Listopad 2010

Čím letos překvapit?

24. listopadu 2010 v 22:00 | coco-choc |  Jen tak
VÁNOCE! Ano, už je to tak... Za měsíc je tu máme v plné parádě. Těšíte se? Já tedy ano. Vánoce miluju a ohromně se na ně těším. Zbožňuju zimní období, pečení cukroví, plápolající plamínky u svíček, červeno-zlatá cinkrlátka na oknech, voňavé perníčky a mohla bych pokračovat snad do nekonečna, ale jistě jste pochopili, že VÁNOCE opravdu MILUJU!

Vánoce jsou perfektní příležitostí k obdarování svých blízkých a milovaných. Ale jsou i obdobím, kdy i dospělí mají příležitost "napsat si Ježíškovi" a něco si přát.

Domnívám se, že neosobních dárků a ptákovin na posledních chvíli bylo již dost a dost, proto se nechte alespoň trošičku inspirovat mými tipy na originální a leckdy gurmánské (a jaké jiné, že?!) dárky. 

Takže milý Ježíšku, určitě nešlápneš vedle fešáckým kuchyňským robotem KitchenAid. Uznám, že nejsem skromná, ale co kdyby si měl pár (hodně) korunek nazbyt?! :-)

robot
Spokojila bych se také s některou s úžasných pánví či nějakým kastrůlkem zn. GreenPan.

pánev
Určitě by se mi v kuchyni neztratil nějaký ten kousek porcelánu Villeroy&Boch.
porcelán

A nyní se vraťme na zem. Výše zmíněné dárky jsou krásné, ale prozatím trochu nereálné a upřímně i poměrně drahé. Jsem sice náročná, ale mám radost i z maličkostí či menších dárečků. Miluji jakoukoliv novou serepetičku do kuchyni - nůž na sýr, loupač na česnek (úžasný vynález!), maličké struhadýlko na muškátový ořech apod. Čím zbytečnější předmět, tím větší radost mám.

A aby toho nebylo málo, sbírám kuchařky, takže Vám musím odhalit ukázku ze svého seznamu kuchařek, které si prostě musím v nejbližší době pořídit. 

  • na čelo svého seznamu bych umístila nový BioAbecedář Hanky Zemanové - pokud se chcete dozvědět něco o zdravé výživě a bio potravinách, tato kniha Vám bude skvělým průvodcem
BioAbecedář
  • báječná je kuchařka od průkopnice farmářských trhů Hanky Michopulu - Zpátky domů
  • rozhodně plánuji zařadit do své knihovničky Českou domácí kuchařku od Jitky Rákosníkové (šéfredaktorka časopisu F.O.O.D)
  • dále by si mne Ježíšku potěšil kuchařkou v angličtině od Nigelly Lawson nebo Jamieho Olivera (ať se zlepším v cizím jazyce)
  • úplný seznam je opravdu velmi rozsáhlý, ale nechci Ježíška zase vyděsit :-D. 
Své blízké ráda obdarovávám jedlými dárky z vlastní kuchyně, takže i letos to jistí domácí likér (nevím ale, jakou příchuť spáchám letos). Určitě se pustím do sladkého burákového másla. Snad dojde i na domácí pralinky nebo nakládaný česnek.

Pokud máte ve svém okolí milovníka nějaké té ostřejší kapky, ale nechce se Vám vyrábět si likér vlastní, musíte navštívit obchod Vom Fass ("Ze sudu"), kde Vám do sklenic a lahví rozmanitých tvarů načepují od jemných likérů, přes kvalitní oleje a octy všech možných chutí po pořádný karibský rum. 
vom fass
Chcete darovat pouze drobnost, která nebude postrádat nápad a osobitost?! Co takhle dopis přímo od Ježíška! Dopisem oslovíte každé dětské srdce, ale potěšíte jím i svého partnera, maminku, babičku, dědečka. Věřte nebo ne, ale dopis, ve kterém bude na promlouvat Ježíšek, rozzáří očka dětí i dospělých. A o tom přeci Vánoce jsou - o radosti, klidu a pohodě. 

A čím překvapíte své milé a blízké letos Vy?

Mandlová bábovka

10. listopadu 2010 v 14:08 | coco-choc |  Sladké hříchy
Bábovka je prostě klasika! Všichni ji milujeme. Kousek výborné bábovky dokáže vykouzlit úsměv na tváři, po prvním kousnutí do kyprého sladkého kousku zmizí všechny chmury a velmi časná pondělní snídaně se změní v nedělní pohodu. 

Uznávám, že bábovka je trochu nudná, ale vždy je báječná. Sice jsme při pečení bábovky "svázáni" formou (bez formy by to nebyla bábovka, že?), ale s těstem si můžete pohrát. Ve své sbírce receptů mám minimálně 20 receptur na bábovku a dalších 20 jich "z fleku" vysunu z rukávu. Pár bábovek na svém blogu již mám, ale tentokrát to bude bábovka pečená v mé milované starodávné formě.  

Dovolte mi, abych Vás opět pozvala na bábovkovou jízdu, tentokrát v mandlovo-tvarohovém stylu.

Ingredience:
  • 100 g mandlí (spařených a namletých)
  • 250 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 200 g moučkového cukru
  • 125 g změklého másla
  • 3 vejce (oddělit žloutky a bílky)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao (možno vynechat) 
  • případně trochu mléka na zředění těsta
ingredience
Postup:
Cukr utřete se žloutky, tvarohem a máslem. K utřené směsi prosijte mouku s práškem do pečiva, přidejte mandle a pudinkový prášek. Důkladně promíchejte. V čisté nádobě si ušlehejte bílky do sněhu a opatrně vmíchejte ("založte") do těsta. Pokud se Vám bude zdát těsto příliš husté, zřeďte jej trochou mléka. Do části těsta můžete přidat i lžíci holandského kakaa.
s kakaem
Připravené těsto vlijte do pečlivě vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy.
ve formě

Bábovku pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 40 - 45 minut. Bábovka je hotová, když do nejvyššího místa vpíchnete špejli, a pokud špejle zůstane čistá, bábovka je hotová. Bábovku ještě teplou opatrně vyklopte a pocukrujte. Přeji dobrou chuť.
hotovo
A jak jsem avizovala na začátku článku, není ideálnější snídaně než bábovky s poctivým šálkem kávy.
snídaně
zeshora
káva
detail
A jakou bábovku máte nejraději Vy? Máte doma nějaký poklad, recept po babičce? Pochlubte se. A pokud stále nemůžete objevit "tu pravou", mrkněte k Šárce (najdete zde i dvě mé vymazlené bábovky). 

Tažený jablečný závin

4. listopadu 2010 v 22:05 | coco-choc |  "Tradiční" recepty
Famfáry! Tak a je to tady - můj první recept z mé vlastní trouby. Nu, není to celá pravda, trouba není moje, ale na nějakou dobu mi bude říkat "paní". Přemýšlela jsem, čím troubu pokřtít. Mám totiž za tři roky, kdy jsem musela válčit s remoskou, nastřádáno velkou hromadu receptů, které prostě musím vyzkoušet. Mezi nimi by se na předním místě tyčilo suflé, brownies anebo třeba makronky. Přítel ale rozhodl. Projevil přání, že by si dal štrúdl. Není nic, co bych mu nesplnila, takže hned druhý den jsem vyrážela na nákup ingrediencí na štrúdl, ale ne jen tak ledajaký. Když v štrúdl a v nové troubě, tak se vší parádou. 

Prošla jsem si svou krabici s recepty, kuchařské knihy a časopisy. Od každého jsem si vyzobala to nejlepší a s obrovskou vervou se pustila do taženého jablečného závinu. A jelikož, alespoň pro mne, je štrúdl úzce spjatý s podzimem, dovolte mi, abych přidala i několik téměř kýčovitě podzimně vybarvených fotografií z Čakovického parku. 
park 7
park 6
park 1
park 2
park 3
Myslím, že by tyto fotografie pro "ilustraci" stačily. O zbytek samozřejmě nepřijdete, ale raději se pusťme do závinu, než se mi úplně zasníte :-). Pro mne byl štrúdl z taženého těsta životní premiérou, proto jsem si technologický postup důkladně nastudovala. Zde se můžete podívat jen na zlomek mých vzdělávacích materiálů, které jsem vyhrabala doma. 
kuchařky

Na dvě nohavice taženého jablečného závinu si připravte:

Těsto: 
! Recept na těsto není můj, nýbrž jsem se inspirovala u Gurmánky, konkrétně v její úžasné kuchařce Rande s gurmánkou v české kuchyni (s. 191). 
  • 280 g hladké mouky
  • 100 ml teplé vody
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy 
  • 1 vejce
  • špetka soli
Náplň:
  • 5 pevných a šťavnatých jablek (líbila se mi odrůda Jonagold)
  • velkou hrst ořechů (ideální by samozřejmě byly vlašské, ale měla jsem jen lískové)
  • rozinky poctivě namočené přes noc v rumu
  • 150 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • kousek skořice
  • 2 hřebíčky
  • 50 g másla na potření závinů
ingredience - shora
ingredience - cukr
ingredience - oříšky
ingredience - máslo
Postup:
Na vál si prosijte mouku, přidejte špetku soli. V mouce udělejte hlubší důlek a do něj vyklepněte vejce, přilijte citrónovou šťávu, napsané množství oleje a vody. Nejprve hbitě přihrnujte nožem mouku do důlku, jakmile už nebudete vidět žádnou tekutinu, pusťte se do díla, tedy do těsta, rukama. Trochu práce to bude chtít, ale po chvíli vypracujete hladké a nelepivé těsto. Bochánek těsta nyní schovejte pod nahřátý hrnec. Katrůlek nesmí být ale moc teplý, neboť by těsto na povrchu oschlo, a při vytahování by se trhalo. Ideální je kastrůlek nahřát v troubě.  Než si těsto odpočine a lepek začne pracovat tak, jak má. Vrhněte se na náplň. 

Možná Vám připadá zvláštní, že nemám v seznamu ingrediencích napsanou strouhanku nebo třeba drcené piškoty, kterými se posypává těsto před tím, než se poklade jablky. Ale nenechte se zmást. Rozhodla jsem se vyzkoušet dokonale vyladěný fígl Lukáše Pohla (mimo jiné šéfcukráře restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise). Lukáš Pohl fádní strouhanku nahradil opečenou kořeněnou drobenkou. Ze 150 g másla, stejného množství hladké mouky a třtinového cukru prsty utvořte drobenku. Poté roztlučte v hmoždíři hřebíčky a skořici. Koření přidejte do drobenky a drobenku vsypte na pánev nebo do kastrůlku a za stálého míchání chvíli opékejte, dokud cukr nezkaramelizuje.
drobenka
Nyní přišla řada na jablka. Jablíčka oloupejte a nakrájejte na nepříliš tenké plátky. Musím říci, že pokud mi něco dokáže štrúdl zkazit, tak jsou to nastrouhaná jablka druhé kategorie. A jestliže je štrúdl ochuzen o ořechy a rozinky, tak se neznám. Zpět k náplni. Pokrájená jablka (aby nezhnědla, můžete je lehce zastříknout citrónovou šťávou) smíchejte s drobenkou, posekanými ořechy a rozinkami (bez rumu). S citem promíchejte a vraťte se k těstu.
těsto
Bochánek rozdělte na polovinu. K ruce si vezměte čistou utěrku. Její povrch pomoučete a těsto jemně rozválejte na plát silný asi méně než 1 cm. Potom pod těsto vložte ruce a hřbetem ruky jej vytáhněte. Nevím, jestli jsem tento postup trochu neporušila, ale těsto se mi nakonec povedlo vytáhnout (i když s drobnými šrámy, ale co, bylo to poprvé!). Těsto má být tak tenké, aby skrz něj bylo vidět.
skrz
Na vytažené těsto naklaďte polovinu jablečné náplně.
s jablky
Okraje si nechte volné - postranní složte dovnitř - náplň nebude utíkat ven.
zavinování
A pomocí utěrky štrúdl zaviňte. Utěrka Vám také pomůže závin bez úrazu přenést na plech, který je vystlaný pečicím papírem. Celý postup opakujte u druhé poloviny těsta. Zatím si můžete už předehřát troubu na 170 stupňů. Záviny ještě pomašlujte rozpuštěným máslem (50 g; tento proces ještě alespoň jednou během pečení opakujte). Můžete je ještě posypat jemně posekanými ořechy.
před pečením
Záviny pečte asi 40 - 45 minut. Závin nechte vychladnout a nakrájejte na poctivé kousky. Pokud máte chuť, doplňte závin třeba hustou zakysanou smetanou, ale já bych doporučovala, si jej vychutnat "jen tak". Je báječný!
upečeno
Jistě je na mých závinech co zlepšovat, ale nato, že jsem poprvé v životě vyráběla tažené těsto, poprvé pekla ve své troubě, to přeci není vůbec špatné. Přeji dobrou chuť. 
štrúdl
štrúdl - shora
štrúdl 3
štrúdl 2
štrúdl 1
štrúdl 4
A abychom potěšili i své oka, přidávám slíbené podzimní fotografie z Čakovického parku a zámku.
zámek 2
zámek
zámek 3
zámek 4
park 4
park 8
park 5
park 9
park 10


A kam dál?