Tažený jablečný závin

4. listopadu 2010 v 22:05 | coco-choc |  "Tradiční" recepty
Famfáry! Tak a je to tady - můj první recept z mé vlastní trouby. Nu, není to celá pravda, trouba není moje, ale na nějakou dobu mi bude říkat "paní". Přemýšlela jsem, čím troubu pokřtít. Mám totiž za tři roky, kdy jsem musela válčit s remoskou, nastřádáno velkou hromadu receptů, které prostě musím vyzkoušet. Mezi nimi by se na předním místě tyčilo suflé, brownies anebo třeba makronky. Přítel ale rozhodl. Projevil přání, že by si dal štrúdl. Není nic, co bych mu nesplnila, takže hned druhý den jsem vyrážela na nákup ingrediencí na štrúdl, ale ne jen tak ledajaký. Když v štrúdl a v nové troubě, tak se vší parádou. 

Prošla jsem si svou krabici s recepty, kuchařské knihy a časopisy. Od každého jsem si vyzobala to nejlepší a s obrovskou vervou se pustila do taženého jablečného závinu. A jelikož, alespoň pro mne, je štrúdl úzce spjatý s podzimem, dovolte mi, abych přidala i několik téměř kýčovitě podzimně vybarvených fotografií z Čakovického parku. 
park 7
park 6
park 1
park 2
park 3
Myslím, že by tyto fotografie pro "ilustraci" stačily. O zbytek samozřejmě nepřijdete, ale raději se pusťme do závinu, než se mi úplně zasníte :-). Pro mne byl štrúdl z taženého těsta životní premiérou, proto jsem si technologický postup důkladně nastudovala. Zde se můžete podívat jen na zlomek mých vzdělávacích materiálů, které jsem vyhrabala doma. 
kuchařky

Na dvě nohavice taženého jablečného závinu si připravte:

Těsto: 
! Recept na těsto není můj, nýbrž jsem se inspirovala u Gurmánky, konkrétně v její úžasné kuchařce Rande s gurmánkou v české kuchyni (s. 191). 
  • 280 g hladké mouky
  • 100 ml teplé vody
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy 
  • 1 vejce
  • špetka soli
Náplň:
  • 5 pevných a šťavnatých jablek (líbila se mi odrůda Jonagold)
  • velkou hrst ořechů (ideální by samozřejmě byly vlašské, ale měla jsem jen lískové)
  • rozinky poctivě namočené přes noc v rumu
  • 150 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • kousek skořice
  • 2 hřebíčky
  • 50 g másla na potření závinů
ingredience - shora
ingredience - cukr
ingredience - oříšky
ingredience - máslo
Postup:
Na vál si prosijte mouku, přidejte špetku soli. V mouce udělejte hlubší důlek a do něj vyklepněte vejce, přilijte citrónovou šťávu, napsané množství oleje a vody. Nejprve hbitě přihrnujte nožem mouku do důlku, jakmile už nebudete vidět žádnou tekutinu, pusťte se do díla, tedy do těsta, rukama. Trochu práce to bude chtít, ale po chvíli vypracujete hladké a nelepivé těsto. Bochánek těsta nyní schovejte pod nahřátý hrnec. Katrůlek nesmí být ale moc teplý, neboť by těsto na povrchu oschlo, a při vytahování by se trhalo. Ideální je kastrůlek nahřát v troubě.  Než si těsto odpočine a lepek začne pracovat tak, jak má. Vrhněte se na náplň. 

Možná Vám připadá zvláštní, že nemám v seznamu ingrediencích napsanou strouhanku nebo třeba drcené piškoty, kterými se posypává těsto před tím, než se poklade jablky. Ale nenechte se zmást. Rozhodla jsem se vyzkoušet dokonale vyladěný fígl Lukáše Pohla (mimo jiné šéfcukráře restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise). Lukáš Pohl fádní strouhanku nahradil opečenou kořeněnou drobenkou. Ze 150 g másla, stejného množství hladké mouky a třtinového cukru prsty utvořte drobenku. Poté roztlučte v hmoždíři hřebíčky a skořici. Koření přidejte do drobenky a drobenku vsypte na pánev nebo do kastrůlku a za stálého míchání chvíli opékejte, dokud cukr nezkaramelizuje.
drobenka
Nyní přišla řada na jablka. Jablíčka oloupejte a nakrájejte na nepříliš tenké plátky. Musím říci, že pokud mi něco dokáže štrúdl zkazit, tak jsou to nastrouhaná jablka druhé kategorie. A jestliže je štrúdl ochuzen o ořechy a rozinky, tak se neznám. Zpět k náplni. Pokrájená jablka (aby nezhnědla, můžete je lehce zastříknout citrónovou šťávou) smíchejte s drobenkou, posekanými ořechy a rozinkami (bez rumu). S citem promíchejte a vraťte se k těstu.
těsto
Bochánek rozdělte na polovinu. K ruce si vezměte čistou utěrku. Její povrch pomoučete a těsto jemně rozválejte na plát silný asi méně než 1 cm. Potom pod těsto vložte ruce a hřbetem ruky jej vytáhněte. Nevím, jestli jsem tento postup trochu neporušila, ale těsto se mi nakonec povedlo vytáhnout (i když s drobnými šrámy, ale co, bylo to poprvé!). Těsto má být tak tenké, aby skrz něj bylo vidět.
skrz
Na vytažené těsto naklaďte polovinu jablečné náplně.
s jablky
Okraje si nechte volné - postranní složte dovnitř - náplň nebude utíkat ven.
zavinování
A pomocí utěrky štrúdl zaviňte. Utěrka Vám také pomůže závin bez úrazu přenést na plech, který je vystlaný pečicím papírem. Celý postup opakujte u druhé poloviny těsta. Zatím si můžete už předehřát troubu na 170 stupňů. Záviny ještě pomašlujte rozpuštěným máslem (50 g; tento proces ještě alespoň jednou během pečení opakujte). Můžete je ještě posypat jemně posekanými ořechy.
před pečením
Záviny pečte asi 40 - 45 minut. Závin nechte vychladnout a nakrájejte na poctivé kousky. Pokud máte chuť, doplňte závin třeba hustou zakysanou smetanou, ale já bych doporučovala, si jej vychutnat "jen tak". Je báječný!
upečeno
Jistě je na mých závinech co zlepšovat, ale nato, že jsem poprvé v životě vyráběla tažené těsto, poprvé pekla ve své troubě, to přeci není vůbec špatné. Přeji dobrou chuť. 
štrúdl
štrúdl - shora
štrúdl 3
štrúdl 2
štrúdl 1
štrúdl 4
A abychom potěšili i své oka, přidávám slíbené podzimní fotografie z Čakovického parku a zámku.
zámek 2
zámek
zámek 3
zámek 4
park 4
park 8
park 5
park 9
park 10


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Naďa Naďa | Web | 4. listopadu 2010 v 22:18 | Reagovat

Přišla jsi mi do pošty, protože mám nastavené upozorňování na Tvé nové články a já, před vypnutím PC shlédla Tvůj štrůdl. Štrůdl nebo-li závin je majstrštyk, neznám úžasnější moučník a taky nejstrašnější recepty na něj, které jej ničí. Recept na tažený závin považuji za vynikající a samozřejmě za historicky ověřený, neboť tak jest byl vzniknut a tak jest nejdobřejší. Já používám recept od osvědčené Sandtnerky a mám dalších 150 receptů vč. Rettičgy :-) pečený ve smetaně. Je pozdní hodina, zítra si prostuduji ten Tvůj recept, možná máš ten nejlepší :-)
Jen se na mě prosím nezlob, ale docela zbytečně jsi ten recept zasypala podzimními fotkami.

2 Ludmila Ludmila | E-mail | 5. listopadu 2010 v 8:00 | Reagovat

Hezký den!
Děkuji za recept i fotky, jsou nádherné.
Tak to patří, nasytit tělo i ducha.
Když dělám štrůdl makový, napatlám asi 3 cm široký pás na jednu dlouhou stranu těsta, tu pak zaroluji a teprvé poté dávám jablka, mák... Děti to milují a říkají dílku mrkající slast - je to opravdu takové milé očko.
Hezký víkend a ven běžte prosím opět s fotoaparátem.
L. :-)

3 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 5. listopadu 2010 v 8:33 | Reagovat

Nevím na co mám koukat dřív, jestli na nádherné podzimní fotky, nebo na tvůj úžasný štrůdl. Pečlivě jsi nastudovala jeho přípravu a vyplatilo se to - vypadá opravdu skvěle a doufám, že si tvůj přítel uvědomuje, jaký v tobě našel poklad. :-)

4 Jarka Jarka | Web | 5. listopadu 2010 v 9:03 | Reagovat

Po takové báječné podzimní procházce, přijde jablečný tažený štrůdl z nové trouby určitě k chuti! Přiznávám bez mučení, že bych si na to tažené těsto netroufla, myslím, že by mi chyběla trpělivost a jak by se mi začal trhat, letělo by těsto obloukem z okna ven. 8-O Nutno ale přiznat, že ten kousek na talířku, vypadá famózně. Mňam. :-P

5 Madla Madla | Web | 5. listopadu 2010 v 12:58 | Reagovat

Tedy Lucko, ty jsi jednička! Závin je úžasný, křehký, plný jablečných kousků, rozinek a ořechů, přesně tak, jak má být. Opravdu smekám. Já si na pravý tažený závin ještě netroufla, zatím dělám štrůdl jen z domácho lístkového těsta, ale po tvém krásném receptu jsem nahlodána, že jej taky vyzkouším.
Ach jo a to jsem se rozhodla něco zhubnout a ty tu servíruješ jednu sladkost lepší než druhou :-)

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. listopadu 2010 v 22:50 | Reagovat

[1]: Naďo, děkuji Ti za velmi podrobný komentář. Dlouho jsem procházela řadu receptur, než jsem se rozhodla pro recept na těsto od Gurmánky, náplň je podle mé mlsné huby a drobenka od Lukáše Pohla. Rettigovou samozřejmě také mám, ale zatím jsem si na ní netroufla :-). Doufám, že se Ti bude "můj" recept líbit. Jinak Ti moc děkuji i za názor ohledně fotografií parku. Nemohu se trefit do vkusu každému. Jelikož jsme se s přítelem před 14 dny přestěhovali, jsme v euforii ze všeho, co je tu nové. A park nás prostě okouzlil ;-).

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. listopadu 2010 v 22:53 | Reagovat

[2]: Ludmilo, děkuji za moc milý komentář i za tip na další variaci závinu. Pokud sis procházela trochu můj blog, musela sis nutně všimnout, že mám slabost pro tvaroh a samozřejmě i mák. Takže na makový závin jistě ještě dojde. Přeji příjemný víkend :-).

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. listopadu 2010 v 23:02 | Reagovat

[4]: Jaruško, vím, že si spíše na tu přírodu než na cukrářské experimentování. I když jsem se taženého těsta bála, nakonec to nebyl takový očistec. Už se chystám na vyšší level :-D. Tak mi drž palce. Přeji Ti moc příjemný víkend.

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. listopadu 2010 v 23:08 | Reagovat

[5]: Madlo, děkuji za takovou poklonu, téměř se červenám. Já jsem se ještě nějak nedostala k domácímu lístkovému těstu, ale pomalu se na něj začínám připravovat. Slíbila jsem svému drahému croissanty, takže chtě nechtě (mně se chce!) se do něj budu muset pustit :-). A co se týče hubnutí, ne že bych nebyla permanentně na nějaké dietě :-D, není trochu blbost hubnout před Vánoci :D?!

10 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 5. listopadu 2010 v 23:10 | Reagovat

závin, ten taky můžu...tažené těsto jsem už zkoušela, ale nebyla jsem s ním tak úplně spokojená, takže se k němu později zase vrátím, možná ;-) pokud se k němu ve svém, tak dlouhém seznamu vůbec dostanu, ale určitě bych na něj chtěla vyzrát ;-)

11 toffo toffo | Web | 6. listopadu 2010 v 12:03 | Reagovat

Perfektní tažený závin dělala moje babička, nestačila jsem ho od ní okoukat. Kdysi pekla každému členovi rodiny jednu nohavici. Postupně jsem prošla asi čtyřikrát testováním různých receptů, kdy jsem upekla i závin cihlový, byl tak tvrdý, že by mohl jít do základů. Naučila jsem se jej až on-line na labužníkovi, ze sádla. Ten Šárčin jsem ještě nezkoušela.

12 HaF HaF | Web | 7. listopadu 2010 v 9:26 | Reagovat

Ten tažený závin vypadá skvěle! Já jeden zkoušela na jaře podle babiččina starého rozpisu surovin a postup jsem vyčetla z Velké domácí cukrářky. No, nedopadlo to nejhůř, ale fotky moc nevyšly. Máš můj obdiv! :-)

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. listopadu 2010 v 9:35 | Reagovat

[10]: Lůc, také mám velmi dlouhý seznam receptů, které prostě musím vyzkoušet, navíc si neustále dokupuji kuchařky, takže se seznam neustále prodlužuje :-D.

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. listopadu 2010 v 9:43 | Reagovat

[11]: Babičky uměly všechno nejlépe, o tom není pochyb. Také mi někdy dlouho trvá, než najdu "ten pravý" recept. U knedlíků stále ještě hledá, ale co, mám na to celý život :-D.

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. listopadu 2010 v 9:45 | Reagovat

[12]: Děkuji :-)! Určitě se Ti povede závin příště a to i s fotodokumentací.

16 vilemina vilemina | Web | 7. listopadu 2010 v 22:18 | Reagovat

Děvčata, žádný kroužek, Coco-choc to má dobře - štrúdl (a též ragú) jsou cizí slova. Omlouvám se za poučování, ale drhne mi to při čtení...

Pěkné fotky! A štrúdlík se ti povedl bezvadně!

17 DolceVita DolceVita | Web | 8. listopadu 2010 v 18:32 | Reagovat

Dokonalá iluze podzimu :-) Žaludek i duše cítí velkou spokojenost.

Lukášův fígl je moc zajímavý! To musím prubnout ;-)Díky za rozšíření obzorů, moc se ti to povedlo. Š.

18 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. listopadu 2010 v 22:02 | Reagovat

[16]: Vilemino, děkuji za gramatickou podporu. Také mi to trhá oči, ale zase nechci vypadat nevděčně. Raději si vychutnám milé komentáře ;-). I když napsat si na salón krásy, že "provádíme manikůru a pedikůru", to chce hodně odvahy, nebo hodně nevědomosti :-D. Díky za komentář.

19 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. listopadu 2010 v 22:04 | Reagovat

[17]: Šárko, Tvůj recept je prostě báječný, jiný ani zkoušet už nebudu. Zmiňovaný trik Lukáš Pohla jsem našla v Elle a table ;-). A musím uznat, že je geniální.

20 Madla Madla | Web | 9. listopadu 2010 v 15:35 | Reagovat

Hmm, tak na tvé croissanty se moc těším. Já mám v plánu z pludnrového těsta rozinkové šneky, ale nevím, kdy se na ně vrhnu, seznam toho, co bych chtěla upéct se nějak povážlivě navyšuje :-) Tvůj přítel ani neví, jaký v tobě má poklad.

21 Terezka Terezka | Web | 10. listopadu 2010 v 10:46 | Reagovat

Nedám dopustit na tažené těsto z maďarské Culinarie, fotky závinu jsou k vidění u Šárky http://dolcevita.blog.cz/0901/madarsko-na-snehu-ctvrty-chod a Rachada http://www.souk.cz/?p=102

22 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. listopadu 2010 v 9:59 | Reagovat

[20]: :-D. Mám to zcela stejné. Seznam je čím dál tím delší... Řekla bych, že přítel ví, přeci jen si mě chce vzít...

23 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. listopadu 2010 v 10:00 | Reagovat

[21]: Terezko, díky za tip :-).

24 Eli Eli | 2. června 2012 v 12:00 | Reagovat

Ahoj, zrovna hledám nějaký recept na závin, protože už jeden pokus podle naší staré kuchařky mi nevyšel,i když teda chyba bude asi ve mně :-D Líbí se mi, jak máš recept detailně popsaný, takže i amatéři jako já mají šanci ho zvládnout :-) Jen jsem se chtěla zeptat (a omlouvám se, jestli je to hloupost): v ingrediencích na těsto máš i 100g rozpuštěného másla, ale v popisu postupu ho tam připsané nemáš. Asi tam ale patří  zároveň s tím olejem, vejcem atd. že? Děkuju moc, doufám, že se mi povede aspoň z poloviny jako tobě :-D Pěkný den Eli

25 Radek Radek | Web | 29. listopadu 2012 v 13:23 | Reagovat

Výborný recept děkuji, akorát těch "inspiračních" fotek je už trochu moc. Méně je někdy více :) Jablečný závin je klasika, kterou miluju. Pěkně k čaji nebo ke kafíčku je to naprosto ideální dezert.

26 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 4. prosince 2012 v 11:51 | Reagovat

[25]: Ahoj Radku, máš pravdu, že podzimně laděných fotografií je opravdu více než dost ;-). Děkuju za Tvou reakci.

27 spize spize | 13. září 2013 v 19:46 | Reagovat

[24]: ELi: Hele, to máslo mi taky vrtalo hlavou a řekl bych, že to je pak na potření závinů. I když to je teda brutálně přestřelený, použil jsem polovičná množství a přišlo mi, že i to je příliš.

Ale jináš to je supr štrůdl.

28 Monika Nováková Monika Nováková | E-mail | 25. září 2014 v 19:15 | Reagovat

No tak ty jsi teda patla Numero Uno!!!
Tvůj závin,vypadá jak cihla toustového chleba,to za prvé!
Krájet jablka na takovýhle cihly,může jen totální dacan a nemehlo,to za druhé!A taky je krásně vidět,jak ti ty kusy jablek,trhají tvé úúúžasné těsto.
Jablka ti zhnědnou,tak jako tak,ať v míse,nebo v troubě,to za třetí!Ale to ví i 6ti letý harant.
A rozinky a ořechy,tam zase každý nemusí,takže jestli se znáš nebo ne,je mi vcelku u zadnice :-D to za čtvrté.A za páté,ty už radši nikde nic nepeč,nebo z tebe lidi budou mít žaludeční neurozu.V lepším případě,jen vředy :-D  :-D  :-D

29 anonym anonym | E-mail | 10. listopadu 2014 v 17:51 | Reagovat

Bohužel mě se to nepovedlo. Bylo to moc suché. :(

30 isidor isidor | Web | 18. června 2015 v 20:02 | Reagovat

komerční banka pujcka :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?