Březen 2010

Kuskus v trochu řeckém stylu

31. března 2010 v 21:13 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny
Ať mrknu na jakýkoliv z mých oblíbených blogů, všude frčí jaro. Většinou jsou blogy oblečeny do jarních kabátků (či spíše lehkých bundiček :-), na fotografiích se objevují jarní květinky a první poupátka na stromech. Nesmím opomenout svátky Jara - Velikonoce. Vajíčka, ovečky, slepičky, kam se jen podíváš. A ani foodblogy nejsou pozadu, neboť odlehčenými receptíky se tam jen hemží. Za zmínku jistě stojí vyjarněný vajíčkový koláč od Gurmánky. A mohla bych pokračovat. Já jsem si dnes pro Vás připravila lahodný kuskus, který je spíše než v jarním ladění, už trochu v letním tónu, ale podstatné je, že se jedná o jídlo, které lahodí očku i jazýčku, a postavičce také neublíží (pokud jej tedy nesníte na posezení :-D), a to se hlavně na jaře (a v létě) počítá ;-).

Ingredience:
  • balení kuskusu (ideálně celozrnného)
  • zelenina, kterou máte rádi - tentokrát jsem zvolila jarní cibulku, čerstvou brokolici, cherry rajčátka, sušená rajčata (můžete použít i ta, která jsou naložena v oleji), zelené olivy
  • nesměl chybět ani česnek
  • 2 vajíčka
  • asi 250 ml plnotučného mléka
  • řecká feta 
ingredience
detail ingrediencí

Postup:
Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Většinou se hrnci zalije dvojnásobným množstvím vody nebo vývarem, přiklopí pokličkou a nechá se tekutina vsáknout (kuskus se "nacucá" za pár minut). Poté kuskus přesypejte do zapékací nádoby. Ke kuskusu přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, česnek, olivy (nejprve je pořádně propláchněte vodou), cherry rajčata i sušená rajčata a brokolici rozebranou na růžičky. Kuskus promíchejte se zeleninou. Vše zalijte rozšlehanými vejci s mlékem a rozdrobenou fetou. Dejte zapékat do předehřáté trouby.
zapečeno
V remosce jsem se zapékala kuskus skoro hodinku a půl, v klasické troubě budete mít zlatavou kůrčičku tak po 45 minutách.  
na talíři - zeshora
na talíři
Přeji dobrou chuť.

Kokosový samožer

24. března 2010 v 20:52 | coco-choc |  Sladké hříchy
Chutě na sladké jsou vždy přítomny - alespoň u nás doma :-). Přítel má rád sladkou snídani, takže peču pravidelně a nestále se snažím o zkoušení nových receptů či o drobné inovace oblíbených moučníků. Dneska jsem sáhla po super snadném a extra chutném Samožeru, jehož jsem obohatila o kouzelnou ingredienci - kokos.

Ingredience:

Suchá směs
  • 2 hrnky špaldové mouky (nebo obyčejné mouky polohrubé)
  • 200 g kokosu
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
Tvarohová vrstva
  • 750 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 3/4 hrnku světlého třtinového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 a půl hrnku mléka
Na závěr
  • 125 - 150 g másla
ingredience
K podávání doporučuji teplé kakao (objevila jsem báječné kakao značky Van Houten)
kakao

Postup:
Dneska to bude rychlovka... K ruce si vezměte velkou mísu, do které postupně odměřte mouku, kokos, cukr a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte a můžete se pustit do náplně. Budete znovu potřebovat mísu, ve které smícháte tvaroh s cukrem. V mléce rozmíchejte pudink a vlijte k tvarohu. Pudinkové mléko dobře v tvarohu rozmíchejte, abyste neměli v náplni cucky. Zapékací nádobu nebo pekáček vyložte pečícím papírem a vsypte polovinu suché směsi. Na ni opatrně vlijte náplň. Náplň zasypejte vrstvou suché směsi.
nalití náplně
Koláč dokončete plátky másla - rozprostřete je po celém povrchu.
s máslem
Dejte péci. Jakmile bude mít koláč zlatavý povrch, máte hotovo (v remosce jsem musela čekat téměř hodinu a půl).
na talíři
zeshora
detail
Pokud máte chuť povznést kokosový samožer do nebeských výšin, připravte si k němu teplé kakao. Kakao svařte s mlékem a oslaďte podle chuti. Slibuji Vám, že už nebudete chtít jiné kakao :-).
detail kakaa
Dobrou chuť.

Francouzské brambory?!

19. března 2010 v 14:12 | coco-choc |  Zelenina
Francouzské brambory! Také je znáte, že? Ale řekněte mi někdo, proč se francouzské brambory jmenují francouzské? Většina z nás si pod tímto názvem představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i cibulí. Jakmile jsem napsala tuto větu vrátila se mi má vzpomínka na tento naprosto odporný pokrm. U nás doma se dělaly francouzské brambory takto: brambory uvařené ve slupce se oloupaly a protlačily se skrz mřížku na brambory (nebo vajíčka), dostatečně se osolily, přepepřily a vhodily do pekáče, k nim se přihodil hnusný salám a cibule. Vše se promíchalo se větší lžíci a zalilo rozkvedlaným vejcem a posypalo eidamem. Dílo zkázy jest dokonáno!

Řekla jsem si, že takhle tedy ne. Už několikrát jsem zkusila uvařit nějakou tu nenáviděnou baštu z dětství (např. žemlovku) a vždy jsem byla spokojená. Myslím si, že nic se nemá přehánět (překombinovávat) a že kvalitní suroviny jsou základ. A podle tohoto hesla jsem se pustila i do francouzských brambor. Dobré brambory, kvalitní šunka, vajíčko natvrdo, něco zeleného pro očko, vynikající sýr... vše zjemněno smetanou. To nezní špatně, ne? Takže pokud máte chuť vyzkoušet si klasiku jinak či potřebujete překonat svou nechuť k tomuto pokrmu, nechte se inspirovat tímto postupem.

Na francouzské brambory z (téměř) ryze českých surovin budete potřebovat:
  • brambory uvařené ve slupce (nedovařte je, neboť se budou ještě zapékat, tak ať zůstanou příjemně měkké a ne rozbředlé); měla jsem 1 a půl kg
  • kvalitní šunka (v uzeninách se opravdu nevyznám, takže zde nechávám volbu na Vašich mlsných jazýčcích); použila jsem šunku od kosti původem z Česka (150 g postačí)
  • 2 vajíčku uvařená natvrdo + jedno vajíčko rozkvedláme ve smetaně
  • kelímek smetany na vaření
  • hrst mraženého hrášku (nemusí být anebo můžete použít např. pažitku, jarní cibulku či jinou oblíbenou zeleninu)
  • 200 g tvrdého sýra (zvolila jsem tučnější goudu)
  • sůl podle potřeby
  • máslo na vymazání pekáčku nebo jiné zapékací mísy


Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme dle libosti (např. na malé kostičky jako já). Nakrájené brambory můžeme rovnou vhodit do máslem vymazané nádoby (pekáčku, remosky :-). K brambůrkám přidáme na kostičky nakrájenou šunku, mražený hrášek i 2 vajíčka uvařená natvrdo, která jsme taktéž nakrájeli. Větší lžící, vařečkou anebo tím, co máte po ruce, brambory promícháme. Už jsme skoro hotovi. V misce rozkvedláme jedno vajíčko se smetanou a nastrouhaným sýrem. Osolíme dle chuti a zvyklosti. Sýrovou směsí zalijeme brambory. Nyní dáme náš supersnadný pokrm zapéct do trouby. Pečte při vyšší teplotě (asi 200 stupňů) dozlatova.
Přeji Vám dobrou chuť. Bon appétit!

PS: pokud někdo znáte původ názvu tohoto pokrmu, tak mi jej napište :-).




Fusilli s rajčaty, ricottou a zeleninou

17. března 2010 v 14:40 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny
Koukám, že poslední dobou Vás zásobuji samými sladkými dobrotami a na "klasické" jídlo zapomínám. Ne, není tomu tak, ale nemám prostě čas. Vařím pravidelně, foťáček mám samozřejmě stále při ruce, poctivě vše dokumentuji, ale nemám již čas fotografie zpracovat, napsat recept na blog apod. Vím, že poslední dobou nestíhám odpovídat na Vaše komentáře, samozřejmě je čtu a moc Vám za ně děkuji, jen prostě... NESTÍHÁM.

Vaření a pečení musí jít poslední dobou stranou, čekají mě státnice, dopisuji bakalářku, hromadí se mi seznamy nepřečtených knih atd. A i přesto, že se Vám ozývám velmi nepravidelně a poskrovnu, děkuji Vám za Vaši přízeň a milé komentáře.

A teď už ale jdeme vařit, ne?!

Ingredience:
  • balíček oblíbených těstovin (zvolila jsem fusilli, protože se do jejich "drážek" vlije omáčka)
  • konzerva loupaných rajčat
  • 250 g ricotty
  • pár stroužků česneku (2 - 3)
  • pár rajčat naložených v olivovém oleji (postačí také 2 - 3)
  • olivový olej
  • oblíbená mražená zelenina (doporučuji zeleninové směsi značky Findus; mezi mé favority patří kombinace brokolice, zelených fazolek, papriky a kukuřice s jemným máslovým podtónem)
  • tvrdý sýr na "dotažení" (navštívili jsme s přítelem cheesárnu, nechali tam spoustu peněz a domů si přinesli famózní kozí sýr - původem z Holandska a je vyrobený z mléka divokých koz - nevěřili byste, že v tomto sýru "kozu" opravdu neucítíte)
ingredience

Postup:
Vezměte si k ruce ostrý nůž, budete jej potřebovat. Na pánev (nebo do kastrolu) vlijte trochu olivového oleje a vhoďte česnek nakrájený na plátky i pokrájená nakládaná rajčata a osmahněte je dozlatova. Jakmile bude česnek zlatavý, vlijte konzervovaná rajčata (rozmačkejte v kastrolu vařečkou), kastrol přikryjte poklicí a omáčku nechte jemně probublávat asi 10 minut.
omáčka
Mezitím si uvařte těstoviny al dente. Do uvařených těstovin vmíchejte ricottu.
těstoviny
Odstavte omáčku z plamene a vmíchejte mraženou zeleninu - zelenina se takto prohřeje a zůstane křupavá. Ochuťte omáčku podle chuti - dosolte, popř. i doslaďte.

Posledním krokem je vmíchání rajčatové omáčky do těstovin s ricottou. Pravda, toto byl předposlední krok, finálním krokem je naservírování těstovin na talíř. Každou porci ozdobte kopečkem jemně nastrouhaného sýra a zakápněte olivovým olejem
na talíři - zeshora
na talíři
detail
Přeji Vám dobrou chuť!

Tvarohovo-makový drobenkový koláč

11. března 2010 v 23:02 | coco-choc |  Sladké hříchy
Opět jsem sáhla po osvědčeném duu - máku s tvarohem. Dvojice je to více než chuťově vymazlená a očku lahodící. A ve spojení s drobenkou, která plně nahradí klasické těsto, je koláč famózní.

Ingredience:

Drobenka
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 hrnky špaldové mouky (případně klasické polohrubé)
Tvarohová vrstva
  • 750 g měkkého (vaničkového) tvarohu
  • 2 vejce (můžete je nahradit i vanilkovým pudinkem)
  • cukr podle chuti
Maková vrstva
  • 200 g mletého máku
  • cukr podle chuti
  • 1 lžička skořice
  • mléko
  • 1 lžíce špaldové mouky

Postup:
S dostatečným předstihem si vyndejte máslo z ledničky, neb jej budete potřebovat ve velmi povolené formě. Dále si vyndejte i všechny ostatní ingredience, aby byly všechny v pokojové teplotě. Máte? Inu, můžeme jít na věc.
Nejprve si připravíme makovou vrstvu, neboť nám musí zchladnout. Mletý mák přesypte do menšího kastrůlku a zalijte jej mlékem, tak aby nebyl mák vidět. Ochuťte skořicí a na mírném plameni svařte. Pravidelně míchejte, jelikož mák má tendence zlobit a připalovat se. Za pět minutek máte hotovo. Oslaďte podle chuti a nechte pomalu vychládat. Pokud Vám mák pustí ještě nějakou tekutinu (což mně se stane vždycky), zahustěte jej lžící mouky.
Nyní se můžeme vrhnout na tvarohovou vrstvu. Tvaroh oslaďte podle chuti a přiklepněte 2 vajíčka - dobře rozmíchejte). A náplně máme hotové. Zbývá už jen drobenka, která není o nic těžší než předchozí úkony.
Do mísy vsypte cukr, mouku, prášek do pečiva a dobře promněte se změklým máslem, nakonec přiklepněte vajíčko a prstíky hbitě vytvořte drobenku.
Polovinou drobenky zasypejte dno zapékací nádoby (pekáčku, remosky atd.). Na drobenku opatrně naneste tvarohovou náplň a na ní poté makovou vrstvu. Koláč završte zbylou drobenkou. Koláč pečte asi při 180 stupních dozlatova. V remosce byl hotový až za hodinku a půl. V troubě bude hotový dřív.
Přeji dobrou chuť :-).

A pokud máte chuť ještě na něco sladkého třeba s mákem, mrkňte se třeba tady nebo tady.

Mandlový tvarožník

5. března 2010 v 15:28 | coco-choc |  Sladké hříchy
Pokud navštěvujete mé stránky pravidelně, jistě víte, že tvaroh patří mezi mé nejoblíbenější a nejčastěji používané ingredience. Tvaroh je vhodný pro sladkou i slanou úpravu, můžete jej baštit za studena v pomazánkách, dát si jej k snídani s müsli a ovocem, je perfektní náplní do buchet. Velkou inovátorkou na poli netradičního využívání tvarohu je jistě Madla. Tvaroh se v žádné kuchyni neztratí. A z výživového hlediska je naprosto bezkonkurenční - dokonce ani jeho tučná varianta, která je chuťově samozřejmě nejlepší, Vaši linii neohrozí.

Dnes bych Vám chtěla představit své vrcholné tvarohové číslo, a to tvarožník. Název již prozrazuje, že hlavní ingrediencí v koláči bude tvaroh. A opravdu bude :-). Svůj tvarožník jsem vyšperkovala o mandlový podtext, a to nejen v těstě, ale navrch koláče jsem nasypala křupavou mandlovou drobenku. Pokud nemáte mandle rádi anebo je nemáte po ruce, nechte se inspirovat kokosovou variantou u Vilemíny.

Ingredience:

Tvarohové těsto:
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 10 lžic světlého třtinového cukru
  • 500 ml mandlového mléka (nebo obyčejného mléka); mandlové mléko si vyrobíte v pohodlí domova: asi 100 g mandlí necháte máčet několik hodin ve vodě a poté rozmixujete dohladka - mléko si můžete přisladit medem nebo cukrem)
  • 10 lžic oleje
  • 20 lžic krupičky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
Mandlová drobenka:
  • hrst jemně nasekaných mandlí
  • cukr
  • celozrnná nebo klasická polohrubá mouka
  • změklé máslo (sice se fotografie moc nepovedla, ale kráse znaku to neubírá; dle mého mlsného jazýčku jedno z nejlepších másel na českém trhu)

Postup:
Tvaroh si přendejte do větší mísy. Přisypejte cukr, krupičku, prášek do pečiva, přilijte mléko a 10 lžic oleje, přiklepněte vejce a důkladně promíchejte (nebo prošlehejte). Těsto máte hotové :-).
Nyní se můžete vrhnout na drobenku. Do misky vsypte mandle, cukr, mouku a rukama spojte s máslem - vytvořte žmolky. Bohužel nevím, kolik čeho bylo, neboť drobenku dělám vždy od oka, ale věřím, že s ní nebudete mít nejmenší problém.
Těsto na tvarožník vlijte do vymazané anebo pečicím papírem vyložené nádoby (pekáčku), navrch nasypejte drobenku a dejte péci do vyhřáté trouby.
Pečte dozlatova - v remosce mu to trvalo hodinku a tři čtvrtě (takže v klasické troubě bych to viděla na 50 min.).
Tvarožník je příjemně vláčný a "mokrý" (skvěle klouže do krku :-D). Drobenka mu dodá nový nádech, lákavější barvu a kýženou křupavost.
Dobrou chuť.
A kam dál?