Letní salát s křupavými těstovinami

24. července 2010 v 21:44 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny
I když se nám momentálně trochu zakabonilo (ne, že bych ochlazení s otevřenou náručí nevítala), chuť postávat u plotny se mi nevrátila. Máme přeci jen léto, prázdniny, dobu odpočinku, proto nač trávit dlouhé chvíle u sporáku. Předpokládám, že v těchto letních měsících nepotřebujete plnit žaludek těžkými omáčkami s knedlíkem, ale raději se zakousnete do čerstvé vysluněné zeleniny, která v salátu s těstovinami (a ne ledajakými) tvoří plnohodnotný hlavní chod.

Už jsem Vám zde představila dva těstovinové saláty - jeden s lehkou jogurtovou zálivkou a druhý s hlívou ústřičnou, fazolkami a nakládanými houbičkami. Dnešní verzi těstovinového salátu vymyslel můj přítel. Už byl trochu přejedený jogurtové zálivky, kterou jsem kropila veškerou existující zeleninu :-D. Napadlo ho pohrát si s těstovinami, dát jim nový "vzhled". S uvařenými těstovinami hupky dupky ještě na pánev, kde dostaly nový rozměr a to křupavou kůrčičku.

Pokud máte pár minutek navíc a chcete si dát stokrát stejný těstovinový salát zase trochu jinak, tak se nechte inspirovat :-).

Ingredience:
  • kvalitní italské těstoviny - penne, farfalle, fusilli.... (množství přizpůsobte hladovým krkům)
  • spousta zeleniny - okurka, barevné papriky, cherry rajčátka (pokud máte možnost koupit rajčátka z Itálie, tak neváhejte ani minutu), rukola (dodá salátu peprnost)...
  • dále jsem do hry přizvala olivy plněné ančovičkami, uvařená vejce a mozzarellu
  • zálivku jsem umíchala z olivového oleje, citrónové šťávy a nasekaných ančoviček

ingredience

Postup:
Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody (má být slaná jako moře :-)). Než se Vám uvaří těstoviny pokrájejte zeleninu a olivy. Mozzarellu natrhejte na kusy (vajíčka přidejte až na konec). Připravte si i zálivku. Vezměte si tak 2-3 ančovičky a posekejte je najemno. Poté je rozšlehejte s citrónovou šťávou a olivovým olejem (množství podle oka - olivového oleje ale dejte mnohem více než citrónu). Jakmile budou těstoviny uvařeny al dente (či spíše ještě méně), vhoďte je do pánve, kde je již rozpálený olivový olej. Těstoviny osmahněte dokřupava.
těstoviny
Nakrájenou zeleninu a olivy vsypejte do velké mísy, přihoďte lístky rukoly a poté i opečené těstoviny. Salát promíchejte. Na úplný závěr přelijte salát zálivkou, přihoďte mozzarellu a nakrájená vajíčka. Zlehka promíchejte a podávejte.
na talíři
na talíři - zeshora
detail II.
detail
Dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 25. července 2010 v 21:55 | Reagovat

Moc hezký lehký obídek. Ančovičky jsem ještě nikdy nejedla a asi bych to měla napravit. Asi si brzy zahřeším a koupím je :-) Salátek vypadá svěže a chutně. Rukolu mám moc ráda, mám teď vypěstovanou vlastní v truhlíku na balkóně, dokonce v BIO kvalitě, takže te´d také experimentuji s různými druhy salátů.

2 Jarka Jarka | Web | 26. července 2010 v 10:47 | Reagovat

Salát vypadá opravdu velmi jedle. Musím se přiznat, že rukolu jsem ještě neochutnala, tak trochu vypadá jak listy od pampelišky. :-D Vidím v salátu ale jeden zádrhel. Nějak jsme s manželem nepřišli na chuť olivám a myslím, že by to ani ty ančovičky nezachránily. ???  :D Hezký den! ;-)

3 HaF HaF | Web | 28. července 2010 v 21:01 | Reagovat

Opravdu ideál v letošním horkém létě.
1) Ančoviček se netřeba bát, jsou sice na přímou konzumaci poměrně slané, ale jako dochucovadlo jsou bezkonkurenční. Velmi často se používají v italské kuchyni! Já je teď dávala na pizzu a byla výborná! :-D

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. července 2010 v 7:16 | Reagovat

[1]: Popravdě řečeno ani nevím, zda (resp. v jaké kvalitě) se dají u nás ančovičky koupit. Tyto jsou od sousedů z Německa a jsou to opravdu nádherná filátka :-). Rukola (nebo také roketa) má vynikající "peprnou" chuť a dokáže pozvednou jakýkoliv salát či pokrm. Přítel ji zbožňuje, takže pytlíky s rukoulou kupujeme často. A pokud ji máš doma za oknem, tak není vůbec co řešit ;-). Děkuji za komentář.

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. července 2010 v 7:33 | Reagovat

[2]: Jaruško, s připodobněním rukoly k listům pampelišky máš pravdu. Rukola má jemně nahořklou chuť, která se ale ztratí, pokud ji tepelně upravíš (třeba jako čerstvý špenát s česnekem), tak svou peprnost ztratí. Přítel rukolu miluje s prosciuttem, mozzarellou a zálivkou z olivového oleje a balsamika ;-). Rukolu mají v každém super hyper. Najdeš ji buď v sáčcích (tak jako polníček, čerstvý špenát apod.), nebo v květináčcích jako jiné bylinky. Ančoviček se nemusíš bát, jak zmiňuje Haf, v Itálii se bez nich neobejdou. Ale pokud v salátu nebudou, nic se nestane. To samé platí o olivách, jestliže jste jim s manželem nepřišli na chuť, tak proč si jimi salát kazit. Mně nejprve také nechutnaly, později mi začaly šmakovat černé olivy (jsou mnohem jemnější než olivy zelené) a až před pár lety jsem našla cestu k zeleným olivám :D. Salát je naprosto variabilní, takže se neboj experimentovat ;-).

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. července 2010 v 7:36 | Reagovat

[3]: Haf, jsem ráda, že se v našich zeměpisných délkách a šířkách se najde milovník typicky středomořské komodity - ančoviček :-). Jen opravdu netuším, jak jsou ančovičkami zásobeny české obchody. Děkuji za komentář.

7 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 12:06 | Reagovat

Saláty jsou k létu tou nejlepší volbou. Když mají středomořský šmrnc, přitahují mou pozornost ;-) Sama je ráda dělám a tak přidávám jednu mou ančovičkovou inspiraci. Celé ančovičky se krásně rozpustí na pánvi s trochou olivového oleje. Tento salát je těstovinový a těstoviny se po uvaření ještě opékají. Hodila bych je na pánev s ančovičkami. Ančovičkám trochu spadne ten jejich "slaný" hřebínek a krásně se jejich chuť upozadí a přejde do těstovin. To pro ty, kteří je nemají až tak moc rádi. Do salátku bych si přidala i sušená rajčata. Když máme skleničku naložených rajčat v olivovém oleji, je vhodný na všechny ty naše letní dresinky a využijeme i tu poslední kapičku. Zpravidla bývá pěkně navoněný bylinkami.

Na salátek od coco-choc bych se nechala hned pozvat ;-)

8 HaF HaF | Web | 29. července 2010 v 19:52 | Reagovat

6)Já spíš nemám představu o kvalitě ančoviček v našich obchodech.Prostějov je malé město, musím se spolehnout jen na supermarkety, malé specializované obchůdky tu nejsou. V Bille třeba ančovičky vůbec nemají. V Kauflandu i v Tesku pár druhů mají, ale to asi nebudou ty, které používá "Ital" v televizi! :-D

9 Iva Iva | Web | 3. srpna 2010 v 21:01 | Reagovat

Salát vypadá moc dobře a k létu rozhodně patří. Byli jsme na chaloupce a moc jsem na tebe vzpomínala, pekla jsem v remosce ovocný koláč se sněhem a docela i ten se v ní povedl. Nedám na ni dopustit.

10 Jana Jana | Web | 20. listopadu 2011 v 21:03 | Reagovat

Salát vypadá to moc dobře a obzvláštnit ho rukolou je dobrý nápad, měla jsem ji už v jednom salátu a bylo to moc dobré.

11 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 9:13 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?