Červenec 2010

Letní salát s křupavými těstovinami

24. července 2010 v 21:44 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny
I když se nám momentálně trochu zakabonilo (ne, že bych ochlazení s otevřenou náručí nevítala), chuť postávat u plotny se mi nevrátila. Máme přeci jen léto, prázdniny, dobu odpočinku, proto nač trávit dlouhé chvíle u sporáku. Předpokládám, že v těchto letních měsících nepotřebujete plnit žaludek těžkými omáčkami s knedlíkem, ale raději se zakousnete do čerstvé vysluněné zeleniny, která v salátu s těstovinami (a ne ledajakými) tvoří plnohodnotný hlavní chod.

Už jsem Vám zde představila dva těstovinové saláty - jeden s lehkou jogurtovou zálivkou a druhý s hlívou ústřičnou, fazolkami a nakládanými houbičkami. Dnešní verzi těstovinového salátu vymyslel můj přítel. Už byl trochu přejedený jogurtové zálivky, kterou jsem kropila veškerou existující zeleninu :-D. Napadlo ho pohrát si s těstovinami, dát jim nový "vzhled". S uvařenými těstovinami hupky dupky ještě na pánev, kde dostaly nový rozměr a to křupavou kůrčičku.

Pokud máte pár minutek navíc a chcete si dát stokrát stejný těstovinový salát zase trochu jinak, tak se nechte inspirovat :-).

Ingredience:
  • kvalitní italské těstoviny - penne, farfalle, fusilli.... (množství přizpůsobte hladovým krkům)
  • spousta zeleniny - okurka, barevné papriky, cherry rajčátka (pokud máte možnost koupit rajčátka z Itálie, tak neváhejte ani minutu), rukola (dodá salátu peprnost)...
  • dále jsem do hry přizvala olivy plněné ančovičkami, uvařená vejce a mozzarellu
  • zálivku jsem umíchala z olivového oleje, citrónové šťávy a nasekaných ančoviček

ingredience

Postup:
Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody (má být slaná jako moře :-)). Než se Vám uvaří těstoviny pokrájejte zeleninu a olivy. Mozzarellu natrhejte na kusy (vajíčka přidejte až na konec). Připravte si i zálivku. Vezměte si tak 2-3 ančovičky a posekejte je najemno. Poté je rozšlehejte s citrónovou šťávou a olivovým olejem (množství podle oka - olivového oleje ale dejte mnohem více než citrónu). Jakmile budou těstoviny uvařeny al dente (či spíše ještě méně), vhoďte je do pánve, kde je již rozpálený olivový olej. Těstoviny osmahněte dokřupava.
těstoviny
Nakrájenou zeleninu a olivy vsypejte do velké mísy, přihoďte lístky rukoly a poté i opečené těstoviny. Salát promíchejte. Na úplný závěr přelijte salát zálivkou, přihoďte mozzarellu a nakrájená vajíčka. Zlehka promíchejte a podávejte.
na talíři
na talíři - zeshora
detail II.
detail
Dobrou chuť!

Petřín - Kampa - Crème fraîche

18. července 2010 v 22:19 | coco-choc |  Kam vyrazit?
Plán na víkendovou sobotu byl poměrně jasný - s přítelem jsme se rozhodli vydat na zříceninu hradu Okoř, ale buřinově vyhlížející obloha nám plány zhatila, či spíše pozměnila a vlastně k lepšímu. Napadlo nás podívat se na Petřínskou rozhlednu, neboť, věřte nevěřte, jsme v Praze 3 roky a ještě jsme tam nebyli! A navíc byla vytvořena sběratelská medaile Pamětník právě s touto rozhlednou.

Inu, vzali jsme si pohodlné boty, fotoaparát a vyrazili jsme směr metro. Vystoupili jsme na Muzeu a svižně jsme si to vykračovali po Václaváku přes pasáž u Nováků, kde se naše oči nasytily při pohledu do "výloh" cukrárny Saint Tropez. Poté prokorzovali Národku a pomalu začali stoupat k Petřínské rozhledně. Jelikož nejsme žádní lenoši, dali jsme si kopec pěškobusem a navíc jsem si mohla cvaknout Prahu z výšky.
praha
praha
praha
Různě zahnutými cestičkami jsme se úspěšně vyšplhali až na Petřín, kde jsme byli spařeni vysokým vstupným.
petřín
petřín
petřín
Dalším zklamáním byl krámek se suvenýry, kde nám oznámili, že o Pamětníku ani neslyšeli. No nic... Nakonec jsme zamířili ještě do zrcadlového bludiště, které jsme si pamatovala z dětství. Za pět minut jsme byli vymotáni a zamířili jsme z kopce s cílem dostat se "dolů". 
bludiště
bludiště - nápis
zrcadlaAni nevím jak, ale najednou jsme se ocitli na Malostranském náměstí, kde mně došlo, že se tento víkend konají na Kampě Francouzské trhy. Prodrali jsme se davy turistů a nadšeně jsme se hnali za vůní francouzských delikates. 

Zde máte malou ochutnávku, která nepotřebuje snad ani komentář...
trhy
trhy II.
trhy III.
trhy IV.
trhy V.
trhy VI.
trhy VII.
trhy XI.
trhy XII.
Cider - nízkoalkoholický jablečný nápoj, který, pokud je řádně vychlazený, zažene v těchto horkých dnech zaručeně žízeň. V Česku je tento lahodný mok poměrně neznámý, což je obrovská škoda. Velmi poutavě o Cideru rozpráví Pan Cuketka.
trhy IX.
trhy VIII.
trhy XIII.
trhy XIV.
trhy XV.
trhy XVI.
trhy XVII.
Po návštěvě francouzských trhů mě Okoř už ani trošku nemrzí :-). 

Francouzsky naladěná se s Vámi musím podělit ještě o jednu radost a svou slabost, a to Crème fraîche.
Třikrát hurá, neb Crème fraîche je běžně k dostání v českých hypermarketových luzích a hájích. A to hned dokonce 2x - poprvé jsem zajásala, když jsem objevila český výrobek nazvaný Chef de Creme (Yoplait); podruhé byla má radost ještě větší, neboť jsem narazila na pravé Crème fraîche (Président). Jako maniak jsem nakoupila zásoby této vysoce delikátní zakysané smetany a rozhodla jsem se oba výrobky podrobit "chuťovému" testu.
creme fraiche - kelímky
creme fraiche - zkouška I.
creme fraiche - zkouška II.
Oba výrobky obsahují 30% tuku, hustota je, dle mého názoru shodná, výrobek od Présidenta mi připadal jemnější - výrobek od Yoplait v porovnání s Présidentem více připomínal zakysanku. Tak jako tak, ani s jedním výrobkem neuděláte chybu. Jen pro úplnost testu dodávám, že Yoplait se prodává v kelímku o obsahu 190 g a stojí asi 17 Kč (Billa) a Président má 150 g a jeho cena se pohybuje kolem 18 Kč (Hyperalbert). Crème fraîche si vychutnejte s čerstvým letním ovocem (jahody, meruňky, borůvky...), doslaďte, pokud potřebujete, medem, javorovým sirupem. Crème fraîche užijete nejen ve studené kuchyni. Perfektně se hodí do pomazánek, můžete jím zjemnit omáčky, polévky anebo po této luxusní ingredienci sáhněte při pečení moučníků (recept na bábovku zde bude co nevidět :-).

Já jsem se rozhodla pro domácí "zmrzliny". Důvod je nasnadě - vedro! A vlastně i nově nabytá zásoba crème fraîche. Nejedná se o klasické zmrzliny, tyto zmrzlé krémy si budete muset poctivě z kelímku vydolovat, ale zase si můžete namíchat příchuti, jaké Vás jen napadnou. Postup je jednoduchý - vezměte veškeré možné mléčné výrobky, smíchejte je, oslaďte podle chuti (cukrem nemusíte šetřit - mražením se sladkost "vytrácí") a dochuťte ovocem, čokoládou, oříšky, marmeládou... Fantazii se meze nekladou! 
ingredience
Sáhla jsem po několika crème fraîche, zakysané smetaně (A vůbec, rozdíl mezi zakysankou a crème fraîche je nebetyčný, takže recepty, kde máte napsáno, že crème fraîche můžete zaměnit za zakysanou smetanu, rovnou bojkotujte, není to pravda. Máslo přece také za rostlinný tuk nevyměníte.) a tvarohu. Veškeré mléčné výrobky jsem smíchala a osladila třtinovým cukrem. A rozdělila je do menších nádob. Jednu část jsem smíchala s medem a nasekanými (opraženými) ořechy (lahodná volba), do další porce jsem zamíchala opět posekané oříšky, rozpuštěnou čokoládu a trochu kakaa (tato zmrzka vyhrála u přítele). Opravdu povedený mražený krém byl s marmeládou, kterou přivezla přítelova maminka z Francie - jedná se o marmeládu (pardon džem) s příchutí Fraise-Goyave. Musím říci, že tato zavařenina je jedním slovem boží - naprosto omamná vůně a chuť. Sice ani netuším, co goyave je, ale pokud to někdo tušíte, tak mě poučte.
zmrzlina
Do krému si můžete přimíchat třeba nastrouhanou Margot. Báječné zmrzlé krémy jsou z rozmixovaného ovoce (přítel má rád banán a čokoládou; moc dobré jsou nektarinky - jen se musí spařit a oloupat). Za velmi zdařilou verzi považuji příchuť Piňa Colady - rozmixovaný čerstvý ananas s kokosem a kapkou bílého rumu... Mohla bych pokračovat ještě dlouho, ale Vy si jistě vymyslíte "tu nejlepší příchuť" :-). A pokud přeci jen dáváte přednost klasické zmrzlině, tak zavítejte k Myšákovi. Rozhodně neprohloupíte....
myšák
myšák
Přeji krásné prázdniny, které budou plné báječných zážitků, ať již kulturních, nebo kulinárních. 


Medovníkové řezy

12. července 2010 v 11:05 | coco-choc |  Sladké hříchy
Svůj poslední recept jsem zde zveřejnila téměř před 2 měsíci! Za tuto dobu se stala řada událostí, životních změn apod. Doufám, že tato pauza se už nebude opakovat a že budu moci odpovídat na Vaše komentáře, za které Vám děkuji. A jelikož se "vracím" po delší době, je nutné ohlásit návrat se vší parádou, proto jsem zvolila nesmírně dobré medovníkové řezy. Nebudu Vám nalhávat, že tento recept je snadný, ale veškeré úsilí, které při pečení vynaložíte se Vám vrátí i s úroky. Pokud řezy upečete na menší či větší oslavu, stanete se hvězdou večera... Za to Vám ručím!

Ingredience:

Těsto:
  • 500 g hladké mouky (použila jsem pšeničnou bio mouku - placky jsou poté tmavší)
  • 3 lžíce medu (sáhněte po kvalitním českém medu od spolehlivého včelaře)
med
  • 1 jedlá soda
  • 160 g krystalového cukru (já jsem opět sáhla po třtinovém cukru)
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 10 lžic mléka
ingredience

Krém:
  • 250 g másla
  • 2 vanilkové pudinky + 2 lžíce krystalového cukru na doslazení pudinků
  • 500 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce silné kávy
  • 150 g moučkového cukru

Postup:
Nejprve si připravte krém. Uvařte pudink dle návodu na obalu; jen použijete na 500 ml mléka 2 vanilkové pudinky. Uvařený pudink nechte vychladnout. Pokud posypete povrch uvařeného pudinku moučkovým cukrem nebo přetáhnete přes hrnec potravinovou fólii, nevytvoří se Vám škraloup. Pudink nechte zcela vychladnout. V jiné nádobě ušlehejte žloutky s moučkovým cukrem do pěny (žloutky zbělají). Přidejte změklé máslo a šlehejte dále. Postupně přidávejte vychladlý pudink a pomalu přilévejte kávu. Ochutnávejte :-). Pokud se vám zdá krém málo sladký, doslaďte, pokud málo kávový, přidejte kávu (ale pozor, ať nemáte krém příliš řídky). Hotový krém dejte vychladit do lednice.

Nyní se můžete vrhnout na těsto.
Připravte si ohnivzdornou nádobu nebo hlubší kastrůlek. Za stálého míchání (opravdu je nutné stát u plotny a míchat a míchat...) svaříme krystalový cukr, 2 vejce (pokud nebudete poctivě míchat, vajíčka se Vám srazí), med, mléko a máslo. Mícháme do houstnutí (asi 10 minut na nižším plameni). Jakmile začne směs houstnout, vypněte plamen a vmíchejte jedlou sodu - směs napění.
před přidáním sody
po přidání sody
Směs nechte zchladnout a poté dle potřeby přisypávejte prosátou mouku. Vytvoříte poměrně tuhé, ale nelepivé těsto. Těsto nechte odpočinout půl hodinky v ledničce - těsto se poté lépe vyvaluje. Poté těsto si rozdělte na 4 díly.
těsto
Vyválejte 4 stejně velké a vysoké placky (alespoň přibližně). Placky postupně upečte na plechu, který si vyložte pečícím papírem. Placky si raději vyválejte dopředu, neboť jejich upečení trvá jen pár minutek. Pečte při 170 stupních cca 5 minut - na placce se budou tvořit puchýřky (případně i větší bubliny). Upečené placky přesuňte opatrně na rovnou plochu a nechte je vychladnout. 

Placky slepte k sobě pomocí krému.
potření placek
Můžete končit vrstvou krému - povrch řezů můžete nakonec posypat nasekanými ořechy. A pokud chcete své řezy opravdu vyšperkovat, připravte si světlý karamel (krystalový nebo třtinový cukr nechte pomalu rozpustit), do kterého vhoďte vlašské nebo lískové ořechy. Poté ořechy v karamelu vlijte na alobal, který pomažte olejem. Zchladlé ořechy rozsekejte v mixéru nebo nasekejte nožem. 
řezy
řezy II.
řezy III.
detail
detail II.
Hotové řezy ukryjte v ledničce a nechte je uležet přes noc. Přeji dobrou chuť.  
A kam dál?