Šnečku, šnečku vystrč růžky...

12. února 2010 v 10:08 | coco-choc |  Sladké hříchy
Zhlédnu pár blogů a co nevidím? Sladké šnečky, tedy motance z kynutého (šlo by i lístkové) těsta a různými náplněmi. Jelikož jsem své šnečky motala již před nějakou dobou, musím přispět i svou troškou do mlýna :-).

Ingredience:

Kynuté těsto
  • 300 - 350 g hladké mouky (používám celozrnnou a špaldovou, ale můžete použít i klasickou "bílou")
  • 70 g másla
  • cca 20 g droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 150 ml vlažného nebo mírně ohřátého mléka
  • 1 vejce (žloutek postačí)
  • cca 150 g másla a 1 lžíci cukru na potření šneků)

Náplně

1. Tvarohová
  • 500 g tvarohu
  • 1 vanilkový puding
  • cukr podle chuti
2. Maková
  • 200 g mletého máku
  • lžička skořice
  • mléko dle potřeby
  • cukr podle chuti

Postup:
Droždí rozmělníme v míse s 1 lžící cukru a 1/3 mléka. Posypeme moukou a mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě (v posteli nebo na topení). Cca po 8 - 10 minutách by měl kvásek začít kynout, pokud se nic neděje, je asi něco v nepořádku - máte staré droždí, příliš teplé mléko... a kvásek Vám nevykyne - musíte tudíž začít znovu). Kvásek nechte kynout cca 20 minut.
Mezitím si v jiné míse promíchejte zbylý cukr s mlékem, vejcem a rozpuštěným (zchladlým) máslem, přisypejte mouku (raději třeba jen polovinu) a přilijte kvásek. Začněte zpracovávat těsto, přisypávejte mouku podle potřeby. Jakmile se Vám přestane těsto lepit na ruce, máte hotovo (pravda, chvilku to trvá :-). Nyní dejte těsto znovu kynout, poprašte jej moukou, zakryjte utěrkou a vložte na teplé místo. Nechte mu půlhodinku, ale i hodinku.

Zatím máte čas připravit si náplně. Začneme makovou, neboť ta nám musí vychladnout. Mák nasypeme do kastrůlku a zalijeme mlékem - tak, aby mák nebyl vidět (vychází to na 150 - 200 ml), osladíme a "oskořicujeme". Svaříme - mléko se vsákne do máku. Dávejte pozor, ať se Vám maková náplň nepřipálí.
Vrhneme se na tvarohovou náplň. Tvaroh osladíme cukrem podle chuti a přimícháme jeden pudinkový prášek (nebo můžete použít vajíčko).

A vzhůru na šneky. Těsto si rozdělíme na půl a vyválíme tenkou placku, kterou potřeme makovou i tvarohovou nádivkou (polovinu si necháme na druhou placku), zatočíme a nakrájíme na asi jeden a půl centimetrové špalíčky, které klademe na vymazaný plech (já opět pozvu na spolupráci svou remosku).
Tentýž postup zvolíme i na druhou polovinu těsta. Každého šnečka potřeme oslazeným máslem, aby šel odlepit po upečení od svého souseda. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (v remosce jim to trvalo asi 35 minut, takže v troubě by Vám mělo stačit minut 20).
Po upečení je necháme alespoň chvilku zchladnout a poté si odlupujeme jeden za druhým... jako perníčky :-).
Dobrou chuť Vám přeji!

Dali byste si ještě něco sladkého s mákem? Vyzkoušejte Tvarohovo-makový koláč anebo se pusťte rovnou do Netradičních kynutých buchet.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 ♥ KaSsEnKaAa ♥ LoWe ♥ ♥ KaSsEnKaAa ♥ LoWe ♥ | Web | 12. února 2010 v 10:16 | Reagovat

hezuu design =P

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 12. února 2010 v 10:48 | Reagovat

Tvaroh miluju, tak bych to mohla taky zkusit. Dělala jsem klasické s ořechy a skořicí, ale tohle vypadá taky moc a moc dobře.

3 Jarka Jarka | Web | 12. února 2010 v 14:13 | Reagovat

Á, kynuté těsto, na to by se hodila domácí pekárna, Blanka a Vlasta ji mají a poslední dobou pečou o 106, i když převážně na slano.
Šnečci vypadají výborně a asi bych volila variantu makovou, ale i tvaroh je dobrota, pudinkový prášek jsem do něj ještě dát nezkusila, příště nesmím zapomenout.

4 Natty Natty | 12. února 2010 v 16:28 | Reagovat

Ahojky Lucko, už jsem šnečky viděla u Evičky - ovečky :-) měla je s ořechy a  je to zajímavá změna v kynutém těstě :-D, v remosce se dobře dělá, kdysi jsem jí hodně používala a třeba gulášek nebyl z ničeho tak dobrý, jako z remosky ... tak přeji dobrou chuť a pěkný valentýnský víkend :D

5 Madla Madla | Web | 12. února 2010 v 17:21 | Reagovat

Tak jsem moc ráda, že jsi sem konečně dala ty své šnečky. Už jsem na ně čekala a zase jsi nezklamala. Vypadají krásně. Spousta saladké modrobílé náplně, křupavé těsto, mňam. Určitě vyzkouším! :-) Navíc se mi moc líbí nápad dávat je k sobě a pak si jednotlivé kousky odlupovat, to by mě nenapadlo.

6 Pája Pája | Web | 12. února 2010 v 18:57 | Reagovat

Ráda si je občas kupuju v pekárně se skořicovou náplní.

7 toffo toffo | Web | 12. února 2010 v 19:48 | Reagovat

Moc krásná rozetka!

8 Iva Iva | Web | 12. února 2010 v 19:56 | Reagovat

Ňečci vypadají báječně. U nás jsou hodně na odbyt z listového těsta se sněhem http://iva221.blog.cz/0905/pusinkove-kolacky  je to strašně rychlé a taky moc dobré.

9 Iva Iva | Web | 12. února 2010 v 19:57 | Reagovat

Oprava - Šnečci

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 20:05 | Reagovat

[1]: Děkuji :-).

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 20:06 | Reagovat

[2]: Právě Tvůj a Madlin blog jsem měla na mysli v úvodu. Oříšky a skořice jsou neodlučitelní kamarádi :-D. Šnečci jsou takoví fotogeničtí :-).

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 20:08 | Reagovat

[4]: Remoska je remoska... Hlavně, když nemáš troubu :-D. Naučila jsem se v jí dělat v podstatě cokoliv. Že bych napsala remoskovou kuchařku :D?! Přeji také krásný zasněžený víkend ;-).

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 20:12 | Reagovat

[3]: Další spotřebič do naší mini domácnosti by se opravdu nevešel :-?. I když časem v nějakém větším bytě by domácí pekárna jistě uplatnění našla :-). Pudink přidávám do tvarohu místo vajíčka; a díky pudinku se tvaroh tolik nevsákne do těsta, což je problém hlavně u kynutých buchet 8-).

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 20:15 | Reagovat

[5]: Ó děkuji :-). Takové chvály... Dávám hodně náplně a jelikož je trochu tekutá, šnečci moc nedrží, tak je musím nechat uvěznit se navzájem :-D. Pojala jsem ten recept jako obměnu kynutých buchet, a navíc v remosce není moc prostoru, takže šnečci museli chtě nechtě k sobě :-P.

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 20:16 | Reagovat

[6]: Když už kupované šneky, tak jedině s ořechovou náplní a cukrovou polevou... :-)

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 20:17 | Reagovat

[7]: Taky bych řekla. A to před pečením moc hezky nevypadali, ale nakonec se povedli :-D.

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 20:18 | Reagovat

[8]: Tento recept také znám, pokud se nemýlím, tak jeho autorkou je Gurmánka (http://dolcevita.blog.cz/0903/proklate-dobre-pusinkove-kolacky). Její recepty jsou jasnou zárukou úspěchu a skvělé chuti :-).

18 Pája Pája | Web | 12. února 2010 v 21:27 | Reagovat

Jo, ta cukrová poleva nahoře, jak lepí prsty =)

19 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 13. února 2010 v 8:07 | Reagovat

[18]: Ale je suprová :-D-

20 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:29 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?