Francouzské brambory?!

19. března 2010 v 14:12 | coco-choc |  Zelenina
Francouzské brambory! Také je znáte, že? Ale řekněte mi někdo, proč se francouzské brambory jmenují francouzské? Většina z nás si pod tímto názvem představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i cibulí. Jakmile jsem napsala tuto větu vrátila se mi má vzpomínka na tento naprosto odporný pokrm. U nás doma se dělaly francouzské brambory takto: brambory uvařené ve slupce se oloupaly a protlačily se skrz mřížku na brambory (nebo vajíčka), dostatečně se osolily, přepepřily a vhodily do pekáče, k nim se přihodil hnusný salám a cibule. Vše se promíchalo se větší lžíci a zalilo rozkvedlaným vejcem a posypalo eidamem. Dílo zkázy jest dokonáno!

Řekla jsem si, že takhle tedy ne. Už několikrát jsem zkusila uvařit nějakou tu nenáviděnou baštu z dětství (např. žemlovku) a vždy jsem byla spokojená. Myslím si, že nic se nemá přehánět (překombinovávat) a že kvalitní suroviny jsou základ. A podle tohoto hesla jsem se pustila i do francouzských brambor. Dobré brambory, kvalitní šunka, vajíčko natvrdo, něco zeleného pro očko, vynikající sýr... vše zjemněno smetanou. To nezní špatně, ne? Takže pokud máte chuť vyzkoušet si klasiku jinak či potřebujete překonat svou nechuť k tomuto pokrmu, nechte se inspirovat tímto postupem.

Na francouzské brambory z (téměř) ryze českých surovin budete potřebovat:
  • brambory uvařené ve slupce (nedovařte je, neboť se budou ještě zapékat, tak ať zůstanou příjemně měkké a ne rozbředlé); měla jsem 1 a půl kg
  • kvalitní šunka (v uzeninách se opravdu nevyznám, takže zde nechávám volbu na Vašich mlsných jazýčcích); použila jsem šunku od kosti původem z Česka (150 g postačí)
  • 2 vajíčku uvařená natvrdo + jedno vajíčko rozkvedláme ve smetaně
  • kelímek smetany na vaření
  • hrst mraženého hrášku (nemusí být anebo můžete použít např. pažitku, jarní cibulku či jinou oblíbenou zeleninu)
  • 200 g tvrdého sýra (zvolila jsem tučnější goudu)
  • sůl podle potřeby
  • máslo na vymazání pekáčku nebo jiné zapékací mísy


Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme dle libosti (např. na malé kostičky jako já). Nakrájené brambory můžeme rovnou vhodit do máslem vymazané nádoby (pekáčku, remosky :-). K brambůrkám přidáme na kostičky nakrájenou šunku, mražený hrášek i 2 vajíčka uvařená natvrdo, která jsme taktéž nakrájeli. Větší lžící, vařečkou anebo tím, co máte po ruce, brambory promícháme. Už jsme skoro hotovi. V misce rozkvedláme jedno vajíčko se smetanou a nastrouhaným sýrem. Osolíme dle chuti a zvyklosti. Sýrovou směsí zalijeme brambory. Nyní dáme náš supersnadný pokrm zapéct do trouby. Pečte při vyšší teplotě (asi 200 stupňů) dozlatova.
Přeji Vám dobrou chuť. Bon appétit!

PS: pokud někdo znáte původ názvu tohoto pokrmu, tak mi jej napište :-).



 


8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Věrka Věrka | Web | 19. března 2010 v 14:31 | Reagovat

mňam :-D

2 Jarka Jarka | Web | 19. března 2010 v 18:25 | Reagovat

Náhodou já mám Francouzské brambory ráda a dostala jsem na ně obrovkou chuť, nad tvým talířem se mi sbíhají sliny. Při nejbližší příležitosti je udělám, o víkendu by mi asi neprošly, ale pondělí to jistí. Mňam! :-P

3 Madla Madla | Web | 19. března 2010 v 18:33 | Reagovat

Klasické francouzské brambory jsem nikdy neměla v oblibě, ale manžel je zbožňuje. jeho maminka dělá přesně tu šíleně nezdravou variantu plnou uzeniny a bez špetky zeleniny. Občas francouzské brambroy udělám, ale použiju do nich zbytek vařeného nebo pečeného kuřecího masa, osamženého na cibulce, přidám hroamdu nahrubo nastrouhané mrkve, hrášek a kukuřici a zalévat zakysanou smetanou s kvlaitním sýrem (většinou Ementál). A tahle odzravěná varianta kupodivu chutná manželovi víc :-D
Svým receptem jsi mi připomněla, že jsem je už dlouho nedělala ;-)
Jinak si myslím, že s tím názvem je to stejné jako třeba se španělským ptáčkem - i Španělé by se asi hodně divili... :-D
Jo a do té zakysanky na zalití dávám občas i lžíci pikatní hořčice :-)

4 Vlasta Vlasta | Web | 19. března 2010 v 22:36 | Reagovat

Já taky francouzské brambory zrovna dvakrát nemusím, ale manžel a starší dcera je mají rádi tak je občas udělám a taky si myslím, že by se Francouzi divili co jsme podle nich pojmenovali :-D

5 Terri Terri | 20. března 2010 v 10:46 | Reagovat

ještě se mi do zapečených brambor moc osvědčila brokolice

6 Pája Pája | Web | 20. března 2010 v 12:13 | Reagovat

Francouzské brambory znám jinak. Brambory na plátky a nepředvařené, to je ten hlavní rozdíl. Původ francouzské bych možná hledala směrem k ratatouille, doufám, že jsem to dobře napsala. Velmi vzdáleně se tomu totiž podobá. Anebo je to skutečně francouzské, neboť při hledání francouzských brambor v angličtině mi vyskočili varianty a stejně jsem pochodila i s do francouzština přeloženým gratin dauphinois. Je to obdobné, tak snad.

7 Lenka Lenka | 22. března 2010 v 10:25 | Reagovat

Ahoj Lucko :-) Francouzský brambory jsme měli zrovna ve čtvrtek a v pátek:)) Ale teda musím říct, že mamka se hodně polepšila...dříve teda dělala ten způsob jak jsi také popisovala, dneska uz netlačíme brambory přes mřížku, ale krájíme na větší kousky a do toho přijde hromada mražené zeleniny (paprika, pórek, hrášek, kukuřice..)..jo a pořád tam tedy dáváme uzený, ale opravdu to nejlibovější, který ještě kolikrát "nastavíme" sojovým granulátem....jinak pak už klasika vejce a smetana plus ještě plnotučná hořčice..mňam:)  no nic, to jsem se zase rozvášnila, protože jsem zas v Plzni a další dva týdny budu opět na studentské stravě :D Doufám, že se máš fajn! Už se konečně oteplilo, že mě to už teď v pokoji u počítače ale už tuplem nebaví...já už chci mít po škole, fakt ;-) Tak se měj zatím krásně, já se přiju zase podívat, co dobrého a pěkného na pohled jsi nám tu ukuchtila, abych si tu zas poslintala klávesnici :D Papa

8 Marcela Marcela | Web | 22. března 2010 v 11:13 | Reagovat

Mňam, to bych si dala ;-)

9 zuzana zuzana | E-mail | Web | 23. března 2010 v 8:44 | Reagovat

mnam mnam mnam....vyskusam, tak ako som robila predchadzajuci kolacik, bol velmi velmi dobry... :-) dakujem za super inspiracie ;-)

10 Jarka Jarka | Web | 23. března 2010 v 8:48 | Reagovat

Ahoj Luci, včera jsem ti zapomněla napsat, že u nás byly k obědu Francouzské brambory, zbyteček dovezl manžel své mamince a chutnaly i jí. ;-)  :-P

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:05 | Reagovat

[1]: Jak výstižné :-D

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:07 | Reagovat

[2]: Také znám lidi, kteří nedají na francouzské brambory dopustit. Nesnáším jen tu "variantu z dětství". Pokud přidáš k bramborám ingredience, které máš ráda, tak není, co řešit :-D.

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:10 | Reagovat

[10]: Tak to jsem ráda a těší mě i pochvala  od manželovy maminky (tedy tchýně, že :-P; já tento výraz nemám ráda). Pochvala od starších generacích (jen v tom nejlepším slova smyslu) vždy potěší. Jsi prostě šikovná kuchařka ;-).

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:16 | Reagovat

[9]: Super komentář :-). Jsem ráda, že se Ti koláč vydařil a také, že máš chuť vyzkoušet další recept ;-). Tak ať se Ti vydaří :-D.

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:17 | Reagovat

[8]: Stačí pár ingrediencí, trochu času a super večeře je za chvíli na stole :-).

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:23 | Reagovat

[7]: Ahoj Leni, to je ale náhoda :-). I když na foodblozích ani ne tak velká ;-). Nemám nic proti uzenému apod., já nejím ani tuto šunku, ale musím říct, že uzené mi voní :-D. Tento postup má být jen ryze inspirativní a každý si jej může vylepšit a doplnit dle svého vkusu.
Řekla bych, že se nejen oteplilo, ale že už tu máme nefalšované léto. Alespoň tady v Praze vidím samé kraťasy, dokonce i žabky jsem zahlédla a já se ve svetříku peču. Školu už máš za pár... To mě čekají více než 2 roky a to mám pocit, že melu z posledního :-|. No nic, drž se a přeju Ti ještě hodně síly a energie do "cílové rovinky". A také Ti přeji hezký týden :-).

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:27 | Reagovat

[6]: Pájo, také mě napadly brambory dauphine, ale spíše si myslím, že je to ryze český výmysl, který měl dát "šmrnc" obyčejnému jídlu. Snad proto máme také španělské ptáčky či ruská vejce. Anebo také UHO jako omáčku bratislavskou, maďarskou, vídeňskou atd. (tradiční výmysly na jídelních lístcích ve školních jídelnách :-D). Ale děkuji Ti, že sis dala takovou práci ;-).

18 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:28 | Reagovat

[5]: Brokolici strkám, kam můžu :-D. A příště třeba i do těchto brambor :-).

19 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:31 | Reagovat

[4]: Přítel je má také rád (jeho maminka je dělá často, ale trošičku jinak). Vždy záleží na použitých ingrediencích. Navíc bych řekla, že francouzské brambory jsou poměrně vděčné a levné jídlo, takže proč ne (občas :-D).

20 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. března 2010 v 13:37 | Reagovat

[3]: Jé, s mrkví bych neuspěla. Strkala jsem ji všude, takže teď mám zákaz :-D. Nápad s kuřecím masem je fajn, ale mně nikdy žádné nezbude, protože kupuji jen prsíčka a ty přítel zbaští jedna dvě. Zakysanku používám také poměrně často, tak jsem si řekla, že dnes si dáme třeba klasickou smetanu :-P. Horčici bych přidala, ale nebyla 8-). A se španělským ptáčkem naprosto souhlasím. České hospodyňky musely být hodně vynalézavé, aby z ničeho udělaly hody. Takže nahrazování kupř. oříšků vločkami (což není vůbec špatná varianta) bylo na denním pořádku. A když už jsme u náhražek, tak proč si nepojmenovat nějaké to jídlo také lákavěji :-D.

21 Natty Natty | Web | 24. března 2010 v 7:39 | Reagovat

Ahojky Lucko, proč se brambory jmenují francouzské nevím, nikdy jsem po tom nepátrala a většinou je dělám, když už není v chaloupce nic jiného :-) dělám je jen se šunkou, bez zeleniny, teda kromě cibule, občas k nim přihodím brokolici, ale vyjímečně, brambory krájím na plátky, proložím šunkou, druhou vrstvu brambor, zaliju vejcem s mlékem, někdy navrch sýr ... pěkný den :-)

22 Vilemína Vilemína | Web | 25. března 2010 v 15:01 | Reagovat

Nevypátrala jsem taky moc, ale francouzský původ mít budou, směr "dauphin" je, zdá se, správný, v lidové podobě byly i jkoa hlavní jídlo a nějaké fr. verze s masem jsem viděla...jinak pojmenovávat jídla nóbl a cizokrajně bylo běžné už za středověku a všude. A ty španěláky prý pocházejí od španělského kuchaře u Rudolfa II.

Mnoho jídel se dá uvařit dobrých, máme lepší suroviny i postupy, nechápu, proč to bývalo tak hnusné v těch jídelnách...taky mám plno takových příkladů, i poslední \mrkev o tom svědčí...když dva dělají totéž...

23 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 2. dubna 2010 v 10:45 | Reagovat

[21]: To je pravda Natty, že francouzské brambory je takové jídlo "co dům dal" :-D.  Základem jsou brambory a pak už si můžeš přihodit, co máš ráda anebo, co lednička nabízí :-).

24 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 2. dubna 2010 v 10:58 | Reagovat

[22]: Historie "jídla" je hrozně zajímavá. Díky za Tvé návrhy (na španělských ptáčcích určitě něco je).
Nemyslím si, že musíme vařit jen z luxusních a drahých ingrediencí, vždyť i obyčejná čočka může být lahodná, tedy pokud není s octem, moukou a párkem :-!. Neříkám, že Tvá mrkev podle Kejřové nevypadala špatně, ale mé vzpomínky na odpornou dušenou mrkev jsou asi větší...

25 MirekČ MirekČ | Web | 26. dubna 2010 v 13:49 | Reagovat

jj, musí zůstat takové vláčné, jako je máš ty...
jen mi prozraď, kde kupuješ "dobré" brambory, už ani nevím, co to je, leda, že by jsi je měla "...z vlastní zahrádky..." :-D

26 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 27. dubna 2010 v 12:28 | Reagovat

[25]: Jé, Tvůj komentář mě pobavil :-). Bydlíme v jednopokojovém bytě, kde mi umře i bazalka :-). Na výběr veškeré zeleniny i ovoce mám několik zásad - samozřejmě vzhled, nikdy nekupuji celá balení, ale vždy si vybírám jednotlivé kusy, snažím se brát pokud možno českou zeleninu i ovoce (i když mango také zbožňuji :-D) a hlavně vybírám podle sezóny - co si budeme povídat, rajčata v zimě opravdu nic moc (spíš nic než moc :D). U brambor je důležité sledovat i odrůdu. Většinou kupuji A (tedy salátové). Pěkný výběr mívají na trzích či v bioobchodech. Naposledy jsem měla opravdu pěkné a chuťově vynikající loňské bio brambory z Vysočiny (z "bedýnek").

27 Míša Míša | 28. dubna 2010 v 12:12 | Reagovat

U nás jedno z nejoblíbenějších jídel, ale musí do nich přijít hromada cibule, nakládané okurky, česnek, hrášek, sýr na kostičky a buď kvalitní salám nebo uzené.Vždycky se udělá největší pekáč a do druhého dne je pryč :-). V létě děláme odlehčenou variantu se sezónní zeleninou. Budu je muset o víkendu zopakovat.

28 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 28. dubna 2010 v 12:19 | Reagovat

[27]: Francouzské brambory jsou asi českou klasikou, jak tak pozoruji z komentářů :-). Každý mám svůj osvědčený recept. Na mě je v Tvém receptu trochu moc ingrediencí, ale proč ne. Ne nadarmo se říká: "Proti gustu, žádný dišputát." :-D.

29 lukaz lukaz | 8. listopadu 2010 v 20:38 | Reagovat

Diky za recept! Ale uz se nikdy nebudu patlat s loupanim varenych brambor ve slupce. Podle meho nazoru, je to uplne jedno jestli se oloupou pred varenim, nebo az po predvareni.

Misto zeleniny jsem pouzil brokolici a pridal jsem o dve syrova vejce vice. Dosahuji tim pevnejsiho "zpeceni".

Mejte se

30 jirka jirka | 17. listopadu 2010 v 11:40 | Reagovat

Francouzi všeobecně rádi zapékají brambory a zeleninu vůbec na mnoho způsobů, mě se osvědčilo syrové brambory na kolečka prolít bešamelovou omáčkou jejímž základem je vyškvařená slanina a na ní opečené lišky. vytvoří se světlá zápražka, která se zalévá (ředí) vlažným mlékem nebo smetanou. Do vychladlé omáčky (musí být řidší) se zakvedlají dvě syrová vejce. Brambory nakrájené na kolečka se prosypou spařenou cibulí, mraženým hráškem, osolí, opepří a okoření 1/4  lžičky muškátového květu, přidá se na kostičky nakrájená šunka a brambory se prolijí připravenou omáčkou. Pečou se 60 minut v troubě vyhřáté na 200 st.

31 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. listopadu 2010 v 22:04 | Reagovat

[30]: Jirko, díky za recept, nezní vůbec špatně :-). Bešamel už jsem několikrát vařila, ale většinou skončil klasicky na těstovinách ;-).

32 Jirka Jirka | 22. listopadu 2010 v 23:04 | Reagovat

Zdravím :) Já ty brambory vůbec neloupu. Prostě je nakrájím na plátky dobře omyté, syrové. Slupka ničemu neublíží :) Osobně nemám rád když se používá do smetany rozkvedlané vejce...pak mi to zdrcnutí připomíná nenáviděné zapékane těstoviny. Líbí se mi, když všechny suroviny hezky plavou ve smetaně :) Připadá mi to takové "čisté" :)

33 Trohat Trohat | 29. listopadu 2010 v 22:40 | Reagovat

Wow, jsi jednička v googleu na dotaz "francouzský brambory" ! A perfektní blog, škoda že takovejch ženskejch jako ty neni víc ! :)

PS. Recept funguje, právě jsem dopekl :)

34 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. ledna 2011 v 7:28 | Reagovat

[32]: Jirko, sice reaguji opravdu dosti opožděně, přesto samozřejmě děkuji za komentář :-). Někdy brambory také neloupu, hlavně když mám jarní brambory, kde slupka je velmi tenká a chutná ;-). Někdo smetanu třeba vůbec nepoužívá, mně ale připadají brambory bez smetany zase "takové suché".

35 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. ledna 2011 v 7:32 | Reagovat

[33]: Děkuji za takovou potěšující zprávu (a za kompliment) :-). Koukám jako blázen, takže děkuji všem, kdo na můj blog zavítají právě třeba přes francouzské brambory :-D.

36 kacka kacka | E-mail | 12. března 2011 v 14:29 | Reagovat

Francouske brambory, originalnim francouzskym nazvem Tartiflette jsou klasicke brambory s uzeninou, cibuli a francouzkym syrem Roblochon, ktery pokrmu doda tu spravnou chut! Ja osobne taky pridavam smetanu, rozslehanou s vajickem, soli, opeprene, smes bylinek a la provence a nejakou tu zeleninku :) p.s. dnes uz francouzske syry v cechach temer bez problemu sezenete.. dobrou chut

37 Jarka Jarka | E-mail | 12. března 2011 v 17:04 | Reagovat

Já ty bramrory taky nevařím, oloupu je a nakrájím na plátky. Cibuli na drobno, mám cibuli rád a tak ji dám dost, nějeký dobrý salámek na kostky, máme tu polskou prodejnu, tam mají salámy dobré a přidám též troch nakrájených beraních rohů a hrášek ze skleničky. Mám rád, když to je trochu pálivé. Smetanu sladkou, s vajíčkem a asi tak 1 a půl hodiny na 19O v zakrytém pekáči. Jsou fajn. :-D

38 Mirin Mirin | 17. března 2011 v 12:27 | Reagovat

[3]: Mrkev, boroklice, zelenina = hnus. O_O

39 Lenka Lenka | 18. března 2011 v 10:10 | Reagovat

Taky moje dcera mě "přinutila" k vytvoření francouzských brambor, taky jsem je už roky nedělala a hledala na netu. Tenhle blog mě úžasně inspiroval.
Takže přispěju svou troškou - jako rybožravci jsme do brambor přidali místo šunky uzeného lososa, jinak taky jako ostatní sýr, smetanu, vejce, hrášek, bylinky, a můj oblíbený polníček. ;-)

40 Pavla Pavla | E-mail | 2. června 2011 v 11:25 | Reagovat

[6]:Aho, já znám francouzské brambory taky ze syrových brambor, dávám tam libové uzené,hrášek,mrkev,kukuřici a navíc papriku, jinak stejně, je to krásně barevné a s nějakou dobrou vlastní čalamádou, přímo exkluzivní.

41 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. června 2011 v 8:37 | Reagovat

[40]: Pavlo, připadá mi rychlejší zapékat brambory, které jsou už uvařené /resp. trochu předvařené/. Pokaždé připravuji francouzské brambory jinak - obměňuji zeleninu atd. Díky za komentář :-).

42 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. června 2011 v 8:38 | Reagovat

[39]: Lenko, děkuji za tak milý komentář :-). Super nápad s uzeným lososem, manžel je ale trochu konzervativní, takže mu nemůžu jeho francouzské brambory příliš měnit :-D.

43 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. června 2011 v 8:39 | Reagovat

[38]: Dost svérázný názor :-P.

44 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. června 2011 v 8:41 | Reagovat

[37]: Na můj vkus trochu chlapská varianta, ale pokud Vám to chutná, tak proč ne :-D?!

45 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. června 2011 v 8:43 | Reagovat

[36]: Díky za osvětlení původu receptu. Roblochon znám, ale musím se přiznat, že mi nechutná. Celkově nemám francouzské sýry moc ráda, více si pochutnám jemnějších sýrech z Holandska nebo Řecka.

46 eva eva | 21. července 2011 v 6:12 | Reagovat

Brambory oškrabeme nakrájíme na plátky a povaříme v osolené vodě-né do měkka.Po opečení v troubě do zlatova je prokladu nakrájenou směsí uzeniny ,okurek a vajec natvrdo uvařených.Kurku vytvoří syr.
Milujeme totiž opečené brambory .

47 Mneneznas Mneneznas | Web | 30. srpna 2011 v 18:47 | Reagovat

Krásně popsáno a nafoceno, inspirace jedna báseň :-)

48 Mars Mars | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 14:46 | Reagovat

Moc hezký článek =).

49 Honza Honza | E-mail | 3. května 2012 v 10:27 | Reagovat

fantastický recept, bezva popis a hrozně jednoduchá výroba prostě se to tvůrci opravdu povedlo

50 lachtanová lachtanová | 17. července 2012 v 19:01 | Reagovat

tak tvoje francouzské brambory mi připomínají podle obrázku typické milující brambory ze základky ... miluji teda i ty co mi dělá mamča ,ale sama jsem řekla ,že udělám až ty kde objevím recept ,který mi připomene ty ze základky ...tudíž jdu na to :)

51 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. července 2012 v 8:12 | Reagovat

[50]: Děkuju za milý komentář :-). Doufám, že si pochutnáš ;-).

52 Tmar Tmar | 14. února 2013 v 10:59 | Reagovat

Nevim,podělat tak dokonalý jídlo jako jsou francouzský brambory smetanou??? Nevim co to je za módu cpát do všeho tuhle nechutinu,ale asi je to dobou,spousta lidí bez toho vařit prostě neumí!!!! :-!

53 Kamca Kamca | E-mail | Sobota v 8:34 | Reagovat

Zkuste to i vy. Zhubněte a budte fit. http://www.xjidelnicek.cz 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
A kam dál?