Tvarohový koláč s vločkovým korpusem

12. srpna 2010 v 17:47 | coco-choc |  Sladké hříchy
Tvarohových dezertů podle mě není nikdy dost. Domnívám se, že i u Vás mají zelenou. Tvaroh je báječný pro svou neutrální chuť, proto se hodí do sladkých i slaných pokrmů, můžete s ním experimentovat ve sladkých i slaných pokrmech. Za naprostou královnu tvarohu považuji Madlu, která má pro tvaroh slabost tak jako já. 

Tentokrát jsem zůstala u "sladkého" a vymyslela jsem tento velmi prostý koláč, kde tvaroh hraje opravdu prim a navíc jej doplňuje oříškově křupavý korpus, který chutná jen sám o sobě. Mám totiž takovou úchylku - nejím těsta u koláčů, vždy sním jen to, co je na nich (ovoce, tvaroh, mák, drobenka atd.). Přítel tuto mou "zvláštnost" již dobře zná, když ji viděl v praxi poprvé, byl v šoku. V té době jsme spolu byli něco málo přes měsíc a vyrazili jsme si na výlet k vodě. S sebou jsem přibalila hraběnčiny řezy, a když jsme tak polehávali na dece, já jsem zvládla sníst jablečno-oříškovou vrstvu ze všech kousků. Jakmile uviděl jen ohlodané kousky těsta v jeho očích zavládl strach, neboť si představil, že asi celý život bude jíst jen méněcenné části koláčů :-D.

Velkou výjimkou je korpus ze sušenek, jež patří k mým nejoblíbenějším. Sušenkový základ je již klasikou a nutností v tradičním americkém koláči, tedy cheesecaku, ale o něm až příště :-). Dále jsem vzala na milost drobenkové základy jako je tento vločkový. Skvělý je i z nastrouhaného perníku.

Nejste-li ujetí tak jako já, přesto se vsadím, že na tvarohovém koláči s vločkovo-oříškovým korpusem si pochutnáte.     

Ingredience:

Korpus
  • 1,5 hrnku (o objemu cca 250 ml) ovesných vloček 
  • 100 g mletých lískových oříšků (pokud nemáte zrovna lískáče, perfektně je zastoupí mandle, kešu ořechy nebo třeba tradiční vlašáky)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 100 g rozehřátého másla
Tvarohový krém
  • 500 g měkkého vaničkového tvarohu (můžete zvolit dietní nízkotučný nebo i jemný tučný tvaroh)
  • 1 zakysaná smetana (tato měla objem asi 190 ml; nedávno jsem objevila zakysanku Bioamálku - sice nemám důvěru k výrobkům nesoucím označení "babiččina, poctivá, maminčina, pravá česká" apod., ale tahle zakysanka opravdu poctivá je :-) 
zakysanka
  • 3 velká vejce
  • cukr podle chuti
ingredience

Postup:
Tak jako vždy je postup více než jednoduchý, ale výsledek jako vždy báječný. Až se rozhodnete upéci jakýkoliv koláč, dort či moučník, nezapomeňte si vyndat veškeré ingredience, které budete potřebovat, z lednice, aby měly pokojovou teplotu a nestala se Vám při pečení nehoda (např. sražení krému).  

Vezměte si k ruce větší mísu, do které vsypte vločky, cukr a nastrouhané (či jemně posekané) ořechy. Vločkovou směs přelijte máslem a hbitými prsty vytvořte drobenku. Dortovou formu či malý plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem. Na dno formy vsypte vločkovou drobenku a umačkejte na rovnou plochu. 

vločkyMáte připravený korpus? Můžete jej dát předpéci do vyhřáté trouby (v mém případě do rozžhavené remosky). Korpus nechte v troubě péci asi 10 - 15 minut.  Mezitím se nadšeně vrhněte na tvarohový krém či chcete-li náplň. Do jiné místy vyškrábněte oba tvarohy a zakysanou smetanu. Prošlehejte metličkou a oslaďte podle chuti. Jakmile se Vám bude zdát náplň dostatečně sladká, přiklepněte vajíčka a důkladně rozšlehejte. Připravené krém vlijte na korpus a pečte při nižší teplotě (kolem 170 stupních) do ztuhnutí. Na povrchu koláče se vytvoří zlatavý povrch, ale náplň bude ještě "pudinková", neboť ztuhne až po vychladnutí.

na talíři I.
na talíři

zeshora
S kakaem nebo kávou - ideální snídaně, ne? A pokud bude až do postele, tak bude ještě ideálnější :-D...

s kakaem
Dobrou chuť.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 12. srpna 2010 v 21:42 | Reagovat

To vypadá velmi jednoduše až to láká k upečení, myslím, že se zlákat nechám. Zítra chci jít nakoupit, tak si napíšu vločky, oříšky, tvaroh a smetanu a nic mi nebrání v pečení. Mimochodem moc se mi líbí ta zakysaná smetana od víly Amálky, ta musí být lehoučká jak když víla tancuje na paloučku. Jestli budu klohnit, dám ti vědět s jakým úspěchem. :-D

2 Madla Madla | Web | 13. srpna 2010 v 10:01 | Reagovat

Díky moc za korunovaci na královnu tvarohu :-) Jenže když já ho tak ráda ... a vločky taky, takže je úplně jasné, že tento komentář může být jen a jen pochvalný.
Koláč se ti úžasně povedl, je to vlastně taková česká podoba cheesecaku. A já bych si hned dala ... a vím, že u jednoho kousku bych opravdu nezůstala :-D
Teď zbývá dokoupit jen tvarohy (a to jsem začátkem týdne měla tvarohy tři - fakt nevím, kam mizí :-)) a pustit se do díla. Mňam.

3 Madla Madla | Web | 13. srpna 2010 v 10:02 | Reagovat

Jo a nejde mi ohodnotit článek...:-(

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 13. srpna 2010 v 11:38 | Reagovat

[1]: Jaruško, na tento koláč jsem musela dokoupit jen oříšky, neboť ostatní ingredience mám doma vlastně pořád :-D. Veškeré výrobky, které jsem od Amálky (http://www.lacrumvm.cz/cs/nase-vyrobky/vyrobky-bio)vyzkoušela jsou báječné. Miluju bílý jogurt, který je jemný a není vůbec kyselý, plátkové sýry, plnotučné mléko (prodávají jej také ve skle :-)) anebo třeba tuto zakysanku. Rozhodně doporučuji vyzkoušet. Bohužel se zatím poměrně špatně shání. Amálku jsem objevila v Globusu a Bille, pouze mléko v Intersparu a samozřejmě v bioobchůdcích ;-). Budu se těšit na výsledek Tvého kulinářského počinu :-).

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 13. srpna 2010 v 11:48 | Reagovat

[2]:+[3]: Já tvaroh také můžu ve více než přiměřeném množství :-D. Celkově ujíždím na mléčných výrobcích - kefíry, cottage, jogurty apod. Mám velmi mlsný jazýček a nad řadou nepoctivých a chemií postižených  výrobků se ofrňuji :D. Každý máme nějakou mánii a já vykupuji jogurty :-D. Také ujíždím na různých semínkách, oříšcích, rozinkách, brusinkách apod. U nás tyto dobroty mizí rychlostí blesku 8-).
PS: hodnotící hvězdičky mi odešly asi na vandr a já nevím, jak je přinutit, aby se vrátily zpátky :-P. Některé věci jsou prostě mezi nebem a zemí :-D.

6 Jarka Jarka | Web | 13. srpna 2010 v 15:30 | Reagovat

[5]:S těmi hvězdičkami se mi to taky stalo a asi po měsíci naskočily zpátky, ale hodnotit článek jde a je to dokonce zábavnější. :-D
Právě teď jsem zalila vločko-oříškový korpus (voněl jak vánoční cukroví) a jsem zvědavá jak poznám, že už to mám hotové, když píšeš, že tvaroh zůstává trochu řídký. Hyn sa hukáže! :-P

7 Jarka Jarka | Web | 13. srpna 2010 v 16:48 | Reagovat

[6]:Už jsem tu zas! ??? Hlásím, že je upečeno, vychlazeno, ochutnáno a je to dobrota. Vzledem k tomu, že to není vůbec pracné a navíc ze samých zdravých surovin, nezůstane jen u premiérového pokusu. Dík za receptík. ;-)  :-)

8 Pipi Pipi | Web | 13. srpna 2010 v 17:50 | Reagovat

To je neuvěřitelné, jak jsme my blogerky propojené. Zrovna v posledním týdnu jsem už dvakrát pekla cheesecake a také jsem ho viděla na jiných blozích! A teď tady servíruješ další lahodnou variantu... No, je to snad náhoda?

9 Beruška Beruška | E-mail | Web | 14. srpna 2010 v 8:19 | Reagovat

Mám podobnou úchylku na jezení náplní a odbývání těsta. V obchodě si vybírám koláče, kde je nejvíc náplně a nejméně těsta. Koláče, které peču, mají těsto jen jako podnos na vše dobré.
Tvaroh hraje prim i v naší kuchyni. Nedávno jsem pekla také tvarohový koláč s tenkým korpusem a navíc s jablky.
A i můj nevděčný strávník, který tvaroh nerad, si oblíbil mé tvarohové koláče a neprská. Jen mu musím říct, že to není tvaroh, ale vanilkový krém :-)

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. srpna 2010 v 11:20 | Reagovat

[7]: A já Tě tu zase ráda vítám :-). Vychválila si mi koláč až do nebe :-D. Také jsem si moc pochutnali a už přemýšlím nad nějakou obměnou. Asi dneska něco spáchám ;-).

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. srpna 2010 v 11:26 | Reagovat

[8]: Někdy ten pocit mám také :-D. Pokud je zrovna nějaká surovina v nejlepší kondici, jako teď třeba houby, tak dokážu pochopit, proč se všude vaří houbovka a jiné houbové pokrmy (mimochodem u nás to bylo včera hříbkové risotto :-D), ale, proč je zrovna in cheesecake, to opravdu nevím :-). Odpověď asi nebude složitá - je vynikající, a to platí i tvarohových koláčích. Momentálně (tedy už asi 14 dní) sepisuju svůj příspěvek do cheesecakové mánie ;-).

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. srpna 2010 v 11:36 | Reagovat

[9]: Také se snažím těstové základy šidit, co se dá :-). Sladké pečivo vlastně ani nekupuji, protože mi většinou nechutná (často mi přijde ošizené...). Zato nejsem líná si upéct něco sama. Mrkla jsem na Tvůj jablečno-tvarohový koláč a karamelovým přelivem a musím říct, že vypadá skvostně. A zároveň jsem si vzpomněla, že mám už od června rozepsaný opravdu hodně jablečný koláč ;-).
Když chci zkusit něco nového, o čem si nejsem jistá, že by příteli šmakovalo, tak mu raději nic neřeknu, nechám ho to zbaštit a pak mu to prozradím :-). Zatím prošlo skoro všechno, až na nějaké super zdravé potraviny, které nejedou tedy ani mně :-D.

13 Iva Iva | Web | 17. srpna 2010 v 7:13 | Reagovat

Koláč vypadá krásně a je s tvarohem, který máme rádi, takže si recept tisknu a vyzkouším, ale až dojíme pouťové koláče. :-D

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. srpna 2010 v 15:48 | Reagovat

[13]: Ivi, doufám, že budete spokojeni :-). Byli Chodské slavnosti, že? Také bych se chodský anebo i třeba dolský koláč dala :-D.

15 Vilemína Vilemína | 18. srpna 2010 v 13:31 | Reagovat

Tvarohové koláče jsou asi oblíbené celosvětově, a´t už se jmenují jakkoli :) Takže variant je plno, tahle vypadá taky správně jedlá! A zakysanka náplň jistě dobře nadlehčí...
Taky mi nechutnají koláče kupované nejen v super-hyper, ani u jiných pekařů: přeslazené, nedobře ochucené, to radši něco upeču.

16 Macin Macin | Web | 19. srpna 2010 v 16:16 | Reagovat

Tak jsem nasbírala inspiraci a budu rodince vyvyřovat nové receptíky :-D  :-D

17 Anna Anna | Web | 21. srpna 2010 v 8:16 | Reagovat

Ten vypadá naprosto úchvatně... Vločky a oříšky miluju a tvaroh taky, takže tohle bude recept č. 1, který vyzkouším. Děkuju! :-)

18 Petr Petr | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 12:12 | Reagovat

Hledám inspiraci na to, co s vločkami a najdu tohle! To je bájo! Už se těším, ža to vyzkouším - teď jen sehnat tvaroh. Ten zrovna v lednici nemám, ale to se napraví :))
Díky za tenhle recept!

19 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 12:28 | Reagovat

[15]: Vilemíno, naprosto souhlasím, ať už s oblibou tvarohových koláčů, nebo s názorem na kupované koláče. Díky za komentář :-).

20 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 12:30 | Reagovat

[17]: Aničko, děkuji za milý komentář. Jelikož jsem si koláč vymyslela, tak v něm mám jen to, co mám opravdu ráda.

21 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 12:31 | Reagovat

[16]: Macin, to se bude rodinka ale mít. Také bych si přála, aby mě někdo také rozmazloval :-D.

22 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 12:35 | Reagovat

[18]: Petře, já zase děkuji za komentář. Koláč je dětsky snadný a sakra dobrý :-D. Musím se pochválit, vymyslela jsem to pěkně :-P. Ať se dílo podaří!

23 manolia manolia | 17. srpna 2012 v 22:18 | Reagovat

Koláč je výborný, trošku jsem si ho ovšem přizpůsobila, do korpusu jsem krom ovesných  přidala pohankové vločky, na korpus mázla rybízový džem a nahoru na tvaroh opět pohankové vločky a třtinový cukr(trošku), cukr zkaramelizoval a vločky byly jako oříšky ;-)

24 René René | Web | 8. září 2012 v 17:35 | Reagovat

Máš pěkný blog.

25 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. září 2012 v 18:29 | Reagovat

[24]: Děkuju moc :-)

26 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. září 2012 v 18:30 | Reagovat

[23]: Takovéto variace nemohou receptu uškodit, ba naopak ;-). "Drobenka" navrchu koláče je super nápad, děkuju :-)

27 Janka Janka | 2. listopadu 2012 v 14:21 | Reagovat

Ahoj, prosím tě, mohu se zeptat jak velkou jsi měla dortovou formu? Chystám se dnes péct tento koláč do dortové o průměru 26 cm, tak zda je to ok :-) děkuju

28 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 9:20 | Reagovat

[27]: Ahoj Janko, nejsem si jistá, jestli mám doma formu o průměru 22 cm. Jelikož máš trochu větší formu, tak bych přidala tak o 1/4 více ingrediencí ;-). Ať se Ti koláč povede!

29 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 9:19 | Reagovat
30 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 9:21 | Reagovat
31 Michaela Michaela | 17. října 2015 v 9:09 | Reagovat

Naprosto vznikající koláč. Vločkový korpus naprosto skvělý a k tomu tvaroh. Paráda! :-x  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?