Tvarohové "tiramisu" s lesními plody

17. ledna 2011 v 0:13 | coco-choc |  Sladké hříchy
Poslušně se hlásím po delší době, která ale utekla jako voda. Advent, Vánoce i Nový rok jsou "tatam" a vlastně leden téměř také. Tentokrát jsem ani nestihla přispět svou troškou do mlýna ani vánočním cukrovím (a to jsem napekla 11 druhů), vánočkami (má premiéra), bramborovým salátem, ani jinými silvestrovskými dobrotami. Stydím se a doznávám se, že prostě nebyl čas. Navíc mne zradil počítač, kde samozřejmě byly veškeré mé dokumenty i fotografie :-(. Po měsíci přemlouvání (po dobrém i po zlém), proklínání, prošení se mi povedlo z něj vydendat snad vše, co jsem potřebovala. A nyní již brázdím klávesnice jinému notebooku. Samozřejmě práce a škola si vzaly také svou časovou daň. Ale už dost minulosti, jdeme do současnosti!

Nevím, jak pro Vás, ale pro mne bude rok 2011 rokem velkých změn. Snad dokončím školu, seženu práci trvalejšího charakteru a hlavně se ze mne stane paní (a to už velmi brzy :-). Už to by stačilo, ale uvidím, co mi osud ještě přichystá. Tak jako tak, je nutné, abychom byli na veškeré výkyvy a překážky tohoto roku připraveni. A k tomu nám naprosto bravurně poslouží něco malého (či raději velkého) sladkého.

Vy, kteří můj blog navštěvujete pravidelně, víte, že sladké pokrmy zde vysoce převažují nad ostatními jídly :-D. A pokud je to jen trochu možné, tak do sladkého moučníku vrazím tvaroh. A do tohoto receptu nepřijde jen jeden tvaroh, ale pro jistotu rovnou tři. Tvaroh je zdravý, je plný bílkovin (dokáže skvěle utišit hlad) a je dietní, což není po Vánocích k zahození. Nevím, jak Vás, ale mne chutě na sladké nepřešly ani po opulentních vánočních hodech, přesto je nutné se krotit, protože léto tu bude co nevidět (v neděli bylo 12 stupňů, takže v březnu se budeme pravděpodobně koupat). Nebudu už ale chodit kolem horké kaše a prozradím Vám svůj recept na tvarohové "tiramisu".

Název "tiramisu" jsem zvolila kvůli použitým cukrářským piškotům a kvůli vrstvení ingrediencí, takže mne prosím neukamenujte, až v seznamu ingrediencí nenajdete mascarpone, žloutky a jiné ingredience, které jsou pro klasické italské tiramisu nepostradatelné. Mé "tiramisu" je oproti italskému příbuznému o mnoho lehčí a výživnější, navíc jej mohou i děti či těhotné ženy (nepoužívám ani alkohol, ani syrová vejce). Navíc jsem monolit sladkých piškotů a tvarohu rozbila kávou a hlavně lesními plody, které svou kyselostí moučník skvěle probudí, a to i po barevné stránce :-).

Takže pokud Vás honí mlsná, která je doprovázena "línou", tak se nechte inspirovat tímto receptem :-).

Ingredience:
  • 150 g dlouhých (cukrářských) piškotů (mám vyzkoušené od značky Manner)
  • 750 g tvarohu ve vaničce (tučnost nechávám na Vás, ale přimlouvám se alespoň za polotučný)
  • cukr podle chuti
  • velmi silná káva (asi tak 70 - 100 ml)
  • 400 g lesních plodů - maliny, ostružiny, jahody apod. (v tuto roční dobu mražených) 
  • med na oslazení ovoce
  • vanilka (nemusí být)
  • kakao na posypání
ingredience

Postup:
Polovinu piškotů vyskládejte na dno nádoby (větší miska, keramický či skleněný pekáček; můžete si udělat i "jednoporcovky" do skleniček). Piškoty zalijte kávou. Nebojte se piškoty hodně namočit, ať tiramisu není suché. V další misce si rozmíchejte tvarohy s cukrem. Řiďte se svou chutí. Do kastrůlku nasypejte lesní plody, oslaďte je medem, můžete přidat i trochu vanilky a pozvolna přiveďte k varu. Na piškoty navršte polovinu tvarohu (by oko), uhlaďte a tvarohovu vrstvu opět překryjte zbylými piškoty.
tvaroh
piškoty
Piškotovou plochu překryjte povařeným ovocem. Nejprve naneste jen ovoce, protože vařením pustilo hodně šťávy, která by piškoty nepřiměřeně "zmáčela". Šťávu proto zredukujte na hustý sirup a až poté jím přelijte piškoty. 
ovoce
ovoce
Na ovoce přendejte zbylý tvaroh a opět ledabyle uhlaďte. Pokud chcete, můžete povrch posypat kakaem, strouhanou čokoládu či jej můžete ozdobit ovocem, pokud jste si nějaké prozřetelně nechali stranou. Nyní vložte tiramisu alespoň na chvíli do ledničky, ať se veškeré chutě mohou prolnout. Po uležení bude tiramisu i dostatečně kompaktní, takže budete moci vykrajovat úhledné dílky, ale my máme tuto sladkou neřest nejraději ve velké nádobě a s dvěma polévkovými lžícemi :-D. Ani fotografovat jsem tentokrát nestíhala...
zeshora

snědeno
snědeno
detail
Přeji dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 n-i-r-a n-i-r-a | Web | 17. ledna 2011 v 0:24 | Reagovat

ahoj, konečně jsem si založila blog, plný mých kreseb obrazů a fantazií, budu ráda když zavítáte  ;)

2 Ludmila Ludmila | E-mail | 17. ledna 2011 v 8:46 | Reagovat

Hezký den!
Děkuji za osvěžující příspěvek, bylo mi smutno,
a tak jsem vše svedla na školu...
Hodně radostí a sil do všech změn!
Ať se daří na všech frontách!
Ludmila :-)

3 Jarka Jarka | Web | 17. ledna 2011 v 9:48 | Reagovat

Už mě po tvých sladkostech bylo Luci, smutno. Toto tiramisu vypadá náramně chutně, hned bych se přidala s velkou lžící. Musím se mrknou po nějakém mraženém ovoci, nevím jestli zrovna to lesní, není úzký profil. :-D
Moc ti přeji, aby se ti všechny naplánované změny v tomto roce podařily uskutečnit. Škola, práce změna slečny, v paní. ;-)  :D

4 Naďa Naďa | Web | 17. ledna 2011 v 11:04 | Reagovat

Taky přeji, aby všechno vyšlo. Recept vypadá moc dobře, už jsem na něj poslala odkaz dceři, tak uvidíme :-) 8-)

5 Madla Madla | Web | 18. ledna 2011 v 10:51 | Reagovat

Podobnou dobrotu dělá často můj tatínek, jen tvaroh ještě kombinuje se zakysanou smetanou a místo cukrářských používá dětské piškoty. A pokud má opravdu málo času, použije ovoce z plechovky (ananas, mandarinky, broskve) a pokaždé je to dobrota, takže Váš společný souboj se lžícemi úplně chápu :-)

6 Pája Pája | Web | 18. ledna 2011 v 11:21 | Reagovat

Má láska k tvarohu postupně ztrácí charakter závisloti, takže bych se do toho mohla pusit. Ale už mám v plánu briošky, takže zase někdy.

7 Pipi Pipi | Web | 18. ledna 2011 v 14:52 | Reagovat

Ahoj Coco, gratuluji k budoucímu společenskému "povýšení". Vůbec mě to nepřekvapuje, tvůj partner ten soustavný útok na své chuťové buňky nemohl dlouho vydržet :-D

PS: můžeme se těšit na vlastnoruční svatební dort na blogu? :-)

8 toffo toffo | Web | 18. ledna 2011 v 19:36 | Reagovat

Líbí se mi, jak je moučník kompaktní, nerozpadá se, piškoty nerozmáčené.

9 Myosotis Myosotis | Web | 18. ledna 2011 v 20:32 | Reagovat

Gratuluji k zásnubám! :-)
A také děkuji za inspiraci.

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. ledna 2011 v 21:41 | Reagovat

[2]: Ludmilko, děkuji mnohokrát za přání. Přeji i Vám mnoho úspěchů :-).

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. ledna 2011 v 21:45 | Reagovat

[3]: Jaruško, já prostě vůbec nic nestíhám :-(. Nevím, jestli v Praze neutíká čas dvakrát (možná třikrát) rychleji než jinde :-D. S mraženým ovocem by snad neměl být problém. Toto jsem koupila v Tescu (balíček stal asi 45 Kč). Viděla jsem i samotné maliny, ostružiny, jahody, borůvky, meruňky i švestky. Občas dělám tiramisu i s banánem, ale já banán nemusím, takže u mne na plné čáře vítězí tato varianta ;-).
PS: I Tobě, Jaruško, přeji jen to nejlepší :-).

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. ledna 2011 v 21:46 | Reagovat

[4]: Naďo, děkuji a doufám, že si pochutnáte :-).

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. ledna 2011 v 21:54 | Reagovat

[5]: Různé dortíky zastudena ať už z tvarohu, nebo zakysanky jsou vynikajícím a rychlým dezertem, a navíc umožňují mnoho obměn. Také občas sáhnu po dětských piškotech, když zrovna nenarazím na tyto cukrářské. Jindy použiju třeba Lotusky nebo máslové Clubky. Obměňuji ovoce apod. Pořád mi ale nejideálnějším způsobem podávání připadá boj s polévkovými lžícemi :-D.

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. ledna 2011 v 21:57 | Reagovat

[6]: Já už jsem závislosti jménem tvaroh propadla :D. Na briošky se těším ;-).

15 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. ledna 2011 v 22:04 | Reagovat

[7]: Pipi, děkuji. Stále si říkám: "Ještě, že láska prochází žaludkem.". Jsem dosti výbušné povahy, takže jsem opravdu moc ráda, že umím vařit :D.

PS: s dortem Tě musím zklamat, bohužel na svatbě nebudeme mít žádný dort. Ve městě, kde se budeme brát, není nikdo schopný udělat takový dort, jaký bychom si představovali. A dovézt jej z Prahy (ať již koupený nebo ručně připravený) by bylo o život. Tak jsme si řekli, že raději nebudeme mít vůbec dort! Musím se ale přiznat, že vysoká cukrařina mne velmi láká :-).

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. ledna 2011 v 22:06 | Reagovat

[8]: Toffo, vystihla si jej přesně. Moučník není rozmáčený, ale ani suchý. Právě, že většinou tiramisu či jiné dortíky zastudena bývají v restauracích či cukrárnách často velmi suché :-(. Tak si jej raději připravím sama ;-).

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. ledna 2011 v 22:07 | Reagovat

[9]: Myosotis, děkuji, i když už se nejedná jen o zásnuby. Svatba je už téměř za dveřmi...

18 HaF HaF | Web | 18. ledna 2011 v 22:50 | Reagovat

Přeji mnoho šťestí a lásky v manželství a těším se na další recepty! Tento tvarohovo - ovocný dezertík vypadá velmi dobře, v létě musí být přímo vynikající! :-D

19 peknavec peknavec | 19. ledna 2011 v 16:56 | Reagovat

Tie tvoje fotky sú k " nakousnutí"

         Zuzana

20 Klára Klára | E-mail | Web | 20. ledna 2011 v 8:46 | Reagovat

Milá Choco, gratuluji především k novému životnimu kroku a ten moučník --- miluju tvarohové a jogurtové studené moučníky, ale jsou pro mě mor. Chodím na ně s lžičkou a vždy jen kousíček, ale těch kousíčků nakonec je! :-)

21 Catalina Catalina | Web | 20. ledna 2011 v 22:36 | Reagovat

Ááá, tento článek by měl být zakázán jako mučení pro ty, co se snaží po Vánocích znovu zapnout kalhoty :D Vypadá to fantasticky a už se mi sbíhají sliny, protože už jen z pohledu na tvoje fotky vím, že to je super chutná bomba :)

22 Vít Kilián Vít Kilián | E-mail | Web | 21. ledna 2011 v 18:50 | Reagovat

mňam to bych si dal :-D  :-D

23 Zdeňka Zdeňka | E-mail | Web | 22. ledna 2011 v 19:14 | Reagovat

Vypadá to velmi lákavě.Líbí se mi dietní verze,to mám taky ráda.Příležitostně určitě vyzkouším. :-)

24 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. ledna 2011 v 18:31 | Reagovat

[18]: HaF, děkuji mockrát :-). Tvarohové dezerty jsou prostě skvělé. Ať už v létě nebo v zimě ;-).

25 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. ledna 2011 v 18:32 | Reagovat

[19]: Zuzko, děkuji, přesto si myslím, že nový foťáček by fotečky udělal ještě chutnější :-D.

26 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. ledna 2011 v 18:33 | Reagovat

[20]: Klárko, naprosto přesně si vystihla můj způsob pojídání ať už tohoto tiramisu, nebo třeba čokolády :-D. Dám si kousek, pak ještě kousek, ještě a už nic není :-P. Děkuji za milý komentář :-).

27 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. ledna 2011 v 18:37 | Reagovat

[21]: Catalino, v tom případě by měly být zakázány i Tvé stránky, které jsou tak "sladké" :-D. Jinak samozřejmě děkuji za moc milý komentář :-).

28 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. ledna 2011 v 18:39 | Reagovat

[23]: Zdeňko, děkuji :-). Klasické italské tiramisu je na mne moc těžké. Přeci jen mascarpone, syrová vajíčka i alkohol zatíží žaludek na celý den. Proto mám raději tuto odlehčenou verzi ;-).

29 Zdeňka Zdeňka | E-mail | Web | 28. ledna 2011 v 15:57 | Reagovat

Tak jsem ani nečekala na nějakou příležitost a hned jsem to udělala.A opravdu nám moc chutnalo,díky. :-)

30 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 28. ledna 2011 v 16:20 | Reagovat

[29]: Zdeni, tiramisu se hodí kdykoliv :-D.

31 Coach Factory Coach Factory | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:36 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

32 coach factory shop coach factory shop | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:46 | Reagovat

Coach is having their products to be constantly in fashion.lindongfang1006

33 Mňam Mňam | 16. března 2014 v 22:26 | Reagovat

Tiramisu chutná http://tiramisu-recept.blog.cz/1312/tiramisu-z-mascarpone moje oblíbené je s mascarpone.

34 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 9:16 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?