Září 2010

Vypečený cheesecake

19. září 2010 v 17:18 | coco-choc |  Sladké hříchy
Opět se ozývám po delší době, ale zato velkolepě - a to v podobě tolik oblíbeného cheesecaku

CHEESECAKE! Kapitola sama pro sebe. Neznám nikoho, kdo by jej nemiloval. Existuje tolik receptů a variant na cheesecake, kolik si jen umíte představit. Těžko říci, zda existuje "ten originální". Tím se zde ale nebudu zabývat, my si přeci chceme pochutnat :-). 

Chci Vám představit své 2 variace na téma cheesecake: zvolila jsem velmi jednoduchou variantu, kterou prostě zvládne každý. Tedy dnes neočekávejte žádné pečení, hrátky s želatinou, oddělování žloutků od bílků a jiné záludnosti. I přes svou jednoduchost je můj cheesecake fenomenálně dobrý, ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása:-). A proč je cheesecake "vypečený", právě proto, že se vyhnul všem záležitostem, které by mohly zkazit výsledné potěšení. Proto neváhejte a vyrazte na nákup! Receptury berte jako inspiraci pro své kuchařské kouzlení. A ještě jedno doporučení: zapomeňte na své dietní a jinak zvrhlé zásady a nechte se unést na jemné smetanovo-sýrové vlně...

Vypečený cheesecake číslo 1 - s brusinkami 

Ingredience:
Sušenkový základ:
  • 200 g máslových nebo jiných oblíbených sušenek (perfektně se hodí skořicové sušenky Lotus)
  • 100 g másla
Náplň:
  • 750 g čerstvého smetanového sýra (Pravý americký cheesecake se připravuje jedině ze sýra Philadelphia. Nicméně můžete zvolit sýr značky Buko, Gervais od Danone, DUKO anebo oblíbenou Lučinu, která je ale trochu štiplavější a má nádech slanosti)
  • 2 kelímky crème fraîche (cca 400 ml)
  • 100 g brusinek 
  • cukr podle chuti
ingredience
Postup:
Sušenky rozdrťte v robotu nebo je vhoďte do pevného sáčku a vybijte si na nich svou zlost. Můžete na ně útočit pěstí či si pozvěte do hry dřevěný váleček na těsto, paličku na maso anebo se sušenky pokuste zdolat láhví vína, která lehce zastoupí výše zmíněný váleček na těsto. Rozdrcené sušenky spojte z rozehřátým máslem. Vzniklé sušenkové těsto přeneste do dortové formy (použila jsem formu o průměru 20 cm) a upěchujte jej - můžete se pokusit vytvořit i vyšší okraj, ale mně to příliš nešlo. Nyní se můžete vrhnout na báječnou sýrovou náplň, formu zatím vložte do lednice.

Do větší nádoby vyškrábněte obsah všech nádobek se čerstvým sýrem, přidejte crème fraîche a poctivě spojte - jde to trochu ztuha, ale Vy to zvládnete :-). Až budete mít krém hladký a nebudou v něm nerozmíchané kousky, přisypejte cukr - nejprve raději méně než více - cukr můžete přidat kdykoliv. Až budete se svým krémem spokojeni, vsypte brusinky a lehce promíchejte. V tuto chvíli zatněte zuby a nesnězte krém hned. Sýrovou náplň vlijte na připravený korpus, sklepněte, ať nemáte v cheesecaku žádně bublinky a s těžkým srdcem vložte do ledničky. Cheesecake zde nechte přes noc. Ráno se můžete těšit na fantastickou snídani. 
na talíři
zepředu

Cheesecake číslo 2 - zebra

Ingredience:
Sušenkový základ:
  • 200 g máslových sušenek - tentokrát jsem sáhla po Polomáčenkách
  • 100 g másla
  • jelikož jsem trochu přecenila savost sušenek a základ byl více máslový než sušenkový, přihodila jsem hrst vloček, která vypila zbytek másla
Náplň:
  • 500 g smetanového čerstvého sýra
  • 2 kelímky crème fraîche
  • 1 bílý jogurt (cca 180 g)
  • cukr podle chuti
  • kakao
ingredience - 2

Postup:
Tak jako u prvního cheesecaku budete potřebovat sušenkové drobečky, které poté spojíte s rozpuštěným máslem. Následně sušenkovým základem zakryjete dno dortové formy. Formu vložte do ledničky a začněte se věnovat náplni. 
vločky - 2
 K ruce si vezměte větší mísu a zaplňte ji "bílými ingrediencemi", které máte před sebou - tedy smetanovým sýrem, jogurtem a crème fraîche. Opět poctivě rozmíchejte a oslaďte podle chuti.
krém - 2
krém 2,1
Poté krém rozdělte na dvě poloviny (podle oka) - v jedné míse nechte krém tak jak je a do druhé mísy přisypejte kakao a rozmíchejte. Poté vyzvedněte z ledničky korpus. Postupně začněte vrstvit náplně.
Začněte třeba kakaovým krémem, na něj navršte krém světlý, poté opět krém kakaový a takto pokračujte až dokonce, občas sklepněte, ať se Vám krém rozlije rovnoměrně.
se světlým krémem - 2
Zde jsem střídala krémy vždy po jedné lžíci. Při nakrojení koláče jsem zjistila, že očekávaná mozaika se nekoná, a proč? Jednotlivé vrstvy krému se slily dohromady. Příště budu muset dávat  světlý i tmavá krém ve větším množství. 

Hotový cheesecake dejte odpočívat přes noc do ledničky. 
na talíři - 2
ze shora - 2
Doufám, že jsem Vás i přes nepříliš kvalitní fotografie navnadila... Přeji dobrou chuť!
A kam dál?