Květen 2010

Rychlé gnocchi s bílým chřestem

22. května 2010 v 9:58 | coco-choc |  Rychlá jídla
Pokud chcete zapojit do svého jídelníčku něco lehkého a zároveň neobvyklého, rozhodně sáhněte po chřestu. Právě teď je jeho sezóna, která trvá do svatého Jana (tedy do 24.6.). Chřest se nám ukazuje ve své nejlepší kondici, proto neváhejte a kupte si několik pazochů.

I když je chřest momentálně na vrcholu, v obchodech to tak leckdy nevypadá. Pravděpodobně narazíte jen na bílý chřest, ale i ten za ochutnání stojí. Pokud potkáte chřest zelený, nerozhodujte se ani půl minutky a vhoďte jej do košíku, protože to je teprve delikatesa. Pokud jste dítě štěstěny, můžete narazit na chřest fialový, ale ten jsem u nás v republice ještě neviděla (pravda, hon na fialový chřest jsem také nepodnikla :-). Ale zpět k našemu receptu. Jelikož mám opět jen málo času, ale přítele šidit na kvalitě a chuti jídla rozhodně nehodlám, sáhla jsem po čerstvé zelenině, kterou jsem doplnila gnocchi (na domácí se také někdy chystám, ale určitě ne v období před státnicemi a ne na našem mikroprostoru).

Ingredience:
  • čerstvý chřest
  • svazek jarní cibulky
  • pár cherry rajčátek (chuťově vynikající jsou italská nebo španělská - jsou sladká a vůbec ne kyselá)
  • asi 4 opravdu drobné mrkve (měla mladou bio mrkev)
  • balení chlazených gnocchi
  • kvalitní olivový olej
  • máslo na zjemnění
  • pro "obohacení" jsem připadala pár nakládaných houbiček
  • a samozřejmě česnek :-)
Jak na chřest?
Pokud si chcete (a samozřejmě že chcete) koupit chřest, na kterém si pochutnáte je dobré vybírat podle určitých zásad:
  • čerstvý chřest musí na pohled vypadat svěže a "čerstvě" - takže žádné povadlé hlavičky a jiné známky únavy nejsou žádoucí
  • spodní konce pazochů ("stonků") nesmí mít nahnědlou barvu a nesmí být oschlé
  • čerstvý chřest poznáte také, pokud do pazochu jemně vrýpnete nehtem a začne vytékat tekutina
  • a nakonec čerstvý chřest se velmi snadno zlomí (takže gumáky nemilosrdně vraťte zpět!)
  • ještě bych doporučovala vybírat svazek chřestu se stejně silnými pazochy, ať se Vám uvaří rovnoměrně.

Postup:
Nejprve si opravdu poctivě oloupejte chřest - pokud máte bílý, je nutné jej oloupat až k hlavičce (je to zdlouhavá práce, ale je nutná, jinak si na chřestu nepochutnáte a možná jej nebude chtít už ani ochutnat znovu). V případě zeleného chřestu stačí oloupat je spodní část (asi tak do poloviny). Nyní si uvařte chřest. Opravdu zaručený recept naleznete zde.

Zatím máte čas si pokrájet omytou jarní cibulku, česnek i mrkev. Na pánvi rozpalte olivový olej a vhoďte mrkev - potřebuje nejvíce času. Až mrkev změkne přidejte i gnocchi a bílou část jarní cibulky. Nechte gnocchi opéct do zlaté kůrčičky, poté přidejte i česnek a pokrájený chřest. Jakmile chytne i chřest trochu "barvičku", máte hotovo, přihoďte už jenom pár cherry rajčátek, zelenou část jatní cibulky, a pokud máte, můžete přidat i houbičky. Ještě pokrm ochutnejte a případně dosolte. Na úplný závěr doporučuji zjemnit kouskem másla.

Na talíři jsem pokrm chuťově doladila ještě parmazánem a olivovým olejem.
Přeji dobrou chuť.

Sýrový dort

8. května 2010 v 20:32 | coco-choc |  Sladké hříchy
Zkouškové a předstátnicové období = chuť na sladké. Jejda, už aby bylo toto děsivé období za mnou, jinak budu trojnásobná. Ale co se dá dělat. A navíc přesně ve chvílích, kdy se musím učit (= momentálně pořád), zrovna v ten inkriminovaný moment mám chuť péct (= také pořád :-D). Tentokrát jsem sáhla po milovaném tvarohu, který jsem doplnila o sušenkový korpus, který se hodí nejen na cheesecake. A když už jsem u slavného "sýrového dortu", rozhodla jsem se upéct sýrový dort po svém. Takže prosím nezaměňovat můj sýrový dort a cheesecake, o něm až příště.    

Ingredience:

Sušenkový základ
  • 100 g másla
  • 200 - 250 g oblíbených sušenek (třeba máslové Club, oříškové Bebe Dobré ráno...; já jsem zvolila celozrnné sušenky Bahlsen)
Tvarohovo-sýrová náplň
  • 750 g tvarohu - odkapaného (tučnost si zvolte podle libosti, doporučila bych polotučný nebo tučný - výsledný dort je mnohem jemnější než při použití nízkotučné varianty)
  • cukr podle chuti
  • 2 vejce
  • 200 g nastrouhaného sýra (zvolte sýr, který je chuťově méně výrazný - eidem, gouda)
ingredience

Postup:
Sušenky rozdrťte v robotu nebo je jednoduše "rozbijte" v pevném sáčku třeba plochou stranou paličky na maso (váleček na těsto se také velmi vhodný). Sušenky poté spojte z rozpuštěným máslem. Sušenkový základ vmačkejte do dortové formy (kvalitní  formu není třeba ji ani vymazávat; má forma má průměr 20 cm). Snažte se udělat si i vyšší okraje - kvůli náplni. Korpus si předpečte - asi tak 15 - 20 minut. V mezičase se můžete vrhnout na náplň. Tvaroh oslaďte podle chuti, přisypejte nastrouhaný sýr - ano, nezcvokla jsem se. Nakonec přiklepněte vajíčka a dobře prošlehejte. Připravenou náplň vlijte do připraveného korpusu. Pečte raději při nižší teplotě dozlatova. Bohužel nemohu prozradit na kolik stupňů, jelikož zná jen stupeň "zapnuto" a "vypnuto" :-D. Jistě to ale zvládnete, znáte svoji troubu. V remosce jsem dort pekla asi hodinu.
upečeno
Nebojte se, koláč bude opravdu sladký - tvarohovo-sýrová náplň je jemná s decentním slaným podtónem, který vás jemně štípne na jazyku. Tuto chuť ideálně vybalancuje křupavý sušenkový základ.
na talíři
ze shora
detail
Přeji dobrou chuť. 
   
A kam dál?