Sýrový dort

8. května 2010 v 20:32 | coco-choc |  Sladké hříchy
Zkouškové a předstátnicové období = chuť na sladké. Jejda, už aby bylo toto děsivé období za mnou, jinak budu trojnásobná. Ale co se dá dělat. A navíc přesně ve chvílích, kdy se musím učit (= momentálně pořád), zrovna v ten inkriminovaný moment mám chuť péct (= také pořád :-D). Tentokrát jsem sáhla po milovaném tvarohu, který jsem doplnila o sušenkový korpus, který se hodí nejen na cheesecake. A když už jsem u slavného "sýrového dortu", rozhodla jsem se upéct sýrový dort po svém. Takže prosím nezaměňovat můj sýrový dort a cheesecake, o něm až příště.    

Ingredience:

Sušenkový základ
  • 100 g másla
  • 200 - 250 g oblíbených sušenek (třeba máslové Club, oříškové Bebe Dobré ráno...; já jsem zvolila celozrnné sušenky Bahlsen)
Tvarohovo-sýrová náplň
  • 750 g tvarohu - odkapaného (tučnost si zvolte podle libosti, doporučila bych polotučný nebo tučný - výsledný dort je mnohem jemnější než při použití nízkotučné varianty)
  • cukr podle chuti
  • 2 vejce
  • 200 g nastrouhaného sýra (zvolte sýr, který je chuťově méně výrazný - eidem, gouda)
ingredience

Postup:
Sušenky rozdrťte v robotu nebo je jednoduše "rozbijte" v pevném sáčku třeba plochou stranou paličky na maso (váleček na těsto se také velmi vhodný). Sušenky poté spojte z rozpuštěným máslem. Sušenkový základ vmačkejte do dortové formy (kvalitní  formu není třeba ji ani vymazávat; má forma má průměr 20 cm). Snažte se udělat si i vyšší okraje - kvůli náplni. Korpus si předpečte - asi tak 15 - 20 minut. V mezičase se můžete vrhnout na náplň. Tvaroh oslaďte podle chuti, přisypejte nastrouhaný sýr - ano, nezcvokla jsem se. Nakonec přiklepněte vajíčka a dobře prošlehejte. Připravenou náplň vlijte do připraveného korpusu. Pečte raději při nižší teplotě dozlatova. Bohužel nemohu prozradit na kolik stupňů, jelikož zná jen stupeň "zapnuto" a "vypnuto" :-D. Jistě to ale zvládnete, znáte svoji troubu. V remosce jsem dort pekla asi hodinu.
upečeno
Nebojte se, koláč bude opravdu sladký - tvarohovo-sýrová náplň je jemná s decentním slaným podtónem, který vás jemně štípne na jazyku. Tuto chuť ideálně vybalancuje křupavý sušenkový základ.
na talíři
ze shora
detail
Přeji dobrou chuť. 
   
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 8. května 2010 v 21:38 | Reagovat

No to je hodně netradiční dort, vidím, že toho znám o pečení pramálo. Teď jsem se zarazila, chtěla jsem napsat, že toho znám hodně málo, ale nějak mě ta dvě slova nejdou dohromady. Může být mála hodně?! :-?  ??? Sušenkové těsto jsem ještě nikdy nedělala, stejně jako jsem ještě nikdy nedělala tvaroh nasladko se sýrem. Řez na talířku, ale vypadá k nakousnutí. :-P  :-)

2 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2010 v 0:40 | Reagovat

Krásný recept :-) Stejným způsobem chystám tvarožník. Sušenkové těsto je dobrým podkladem pro takové pečení s mokrým tvarohem. Nepromáčí se a drží pěkně tvar. Hned bych si kousek dala :-)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. května 2010 v 7:49 | Reagovat

[1]: Zas tak se Jaruško nepodceňuj :-). Byla to momentální inspirace. Sušenkový základ vyzkoušej - určitě budeš mít úspěch. A navíc s ním budeš mít naprosté minimum práce. A co týče Tvé češtinářské otázky: často se používají nelogická spojení typu "strašně rád", "excelentně nudný", "hodně málo" apod. Jedná se o oxymorón, kterým proslul Karel Hynek Mácha ("mrtvé milenky cit", "zborcené harfy tón" atd.) ;-).

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. května 2010 v 7:53 | Reagovat

[2]: Děkuju :-). Doufám, že se tvarožník poté objeví na blogu, abych jej mohla zase obdivovat :-D. Sušenkový základ používám často a ráda, protože je velmi snadný (jsem přeci jen občas trochu líná :-D) a chuťově skvěle doplňuje tvarohové, jogurtové náplně. Samozřejmě nepřekonatelný je ve verzi cheesecake :D.

5 Lenka Lenka | 9. května 2010 v 13:17 | Reagovat

Ahoj Luci:) Jak já ti rozumím, nejradši bych uklízela, vařila, žehlila, klidně i pletla svetry...jen nééééé se proboha učit!!! Doufám, že alespoň v rámci možností zvládáš a nepropadáš panice jako já:) Mám to taky nabitý, děs běs. Poprava mě čeká 1.-3.6., konečný den se snad dovím do konce příštího týdne. Ach jo, ještě zkouška, naprosto neužitečná ke státnicím, nicméně splnit ji musím. Už aby bylo za měsíc touhle dobou, to se pak klidně s vervou vrhnu na tvoje stránky a vyzkouším všechny recepty :-D Dortík vypadá skvěle, kombinace zajímavá, nicméně určitě dobrá (to jsem si vzpomněla, jak se prodávaly slaný preclíčky v čokoládě, který mi vážně chutnaly), takže bych se vyzkoušení rozhodně nebála :-) No jo, slinty slint, nedá se nic dělat, jdu se odvalit k učení a nechám si o tvém sýrovém koláčku zdát :-) Zatim ahoj a drž se!!! ;-)

6 Madla Madla | Web | 9. května 2010 v 18:04 | Reagovat

Opravdu zajímavý dortík, který určitě vyzkouším. :-) jen nevím kdy, protože "seznam" jídel, které musím určitě uvařit je delší než ten Schindlerův :-D Ještě bych na sušenkové vrstvě viděla nějaké to ovoce, ale to by asi mělo za následek provlhnutí křupavého podkladu, což by bylo nepřínosné.
Jinak tě naprosot chápu s tvou touhou po pečení namísto učení, měla jsem to před státnicemi (a jinými důležitými zkouškami) naprosot stejně. Takže ti přeju pevné nervy a hlavně hodně odhodlání :-) To zvládneš!!!

7 Iva Iva | Web | 9. května 2010 v 19:27 | Reagovat

Zajímavý dort, sušenkové těsto jsem ještě nikdy nezkoušela, ale ten dílek na talířku vypadá náramně. Tvaroh máme rádi, takže za zkoušku to určitě stojí. Jinak přeju hodně zdaru a pevné nervy.

8 toffo toffo | Web | 9. května 2010 v 20:15 | Reagovat

Hezky se vyloupl z formy :-)
Cheesecake jsem ještě nepekla, ale všimla jsem si, že na spoustě blogů je v kurzu :-).

9 Pája Pája | Web | 10. května 2010 v 17:47 | Reagovat

Na cheesecake se těším až si ho někdy zopakuji, ale zůstanu raději u klasické varianty. Přeci jen si ten podtón nedokážu představit.

10 Alena Alena | E-mail | Web | 11. května 2010 v 18:31 | Reagovat

Je to zajímavá kombinace s tím sýrem, tenhle receptík určitě vyzkouším! Sladké, to já můžu vždycky :-)

11 Pipi Pipi | Web | 11. května 2010 v 19:48 | Reagovat

Já teda zírám... :-)

12 rybička rybička | Web | 16. května 2010 v 21:42 | Reagovat

Na cheesecake se taky těším a tohle taky zkusím, jestli se mi konečně nekdy povede podklad pro dort ze sušenek... asi je to tak snadné, že mi to nějak nejde, nebo možná jde a já nevím, že to mám správně drobivé...

13 Vilemína Vilemína | Web | 17. května 2010 v 21:46 | Reagovat

Hm, taky na ten sýr koukám - asi to bude chtít zkusit, zda to je i pro mě dobrá finta...
A za pár (desítek) let na dobu státnic zbudou jen krásné vzpomínky!!

6 - S ovocem to jistě jde, dělala jsem i dýňovou náplň, tak proč ne. A sušenky klidně i kořeněné.
12 - Podklad je dobré před plněním vychladit, třeba to bude tím?

14 Jarka Jarka | Web | 21. května 2010 v 10:16 | Reagovat

Ahoj Luci, tak jak to jde? Počasí pořád nestojí za nic, nemusí tě tedy mrzet, že nemáš čas na jarní radovánky a můžeš se s klidem nořit do učení. :-D Tak se v tom hlavně neutop a držím palce ať už to máš všechno úspěšně za sebou. ;-)  :-)

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. května 2010 v 11:38 | Reagovat

[14]: Jaruško, je toho nějak sakra moc! V tomto týdnu jsem úspěšně zakončila zkouškové z jednoho oboru (to byla ale fuška a hrozný stres) a teď už mě čekají "jen" státnice a na konci června ještě zkouška z druhého oboru. Strašně se všeho děsím. Nejhorší je, že více než na vlastních vědomostech záleží více na štěstí a hlavně náladě komise (smutné!).  Už aby byl konec června a vše vyšlo, jak má :-). Děkuju Ti moc za podporu a omlouvám se, že nestíhám reagovat na Tvé komentáře a ani nepíšu komentáře na Tvůj blok (ale vždy alespoň na chvilku nakouknu, abych viděla, co se Ti povedlo vyfotit :-)).

16 Jitka Jitka | Web | 21. května 2010 v 18:19 | Reagovat

Hmmm, to může být dobré. Nemám doma sušenky, ale zato mám vše na rebarborový koláč. Našla jsem ho na netu a budu ho zítra zkoušet. Jestli se povede a bude mým chlapům chutnat, pochlubím se s ním. Hezký víkend a s učením to nepřeháněj ono to nějak dopadne. :-D

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:28 | Reagovat

[5]: Leni, doufám, že už jsi neupadla někam do deliria, ale nedivila bych se. Mě čekají státnice o trochu déle než Tebe, ale už teď jsem vyděšená a bojím se, jak to všechno zvládnu. Tento týden jsem udělala také nějaké, ke státnicím, zcela zbytečné zkoušky, ale mám je ;-). V úterý jsem měla jít obhajovat bakuli, ale nepustí mě k obhajobě, protože nemám hotový jeden předmět, který budu dělat až na konci června :-(. Ještě, že tvrdili, že to vůbec nevadí O_O. Chaos nad chaos! Přeji Ti hodně trpělivosti a velkou paměť při učení. Určitě to zvládneš. Už se také těším, až budu v létě vařit a vařit a vařit a budu mít konečně čas na zábavu a třeba psaní blogu ;-).

18 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:29 | Reagovat

[5]: Jo a na ty preclíčky si vzpomínám, byly skvělé :-). Jen si nemůžu vzpomenout jak se jmenovaly. Nepamatuješ si to?

19 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:32 | Reagovat

[6]: Madlo, koukám, že jsme na tom podobně, také mám v plánu tolik věcí, co chci vyzkoušet. Tak snad v létě. Ovoce bych se moc nebála, jak už napsala Vilemína. S oblibou upečený korpus potírám pikantnější marmeládou. Myslím si, že lesní ovoce by tomu dortíku slušelo ;-).

20 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:34 | Reagovat

[7]: Jakmile vyzkouším sušenkové těsto, po jiném už nesáhneš :-D. Je jednoduché na přípravu a hlavně je bezkonkurenčně dobré. Perfektně se hodí na cheesecake nebo jiné dorty a koláče s tvarohovými náplněmi. Děkuji za milý komentář :-).

21 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:36 | Reagovat

[8]: Cheesecake už jsem zkoušela. I několik variant, ale je potřeba jej péct při nižší teplotě a povrch nesmí zhnědnout, proto jej v remosce dělat nemůžu. A vůbec se nedivím, že je v kurzu, řekla bych, že je to jeden s nejchutnějších dortů (pokud se tedy dělá, tak jak má :-)).

22 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:38 | Reagovat

[9]: Už na začátku jsem avizovala, že nedělám cheesecake, ale sýrový dort. Tady nám jazykové prostředky trochu selhávají, ale co se dá dělat. Oba dorty mají své kouzlo, avšak jsou neporovnatelné :-).

23 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:40 | Reagovat

[10]: Alenko, děkuji moc :-). Závidím lidem, co nejsou na sladké. Mají to v životě snazší :-D, ale zase připravují o také dobroty :-).

24 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:40 | Reagovat

[11]: Velmi trefné :-D.

25 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:44 | Reagovat

[12]: Rybičko, u sušenkového těsta je těžké uvádět přesnou gramáž. Každý druh (značka) sušenek jinak "nasaje" rozpuštěné máslo. Jelikož jsem používala celozrnné sušenky, bylo ho třeba více, než když jsem sáhla po máslových Clubkách. Je pravda, že se sním občas hůře pracuje, především pokud chceš mít vysoký okraj. Ale ty jako velmi zkušená a šikovná kuchařka (pekařka, cukrářka :-)) si s ním hravě poradíš ;-).

26 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:46 | Reagovat

[13]: Určitě vyzkoušej. Budu zvědavá na Tvé připomínky a komentáře ;-). Obávám se, že na státnice nebudou hezké vzpomínky nikdy. Ani na maturitu je nemám, na střední ani základní školu vlastně také ne. Děkuji Ti za "výpomoc" s komentáři :-), fakt nějak nestíhám...

27 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. května 2010 v 10:48 | Reagovat

[16]: Tak to budu zvědavá. S rebarborou zkušenosti nemám a ani mi moc nechutná - většinou byla moc kyselá. Ale pokud bude hodně drobenky, tak bych si také dala říct ;-).

28 Jiřik Jiřik | E-mail | Web | 28. září 2011 v 16:50 | Reagovat

Super, tenhle blog je celkem zajímavej. Jdu ještě něco počíst....

29 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. června 2012 v 16:47 | Reagovat

[28]: Děkuju moc :-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?