Kaiserková žemlovka

28. února 2010 v 23:41 | coco-choc |  Sladké hříchy
Žemlovku zná každý z nás. Někdo na ní má špatné vzpomínky z dětství, jídelen anebo dokonce z nemocnice, tak jako já. A někdo žemlovku miluju od malička. Já rozhodně patřím do první jmenované kategorie. Žemlovka pro mě po clé dětství představovala nenáviděné jídlo. A bodeď by ne, když byla přiravována ze samých zbytků - staré rohlíky, ošklivá, scvrklá a nešťavnatá jablka, pomálu rozinek, po oříšcích ani památky a křupavá máslová krustička se nedala ani představit - na talíři mi skončla vždy nevzhledná a rozblemclá hmota. A divte se mi, že jsem žemlovku zatracovala. Tuplem, když mi ji dali - jako vegetariánovi (rozuměj exotovi) v nemocnici před operací nosu... Jenže, to by nemohlo být Šárky a jejích svůdných receptů... třeba právě na zatracovanou žemlovku. Její fotografie a vlídně napsaná slova musela přesvědčit i tak zarytého odpůrce, jakým jsem byla já. Podotýkám BYLA, neboť dnes již žemlovku miluju, ale vždy si ji musím udělat podle sebe - z oblíbeného pečiva (tedy i tmavého se semínky :-), se šťavnatými jablíčky, jemným tvarohem, spoustou rozinek (a třeba i brusinek) a s ještě větší porcí oříšků. A na povrchu musí být zlatavá a křupavá máslová kůrčička.

Ať patříte mezi příznivce nebo odpůrce žemlovky, vězte, že tahle krasavice Vám bude zajisté chutnat - můžete si ji přizpůsobit svým chuťovým buňkám :-).


Ingredience:
  • 5 kaiserek nebo jiného oblíbeného pečiva - housky, makovky, vánočka, veka... (potřebujete tolik pečiva, abyste pokryli dno zapékací nádoby a vytvořili jesště jednu vrstvu z pečiva)
  • 4 šťavnatá a pevná jablka (vybírejte jablka opravdu chuťově dobrá - je to přeci hlavní surovina žemlovky)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • cukr podle chuti
  • skořice
  • pořádná hrst oříšků (nejoblíbenější bývají vlašské, ale sehnat opravdu dobré vlašáky není zas tak snadné, proto jsem zvolila "exotičtější" kombinaci oříšků lískových a kešu)
  • velká hrst rozinek - bio (a v mém případě i chuťově pikantnějších brusinek :-)
  • mléko na pokropení pečiva
  • cca 100 - 125 g másla

Postup:
Pečivo nakrájejte na tenké plátky (napříč nebo podélně) a vyložte jím dno máslem vymazané zapékací nádoby (polovinu pečiva si nechte na vrchni vrstvu). Pečivo pokropte mlékem, ale dávejte pozor, ať ho neutopíte - jablka i tvaroh mají v sobě dostatek tekutiny. Nyní můžete začít téměř vrstvit. Ještě si uděláme drobnou "přípravu".

Jablka nakrájejte na tenké plátky (nemusíte je loupat, pokud by vám slupky v žemlovce vadily, tak jablka samozřejmě oloupejte), oříšky posekejte nahrubo, tvaroh oslaďte podle chuti, zřeďte trochou mléka a rozmíchejte v něm dvě vejce. Jdeme vrstvit.

Na pečivo poklademe jablíčka, posypeme je skořicí, cukrem, pokud nejsou dostatečně sladká, oříšky a rozinkami. Zalijeme tvarohovým krémem. Nyní je čas na závěřečnou vrstvu z pečiva. Pečivo jen opravdu střídmě pokopím mlékem (nechci aby mi zvlhlo, ale také aby mi ztvrdlo) a pokladu plátky másla.
Žemlovku dejte péci do vyhřáté trouby na klasických 180 stupňů - pečte do zlatova - za 40 minut bude mít sladké potěšení (v remosce jsme se museli těšit těméř hodinu a půl - čekání se ale vyplatilo).
Omlouvám se za nekvalitní fotografii (večer se nefotí opravdu dobře) a žemlovka sice není moc fotogenická, ale na chuti jí to neubírá :-).
Dobrou chuť.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 1. března 2010 v 7:35 | Reagovat

Nami, ňam, krásně vypečená a šťavnatá žemlovka. Takovou bych si hned dala. Nejlepší žemlovku na světě sice dělá můj táta (dává do ní dva druhy ovoce, spoustu rozinek a ořechů a tvarohu  a přikrývá ji sněhovou čepicí z ílků), ale tahle vypadá skvěle. Asi si ji brzo udělám. Moc se mi líbí nápad zakomponovat do receptu brusinky, ty já mám strašně ráda.
Jinak s tou nemocniční žemlovkou máme naprosto stejné zkušenosti, asi je to klasické nemocniční jídlo.  :-!

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. března 2010 v 9:29 | Reagovat

[1]: Nevím, proč spousta lidí degraduje žemlovku na zbytkové jídlo, kam se dá schovat všechno, co je téměř :-(. Pokud se použíjí samé dobré ingredience, nemůže vzniknout nic než dobrota :-). O sněhové čepici už jsem také přemýšlela, ale asi by bylo lepší počkat s témto pokusem na klasickou troubou ;-).

3 Jarka Jarka | Web | 1. března 2010 v 9:30 | Reagovat

Ještě jsem nikdy žemlovku nedělala, a to mi moc chutná. Ta tvoje je opět přizpůsobená zdravé výživě a možná navypadá fotogenicky, ale živě si představuji, jak báječně chutnala. :-P  :-D

4 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 1. března 2010 v 10:51 | Reagovat

Napsala jsi to výstižně, kdo ochutnal tu správnou žemlovku, miluje ji odjakživa a je prima, že jsi ji nezavrhla a zkusila ji udělat podle své chuti, tak to má být a za tohle se dávají body ;-)  :-D

5 Iva Iva | Web | 1. března 2010 v 18:31 | Reagovat

Můj muž je ohromně mlsný, ale žemlovku miluje a kdyby někdo prohlásil, že je to zbytkové jídlo, tak by ho určitě naštval. Dělám ji stejně, hodně rozinek oříšků, někdy ji ošidím o tvaroh a když mi zbydou bílky udělám nahoru pěkný sněhový kopec. Tak nevím, jestli ji zítra neupeču, najak jsi mě na ni naladila.

6 Jarka Jarka | Web | 2. března 2010 v 20:15 | Reagovat

Jednou jsem jedla žemlovku, kde byl normální tvaroh nahrazen jahodovými pacholíky, to byla taková dobrota, že jsem lepší nejadla. Zítra se chystám na nákup, koupím tvaroh, jablíčka a oříšky mám a tu žemlovku zkusím udělat. ;-)

7 Gandelion Gandelion | Web | 3. března 2010 v 10:03 | Reagovat

Ahoj,
já žemlovku moc nemusím, ale tahle vypadá fakt luxusně!
Mimochodem, my jí doma děláme s tou sněhovou čepicí a dobrý, kluci jsou nadšený ;-)

8 Jarka Jarka | Web | 3. března 2010 v 21:01 | Reagovat

Ahoj Lucinko, dnes odpoledne jsem tu žemlovku konečně udělala, jen jsem nepoužila zrovna kaiserku, zbylo mi pár plátků grahamové večky a doplnila jsem ji rohlíkem. Žemlovka se mi povedla chutnala i masožravénu manželovi, ještě trochu mi zůstalo na zítřek, ale tu už nikomu nadám, těším se na ni sama!  ;-)  :-P

9 Pája Pája | Web | 4. března 2010 v 8:26 | Reagovat

Milovníky žemlovky netřeba přesvědčovat. Akorát ty oříšky uvnitř jsou pro mě velká neznámá.

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. března 2010 v 15:35 | Reagovat

[3]:+[6]:+[8]: Jaruško, děkuji Ti moc za komentáře. Omlouvám se, že reaguji zase opožděně, ale prostě a jednoduše nestíhám. Žemlovka je často v mnoha domácnostech opomíjena, a to je škoda, neb je to fakt dobrota (samozřejmě, pokud se použijí dobré suroviny). Variantu s jahodovým pacholíkem si nedokáži představit, asi proto, že nemám ráda nic s jahodami. Ale s vanilkovým už ano :-D. Jsem ráda, že si opět vyzkoušela nějaký můj recept. Řekla bych, že se z Tebe stává velká kuchařka :-) :-D?!.

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. března 2010 v 15:36 | Reagovat

[4]: Přesně tak, kdo se bojí nesmí do lesa :-D. Ale do koprovky se pouštět nebudu, protože já mám odpor ke kopru snad v krvi ;-).

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. března 2010 v 15:37 | Reagovat

[11]: Chybička: kdo se bojí, nesmí do lesa...

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. března 2010 v 15:40 | Reagovat

[5]: Pokud ji manžel zná jen jako delikatesu z dobrých ingrediencí, vůbec se nedivím, že má žemlovku moc rád. Já ji poznala z té druhé stránky, ale jsem ráda, že jsem objevila i tu její "gurmánskou" stránku. Sněhová čepička by se mi na ní líbila, ale nemám šlehač (ani metličku - vím ostuda :-D) a nevím, jak by dopadla čepice v remosce. Ale třeba se i do tohoto pokusu pustím :-).

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. března 2010 v 15:42 | Reagovat

[7]: Ona žemlovka luxusní je :-D. Spousta oříšků, rozinek, brusinek, jablíček, tvarohu, másla... no, která buchta tohle má :-D?!

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. března 2010 v 15:43 | Reagovat

[9]: Pájo, oříšky do žemlovky neodmyslitelně patří. Většinou vlašáky,ty k rozinkám a jablíčkům patří. Bez oříšků by nebyla žemlovka "to pravé ořechové" :-D.

16 gucci handbags gucci handbags | E-mail | Web | 30. srpna 2011 v 13:38 | Reagovat

The health of the pancreatic cancer survivor has been a constant source of speculation.

TMZ's photo, credited to Pacific Coast News, ignited a firestorm of indignation on Twitter.

"Leave Steve alone @TMZ. You guys are low as you can go. This is what's called 'journalism' these days. Seriously disgusted," brian-tong tweeted.

TMZ declined to comment. Celebrity photo website Pacific Coast News said it had snapped the photograph and then sold it exclusively to TMZ. Apple declined to comment.

17 Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 9:09 | Reagovat
18 Coach Factory Online Coach Factory Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 8:06 | Reagovat

Thank ah! Help me! Is wonderful!

19 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 3:59 | Reagovat

power

20 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 29. listopadu 2011 v 9:16 | Reagovat

women are more andfdfsgfgfsg more capable of working, in a manner of speaking,

21 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 23. února 2012 v 13:00 | Reagovat

This is a great way to get comments approved and solicit interaction.too.

22 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 5. března 2012 v 3:36 | Reagovat

Vladimir V. Putin won an Louis Vuitton Outlet in Russia’s presidential election, setting Louis Vuitton Outlet for a more suspenseful confrontation between Mr. Putin and opposition groups.

23 Louis Vuitton Bags Louis Vuitton Bags | E-mail | Web | 7. března 2012 v 12:39 | Reagovat

you Louis Vuitton Bags it is very good article! thank you for sharing!Your success is my inspiration.Indeed, it is wonderful.

24 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 7. března 2012 v 13:55 | Reagovat

Thank you so much, nice job! Louis Vuitton was the thing I needed to get.You guys should think of arranging some gallery to exhibit them out there! Personally I adore custom essays on this topic because they help us arise the awareness in people.

25 tory burch outlet tory burch outlet | E-mail | Web | 4. května 2012 v 7:53 | Reagovat

its a great place to buy cheap tory burch outlet ... Because now a days medicine is need for all home.. so it is very easily way to purchase medicine at home... wonderful article.

26 Perfektní žemlovka Perfektní žemlovka | Web | 9. prosince 2015 v 16:23 | Reagovat

Super recept, to mě nenapdalo, že jde dělat žemlovka i z kaiserek :D

a víte, že se dá dělat i z croissantů?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?