Chlupaťáky

13. října 2010 v 12:17 | coco-choc |  "Tradiční" recepty
Zima až praští! To sice ještě nehrozí, ale já mám pocit, že jsem promrzlá na kost. A kde bych se měla lépe zahřát než u plotny (vařiče :-D)?! Vlastně se zahřeju dvakrát, prvně u vaření a podruhé při pohledu na přítele. Není větší odměny než naprosto vymetený talíř.

Ingredience:

Na chlupaťáky
  • cca 800 g syrových brambor 
  • cca 200 g uvařených brambor
  • 1 vejce
  • hrubá mouka dle potřeby (jelikož jsem ji neměla, nechala jsem ji zastoupit dětskou krupičkou - vím, že by mě Rettigová hnala, ale...)
  • sůl
K podávání
  • 750 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • cukr podle chuti
  • uzené, slanina, šunka či to, co máte rádi
  • máslo
ingredience
Na tento špek se směje každé nevegetariánské srdce (ale i mně tak voněl...)
špek

Postup:
Ve svém věku nemohu říci, že jsem zkušená kuchařka. Zdatná snad ano a odvážná určitě, proto se i ve stísněných kuchyňských podmínkách pustím do chlupatých knedlíků. 
Vybrala jsem si recept z tradiční Velké kuchařky Viléma Vrabce a musím uznat, že jsem nesáhla vedle. Není třeba zde rozepisovat postup přípravy knedlíků, neb pan Vrabec se tohoto úkolu ujal za mne a to více než bravurně. A já se zatím budu moci vrhnout na zelí.
recept
Zelí používám sterilované, ale kupuji jen zelí v sáčcích. Zaprvé je zdravější (není doslazované cukrem jako zelí ve sklenicích) a zadruhé je bezpochyby levnější. Každé zelí je trochu jiné (více či méně kyselé, nějak ochucené apod.), proto vodu ze zelí sliju a v případě potřeby ji použiju. Ještě než dám vařit zelí, osmahnu si pod něj jednu cibulku na oleji. Jen tak dosklovata. Pak přidám zelí (většinou ani nepotřebuje překrájet), podleju jej vodou a nechám jej na mírném plameni dusit co nejdéle (klidně 2 hodiny - zelí je pak perfektně měkké). Podle chuti osolím, osladím nebo dokyselím lákem. 

Dále už si jen pokrájím na kostičky slaninu nebo špek a vyškvařím ji na pánvi. Druhou cibuli nakrájím na tenká kolečka a opeču na másle dokřupava. Uvařené brambory omastím také trochou másla, pokud máte doma sádlo, klidně jej použijte.

Na nahřátý talíř navrstvěte pořádný kopec zelí. Na zelí posaďte knedlíky, ozdobte slaninou a cibulkou (na kterou jsem úplně zapomněla, takže si ji budete muset k fotografii přimyslet). A nechte si šmakovat!
na talíři
zeshora
detail
A pokud vše nesníte, tak druhý den budete mít báječnou večeři, protože pokrájené knedlíky, zelí i slaninu hodíte na pánev a opečete pořádně dokřupava. Takto připravovala moje babička "zbytky" od knedla-vepřa-zela. Jako malá jsem se potom mohla utlouct!  
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Naďa Naďa | Web | 13. října 2010 v 12:20 | Reagovat

Vypadá to naprosto skvěle a povedeně. Já dělám chlupatý jedině ze syrových brambor, ale i tato kombinace dle Vaší kuchařky musí být famózní! :-D  8-)

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 13. října 2010 v 13:15 | Reagovat

[1]: Naďo, děkuji za pochvalný komentář :-). I u Vrabce jsou dvou recepty na přípravu chlupatých knedlíků, tedy jen ze syrových brambor, nebo ze syrových a vařených brambor. I v jiných kuchařkách jsem se setkala s oběma variantami. Tento recept se mi osvědčil, takže se jej budu i příště držet ;-).

3 toffo toffo | Web | 13. října 2010 v 15:39 | Reagovat

Tato kuchařka byla mojí první a dostala jsem jí asi v sedmé třídě k vánocům. Byla jsem z ní odvařená :-D , to si asi dokážeš představit.
Chlupaté knedlíky dělá fantastické moje maminka, takže jsem se o ně ani neodvážila pokusit. Jsou to mé knedlíky nejoblíbenější!
Voní to až sem a špek vypadá ukrutně jedle!

4 Jarka Jarka | Web | 13. října 2010 v 16:45 | Reagovat

Hm, musím z pravdou ven. Chlupaté knedlíky jsem ještě nikdy nevařila a myslela jsem, že nevařit ani nebudu. Manžel mi ale stojí za zády, obdivuje ten vyfocený talíř a olizuje se až za ušima. Jejda, jejda, že bych se na stará kolena pokusila o chlupaté knedlíky. ???  :D

5 Jarka Jarka | Web | 13. října 2010 v 16:46 | Reagovat

[4]:"s" pravdou :-x, že jsem si raději nezalhala! :-P

6 Jitka Jitka | 15. října 2010 v 9:54 | Reagovat

Chlupaté knedlíky jsem ještě nikdy nejedla, mám k nim averzi kvůli jejich jménu, ale musím uznat, že ty tvoje vypadají dobře. Kde se dá koupit ta slanina, určitě velmi pomohla celkové chuti.

7 Blanka Blanka | 16. října 2010 v 13:33 | Reagovat

Chlupáče- to je taková dobrota,že i ted po obědě se mi na ty tvé sbíhají sliny. Jsi šikulka šikovná,že ač tak mladá se pouštíš do takového jídla. Ono je to dost pracné a ještě kolem toho nádobí. Ale za tu chuť to stojí.

8 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 16. října 2010 v 17:36 | Reagovat

taky jsem mi teď pořád šílená zima, hlavně ve škole...ty chlupaté knedlíky vypadají skvěle, na ty jsem se ještě nechystala, ale asi začnu, možná bych i udělala radost tátovi tou slaninou, já bych ji s radostí odendala ;-) a vychutnala si zelí :-)

9 HaF HaF | Web | 17. října 2010 v 20:02 | Reagovat

Toto je úžasně jednoduché a proto vynikající jídlo, které ovšem stojí na kvalitě vstupních surovin. Chce to dobré brambory, dobré zelí a skvělý (pokud možno libovější) špek! U nás doma používáme své domácí kysané zelí a je to jedno z nejoblíbenějších zimních jídel. :-D  :-P

10 DolceVita DolceVita | Web | 17. října 2010 v 20:05 | Reagovat

Vydatné - poctivé - domácí - české a klasické :-)

Kuchařka Viléma Vrabce se v takovém případě hodí! Ovládnout česká jídla s pomocí této knihy se dá celkem snadno a je fajn, že se i na takové knihy ("novodobými znalci české kuchyně" zavrhované) pamatuje. V mé knihovně též nechybí.

Moc se ti to povedlo :-)

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. října 2010 v 9:28 | Reagovat

[3]: Toffo, já zase v 10 letech dostala utěrky do výbavy a taky jsem na ně koukala "jak z jara" :-D. Knihu jsem sehnala nedávno v antiku za 100 Kč. A i když v ní člověk najde leccos v zásadě "nepoužitelného", tady se mi osvědčila. Jinak musím také uznat, že mám velký respekt před jídly babiček, ale přítel si chlupaťaky moc přál, tak jsem to riskla a vydařilo se :-).

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. října 2010 v 9:32 | Reagovat

[4]: :-D. Tak to jsem Ti asi zavařila. Určitě sem tam nějaký knedlík vaříš, tak chlupaťaky určitě zvládneš. Řekla bych, že už jsem vařila náročnější jídla, i když jsem samozřejmě moc ráda, že se mi povedly napoprvé :-D.

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. října 2010 v 9:36 | Reagovat

[6]: Pokud Ti to pomůže, v kuchařce Jitky Rákosníkové se jim říká "bosáky". Špek jsem koupila v Bille, ale je trochu dražší (tento kus stál něco kolem 100 Kč), ale přítel říkal, že špek je velmi výrazný, takže jej není třeba mnoho ;-).

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. října 2010 v 9:37 | Reagovat

[7]: Blani, děkuji Ti moc za tak milý komentář :-). Mé experimentování i třeba s českou kuchyní přijde až budu vládnout v pořádné kuchyni. Ještě, že je to už za pár...

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. října 2010 v 9:40 | Reagovat

[8]: To znám, ve škole nám také moc (vlastně vůbec) netopí, a když člověk 2 hoďky mrzne na přednášce, má pak chutě :-D. Řekla bych, že je spousta receptů mnohem náročnějších než tyto knedlíky, tak se do nic směle pust! Špek jsem také nejedla, zato jsem si udělala "spešl" porci zelí, to já opravdu můžu :-D.

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. října 2010 v 9:43 | Reagovat

[9]: Držím se zásady, že každé jídlo stojí, a zároveň padá na kvalitě ingrediencí, a čím jednodušší pokrm, tím více jejich kvalita vynikne. Nemělo by cenu knedlíky doplnit o nekvalitní uzeninu, to raději nic. Domácí zelíčko je samozřejmě nejlepší, hlavně to od mé babi :-D.

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. října 2010 v 9:48 | Reagovat

[10]: Šárko, ráda si pročítám tyto staré kuchařky, i když je pravda, že ne všechno je z nich použitelné. Ale jelikož pan Vrabec nabízí téměř 2000 receptů, tak není problém některý z nich si vybrat .

18 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 23. února 2012 v 12:04 | Reagovat

This is a great way to get comments approved and solicit interaction.too.

19 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 5. března 2012 v 3:21 | Reagovat

Vladimir V. Putin won an Louis Vuitton Outlet in Russia’s presidential election, setting Louis Vuitton Outlet for a more suspenseful confrontation between Mr. Putin and opposition groups.

20 Louis Vuitton Bags Louis Vuitton Bags | E-mail | Web | 7. března 2012 v 10:09 | Reagovat

you Louis Vuitton Bags it is very good article! thank you for sharing!Your success is my inspiration.Indeed, it is wonderful.

21 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 7. března 2012 v 14:46 | Reagovat

Thank you so much, nice job! Louis Vuitton was the thing I needed to get.You guys should think of arranging some gallery to exhibit them out there! Personally I adore custom essays on this topic because they help us arise the awareness in people.

22 tory burch outlet tory burch outlet | E-mail | Web | 4. května 2012 v 5:24 | Reagovat

its a great place to buy cheap tory burch outlet ... Because now a days medicine is need for all home.. so it is very easily way to purchase medicine at home... wonderful article.

23 Loucho Loucho | E-mail | Web | 25. června 2012 v 14:43 | Reagovat

Moc pěkný blogík. Ještě juknu

24 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. června 2012 v 11:27 | Reagovat
25 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 24. července 2012 v 4:18 | Reagovat

On the TV was a woman recently diagnosed with HIV. Noting the pained look on the woman’s face, Garvey discovered that the culprit
was the woman’s boyfriend, an admitted bisexual. Louis Vuitton Outlet Pointing wildly at the TV she sighed: “Damn, that woman should have known her man was poking the log at both ends of the totem pole.

26 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:45 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

27 coach outlet bags coach outlet bags | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:58 | Reagovat

Coach is having their products to be constantly in fashion.lindongfang1006

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?