zde jsem gnocchi ještě předvářela ve vodě a teprve pak jsem je opékala na pánvi. V komentářích mi bylo poraděno, abych gnocchi rovnou vhodila na pánev a osmahla je neuvařené. Vskutku perfektní rada. Tento způsob velmi urychlí přípravu pokrmu, ušetříte nějaké to nádobí a gnocchi budou opravdu křupavé.

I když uvádím, že recept je rychlovka, můžete se mnou nesouhlasit. Ale! Samotná příprava Vám zabere 10 - 15 minut se vším všudy, zbytek práce je na Vaší troubě. Záleží jen na Vás, jak naléhavě budete svou troubu přemlouvat, aby pekla rychleji :-). Nu, dejme se tedy do díla.

Ingredience:
  • chlazené bramborové gnocchi (500 g)
  • 1 menší pórek
  • pár stroužků česneku
  • 250 g žampiónů
  • kousek másla
  • olivový olej
  • 1 hermelín (použila jsem jogurtový)
  • 400 ml zakysané smetany (můžete použít jednu zakysanku a jeden bílý jogurt)
  • oblíbené bylinky
  • parmazán
Postup:
Na pánvi rozehřejte kousek másla a vhoďte opékat se gnocchi. Zprudka opečte dozlatova.
Zatím si nakrájejte pórek na tenká kolečka, česnek na plátky a žampiony na kousky nebo na plátky. Zeleninu přihoďte do druhé pánve. Opékejte na olivovém oleji 5 - 7 minut.
Zapékací nádobu si vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Do vymazané nádoby přeneste opečené gnocchi i zeleninu a zalijte zálivkou, kterou si připravíte smícháním zakysanky (popř. i bílého jogurtu), jemně pokrájeného hermelínu a oblíbených bylinek. Povrch můžete posypat strouhaným parmazánem.
Dejte zapékat na vyšší teplotu - cca 220 - 250 stupňů (nebo do mé oblíbené remosky). Zapékání nebude trvat dlouho. Veškeré ingredience jsou již tepelně upraveny a potřebuje získat jen křupavou krustičku na povrchu :-).
Přeji Vám dobrou chuť.

Další zeleninová variace, dnes na téma kuskus

4. února 2010 v 22:07 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny
Zeleninových receptů není nikdy dost. Alespoň pro vegetariány anebo alespoň příznivce zdravého stylu stravování.

Snažím se zkoušet nové způsoby úpravy různých ingrediencí. Tentokrát mi padlo oko na kuskus. Vlastně se jedná se o těstovinu, věřte nebo ne. Můžete zvolit mezi klasickou a celozrnnou variantou, která má v sobě zachováno více minerálů, vitamínů a vlákniny. Kuskus máme rádi, dokonce i na sladko. Jeho příprava je téměř instantní. Je vynikající sám o sobě, a pokud ho zkombinujete s oblíbenou zeleninkou a třeba i kuřecím masem, a necháte jej zapéct pod sýrovou čepicí, budete jistě spokojeni.

Ingredience:
  • 1 balení kuskusu - ideálně celozrnného (použila jsem celých 500g; množství si upravte dle počtu strávníků)
  • 1 litr zeleninového vývaru (nebo 1 litr vody a kostička bio bujónu)
  • oblíbená zelenina (měla jsem k dispozici pár bio mrkví, červenou cibuli, česnek, hlívu ústřičnou a balení mražené zeleninové směsi) - opět množství a druhy zeleniny zvolte podle libosti
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka nebo smetany
  • pořádná hrst parmazánu (odhadem asi 60 g) + parmazán na posypání

Postup:
Do většího mísy nebo hrnce vysypejte kuskus.
Nyní si můžete vybrat, jak budete postupovat. Můžete jej připravit podle návodu na obalu (předpokládám, že by se neměl příliš odlišovat od mého postupu :-) nebo jej můžete zalít jedním litrem horkého zeleninového vývaru, jak dělám já (pokud děláte z menšího množství kuskusu, upravte i množství vody - ale vždy dvojnásobně více než máte kuskusu). Poté hrnec zakryjte pokličkou (mísu např. velkým talířem) a dopřejte kuskusu pár minutek odpočinku. 5-6 minut by mu mělo stačit. Kuskus je velmi "žížnivý", a tak okamžitě několikrát nabude na objemu.
Zatím si můžete rozpálit trochu oleje na pánvičce a pokrájet mrkev, cibuli, česnek a hlívu. Nejprve vhoďte na pánev mrkev, poté cibuli a česnek a úplně ke konci opékání přihoďte hlívu.
Do zapékací mísy přendejte kuskus, zeleninu z pánve i mraženou zeleninovou směs (množství zeleniny si samozřejmě upravte dle své libosti).
Promíchejte a zalijte směsí rozšlehaných vajec, mléka a jemně nastrouhaného parmazánu. Trochu parmazánu si nechte na posypání povrchu kuskusového nákypu.
Zapékejte dozlatova.
Na talíři můžete dozdobit ještě nastrouhaným parmazánem, olivovým olejem a jarní bylinkou - řeřichou.
Dobrou chuť.

Jing a jang sušenky z arašídového másla

2. února 2010 v 20:16 | coco-choc |  Sladké hříchy
Sušenek není nikdy dost :-). Koukám, že začínám být na různé cookies, keksy, biskuity expert. Budu přemýšlet nad samostatnou rubrikou...

Ingredience:
  • 150 g arašídového másla (nesolého, slazené být může) - nejideálnější je připravit si ho doma
  • 100 g třtinového cukru (demerara je do těchto sušenek perfektní)
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • půl hrnku kefíru nebo mléka (hrnek má objem 250 ml)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 3/4 hrnku hladké špaldové mouky (můj nejnovější objev)
Pokud tyto mouky nemáte nebo v ně nemáte důvěru použijte klasickou mouku hladkou (množství se může samozřejmě trochu lišit, neboť celozrnné mouky sají více tekutin)

Drobná poznámka: celozrnnou mouku v bio kvalitě jsem koupila za neuvěřitelných 21 Kč a špaldovou mouku za 23 Kč. Řekla bych, že rozdíl mezi obyčejnou bílou, nic neobsahující (až na prázdné kalorie), moukou je zcela zanedbatelný.


Domácí příprava arašídového másla:
Budete potřebovat nesolené arašídy a hodně výkonný mixér. Já si vystačím se svým tyčákem. Arašídy mixuji postupně do požadované konzistence (někdy mám chuť na jemňoučkou pomazánku, jindy si ji nechám v rustikální stylu - s drobnými kousky oříšků). Nejraději připravuji sladké arašídové máslo, tj. k arašídům přidám i jednu dvě lžíce třtinového cukru. Když se mi zdá arašídové máslo hodně tuhé, zředím ho trochu mlékem.
TIP: můžete si připravit i slanou variantu - přidáte tedy špetku soli
BONUS: cena domácího arašídového másla je směšně malá (na rozdíl od kupovaného...)

Postup:
V míse smícháme arašídové máslo s třtinovým cukrem a vejcem, zřeďte mlékem nebo kefírem a promíchejte. Nyní přisypejte obě mouky, skořici a prášek do pečiva. Raději nedávejte veškerou mouku najednou, každá mouka saje jinak. Potřebná konzistence je trochu lepivá. Lžíci budete klást kopečky těsta na plech.

Těsto si rozdělte na dvě poloviny a do jedné z nich vmíchejte lžíci kakaa.

Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj kopeček světlého těsta a na k němu (či na něj :-) kopeček tmavého těsta - upečením vzniknou sušenky, které mi připomněly zobrazení jing a jang. Každé sušence ponechte dostatek prostoru, aby se mohla roztahovat.

Pečte v předehřáté troubě cca na 170 - 180 stupňů asi 12 - 15 minut - dle velikosti sušenek. V remosce jsem upekla sušenky asi za 22 minut.
Přeji Vám dobrou chuť.

Chcete-li vyzkoušet ještě někde celozrnnou a špaldovou mouku, upečte si Samožer :-))).
A kam dál?