Medovníkové řezy

12. července 2010 v 11:05 | coco-choc |  Sladké hříchy
Svůj poslední recept jsem zde zveřejnila téměř před 2 měsíci! Za tuto dobu se stala řada událostí, životních změn apod. Doufám, že tato pauza se už nebude opakovat a že budu moci odpovídat na Vaše komentáře, za které Vám děkuji. A jelikož se "vracím" po delší době, je nutné ohlásit návrat se vší parádou, proto jsem zvolila nesmírně dobré medovníkové řezy. Nebudu Vám nalhávat, že tento recept je snadný, ale veškeré úsilí, které při pečení vynaložíte se Vám vrátí i s úroky. Pokud řezy upečete na menší či větší oslavu, stanete se hvězdou večera... Za to Vám ručím!

Ingredience:

Těsto:
  • 500 g hladké mouky (použila jsem pšeničnou bio mouku - placky jsou poté tmavší)
  • 3 lžíce medu (sáhněte po kvalitním českém medu od spolehlivého včelaře)
med
  • 1 jedlá soda
  • 160 g krystalového cukru (já jsem opět sáhla po třtinovém cukru)
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 10 lžic mléka
ingredience

Krém:
  • 250 g másla
  • 2 vanilkové pudinky + 2 lžíce krystalového cukru na doslazení pudinků
  • 500 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce silné kávy
  • 150 g moučkového cukru

Postup:
Nejprve si připravte krém. Uvařte pudink dle návodu na obalu; jen použijete na 500 ml mléka 2 vanilkové pudinky. Uvařený pudink nechte vychladnout. Pokud posypete povrch uvařeného pudinku moučkovým cukrem nebo přetáhnete přes hrnec potravinovou fólii, nevytvoří se Vám škraloup. Pudink nechte zcela vychladnout. V jiné nádobě ušlehejte žloutky s moučkovým cukrem do pěny (žloutky zbělají). Přidejte změklé máslo a šlehejte dále. Postupně přidávejte vychladlý pudink a pomalu přilévejte kávu. Ochutnávejte :-). Pokud se vám zdá krém málo sladký, doslaďte, pokud málo kávový, přidejte kávu (ale pozor, ať nemáte krém příliš řídky). Hotový krém dejte vychladit do lednice.

Nyní se můžete vrhnout na těsto.
Připravte si ohnivzdornou nádobu nebo hlubší kastrůlek. Za stálého míchání (opravdu je nutné stát u plotny a míchat a míchat...) svaříme krystalový cukr, 2 vejce (pokud nebudete poctivě míchat, vajíčka se Vám srazí), med, mléko a máslo. Mícháme do houstnutí (asi 10 minut na nižším plameni). Jakmile začne směs houstnout, vypněte plamen a vmíchejte jedlou sodu - směs napění.
před přidáním sody
po přidání sody
Směs nechte zchladnout a poté dle potřeby přisypávejte prosátou mouku. Vytvoříte poměrně tuhé, ale nelepivé těsto. Těsto nechte odpočinout půl hodinky v ledničce - těsto se poté lépe vyvaluje. Poté těsto si rozdělte na 4 díly.
těsto
Vyválejte 4 stejně velké a vysoké placky (alespoň přibližně). Placky postupně upečte na plechu, který si vyložte pečícím papírem. Placky si raději vyválejte dopředu, neboť jejich upečení trvá jen pár minutek. Pečte při 170 stupních cca 5 minut - na placce se budou tvořit puchýřky (případně i větší bubliny). Upečené placky přesuňte opatrně na rovnou plochu a nechte je vychladnout. 

Placky slepte k sobě pomocí krému.
potření placek
Můžete končit vrstvou krému - povrch řezů můžete nakonec posypat nasekanými ořechy. A pokud chcete své řezy opravdu vyšperkovat, připravte si světlý karamel (krystalový nebo třtinový cukr nechte pomalu rozpustit), do kterého vhoďte vlašské nebo lískové ořechy. Poté ořechy v karamelu vlijte na alobal, který pomažte olejem. Zchladlé ořechy rozsekejte v mixéru nebo nasekejte nožem. 
řezy
řezy II.
řezy III.
detail
detail II.
Hotové řezy ukryjte v ledničce a nechte je uležet přes noc. Přeji dobrou chuť.  
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Zuzana Zuzana | E-mail | Web | 12. července 2010 v 11:41 | Reagovat

no paaani to je riadne excelentny navrat po takej dolhej dobe...dufam, ze je vsetko ok a budes nas obdarovavat takymito super receptikmy....lebo tento vizera SUPER! ;-)

2 Jarka Jarka | Web | 12. července 2010 v 14:03 | Reagovat

Ahoj Lucinko, vítám tě zpátky! :-D
Na přivítanou jsi nám připravila opravdu lákavou mňamku. Dívám se na ty hotové řezy a hned bych se zakousla, při představě té lahodné chuti mi jde huba rundem, ale pak si představím tu práci u sporáku v tom hrozným vedru, a polknu naprázdno. 8-)Receptík zaznamenám a vyzkouším ve studenějších časech. :-)
Jak to vedro snášíš ty, myslím, žes pro hice moc nehorovala. :-?  :-D

3 Pája Pája | Web | 12. července 2010 v 17:21 | Reagovat

Ty ořechy nahoře jsou dobré.

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. července 2010 v 20:26 | Reagovat

[1]: Děkuju Zuzko za opravdu milý komentář. Budu se snažit nezklamat ;-).

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. července 2010 v 20:31 | Reagovat

[2]: Ahojky Jaruško, řezy jsou naprosto famózní - nejsou příliš sladké, jsou vláčné a člověk bych jich zbaštil na posezení nehorázné množství :-D. Je pravda, že do tohoto parna se moc nehodí, takže bych si je také raději ponechala na příznivější (rozuměj chladnější :-D) počasí. Jinak tato vedra snáším "horko těžko", nejraději bych se sbalila a odjela někam na pól, kde by se dala alespoň trochu existovat... Už ať je podzim. Neříkej, že Tobě taková vedra vyhovují!

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. července 2010 v 20:32 | Reagovat

[3]: Také bych řekla :-). Přítel byl ale pro verzi bez ořechů - zdálo se mu, že ořechy přebíjí jemnou chuť řezů.

7 Alena Alena | Web | 13. července 2010 v 0:39 | Reagovat

Medovník je moje slabost, ten tvůj  vypadá nádherně! Určitě i tak chutná! :-)

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 13. července 2010 v 7:16 | Reagovat

[7]: Řekla bych, že medovník je slabůstkou mnoha lidí :-D. U tohoto medovníku mi vyhovuje, že je vláčný a není vůbec suchý (což se o většině kavárenských medovníků nedá říci). Děkuji Ti za pochvalu - vždy potěší :-P.

9 Jarka Jarka | Web | 14. července 2010 v 10:10 | Reagovat

[5]:To víš, že mi ta vedra nevyhovují. Mě, milovnici sněhu a Vánoc! V bytě máme saunu, otevřenými okny se nám prohání horký vzduch a to jsme ještě rádi, často se mrcha ani nehne. :D

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. července 2010 v 12:19 | Reagovat

[9]: Tak to jsem ráda, že mám spojence ;-).  O sauně mi ani nepovídej, v naší klícce máme téměř 90% vlhkost a jedno okno, které nemůžu ani plně otevřít, protože téměř celé okno máme zarostlé keři. Prostě, kdo uteče vyhraje :-D.

11 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 17. července 2010 v 22:44 | Reagovat

och to musí být úplná lahoda, ale medovníků já se zatím ještě bojím :) takže si ho schovám na pozdější dobu a taky až táta nebude doma, aby se nezhrozil co sem si to vybrala za těžší recept, jak já ho znám, ten se o mě a mé pečení pěkně strachuje :D  :D

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. července 2010 v 10:53 | Reagovat

[11]: Lůc, nemusíš se vůbec bát. Svůj první  "medovník" (nedovolím si tyto řezy nezvat medovníkem - o repturu na pravý medovník se vedou vášnivé debaty ;-)) jsem upekla asi v 15 letech - takže nic moc zkušeností. Poprvé jsem ho pekla přes 4 hodiny, dneska se dostávám cca na hodinu, hodinu a půl :-D. Moc Ti držím palce, určitě i medovník jednou zdoláš ;-).

13 Eva Eva | E-mail | 17. srpna 2010 v 13:21 | Reagovat

Ahoj, je mozne ze zmizel puvodni recept na medovnik? Nebo jsem slepa :-)
Delavala jsem prave ten puvodni recept a vzdy se mi povedl. Nejsem si jista jestli byl v receptu nejaky zasadni rozdil nebo je tento recept stejny.

Diky za odpoved, Eva

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. srpna 2010 v 15:56 | Reagovat

[13]: Evi, nezmizel, jen jsem recept doplnila o fotografie a raději jsem jej přejmenovala, neboť se nejedná o původní gruzínský recept na medovník. Recept je tedy úplně shodný s původním ;-).

15 Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 8:26 | Reagovat
16 Terka Terka | 17. května 2012 v 18:05 | Reagovat

Povedlo jse a měl opravdu velký úspěch děkuji za recept. A teším se na další :-)

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. května 2012 v 14:13 | Reagovat

[16]: Tak to mne nesmírně těší :-).

18 fanynka fanynka | 31. května 2012 v 12:17 | Reagovat

Můžete mi poradit? Dělala jsem vše podle Vašeho receptu, ale po vmíchání jedlé sody mi těsto napěnilo jen trošku a pak spadlo. vypadalo to spíš jak želé :( chci se pokusit o další pokus, ale ráda bych chybu nerada zopakovala. děkuji moc.

19 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. června 2012 v 7:48 | Reagovat

[18]: Dobrý den, fanynko, moc ráda bych Vám poradila, nicméně to co popisujete se mi nikdy nestalo. Jakmile jsem do do připravené směsi nasypala sodu, směs mi napěnila neuvěřitelným způsobem :-). Přemýšlím, čím by to mohlo být způsobeno... Předpokládám, že všechny suroviny, které jste použila, byly čerstvé a že jste na nějakou surovinu nezapomněla. Bohužel mne opravdu nenapadá, proč se Vám těsto nevydařilo. Nicméně doufám, že to nevzdáte a příště se Vám vše povede na 120% :-).

20 Míša Míša | 26. července 2012 v 23:39 | Reagovat

Úžasný recept.Moc za něho děkuji.Všem moc chutnalo.I když se mi nepodařilo udělat s těsta 4 pláty,ale jenom 2.Ale to je moje chyba ,že jsem to pořádně nevyválela:DDo krému jsem si přidala víc kávičky:)Moc děkuji:)Řezy byly opravdu výborné!

21 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 22. září 2012 v 4:03 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

22 coach outlet coach outlet | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:54 | Reagovat

Coach purse can give you fashionable and sturdy purse that you can use anytime and anywhere.lindongfang1006

23 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:31 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?