Vypečený cheesecake

19. září 2010 v 17:18 | coco-choc |  Sladké hříchy
Opět se ozývám po delší době, ale zato velkolepě - a to v podobě tolik oblíbeného cheesecaku

CHEESECAKE! Kapitola sama pro sebe. Neznám nikoho, kdo by jej nemiloval. Existuje tolik receptů a variant na cheesecake, kolik si jen umíte představit. Těžko říci, zda existuje "ten originální". Tím se zde ale nebudu zabývat, my si přeci chceme pochutnat :-). 

Chci Vám představit své 2 variace na téma cheesecake: zvolila jsem velmi jednoduchou variantu, kterou prostě zvládne každý. Tedy dnes neočekávejte žádné pečení, hrátky s želatinou, oddělování žloutků od bílků a jiné záludnosti. I přes svou jednoduchost je můj cheesecake fenomenálně dobrý, ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása:-). A proč je cheesecake "vypečený", právě proto, že se vyhnul všem záležitostem, které by mohly zkazit výsledné potěšení. Proto neváhejte a vyrazte na nákup! Receptury berte jako inspiraci pro své kuchařské kouzlení. A ještě jedno doporučení: zapomeňte na své dietní a jinak zvrhlé zásady a nechte se unést na jemné smetanovo-sýrové vlně...

Vypečený cheesecake číslo 1 - s brusinkami 

Ingredience:
Sušenkový základ:
  • 200 g máslových nebo jiných oblíbených sušenek (perfektně se hodí skořicové sušenky Lotus)
  • 100 g másla
Náplň:
  • 750 g čerstvého smetanového sýra (Pravý americký cheesecake se připravuje jedině ze sýra Philadelphia. Nicméně můžete zvolit sýr značky Buko, Gervais od Danone, DUKO anebo oblíbenou Lučinu, která je ale trochu štiplavější a má nádech slanosti)
  • 2 kelímky crème fraîche (cca 400 ml)
  • 100 g brusinek 
  • cukr podle chuti
ingredience
Postup:
Sušenky rozdrťte v robotu nebo je vhoďte do pevného sáčku a vybijte si na nich svou zlost. Můžete na ně útočit pěstí či si pozvěte do hry dřevěný váleček na těsto, paličku na maso anebo se sušenky pokuste zdolat láhví vína, která lehce zastoupí výše zmíněný váleček na těsto. Rozdrcené sušenky spojte z rozehřátým máslem. Vzniklé sušenkové těsto přeneste do dortové formy (použila jsem formu o průměru 20 cm) a upěchujte jej - můžete se pokusit vytvořit i vyšší okraj, ale mně to příliš nešlo. Nyní se můžete vrhnout na báječnou sýrovou náplň, formu zatím vložte do lednice.

Do větší nádoby vyškrábněte obsah všech nádobek se čerstvým sýrem, přidejte crème fraîche a poctivě spojte - jde to trochu ztuha, ale Vy to zvládnete :-). Až budete mít krém hladký a nebudou v něm nerozmíchané kousky, přisypejte cukr - nejprve raději méně než více - cukr můžete přidat kdykoliv. Až budete se svým krémem spokojeni, vsypte brusinky a lehce promíchejte. V tuto chvíli zatněte zuby a nesnězte krém hned. Sýrovou náplň vlijte na připravený korpus, sklepněte, ať nemáte v cheesecaku žádně bublinky a s těžkým srdcem vložte do ledničky. Cheesecake zde nechte přes noc. Ráno se můžete těšit na fantastickou snídani. 
na talíři
zepředu

Cheesecake číslo 2 - zebra

Ingredience:
Sušenkový základ:
  • 200 g máslových sušenek - tentokrát jsem sáhla po Polomáčenkách
  • 100 g másla
  • jelikož jsem trochu přecenila savost sušenek a základ byl více máslový než sušenkový, přihodila jsem hrst vloček, která vypila zbytek másla
Náplň:
  • 500 g smetanového čerstvého sýra
  • 2 kelímky crème fraîche
  • 1 bílý jogurt (cca 180 g)
  • cukr podle chuti
  • kakao
ingredience - 2

Postup:
Tak jako u prvního cheesecaku budete potřebovat sušenkové drobečky, které poté spojíte s rozpuštěným máslem. Následně sušenkovým základem zakryjete dno dortové formy. Formu vložte do ledničky a začněte se věnovat náplni. 
vločky - 2
 K ruce si vezměte větší mísu a zaplňte ji "bílými ingrediencemi", které máte před sebou - tedy smetanovým sýrem, jogurtem a crème fraîche. Opět poctivě rozmíchejte a oslaďte podle chuti.
krém - 2
krém 2,1
Poté krém rozdělte na dvě poloviny (podle oka) - v jedné míse nechte krém tak jak je a do druhé mísy přisypejte kakao a rozmíchejte. Poté vyzvedněte z ledničky korpus. Postupně začněte vrstvit náplně.
Začněte třeba kakaovým krémem, na něj navršte krém světlý, poté opět krém kakaový a takto pokračujte až dokonce, občas sklepněte, ať se Vám krém rozlije rovnoměrně.
se světlým krémem - 2
Zde jsem střídala krémy vždy po jedné lžíci. Při nakrojení koláče jsem zjistila, že očekávaná mozaika se nekoná, a proč? Jednotlivé vrstvy krému se slily dohromady. Příště budu muset dávat  světlý i tmavá krém ve větším množství. 

Hotový cheesecake dejte odpočívat přes noc do ledničky. 
na talíři - 2
ze shora - 2
Doufám, že jsem Vás i přes nepříliš kvalitní fotografie navnadila... Přeji dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 19. září 2010 v 18:57 | Reagovat

Mě jsi tedy Luci navnadila, jak jinak! Za prvé to vypadá to velmi jedle, za druhé je to sladké a za třetí, a to hlavně, nepeče se to! Špatná je ta čekací doba, ale když ji člověk zaspí, nemusí se zdát tak ukrutně dlouhá. ;-)  :-P

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. září 2010 v 19:53 | Reagovat

Jaruško, děkuji za moc milý komentář :-). Zaprvé - potvrzuji, že je to více než jedlé :-D, zadruhé - má slabost pro sladké je očividná, zatřetí - cheesecake v remosce prostě neupeču, i kdybych se na hlavu stavěla :D. Čekání je úmorné, ale zase pokud neplánuješ cake nabídnout návštěvě, můžeš se do něj pustit rovnou lžící - u nás to takto dopadlo hned několikrát :-D.

3 HaF HaF | Web | 19. září 2010 v 22:37 | Reagovat

Velmi jedlé, jen jeden dotaz: vážně to musí přes noc do ledničky??? :-D

4 Madla Madla | Web | 20. září 2010 v 12:21 | Reagovat

Krásné nepečené varianty cheesecaku, nad kterými se doslova sliny sbíhají.
Já teď zjištuju, že poslední dobou tak nějak nic jiného než cheesecake nepeču. jen škoda, že se remoska nedá použít na vodní lázeň, ale snad se i své vytoužené kuchyně s funkční troubou brzy dočkáš!
A já jsem moc ráda, že jsem se konečně dočkala tvých krásných cheesecaků :-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. září 2010 v 20:08 | Reagovat

[3]: HaF, jak jsem napsala v předchozím komentáři, můžeš se do něj pustit rovnou, ale nakrájet opravdu nepůjde. Nevím, kolik minimálně hodin je nutné pro propojení korpusu s náplní, ale tak 5-6 hodin to bude chtít ;-).

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. září 2010 v 20:16 | Reagovat

[4]: Madlo, děkuji za komentář :-). Ani se Ti nedivím, že cheesecake tak u vás frčí, taky bych cheesecakovala jedna radost, ale je pravda, že to není úplně levná záležitost :-(. Ale zato je pekelně dobrý.  Budu se těšit na nějaké Tvé varianty, jistě budou velice vymazlené :-).

7 vilemina vilemina | Web | 20. září 2010 v 21:56 | Reagovat

Dala bych si brusinkový...

8 Naďa Naďa | Web | 22. září 2010 v 8:26 | Reagovat

Vypadá to všechno úžasně lákavě, ale jen kdyby to někdo chtěl vyrobit za mě ... :-)  8-)

9 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 22. září 2010 v 9:23 | Reagovat

Na mě je to asi moc  "hutné", ale možná je to tím, že jsem právě snědla jogurt a jsem "přemlékovaná" na dlouhou dobu... ale kdyby mě tak honila mlsná na tvaroh, sýr nebo něco podobného, tak bych se pozvat nechala. Miluju buchty typu Míša a tohle vypadá podobně. Mňam.

10 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 24. září 2010 v 19:55 | Reagovat

naprosto famozni ;-)  :-) nádherné typy na cheesecaky, určitě mne to hodně navnadilo na to si nějaký ten cheesecake udělat, takže se nesmírně těším na tu dobrou :-P

11 Romi Romi | Web | 25. září 2010 v 18:52 | Reagovat

Vypadá krásně a úplně si umím představit jak se to rozplývá v puse:)

12 tram-way tram-way | Web | 26. září 2010 v 16:41 | Reagovat

Tram-way - první strategická tramvajová hra na Blog.cz, kde si stavíš své vlastní město! Přijď se podívat a zaregistruj se ještě dnes! :)

13 Jarka Jarka | Web | 27. září 2010 v 8:23 | Reagovat

Ahoj Lucinko, zdravím tě při deštivém pondělku. :-D Mám pro tebe pozvání do blogové hry. Je to hra o vaření, tak si myslím, že by ti přemýšlení o přijetí pozvání nemuselo trvat tak dlouho jako mě a mohla by jsi převzít štafetu. Pravidla najdeš u mě. ;-)

14 Pavla Pavla | Web | 28. září 2010 v 14:31 | Reagovat

Mnaaaaam!!! Cheesecake miluju v jakékoli podobě, ale musím se přiznat, že jsem ho ještě nikdy nepekla. Manžel na to moc není a já se bojím, že bych ho musela sníst celý sama (ne že bych to nezvládla, ale chápete...). Fotky vypadají nádherně, hned bych se zakousla! Zvu Vás na svůj blog drobecky.blogspot.com, pojďte ochutnat :-)

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. září 2010 v 19:42 | Reagovat

[7]: Miluji brusinky, takže Tvou volbu zcela chápu ;-).

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. září 2010 v 19:44 | Reagovat

[8]: Naďo, děkuji. Cake vyrobím klidně na přání. Vlastně vařím, peču, experimentuju pro přítele. Největší radost mám, když mu chutná. Já pak většinou sáhnu po jogurtu :-D. Paradox, že?

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. září 2010 v 19:50 | Reagovat

[9]: Je pravda, že cheesecake je pořádná tonáž do žaludku :-D, ale je tak strašně dobrý. Už jsem zkoušela i lehčí varianty - nahradit část sýra tvarohem, jogurtem atd. Ale zaprvé se má jednat o cheesecake, takže tam sýr prostě být musí, zadruhé náplň s tvarohem nebo jogurtem je příliš tekutá, takže bych musela sáhnout po želatině, a to jako vegetariánka nechci (vím, že existuje agar-agar :-D - jsem asi už moc líná :D).
Já se mléčných výrobků asi nikdy nepřejím, jsem vlastně živa skoro jen z nich...

18 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. září 2010 v 19:56 | Reagovat

[10]: Děkuji :-). Určitě vymyslíš nějaký svůj originál!

19 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. září 2010 v 19:56 | Reagovat

[11]: Lepší než představa je skutečnost :D. Hned bych si zase kousek dala...

20 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. září 2010 v 20:01 | Reagovat

[13]: Jaruško, už jsem koukala na "Tvou" soutěž. Děkuji za nominaci. Musím se ale přiznat, že si mi dala brouka do hlavy. Já vlastně nevím, jaké je mé oblíbené jídlo 8-O. A už druhý den na něj nemohu přijít. Zjistila jsem, že na každé jídlo koukám zcela jinýma očima. Vždy přemýšlím, jak by to či ono chutnalo příteli. Zda by měl chuť na to či něco jiného. A sama nevím, co mi chutná. I když to zase ne. Mohu říci, na čem si pochutnám, ale nejsem schopná říci své nejoblíbenější jídlo! Budu muset na tom zapracovat...

21 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. září 2010 v 20:36 | Reagovat

[14]: Pavli, děkuji za milý komentář. Koukala jsem na Tvůj blog a musím uznat, že jsme nalazeny na stejnou vlnu. Budu chodit pro inspiraci ;-). A co se týče cheesecaku - pokud si manžel nepotrpí na sladké, třeba mu cake bude chutnat, není moc sladký. A pokud použiješ do základu kupř. lučinu, která má slaný podtón, třeba kápneš manželovi do noty. A když ne, tak Ti zůstane cake celý :-D.

22 Jarka Jarka | Web | 30. září 2010 v 20:11 | Reagovat

[20]:Luci, to není soutěž, ale hra. A nikde není psáno, že v ní musíš pokračovat. A musím říct, že se této hře na blozích vůbec nedaří, co jsem koukala, tak někteří štafetu odmítají rovnou a jiní, i když slíbí pokračování, otálejí. :-D Nevím kdo tyto řetězáky vymýšlí, jestli mě zas nějaký potká, jsem odhodlaná nepokračovat. ;-) Tys mě napadla na nominaci protože vím, že ráda vaříš a recepty sypeš z rukávu. Ale vůbec si nelam hlavu a dělej klíďo mrtvého brouka. :D Hezký večer ti přeji! :-)

23 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2010 v 10:29 | Reagovat

Varianta s brusinkami je přesně podle mého gusta :-)

24 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. října 2010 v 18:50 | Reagovat

[22]: Jaruško, pochopila jsem, že se jedná o hru, ale špatně jsem to napsala ;-). Abych řekla pravdu, nemám tyto "řetězové akce " ráda. Mám namysli i třeba sms typu "pošli toto přání dalším x lidem". Za nominaci přesto děkuju a myšlenku nejoblíbenějšího jídla nenechávám usnout na vavřínech a na toto téma sepisuji článek, tak uvidím, co z toho vyleze :-D.

25 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. října 2010 v 18:52 | Reagovat

[23]: Brusinky zbožňuji, ať sušené, nebo jako kompot, či marmeládu. Čím více, tím lépe :-D.

26 toffo toffo | Web | 3. října 2010 v 21:25 | Reagovat

Téměř bych se měla stydět, cheesecake jsem doopravdy zatím neochutnala, ani ne-pekla. Ale ty s Madlou mě zdatně provokuješ - v dobrém :-)!

27 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 22. září 2012 v 4:02 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

28 coach outlet bags coach outlet bags | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:57 | Reagovat

Owning one of the leading brands in the world such as Coach is one of the greatest achievements for each and every woman in their life. lindongfang1006

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?