Dokonalé dvoubarevné spojení

18. února 2010 v 0:01 | coco-choc |  Sladké hříchy
Potřebovala bych nafouknout den alespoň o dva další dny. Nevím, jak bych to vydržela, ale snad jedině takto bych měla šanci zvládnout dopsat svou bakalářku. Jen tak se zeptám: "Nenašel by se tu někdo, kdo by ji napsal za mě?". Asi ne, že? I když se mi termín odevzdání nemilosrdně přibližuje, potřebuji občas vypnout, dát hlavě a prstíkům trochu "voraz" a upéct si nějakou tu dobrůtku, kterou bych si mohla obalovat své nervy, které pochodují sem a tam. Tentokrát jsem (opět :-) zvolila tolik milovaný tvaroh, který jsem doplnila o kakaovo-kávové těsto. Oku i bříšku lahodící kombinace, co říkáte?

Ingredience:

Tmavé těsto
  • 150 g pomazánkového másla bez příchuti
  • 150 g vlašských ořechů (částečně celé půlky a částečně posekané)
  • 150 g třtinového cukru (postačí samozřejmě i klasický krystal)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 - 200 ml mléka
  • 2 vrchovaté lžičky kávy (instantní)
  • 2 hrnky (250 ml) mouky (znáte mě - 1 hrnek celozrnné a 1 hrnek špaldové - moje oblíbená dvojka :-)
Světlá peřina
  • 750 g polotučného tvarohu (tučnost tvarohu si zvolte podle sebe, ale rozhodně použijte tvaroh ve vaničce)
  • cukr nebo med podle chuti (nebo kombinace)
  • 1 vanilkový pudink
Postup:
Příprava tmavého těsta je více než snadná a rychlá. Ideálně si vezměte k ruce větší mísu a třeba i metličkový šlehač (anebo jak se to nazývá :-). Tak vzhůru do toho a půl je hotovo (škoda, že to nefunguje i u psaní bakalářky...).

Jedno upozornění na začátek - aby se Vám moučník vždy povedl, je důležité, aby všechny ingredience měly stejnou, tedy pokojovou teplotu. Do mísy vyškrábněte celý obsah pomazánkového másla, přisypejte cukr, oříšky (jen ty posekané), kakao a kávu, přilejte mléko, rozklepněte vajíčko a prošlehejte nebo důkladně promíchejte. Postupně začněte přisypávat mouku s práškem do pečiva. Výsledné těsto je poměrně husté, asi jako na bábovku.

Připravte si světlou peřinku :-). Tvaroh oslaďte podle chuti a důkladně v něm rozmíchejte pudinkový prášek. A... hotovo!

Těsto vlijte na vymazaný a moukou vysypaný (pečící papír je velmi vhodná alternativa) pekáček s vyšším okrajem nebo do větší dortové formy (anebo i do bábovkové formy). U mě to jistí remoska. Tmavé těsto uhlaďte, naskládejte na jeho povrch vlašské ořechy (na každý dílek by měl připadnout jeden oříšek) a naneste na něj světlou tvarohovou peřinu.
Pečtě dozlatova. Koláč je poměrně vysoký a v remosce jsem ho pekla něco málo přes hodinku, takže bych řekla, že v klasické troubě by mu 30 - 40 minut při plus mínus 180 stupních mělo stačit. Tvaroh zezlátne; propečenost spodní vrstvy vyzkoušejte špejlí.
K dvoubarevnému kávovo-tvarohovému koláči se hodí třeba bílá káva, co říkáte?
Dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 monika monika | E-mail | Web | 18. února 2010 v 6:49 | Reagovat

Tahle dobrutka vypada opravdu neodolatelne.Budu muset vyzkouset:))
Jsem moc rada,ze jsem tenhle blog nasla,pridavam si ho k mym oblibenym.Preji krasny den,Monika.

2 Jarka Jarka | Web | 18. února 2010 v 8:44 | Reagovat

Těsto z pomazánkového másla jsem ještě nedělala (koukám, že máš naše jihočeské ;-)), moučník vypadá jako vždy lákavě a díky použité mouce bude i zdravý, pokud se to dá o moučníku říct.  :-D
Držím ti Lucinko palce, aby ti práce na bakalářce šla od ruky, abys ji stihla odevzdat v termínu. Tak si obal nerva sladkým moučníčkem a jak píšeš - s chutí do toho!  :-)

3 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 18. února 2010 v 8:53 | Reagovat

To vypadá tak dobře, že se jdu podívat, jestli mám všechny ingredience a jestli je najdu, tak jdu péct.

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 18. února 2010 v 10:14 | Reagovat

Vypadá to mňamózně. Já dělám podobnou verzi tohoto zákusku, kde se však vrchní tvarohová vrstva nepeče, v podstatě trochu míša řezy, moc dobré...

5 Iva Iva | Web | 18. února 2010 v 17:32 | Reagovat

Tak jsem se přišla mrknout, co máme dnes dobrého a vidím, že jsem měly obě podobný nápad, taky jsem pekla řezy s tvarohem.

6 Romi Romi | Web | 18. února 2010 v 18:13 | Reagovat

Tady na blogu je to jako vráji všech dobrot:) Vše krásně dopodrobna napsané a vyfocené, prostě paráda. A sliny se mi sbíhají.. ;-)

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. února 2010 v 23:30 | Reagovat

[1]: Děkuji za milou pochvalu :-). Mrkla jsem na Tvůj blog a musím se samozřejmě přidat k zástupu gratulantů ;-). Přeji malému kloučkovi hodně štěstí do života a pozdravuji do daleké Kanady.

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. února 2010 v 23:34 | Reagovat

[2]: Jednou už jsem pekla z pomazánkového másla, od malička ho mám v oblibě, tak jsem z něj zkusila upéct něco znovu. Je přeci jasné, že musím kupovat jedině Jihočeské :-D (zbožňuji hlavně ty vaše skleničkové jogurty...). Koláč je sice zdravý, ale je chuťově výborné. S tvarohem se nedá nic pokazit :D.
PS: řekla bych, že budu potřebovat při psaní bakalářky spíš zázrak než jen nějakou tu sladkost :-D.

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. února 2010 v 23:35 | Reagovat

[3]: A doufám, že mi dáš vědět, jestli vám moučník chutnal. Pevně doufám, že ano, s přítelem máme hodně rozmlsaný jazýček :-D.

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. února 2010 v 23:36 | Reagovat

[4]: No jasně, že Míšu znám. Už dlouho jsem ho nedělala. Zbožnuju kombinaci tmavého těsta, vychlazeného tvarohu a křupavé čokoládové polevy :-P.

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. února 2010 v 23:41 | Reagovat

[5]: Máš pravdu, už jsem na Tvou "trojbarevku" také koukala. Tvaroh prostě nic nenahradí a dá se s ním neuvěřitelně kouzlit. Už plánuji své vrcholné tvarohové číslo :-). Jen doufám, že neskončím jako představitel suprematismu Kazimír Malevič - bílým čtvercem na bílém pozadí. Ale asi ne, v mém případě nás bude čekat sladká odměna v podobě tvarožníku :-D.

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. února 2010 v 23:42 | Reagovat

[6]: Romi, děkuji Ti za milý komentář. Když si přečtu pozitivní reakce na mé recepty a kulinářské články, mám vždy chuť tvořit dál. Takže ještě jednou děkuji ;-).

13 DolceVita DolceVita | Web | 19. února 2010 v 11:58 | Reagovat

Koláč vypadá šťavnatě a je v něm všechno, co mám ráda. Přiznám se, že s pomazánkovým máslem jsem ještě nikdy nic nepekla, nekupuji ho, ale všechny recepty od coco-choc jsou dokonalé, možná bych to mohla někdy zkusit :-)
Tvarohový koláč se pekl před dvěma dny i u nás, ještě tam kousek zůstal, tak si ho jdu dát. Jsem totiž z tohoto blogu "dobře a hříšně" naladěna ;-)

14 Lenka Lenka | 19. února 2010 v 12:36 | Reagovat

Ahoj Lucko!:-) Další fantastický skvost podle mého gusta:) Stejně jako Ty přímo zbožňuju tvaroh v jakékoliv podobě a v jakémkoliv množství, stejně tak ostatmí mléčné výrobky jím na tuny:) Takže tvarohový koláč se skutečně velkou porcí tvarohu je podle mě to nejlepší. Stejně jako Ty dělám taky koláč "Fešák", mimochodem ten Tvůj vypadal báječně, takový hezky ležérní styl a žádnej "strašák" to opravdu nebyl;) Jen ten tvaroh stříkám na těsto ze sáčku a dělám mřížky, do nichž vkládám kompotované meruňky. Jsou ostřejší a dají tomu šmak, ale i bez nich je božský :D Posílám alespoň na dálku energii k psaní bakule, mimochodem ta moje před 2 lety se také rozrostla do rozměrů diplomky, ale pořád lepší víc než míň, ne? :-D Tak já jdu taky datlit, k tomu si udělám kakao (nebo jak říkám kakalo:)) a snad zas kousek napíšu. Mimochodem 18 předmětů v posledním semestru je fakt zabijácká kombinace, máš můj velký obdiv!!! Přeju hodně sil! :-)

15 Natty Natty | Web | 19. února 2010 v 12:49 | Reagovat

Ahojky Lucko, s dovolením jsem ti obrala ty vlašské ořechy, protože to je moje milovaná dobrůtka a denně si dám  ;-)jinak kdo u vás papá ty dobroty ? - asi přítel a ty jen pečeš, teda u nás to tak je   ;-) - pěkný víkend.

16 Luboš Krutina Luboš Krutina | 19. února 2010 v 16:35 | Reagovat

To se určitě nemusí ani kousat. Úplně cítím, jak se rozpouští na jazyku....krása

17 Pája Pája | Web | 19. února 2010 v 22:29 | Reagovat

Znám někoho, kdo je schopný napsat magisterskou práci za dva dny. Mám z ní deprese, protože mě trvají SOČky strašně dlouho. Každopádně ať se daří.

18 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 20. února 2010 v 7:36 | Reagovat

Tyhle dvoubarevné parády mám moc ráda. Taky m to připadá jako andělské pohlazení jazýčku!

19 Madla Madla | Web | 20. února 2010 v 7:37 | Reagovat

koláček vypadá opravdu pěkně. Jen s tím pomazánkovým máslem do těsta nemám zkušenosti. Ale když se v některých receptech dává pomazánkové máslo do tiramisů nebo do cheescake, tak by to nemuselo být špatné.
Že bych to tedy riskla a koupila krabičku?  :-)
Jinak přeju, ať se daří psaní bakalářky, ještě mám v živé paměti, jaké to byly stresy.

20 Vlasta Vlasta | Web | 20. února 2010 v 8:43 | Reagovat

Tak tahle dobrota vypadá přenáramně dobře  :-P škoda, že jsem včera upekla, shodou okolností taky koláč s tvarohem  :-)

21 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. února 2010 v 23:21 | Reagovat

[13]: Šárko, mockrát Ti děkuji za velmi lichotivý komentář. Ale je stále, co se učit nového :-). Mám obdobný "problém" při prohlížení Tvých stránek, koblihy mě poslední dobou neustále pronásledují :-D.

22 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. února 2010 v 23:54 | Reagovat

[14]: Jsi můj člověk, Leni :-). Jogurt k snídani, cottage k obědu, kefír k večeři :-D. Na Fešáka v podobě, jaké ho popisuješ, si vzpomínám z dětství, Těsto bylo ale světlé, a jeli´kož byly meruňky kompotovaném, tak byly také "rozblemclé". A co si budeme povídat, dítě si na pikantnost meruněk nepotrpí :-D. Přítel má rád kakaové těsto, takže dělám tuto verzi.
Jelikož píšu bakuli na katedře dějin a didaktiky dějepisu, tak si myslím, že více stránkem (30 - 40 :-D) jim vadit nebude :-), ale je to fuška a nestálý maraton po knihovnách, ústavech, studovnách... Kéž by mi psaní bakalářké práce šlo tak jako psaní receptů :D.
Přeji krásný víkend a těším se na Tvůj další komentář :-).

23 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. února 2010 v 23:59 | Reagovat

[15]: Natty, nech si chutnat :-). Já vlašské ořechy moc nemusím, resp. mi chutnají jen kalifornské, které se v pohodě dají sehnat v Německu. Koupit v Čechách dobré vlašáky, je někdy pořádný oříšek 8-). Sladké i ostatní jídla baští hlavně přítel :-). Abych řekla pravdu, sebe často pomerně šidím a jsem líná vařit jen pro sebe.
Ještě, že ty chlapy máme :-P. Přeji také krásný, poměrně jarní víkend ;-).

24 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. února 2010 v 0:01 | Reagovat

[16]: Jen občas narazíš na vlašský oříšek :-), ale je to překvapení veskrze pozitivní :-D.

25 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. února 2010 v 0:20 | Reagovat

[17]: Abych řekla pravdu, nevím co máš na mysli "magisterskou prací". Já píšu bakalářku už přes rok (pravda intenzivně několik posledních měsíců). Na vysoké škole můžeš napsat za dva dny možná tak rozsáhlejší referát, konspekt z přečtené knihy apod. I SOČ je přeci dlouhodobá záležitost. Přeji Ti také mnoho štěstí při jejím psaní :-).

26 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. února 2010 v 7:52 | Reagovat

[18]: "Black and white" - efektivní kombinace, a pokud se zvolí třeba tvaroh a kakao, hořká a bílá čokoláda..., není už vůbec, co řešit :-).

27 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. února 2010 v 7:59 | Reagovat

[19]: Používám pomazánkové máslo jako "máslo" - do pomazánek, na chleba. Do tiramisu bych ho asi nedávala, nemám ráda tuto "českou" verzi tiramisu, navíc je pomazánkové máslo trochu slané a (na tiramisu) hodně těžké ;-). Ale na pečení není vůbec špatné. Nedávno vyšla v Gurmánovi sada 4 recptů (Jak využít... pomazánkové máslo) a byl tam také jeden sladký recept :-P, takže proč to nezkusit?!
Musím se přiznat, že Ti závidím (v dobrém), že už máš po škole a můžeš si užívat malého prcka :-).

28 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. února 2010 v 8:01 | Reagovat

[20]: A určitě byl stejně dobrý :-). A recept na tento koláč si můžeš uschovat na příští týden ;-).

29 coach outlet coach outlet | E-mail | Web | 8. října 2012 v 14:33 | Reagovat

Recently, under the influence of Japanese animation ,Takashi Murakami designed the Cherry Blossom pattern in 2004, and new Monogram Cerises pattern in 2005.coach outlet

30 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 9:18 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?