Koláč s náplní z tvarohu a arašídového másla

30. října 2010 v 11:22 | coco-choc
Přináším další variace na mé oblíbené tvarohové koláče. Tentokrát jsem tvaroh smíchala s typicky americkou surovinou a to burákovým máslem (peanut butter). Arašídové máslo si připravuji sama, protože je tato varianta nejen levnější, ale mě to baví. Baví mě pozorovat, jak se obyčejné buráky přemění na hladké a vláčnou pomazánku. Navíc mám ráda sladké burákové máslo a v obchodech převážně prodávají jen slané. Pokud netušíte, jak se podzemnice olejná přemění na hladký krém, mrkněte se sem.

Ingredience:

Korpus:
  • 100 g másla (zkusila jsem koupit BIO máslo a musím uznat, že je velmi lahodné)
  • 100 g hořké čokolády
  • 10 hodně vrchovatých lžic celozrnné mouky 
máslo

Náplň:
  • 150 g arašídového másla (můžete si jej vyrobit sami, tak jako já, anebo jej můžete za nekřesťanské peníze koupit v super-hyper, ale dávejte pozor, aby bylo nesolené)
  • 600 g měkkého tvarohu (tučného, polotučného a s přivřením očí i netučného)
  • cukr podle chuti
  • 3 malá vajíčka (měla jsem nepravidelně veliká domácí vajíčka, ale 2 klasická L je plně nahradí)
ingredience

Postup:
Nejprve se vrhněte na korpus, protože jej budete předpékat. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a nechte chvilku zchladnout, poté přidávejte tolik mouky, kolik budete potřebovat na dosažení drobenky (těsto se už nelepí, ale je stále "vlhké" a vláčné). Drobenku přesypte do dortové formy, která je buď vymazaná máslem a vysypaná moukou, anebo je vyložená papírem (pro ty línější, pardon pohodlnější). Drobenku upěchujte na jednolitý základ. Poté dejte korpus na 10 minut předpéct do rozehřáté trouby (remosky). Těchto 10 minut Vám bude stačit na přípravu náplně. 
ve formě
Burákové máslo dobře promíchejte s tvarohem a oslaďte dle chuti. Přiklepněte vajíčka a ještě jednou a pořádně prošlehejte. Náplň nalijte na předpečený korpus a dejte znovu péci. Koláč je upečený, až je náplň zpevněná, ale stále trochu pruží, když na ni jemně zatlačíte prstem. Koláč nechte zchladnout - náplň ještě trochu ztuhne. Nakrájejte na jednotlivé dílky a nechte se unášet na "burákové vlně".
na talíři
na talíři
zeshora
detail
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Naďa Naďa | Web | 30. října 2010 v 13:07 | Reagovat

Tak na tohle bych neměla odvahu. Kdysi dávno, když se sem dostalo arašídové máslo, které jsem znala jsem z literatury, tak jsem si jej dychtivě koupila a pak ho slavnostně vyhodila. Vůbec mi nechutnalo. Je to jako se vším, nemáme stejné chutě :D

2 Jarka Jarka | Web | 30. října 2010 v 14:41 | Reagovat

Ještě jsem arašídové máslo neochutnala a Naďa mě docela odrazuje, ale buráky a máslo, by neměly dát dohromady něco nepoživatelného. Do toho kousku koláče bych se hned zakousla, jenže mě ukážeš sladké a už se rozplývám. :-P  :-D To by mě Luci zajímalo, kam na ty recepty a zajímavé kombinace chutí chodíš. Zatím, všechno, co jsem podle tebe udělala, nezklamalo. ;-)  :-)

3 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 30. října 2010 v 15:35 | Reagovat

Hned bych se do něj zakousla, vypadá slibně.

4 AjaVor AjaVor | 30. října 2010 v 15:49 | Reagovat

Já bych se toho určitě nebála, mně třeba také samotné arašídové máslo nechutná (nebo slavná kombinace s marmeládou na toustu - ehh..), ale pokud s ním pečete, dodá čemukoliv naprosto boží arašídovou chuť.

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 30. října 2010 v 20:09 | Reagovat

[1]: Naďo, tak to se nedá svítit :-?. Mně kupované arašídové máslo také nechutná, protože bývá slané. Nesnáším ani klasické solené pražené arašídy :-!. Ale domácí si udělám přesně podlé své chuti - nesolené arašídy rozmixuji dohladka s cukrem, občas trochu zředím mlékem, abych si nezavařila tyčák :-D. Představa, že bych měla sníst slavný Elvisův toast - slané burákové máslo s banánem v toustu, tak... A ani si neumím představit, že bych jej měla používat jako obyčejné máslo pod sýr nebo marmeládu. Hold mají Američani kachní žaludky :-D.

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 30. října 2010 v 20:15 | Reagovat

[2]: Jaruško, to je lichotek :-)... Ale aby nedošlo k mýlce, nejedná se o rozmixované arašídy s máslem, ale samotné rozmixované arašídy (v mém případě s cukrem). Arašídy jsou tučné sami o sobě dost a dost.
Pro sladké mám ohromnou slabost.A ještě raději něco sladkého peču. Potřebovala bych mnohočetný regiment, aby spořádal mé cukrářské pokusy, jinak ze mne bude koule kulatá :-D.

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 30. října 2010 v 20:16 | Reagovat

[3]: Ještě, že mám před sebou na stolku štrúdl :-). Děkuji za komentář.

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 30. října 2010 v 20:18 | Reagovat

[4]: Koukám, že arašídové máslo vzbuzuje téměř vášnivé diskuse :-D. S arašídovým máslem ráda peču, ale že bych si ho namazala na rohlík, tak to opravdu ne.

9 Madla Madla | Web | 30. října 2010 v 21:04 | Reagovat

Koláček vypadá naprosot fantasticky a netradičně, hned bych si jeden (dva, tři ...) kousky dala :-) Arašídové máslo z obchodu mě moc neoslnilo, to slané používám ale třeba jako zajímavý doplněk k marinádám na maso nebo do polévky: http://madlinakuchyne.blog.cz/0912/netradicne-pojata-zeleninova-polevka-s-burakovym-maslem
Ale tvoje sladká varianta mě opravdu nahlodala, takže určitě si ji brzy střihnu :-) Jen se opravdu trošku bojím, abych si nezavařila tyčák :-)

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 31. října 2010 v 8:02 | Reagovat

[9]: Madlo, děkuji za milá slova :-). Nejsem tak odvážná jako ty (myšleno jev v dobrém), jsem spíš trochu konzerva, takže mně se ořechy hodí spíš na sladké než na slané (vyjma vlašských ořechů se sýrem :D), takže i s burákovým máslem zůstanu ve sladkých frekvencích.
Myslím, že tyčák, pokud to není žádná chudinka, to zvládne. Nemám žádného supermixe a rozemele mi i mák ;-).

11 Olinka Olinka | Web | 3. listopadu 2010 v 21:07 | Reagovat

A zrovna jsem přemýšlela, co s tou sklinkou burákového másla z M&S, co se na mě culí ve špajzu. Ale když tady totokje z neslaného, tak nevím... Mám ho ráda na opečeném toustu, ale musím ho něčím zapíjet - vadí mi, jak je "suché".

12 Catalina Catalina | Web | 8. ledna 2011 v 11:26 | Reagovat

Burákové máslo mám asi radši než Nutellu. Nejvíc mi chutná na toastu s medem a banány a hlavně v čemkoliv sladkém :) Z těch kupovaných mám vyzkoušené, že nejlepší je od značky Skippy (naopak nejmíň mi chutná z Lidlu nebo M&S). Tvůj koláč vypadá vážně moc dobře a hned bych si pár pořádných kusů dala :) Ještěže nemůžu, jinak bych přibrala ještě víc po těch Vánocích :D

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. ledna 2011 v 13:47 | Reagovat

[11]:Olinko, i když reaguji trochu (vlastně hodně) opožděně ;-), předpokládám, že sis s koláčem anebo alespoň burákovým máslem poradila :-D. Slané máslo se hodí opravdu spíše do zapečeného toustu než do tohoto sladkého a jemného koláče :-).

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. ledna 2011 v 13:50 | Reagovat

[12]: Tak to já raději asi tu Nutellu :-D. Toust, který popisuješ údajně měl v oblibě Elvis Presley ;-). Když už jsi zmínila kupovaná buráková másla, musím se přiznat, že jsem zatím žádné ještě nekoupila, prostě si jej vždy vyrobím sama ;-).
PS: Samozřejmě děkuji za pochvalný komentář :-).

15 Vajíčko Vajíčko | E-mail | 7. března 2011 v 22:20 | Reagovat

Nabízím domácí vajíčka pro Vaše pečení. Podám bližší informace na : jansajindrich@seznam.cz

16 chanel handbags chanel handbags | E-mail | Web | 30. srpna 2011 v 14:00 | Reagovat

The photograph on TMZ.com showed Jobs clad in a black knee-length gown, supported by an unidentified man beside a car in a sunny, unknown locale.

Photos of the Silicon Valley legend, who on Wednesday dropped a bombshell on Wall Street and Apple fans when he passed the CEO reins over to right-hand man Tim Cook, have surfaced on various tabloids this year.

17 Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 9:09 | Reagovat
18 Coach Factory Online Coach Factory Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 8:08 | Reagovat

Thank ah! Help me! Is wonderful!

19 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 23. února 2012 v 12:36 | Reagovat

This is a great way to get comments approved and solicit interaction.too.

20 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 5. března 2012 v 3:17 | Reagovat

Vladimir V. Putin won an Louis Vuitton Outlet in Russia’s presidential election, setting Louis Vuitton Outlet for a more suspenseful confrontation between Mr. Putin and opposition groups.

21 Louis Vuitton Bags Louis Vuitton Bags | E-mail | Web | 7. března 2012 v 10:04 | Reagovat

you Louis Vuitton Bags it is very good article! thank you for sharing!Your success is my inspiration.Indeed, it is wonderful.

22 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 7. března 2012 v 14:49 | Reagovat

Thank you so much, nice job! Louis Vuitton was the thing I needed to get.You guys should think of arranging some gallery to exhibit them out there! Personally I adore custom essays on this topic because they help us arise the awareness in people.

23 tory burch outlet tory burch outlet | E-mail | Web | 4. května 2012 v 5:30 | Reagovat

its a great place to buy cheap tory burch outlet ... Because now a days medicine is need for all home.. so it is very easily way to purchase medicine at home... wonderful article.

24 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 24. července 2012 v 4:26 | Reagovat

Black women talk candidly about men Louis Vuitton Outlet “on the down-low”. Warning: If you freak out at the mention of the word sex, reading this article may distort your moral values.On a blustery winter morning in December 1999, Essex Garvey, a stay-at-home mom of four, was sorting laundry, when a glaring exhibition caught her eye.

25 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:57 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

26 Eva Eva | E-mail | Web | 17. října 2016 v 13:26 | Reagovat

Také se bez tyčáku už neobejdete? Já si pořídila tyčový mixér Sencor a je fakt úžasný 8-)http://tycovy-mixer.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?