Mandlový tvarožník

5. března 2010 v 15:28 | coco-choc |  Sladké hříchy
Pokud navštěvujete mé stránky pravidelně, jistě víte, že tvaroh patří mezi mé nejoblíbenější a nejčastěji používané ingredience. Tvaroh je vhodný pro sladkou i slanou úpravu, můžete jej baštit za studena v pomazánkách, dát si jej k snídani s müsli a ovocem, je perfektní náplní do buchet. Velkou inovátorkou na poli netradičního využívání tvarohu je jistě Madla. Tvaroh se v žádné kuchyni neztratí. A z výživového hlediska je naprosto bezkonkurenční - dokonce ani jeho tučná varianta, která je chuťově samozřejmě nejlepší, Vaši linii neohrozí.

Dnes bych Vám chtěla představit své vrcholné tvarohové číslo, a to tvarožník. Název již prozrazuje, že hlavní ingrediencí v koláči bude tvaroh. A opravdu bude :-). Svůj tvarožník jsem vyšperkovala o mandlový podtext, a to nejen v těstě, ale navrch koláče jsem nasypala křupavou mandlovou drobenku. Pokud nemáte mandle rádi anebo je nemáte po ruce, nechte se inspirovat kokosovou variantou u Vilemíny.

Ingredience:

Tvarohové těsto:
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 10 lžic světlého třtinového cukru
  • 500 ml mandlového mléka (nebo obyčejného mléka); mandlové mléko si vyrobíte v pohodlí domova: asi 100 g mandlí necháte máčet několik hodin ve vodě a poté rozmixujete dohladka - mléko si můžete přisladit medem nebo cukrem)
  • 10 lžic oleje
  • 20 lžic krupičky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
Mandlová drobenka:
  • hrst jemně nasekaných mandlí
  • cukr
  • celozrnná nebo klasická polohrubá mouka
  • změklé máslo (sice se fotografie moc nepovedla, ale kráse znaku to neubírá; dle mého mlsného jazýčku jedno z nejlepších másel na českém trhu)

Postup:
Tvaroh si přendejte do větší mísy. Přisypejte cukr, krupičku, prášek do pečiva, přilijte mléko a 10 lžic oleje, přiklepněte vejce a důkladně promíchejte (nebo prošlehejte). Těsto máte hotové :-).
Nyní se můžete vrhnout na drobenku. Do misky vsypte mandle, cukr, mouku a rukama spojte s máslem - vytvořte žmolky. Bohužel nevím, kolik čeho bylo, neboť drobenku dělám vždy od oka, ale věřím, že s ní nebudete mít nejmenší problém.
Těsto na tvarožník vlijte do vymazané anebo pečicím papírem vyložené nádoby (pekáčku), navrch nasypejte drobenku a dejte péci do vyhřáté trouby.
Pečte dozlatova - v remosce mu to trvalo hodinku a tři čtvrtě (takže v klasické troubě bych to viděla na 50 min.).
Tvarožník je příjemně vláčný a "mokrý" (skvěle klouže do krku :-D). Drobenka mu dodá nový nádech, lákavější barvu a kýženou křupavost.
Dobrou chuť.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 5. března 2010 v 16:23 | Reagovat

Šmankote tvarožník jsem taky ještě nepekla, že bych si udělala premiéru? Rozesmála jsi mě komentem u předešlého článečku, já a velká kuchařka, to vážně nejde dohromady. Ovšem s tou žemlovkou jsem měla u manžela takový úspěch, že se mě dnes ptal jestli ji neudělám znovu. Dával si ji i studenou ke kávě.  :-D  :D

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. března 2010 v 16:28 | Reagovat

[1]: Ty jsi ale rychlá :-). Tak už jsem Tě párkrát navnadila, aby ses pustila do tajů kulinářského světa, takže to považuji za svůj, ale hlavně Tvůj úspěch :-D. Jakmile si chlapa namlsáš, už s ním nic nenaděláš, že? Já jsem si toho svého tak rozmazlila - snídaně do postele, něco malého slaného po večeři, obědy do práce... Pravda, dělám to ráda, ale občas bych tu snídani do postele brala i pro sebe :-D. Tvarožník Ti bude vyhovovat - rychlý a nenáročný na přípravu a chuť... mňam :-).

3 Pája Pája | Web | 5. března 2010 v 17:41 | Reagovat

Až začne Milka vyrábět čokoládu plněnou tvarohem, tak proti ní ostatní firmy nebudou mít šanci.

4 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 5. března 2010 v 18:03 | Reagovat

Teda tohle mi nedělej, mám zrovna na něco takového hroznou chuť, akorát se mi to už teď večer nechce péct. Tak budu mlsat aspoň pohledem.

5 Iva Iva | E-mail | Web | 5. března 2010 v 18:10 | Reagovat

Tak tvarožník jsem ještě nepekla, ba ani nejedla, ale vypadá to luxusně a hlavně, že to není suché. Asi u nás bude příští týden tvarožníková premiéra.

6 Pavlína Pavlína | Web | 5. března 2010 v 19:48 | Reagovat

Máslo MEGGLE vyzkouším :-P Orientujeme se spíše na česká čistá másla nebo na francouzská solená. Jinak firma MEGGLE má výbornou smetanu na šlehání - jako jednu z mála bez přidaného škrobu a ostatních zbytečných látek.
Hezký recept
P.
:-D

7 Madla Madla | Web | 6. března 2010 v 6:04 | Reagovat

Nádherně voňavý receptík, kde se varohem vůbec nešetří. Ani já jsem tvarožník ještě nepekla, tak až bude troška času, určitě ho podle tvého receptu spáchám. Tvaroh já zbožňuju a k tomu voňavé a křupavé mandličky - to musí být prostě balada. Úplně se mi sbíhají sliny.

8 Natty Natty | 6. března 2010 v 6:49 | Reagovat

Ahojky Lucko, že jsme obě milovnice tvarohu, to o sobě už víme :-)i já mám tvaroh v kuchyni za jedničku a tobě, byť na sladké nejsem, za tvarožník dávám 1* :-)...pěkný víkend.

9 toffo toffo | 6. března 2010 v 13:47 | Reagovat

Můj dojem: tvarožník jsi mandlemi povýšila na - královský recept! Něco jako císař měl trhanec, král mandlový tvarožník :-D . Konec plácání :-) : tvarožník jsem ještě nezkoušela a tebe obdivuju, jak kouzlíš s remoskou. Ve F.O.O.D. z letošního února remosce věnovali pár stránek, ale to asi víš.

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. března 2010 v 10:49 | Reagovat

[3]: No, měla by nad tvarohovou náplní zauvažovat... To bude hit :-D.

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. března 2010 v 10:50 | Reagovat

[4]: Já mám chuť na sladké skoro pořád, ale pokoukání mi zatím nestačí. Asi proto nejsem líná klidně v deset na večer dělat lívanečky :-D.

12 Lenka Lenka | 8. března 2010 v 16:50 | Reagovat

Ahoj Luci!:) Tak jsem se na nějakou dobu odmlčela, hlavně kvůli některým smutným věcem, na které tady není místo a to je dobře:) Koukám ale, že jsi rozhodně nezahálela...placičky, žemlovka, tvarožník..no já zírám, všechno to vypadá náramně chutně, hlavně ta žemlovka (kterou jsem se naučila jíst až v odrostlejším věku) a tvarožník, který jsem snad nikdy neměla, každopádně už ho dávám do pořadníku, protože kde je tvaroh, to musím mít  :-D Tvoje téma bakalářky je hodně zajímavé, jistě by potěšilo moji babičku, která zbožňuje osudy manželek českých panovníků :-) Já se zatím pachtím s obstarožnějším tématem a sice s 1. křížovou výpravou a jejím vlivu na utváření středověké Evropy... jojo, zní to pěkně, ale piš o tom....moc rozsáhlý, moc obsáhlý, moc nudný [:tired:] já si to nevymyslela, já si to jen odkejvala a dobře mi tak :-D Tak doufám, že ti psaní jde lépe od ruky než mně..a už se těším na tvůj další výtvor...tvůj zápal pro vaření obdivuju ;-) měj se krásně! A vše nejlepší k MDŽ :-P

13 Jarka Jarka | Web | 8. března 2010 v 20:02 | Reagovat

Tak jsem úplnou náhodou našla v Tescu gnocchi, nedá se nic dělat, už je mám doma a budu muset zkusit tvůj receptík a zapéci je se žampiónama. Recept už jsem si u tebe taky vyhledala. ;-)  :-P

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. března 2010 v 9:57 | Reagovat

[5]: Tento recept je dětsky snadný a extrémně chutné - co více si přát. Doufám, že vám bude tvarožník chutnat :-).

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. března 2010 v 10:02 | Reagovat

[6]: Mně moc chutná. Poslední dobou mám pocit, že česká másla za moc nestojí. Značky, které dříve bývaly zárukou kvality, už dnes také nejsou. Pravda, nezkoušela jsem bio másla, ani žádná přímo čerstvě stlučené máslo ;-). Solená másla nekupuji, protože mi nechutnají. MEGGLE jsme kupovali už v Německu, proto jsem ráda, že se jejich výrobky dostávají i na náš trh (i když stále ne všechny). Skvělé mají také bylinkové máslo (i když domácí je domácí :-)).

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. března 2010 v 10:03 | Reagovat

[7]: Věděla jsem, že Tě jako tvarohové nadšence potěším. Recept je opravdu snadný, párkrát zamícháš vařečkou a je to. S množství tvarohu jistě také nebudeš mít problém ;-).

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. března 2010 v 10:06 | Reagovat

[8]: Závidím každému, kdo není na sladké. Má tak mnohem jednodušší život, mě honí mlsná skoro pořád ;-). Ještě, že tvaroh nejde na váhu :-P. Pokud je hlavní surovinou sladkého moučníku, tak ani tento dezertík není takový hřích :-D.

18 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. března 2010 v 10:09 | Reagovat

[9]: Toffo, děkuji ti za krásný komentář (moc mě potěšil :-)). Naučila jsem se pracovat s málem, a když se chce, tak všechno jde, ne?! F.O.O.D normálně nekupuji, ale tento díl mi samozřejmě nemohl ujít. Už se pomalu chystám na remoskový chlebík ;-).

19 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. března 2010 v 10:17 | Reagovat

[12]: Ahoj Leni, jsem ráda, že ses zase ozvala. Jíst se musí a hladový chlap za nic nestojí, že :-D?! Téma diplomky mě překvapilo, čekala jsem něco modernějšího. Křížové výpravy mě nenapadly, ale už chápu, proč používáš hlavně anglickou literaturu. U nás není celoevropským tématům věnováno mnoho prostoru. Přečteš si knihu o jakémkoliv titěrném "českém" hraběti, ale víc nic. To je dané celkovým přístupem k historii. Tvé téma obdivuji, já bych nic podobného napsat nedokázala. Stačil mi jednosemestrální výběrový seminář o křížových výpravách. A ještě si mi neprozradila, kde studuješ? Přeji ti krásné a slunečné úterý :-).

20 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. března 2010 v 10:19 | Reagovat

[13]: To je výzva :-D. Určitě tam na tebe čekaly... Doufám, že ani s tímto receptem nezklamu, a budu zvědavá na zpětnou reakci  :-). Takže: Vaření zdar! :-P

21 Jarka Jarka | Web | 9. března 2010 v 13:38 | Reagovat

[20]:Osmaženo, zapečeno, nandáno na talíře a snědeno. Nezbyla ani jedna šištička gnocchi, ani plátek žampiónu ani proužíček pórku. Zajímavé je, že se manžel vždycky předem ptá kde, že je maso a po jídle už si vůbec nevzpomene.  :D  :-D

22 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. března 2010 v 14:08 | Reagovat

[21]: Tak to si opět udělala radost :-). Jsem moc ráda, že se ti osvědčil další receptík, že i masožravý manžel si pochutnal :-). Z tebe bude ještě velká kuchařka ;-).

23 Karoll Karoll | Web | 9. března 2010 v 18:46 | Reagovat

páni, vypadá fakt dobře :D

24 Vilemína Vilemína | Web | 11. března 2010 v 17:55 | Reagovat

Krásně se ti povedl, s mandlemi je určitě dobrý...

25 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 11. března 2010 v 22:30 | Reagovat

[23]: Děkuju :-).

26 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 11. března 2010 v 22:30 | Reagovat

[24]: Taková pochvala potěší ;-).

27 chanel handbags chanel handbags | E-mail | Web | 30. srpna 2011 v 13:47 | Reagovat

The health of the pancreatic cancer survivor has been a constant source of speculation.

TMZ's photo, credited to Pacific Coast News, ignited a firestorm of indignation on Twitter.

"Leave Steve alone @TMZ. You guys are low as you can go. This is what's called 'journalism' these days. Seriously disgusted," brian-tong tweeted.

TMZ declined to comment. Celebrity photo website Pacific Coast News said it had snapped the photograph and then sold it exclusively to TMZ. Apple declined to comment.

28 Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 8:38 | Reagovat
29 Coach Factory Online Coach Factory Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 8:07 | Reagovat

Thank ah! Help me! Is wonderful!

30 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 4:00 | Reagovat

plat g

31 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 29. listopadu 2011 v 9:20 | Reagovat

women are more and more cddsdasapable of working, indsdsds a manner of speaking,

32 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 9:49 | Reagovat

It's good to see this information in your post

33 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 23. února 2012 v 12:50 | Reagovat

This is a great way to get comments approved and solicit interaction.too.

34 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 5. března 2012 v 3:29 | Reagovat

Vladimir V. Putin won an Louis Vuitton Outlet in Russia’s presidential election, setting Louis Vuitton Outlet for a more suspenseful confrontation between Mr. Putin and opposition groups.

35 Louis Vuitton Bags Louis Vuitton Bags | E-mail | Web | 7. března 2012 v 10:15 | Reagovat

you Louis Vuitton Bags it is very good article! thank you for sharing!Your success is my inspiration.Indeed, it is wonderful.

36 tory burch outlet tory burch outlet | E-mail | Web | 4. května 2012 v 5:52 | Reagovat

its a great place to buy cheap tory burch outlet ... Because now a days medicine is need for all home.. so it is very easily way to purchase medicine at home... wonderful article.

37 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 24. července 2012 v 4:29 | Reagovat

Black women talk candidly about men Louis Vuitton Outlet “on the down-low”. Warning: If you freak out at the mention of the word sex, reading this article may distort your moral values.On a blustery winter morning in December 1999, Essex Garvey, a stay-at-home mom of four, was sorting laundry, when a glaring exhibition caught her eye.

38 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 22. září 2012 v 4:08 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

39 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:32 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?