Další zeleninová variace, dnes na téma kuskus

4. února 2010 v 22:07 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny
Zeleninových receptů není nikdy dost. Alespoň pro vegetariány anebo alespoň příznivce zdravého stylu stravování.

Snažím se zkoušet nové způsoby úpravy různých ingrediencí. Tentokrát mi padlo oko na kuskus. Vlastně se jedná se o těstovinu, věřte nebo ne. Můžete zvolit mezi klasickou a celozrnnou variantou, která má v sobě zachováno více minerálů, vitamínů a vlákniny. Kuskus máme rádi, dokonce i na sladko. Jeho příprava je téměř instantní. Je vynikající sám o sobě, a pokud ho zkombinujete s oblíbenou zeleninkou a třeba i kuřecím masem, a necháte jej zapéct pod sýrovou čepicí, budete jistě spokojeni.

Ingredience:
  • 1 balení kuskusu - ideálně celozrnného (použila jsem celých 500g; množství si upravte dle počtu strávníků)
  • 1 litr zeleninového vývaru (nebo 1 litr vody a kostička bio bujónu)
  • oblíbená zelenina (měla jsem k dispozici pár bio mrkví, červenou cibuli, česnek, hlívu ústřičnou a balení mražené zeleninové směsi) - opět množství a druhy zeleniny zvolte podle libosti
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka nebo smetany
  • pořádná hrst parmazánu (odhadem asi 60 g) + parmazán na posypání

Postup:
Do většího mísy nebo hrnce vysypejte kuskus.
Nyní si můžete vybrat, jak budete postupovat. Můžete jej připravit podle návodu na obalu (předpokládám, že by se neměl příliš odlišovat od mého postupu :-) nebo jej můžete zalít jedním litrem horkého zeleninového vývaru, jak dělám já (pokud děláte z menšího množství kuskusu, upravte i množství vody - ale vždy dvojnásobně více než máte kuskusu). Poté hrnec zakryjte pokličkou (mísu např. velkým talířem) a dopřejte kuskusu pár minutek odpočinku. 5-6 minut by mu mělo stačit. Kuskus je velmi "žížnivý", a tak okamžitě několikrát nabude na objemu.
Zatím si můžete rozpálit trochu oleje na pánvičce a pokrájet mrkev, cibuli, česnek a hlívu. Nejprve vhoďte na pánev mrkev, poté cibuli a česnek a úplně ke konci opékání přihoďte hlívu.
Do zapékací mísy přendejte kuskus, zeleninu z pánve i mraženou zeleninovou směs (množství zeleniny si samozřejmě upravte dle své libosti).
Promíchejte a zalijte směsí rozšlehaných vajec, mléka a jemně nastrouhaného parmazánu. Trochu parmazánu si nechte na posypání povrchu kuskusového nákypu.
Zapékejte dozlatova.
Na talíři můžete dozdobit ještě nastrouhaným parmazánem, olivovým olejem a jarní bylinkou - řeřichou.
Dobrou chuť.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 4. února 2010 v 22:20 | Reagovat

Je to celé takové krásně barevné, musí to být dobrota.

2 Kejt Kejt | Web | 4. února 2010 v 22:25 | Reagovat

Úžasné!!!! Tak to vyzkouším! Děkuji ;-)

3 Moře lásky Moře lásky | Web | 4. února 2010 v 22:34 | Reagovat

Hezke vypada ale kde je maso???

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. února 2010 v 7:24 | Reagovat

[1]: Snažila jsem se naladit, tak jako většina z Vás, na jarní vlnu :-D. Kuskus mám moc ráda pro jeho chuť i rychlost přípravy. Skvěla nahradí tradiční přílohy  ;-).

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. února 2010 v 7:25 | Reagovat

[2]: To budu jenom ráda. Doufám, že budete spokojeni ;-). Děkuji za chválu (tu já ráda :-D).

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. února 2010 v 7:27 | Reagovat

[3]: Děkuji :-). Maso? Maso není a ve vegetariánském pokrmu ani být nemůže, ale pokud se bez něj neobejdeš, klidně si pár kousků do kuskusového nákypu přidej ;-). Fantazii se nikdy meze nekladou 8-).

7 Natty Natty | Web | 5. února 2010 v 7:54 | Reagovat

Ahojky Lucko, tak to jsi otevřela moc pěkné téma - kuskus, já ho prvně ohutnala v Tunisu, no moc mně nenadchnul, později jsem se začala o něj zajímat více a tak jako pohanka, dnes už patří k mým oblíbeným potravinám a tvůj receptík nemá chybu ;-)mňam ...pěkný den :-)

8 Madla Madla | Web | 5. února 2010 v 8:22 | Reagovat

Kuskus je skvlý a mám ho moc ráda. A to nejen kvůli jeho takřka instantní přípravě. Vidíš, jedno balení mám doma, a úplně bych na něj zapomněla. Přitom se s ním dá tak krásně vyhrát.
jak děláš kuskus na sladko, to by mě zajímalo, dej sem recept, prosím  :-)

9 Jarka Jarka | Web | 5. února 2010 v 9:24 | Reagovat

Můj mladší syn dělal nějakou chvíli v čajovně a pořád bájí o tom jak tam připravovali kuskus, tuším, že mluvil taky o fazolkách, musím se ho přeptat. Toto je další recept, který láká k vyzkoušení, ještě se ze mě stane na stará kolena kuchařka experimentátorka! :D

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. února 2010 v 10:15 | Reagovat

[7]: U spousty ingrediencí je důležité je umět připravit. Chápu, že spoustě lidem třeba obiloviny typu pohanka a jáhly nechutnají, jelikož je neumějí připravit. Nesmíme se bát experimentovat a zkoušet stále něco nového ;-). Také přeji příjemný pátek :-)

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. února 2010 v 10:21 | Reagovat

[8]: Tak ho vytáhni a hned se pusť do vaření :-D. Obiloviny jsou skvělé ve své variabilitě a chuťové neutrálnosti, proto můžeš připravovat pohanku, jáhly, kuskus (i když to je těstovina 8-)), bulgur na sladkou i slanou notu. V případě sladké varianty kuskusu postupuji stejně jako v tomto receptu. Zaliji jej horkou vodou (tedy bez bujónu   :-D) a pak si jej ochutím podle sebe - trochu medu, oříšky, rozinky, čerstvé ovoce - takové trochu kuskusové müsli :D. Zkoušela jsem ho i zapékat jako sladký jáhelník, také perfektní :-D. Vsadím se, že vymyslíš nějakou originální variantu :-).

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. února 2010 v 10:29 | Reagovat

[9]: To zní lákavě. Pokud zjistíš přesnější recept, napiš mi ho. Já vyzkouším ráda cokoliv ;-). Kuskus vyzkoušej, bude Ti vyhovovat jeho extrémně rychlá příprava. A  zároveň k němu můžeš přimíchat cokoliv - opečené kuřecí maso na kari, zeleninu podle libosti, rozinky a oříšky (sladká varianta)...Experimentuj, experimentuj, fandím Ti :-)!

13 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 5. února 2010 v 21:56 | Reagovat

Je to jasný recept vyzkouším a věř,že "KUSKUS" MĚ JIŽ DELŠÍ DOBU LÁKÁ.

14 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | 5. února 2010 v 21:57 | Reagovat

[13]:Příště se tu zdtžím déle.

15 Vlasta Vlasta | Web | 6. února 2010 v 16:58 | Reagovat

Tvoje receptíky jsou skvělé, dneska jsem dělala k obědu zimní jáhelník a moc nám chutnal s bílým jogurtem byl báječný. Určitě vyzkouším i tehle recept  :-)

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. února 2010 v 18:26 | Reagovat

[13]:+[14]: - budu jen a jen ráda. Doufám, že bude kuskusový nákyp chutnat :-).

17 toffo toffo | Web | 7. února 2010 v 18:28 | Reagovat

Kuskus mám oblíbený, právě díky jeho instantní přípravě. Zalévám jen vařící vodou, jen tak dva milimetříky nad hladinku. Na porci přidám malou lžičku másla nebo olivového oleje, přiklopím a nechám deset minut stát. Během této doby jedenkrát načechrám vidličkou.
Oříškovou chuť získá, když jej před touto úpravou nasucho opražím na teflonové pánvi.

18 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. února 2010 v 18:29 | Reagovat

[15]: To je skvělé. Vždy mám radost, když někdo vyzkouší můj recept a je spokojený :-). Zimní jáhelník byl opravdu vydařený. Doufám, že s ingrediencemi na kuskusový nákyp nebude problém (tak jako na arašídové sušenky) :-).

19 Jarka Jarka | Web | 7. února 2010 v 18:51 | Reagovat

[12]: Tak jsem se ptala synka na ten čajovnický kuskus a prý kuskus okořenili nějakým jejich kořením, spařili v misce, pak zakápli olejem, posypali sójovými výhonky, přidali sterilovanou kukuřici, hrášek, červené fazolky, posypali sýrem Akavi? (ten neznám), nebo Balkánem. Po obvodu misky dali půlměsíčky rajčete a uprostřed udělali hvězdičku ze salátové okurky. Nevím jestli jsem to všechno napsala dobře, ale Lukáš o tom do dneška bájí, jak to bylo dobré.  :-P

20 Marie Marie | Web | 7. února 2010 v 20:48 | Reagovat

Kuskus je oblíbené jídlo mého manžela a  dcery, hned si je namlsala. Takže zítra po práci vyrážím do obchodu, jen nevím co uvařím svému masožravému synkovi. :-D

21 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 7. února 2010 v 20:57 | Reagovat

Vypadá to nádherně, kuskus jsem dělávala ráda, ale byl kumšt koupit v obchodě nežluklý. Často byl cítit jako..no jako stará skříň a jen párkrát jsem koupila voňavý sladce a máslově jako čerstvé jáhly... a tak jsem ke kuskusu trochu nedůvěřivá. V obchodě to rozdělat nejde a co potom...vyhazovat? Vracet?

22 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. února 2010 v 10:29 | Reagovat

[19]: řekla bych, že podmanivé kouzlo bude v použitém koření. Různá arabská a indická koření dokáží udělat divy :-). Až budu mít cestu kolem Antonína (v Plzni) nebo Salvátora nějaké arabské koření nakoupím a pak zkusím kuskus, jak si napsala. Nevypadá vůbec špatně - na léto ideální ;-). Sýr akawi má podobnou chuť a hlavně míru slanosti jako sýr balkánský. Dá se koupit v supermarketech do krabičky u obsluhovaného pultu.
Děkuji Tobě i synovi za inspiraci :-).

23 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. února 2010 v 10:34 | Reagovat

[20]: O víkendu jsem byli na návštěvě maminky mého přítele. Vždy něco vaříme, a tentokrát jsme si řekli, že jí naučíme na kuskus :-D. Maminka je také spíše na maso než zeleninu, takže jsem udělala tento nákyp s kuřecím masem. Postupovala jsem úplně stejně - kuskus, oblíbená zelenina, vejce, sýr... Jen jsem přimíchala na kostičky nakrájená a opečená kuřecí prsíčka. Třeba by takhle chutnal kuskus i synovi ;-).

24 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. února 2010 v 10:42 | Reagovat

[21]: S tím, co píšeš, jsem se ještě nesetkala. Je možné, že bude s kuskusem problém v menších městech, kde lidé méně experimentují než ve větších městech. Většinou ani supermarkety nejsou dobře zásobeny. Jednou za uherák zařadí do sortimentu něco nového, potravině dají patřičnou cenovou přirážku a kdo má pak chuť experimentovat :-P. Nejraději nakupuji v biobchodech, kde tento sortiment "frčí" a nestane se, že by se jim válel balíček třeba kuskusu na polici dlouhou :-).
Vracet nebo nevracet? Osobně jsem pro "nevracet" - z pohodlnosti a zachování nervů. Reklamace čehokoliv je většinou problém, a tak nevidím situaci s otevřeným pytlíkem kuskusu vůbec nadějně. Tuplem v supermarketu! Ale kuskusu se rozhodně nevzdávej, spíš zkus menší obchůdky se zdravou výživou ;-).

25 ENILI ENILI | E-mail | Web | 8. února 2010 v 20:20 | Reagovat

Už jsem to jedla a chutná mi.Teď jsem byla u Vlasty.Ta zase peče krásné houstičky.Ale u tebe mám pocit,že je to zdravější a stou zeleninkou -bašta. :-)

26 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. února 2010 v 21:55 | Reagovat

[25]: To je moc dobře :-). Také jsem už viděla Vlastiny houstičky, líbí se mi, že se snažila použít i jinou než klasickou mouku. Já bílou mouku vůbec nekupuji ;-). Děkuji Ti za kompliment. S přítelem se snažíme dodržovat zdravý životní styl, který má oporu nejen v jídle :-D. I když rádi si také zahřešíme, ale asi jinak než většina lidí :-P.

27 Iva Iva | Web | 9. února 2010 v 8:04 | Reagovat

Další recept, který bych chtěla zkusit. Je obdivuhodné, co všechno dokážeš, jak jsi jednou psala, na dvouplotýnkovém vařiči a remosce. Vždycky, když vidím v televizi pořad, jak upravují krásné, vybavené kuchyně, tak si na tebe vzpomenu, takovou bych ti přála, ale možná, že takhle to baví víc.

28 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. února 2010 v 22:39 | Reagovat

[27]: Napsala si mi opravdu nádherný komentář, za který Ti mockrát děkuji :-). Bytová situace se stále nezměnila a asi ani dlouho měnit nebude. Kuchyň prostě není, takže si s dvouplotýnkovým vařičem a remoskou musím vystačit (student si musí poradit s každou nástrahou, ne?!). Neříkám, že by se mi nelíbilo mít alespoň trochu více pracovního prostoru, ale i tento způsob vaření má své kouzlo ;-). Určitě na něj budu s láskou vzpomínat až budu mít jednou vysněnou kuchyň.

29 Pája Pája | Web | 11. února 2010 v 18:34 | Reagovat

Vidím nedělní oběd pro dva. Jenom hlívu vypustím, nechce se mi ji shánět. V receptech máš dvakrát blízko sebe bio a my teď berem tzv. zelený marketing a jeho strategie. Mimojiné je inovativní, kdy podnik využívá ekologie tak, aby vytvořila tržní prostor a příležitosti pro BIO a EKO. Jinak, jak se ti líbí nové logo?

30 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 20:21 | Reagovat

[29]: Přítel má hlívu hodně v oblibě, takže si s jejím sháněním práci dám ;-). Na nové logo jsem si ještě nevytvořila vyhraněný názor, ale rozpačitá z něho sem, to tedy ano. Líbí se mi použití barvy, ale ten tvar listu je trochu zvláštní... Ale snad si zvykneme, tak jako na všechno...

31 daisy daisy | 25. března 2011 v 12:55 | Reagovat

Dobrý den Coco, na úvod bych chtěla moc pochválit Vaše úžasné recepty. Již jsem z nich zkoušela hodně sladkých a všechny byly naprosto úžasné. Tento kuskusový nákyp jsem pekla včera, chuťově dopadl moc dobře, ale kuskus se mi při zapečné spojil do jednolitější hmoty. Jak se Vám povedlo, že ho máte i na fotce takový hezky kyprý?

32 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. března 2011 v 16:04 | Reagovat

[31]: Milá Daisy, děkuji za komentář. Ohledně kuskusu, vždy je třeba postupovat podle návodu na obalu. Mně se ale osvědčil jednoduchý postup: kuskus zaliju dvojnásobným množstvím horké vody či vývaru (tedy kupř. na jeden hrnek kuskusu je nutné použít 2 hrnky vody), nádobu s kuskusem poté schovám pod pokličku. Voda se vstřebá za 5-6 minut, "sypkost" kuskusu je možné podpořit také malým množstvím oleje. Jen na závěr podotknu, že kuskus nikdy nevařím. Snad jsem pomohla °-).

33 daisy daisy | 25. března 2011 v 20:09 | Reagovat

Děkuji moc, Coco, za super rychlou odpověď. S kuskusem obecně nemám problém, ta "hmota" se mi vytvořila až po zapečení. Možná jsem ho nechala v troubě moc dlouho a vstřebal vodu i ze zeleniny. Mějte se fajn a děkuji. A už se těším na recepty na Vaše další dobrůtky:).

34 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. března 2011 v 21:03 | Reagovat

[33]: Je pravda, že někdy nestíhám odpovídat, ale snažím se ;-). Mějte se fajn a přeji úspěchy při dalších kuchařských pokusech :-).

35 Chanel Bags Online Chanel Bags Online | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 11:03 | Reagovat

it's very good

36 chanel handbags chanel handbags | E-mail | Web | 30. srpna 2011 v 12:53 | Reagovat

Last week, however, Google agreed a deal to buy Motorola Mobility Holdings Inc for $12.5 billion, handing it the world's leading set top box business which delivers content for many of the top cable TV companies in the United States.

The headline attraction of the deal was Motorola's huge portfolio of wireless patents but the set top box business could help Google transform its TV project by giving it insights into pay-TV.

Google has not spelled out its plans for the set top box business, and many analysts expect it to divest the unit at the first opportunity, having no experience or previous interest in running a hardware business.

37 Chanel Outlet Chanel Outlet | E-mail | Web | 14. září 2011 v 5:30 | Reagovat

This post bring a big surprise for me.I like those shell house.And i hope it is become the truth one day and i can live in it.

38 Coach-outlet Coach-outlet | E-mail | Web | 22. září 2011 v 3:17 | Reagovat

The headline attraction of the deal was Motorola's huge portfolio of wireless patents but the set top box business could help Google transform its TV project by giving it insights into pay-TV.

39 Chanel Bag Chanel Bag | E-mail | Web | 10. října 2011 v 10:01 | Reagovat

They are another great approach to find out which coach online outlets sell real coach goods;http://www.chanelbags-cocochanel.com

40 Chanel Bag Chanel Bag | E-mail | Web | 10. října 2011 v 10:29 | Reagovat

They are great approach to find out which coach online outlets sell real coach goods;http://www.chanelbags-cocochanel.com

41 Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 8:11 | Reagovat
42 Coach Factory Online Coach Factory Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 7:37 | Reagovat

Thank ah! Help me! Is wonderful!

43 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 3:22 | Reagovat

what a good time

44 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 29. listopadu 2011 v 8:48 | Reagovat

women are more and more capaYTHJble of working, inSDFG a manner of speaking,

45 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 9:41 | Reagovat

It's good to see this information in your post

46 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 23. února 2012 v 12:51 | Reagovat

This is a great way to get comments approved and solicit interaction.too.

47 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 5. března 2012 v 3:32 | Reagovat

Vladimir V. Putin won an Louis Vuitton Outlet in Russia’s presidential election, setting Louis Vuitton Outlet for a more suspenseful confrontation between Mr. Putin and opposition groups.

48 Louis Vuitton Bags Louis Vuitton Bags | E-mail | Web | 7. března 2012 v 10:16 | Reagovat

you Louis Vuitton Bags it is very good article! thank you for sharing!Your success is my inspiration.Indeed, it is wonderful.

49 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 7. března 2012 v 14:12 | Reagovat

Thank you so much, nice job! Louis Vuitton was the thing I needed to get.You guys should think of arranging some gallery to exhibit them out there! Personally I adore custom essays on this topic because they help us arise the awareness in people.

50 tory burch outlet tory burch outlet | E-mail | Web | 4. května 2012 v 7:39 | Reagovat

its a great place to buy cheap tory burch outlet ... Because now a days medicine is need for all home.. so it is very easily way to purchase medicine at home... wonderful article.

51 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 24. července 2012 v 4:30 | Reagovat

Black women talk candidly about men Louis Vuitton Outlet “on the down-low”. Warning: If you freak out at the mention of the word sex, reading this article may distort your moral values.On a blustery winter morning in December 1999, Essex Garvey, a stay-at-home mom of four, was sorting laundry, when a glaring exhibition caught her eye.

52 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 22. září 2012 v 4:07 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

53 Patra Patra | Web | 4. dubna 2013 v 12:44 | Reagovat

Mńam, kuskus je výborný a používám ho kde se dá. Díky za inspiraci

54 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 9:25 | Reagovat
55 Teige Teige | E-mail | Web | 13. dubna 2016 v 17:31 | Reagovat

This site is like a clomaross, except I don't hate it. lol

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?