Únor 2011

Využití vánočních přebytků aneb další verze tvarohového koláče

28. února 2011 v 21:42 | coco-choc |  Sladké hříchy
Nene, nestřílím si z Vás. Jaro máme téměř za dveřmi a já mluvím o cukroví. Některé druhy cukroví zmizely rychlostí blesku, avšak některé ne. Asi proto, že jsem napekla perníčků (nějakou záhadou) pro celou armádu. Vanilkové rohlíčky jsem pekla pro jistotu ze 3 dávek atd. Na začátku ledna jsem tedy posbírala zbylé cukroví, rozdělila jej do pytlíčků a šoupla k ledu, aniž by mne napadlo, co budu se zmrzlým cukrovím dělat.

Jak jistě víte, jsem závislá na tvarohu, kam můžu, tam tvaroh šoupnu. S velkou zálibou peču tvarohové koláče, kde je korpus tvořen jen rozdrobenými sušenkami a máslem. A v tom mě napadlo nahradit sušenky cukrovím. Pokud tedy máte v mrazáku schované vánoční cukroví pro strýčka příhodu, můžete jej využít do koláče. Dáte mu takto nový švih a navíc se na Vás nebude návštěva dívat s udivením, když jí předložíte ke kávě myslivecké rohlíčky :-).

Ingredience:
  • cukroví, které Vám zbylo (pracny, myslivecké knoflíky, vanilkové rohlíčky apod.) - já měla čokoládové pecičky - těžko říci, kolik jich bylo (potřebujete prostě tolik, abyste pokryly dno dortové formy)
  • máslo - opět potřebujete tolik másla, kolik drobečky přijmou (já potřebovala asi 70 g)
  • 3 tvarohy (tučnost nechávám na Vaší svobodné volbě)
  • 3 vejce
  • cukr podle chuti
  • vanilka (nemusí být, ale ta vůně je omamná :-)
  • holandské kakao (Van Houten je jedinečné)


Postup:
Cukroví nechte přes noc povolit v místnosti. Poté jej rozdrobte (to mé šlo rozmělnit jen prsty). Samozřejmě pokud cukroví nemáte, sáhněte klasicky po oblíbených sušenkách. Sušenkový korpus plnohodnotně zastoupí i máslové těsto.


Zpět k cukroví. Do rozdrobeného cukroví pomalu přidávejte rozpuštěné máslo.


Vytvořte prsty drobenku. Dávejte pozor, ať nedáte másla zbytečně moc. Drobenku z cukroví vsypte do koláčové či dortové formy a vymačkejte dno. Korpus dejte do předehřáté! trouby (na 170 stupňů) na 15 minut. Ještě bych doporučila udělat si ráfek - tedy obalit spodní část dortové formy alobalem - máslo či jiné tekutiny Vám nebudou kapat do trouby.


Než si předpečete korpus (jestliže budete používat klasické máslové těsto, nechte jej v troubě spíše 25 minut), můžete se vrhnout na náplň, která je dětsky snadná. Tvarohy vyklopte do mísy, oslaďte cukrem podle chuti a ovoňte vanilkou. Následněte přiklepněte tři vejce a velice důkladně rozšlehejte.


Poté odeberte polovinu náplně a do ní přisypejte 2 vrchovaté lžíce kakaa, vymíchejte jednobarevnou směs. Pokud nemáte kakao rádi či jej prostě nemáte doma, můžete nechat náplň "bílou".


Jakmile bude korpus předpečený, zaplňte jej tvarohovou náplní. Začala jsem světlou vrstvou. Dala jsem polovinu světlé náplně, nato polovinu kakaového tvarohu, pak zbytek světlé plňky a na závěr zbytek tmavého tvarohu. Náplň jemně zklepněte, případně zahlaďte povrch lžící. Dejte péci na 170 stupňů asi na 50 - 60 minut. Koláč si hlídejte. Každá trouba peče jinak - známé to pravidlo. Upečený koláč nechte vychladnout a nakrájejte na jednotlivé dílky a už si jen pochutnávejte :-).










Uznávám, že dnes jsem Vám nepředvedla nic světoborného, nicméně si myslím, že možná máte na mrazáku uschovány vánoční poklady, se kterými si nevíte rady. Přece neschovává linecké ze strojku do mrazáku jen má babi :-D.

Přeji dobrou chuť!

Čokoládové brownies

11. února 2011 v 10:32 | coco-choc |  Sladké hříchy
Jelikož odjíždíme na víkend pryč, tudíž nebudu on-line, přesto bych Vás ráda inspirovala a podráždila Vaše chuťové buňky a mlsné jazýčky. Navíc se nám blíží, mnou osobně neoblíbený svátek, Valentýn. Když tak přemýšlím, kromě Vánoc nemám vlastně ráda žádné svátky, ani ten svůj nemusím. Nemyslím si, že je nutné, tvářit se romanticky na povel. Pokud máte ve svém okolí někoho, koho máte rádi, nemusíte mu to dávat najevo jen 14. února. Mě naopak tyto "akce hurá" velmi rozčilují. Všude jsou kýčovité hrnečky se srdíčky, pseudoroztomilí medvídci se srdíčky, kalhoty zamotané do tvaru růže a jim podobné hovadiny. Jsem snad ignorant?!

Nicméně upéct si čokoládové brownies můžete kdykoliv - k svátku, k narozeninám, na Valentýna anebo prostě jen tak. Je totiž skvělé! Snadné, rychlé a úplně se rozplývá na jazyku. Jen pozor... Je silně návykové :-D.

Chocolate brownies - v podstatě se jedná o pečenou (nejčastěji hořkou) čokoládu s minimem mouky, vejci a cukrem. V brownies vždy musí převažovat čokoláda nad ostatními ingrediencemi. Dále můžete v brownies objevit další ingredience (oříšky, další druhy čokolády, sušené i čerstvé ovoce - višně by byly báječné atd.). Brownies je tak báječné díky své "mokrosti"(vy mi rozumíte :-). Brownies ani za mák není suchou kakaovou buchtou, vždy musí být vláčné a měkké. Slibuji, že až brownies jednou okusíte, stanete se na něm závislí :-D.

Než se dostanu k samotnému jádru pudla (receptu), tak Vám ukáži několik variant brownies pro inspiraci:

Nejprve se mrkneme do mezinárodních vod...
  • do brownies se pustil kupř. rozpustilý Angličan Jamie Oliver, který jej doplnil o sušené višně 
  • brownies okouzlilo i krásnou to ženu a pohotovou kuchařku Nigellu Lawson (pokud máte její kuchařku Vaříme expres, tak tento recept naleznete na str. 49)
  • netradičně pojaté brownies najdete u Tartalette (jednoporcové brownies doplnila o zázvorovou zmrzlinu a karamelovou omáčku) a ty fotografie...
  • nesmím zapomenout na svou oblíbenou a velmi inspirující stránku The Pioneer Woman Cooks - už jen kvůli těm fotografiím sem nahlédněte
A nyní nahlédneme k nám...
  • za královnu sladkého pečení osobně považuji Lucie Dvořákovou, která mě na svém blogu neustále překvapuje novými a novými nápady a mimo jiné samozřejmě brownies
  • zajímavou variantu brownies najdete u Terezky
  • základní brownies najdete na webových stránkách časopisu Apetit
Já jsem váhala mezi dvěma recepty. Jeden jsem našla v kuchařce pro malé děti. Ano, čtete správně. Už i takové kuchařky na našem knižním trhu naleznete. Kuchařku pro šikovné děti (mimo jiné je tato kniha dalším počinem Jitky Rákosníkové) jsem koupila svému příteli z legrace a možná i proto, aby mi něco konečně uvařil :-D. V kuchařce najdete pod vtipnými názvy 34 jednoduchých a oku lahodících receptů. A brownies zde nemohlo chybět :-).
kniha
kniha - otevřená
Nakonec jsem však zvolila recept z časopisu Gurmán (dnes už Gurmet), shodou okolností to byl také recept pro děti. Jako by dospělí nemlsali?!. Rozhodně jsem ale nesáhla vedla.
recept gurmán

Ingredience:
  • 200 g hořké čokolády
  • 125 g másla
  • 4 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru (cca 250 ml)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1lžička prášku do pečiva
  • 100 g bílé čokolády
  • lentilky (nemusí být)
ingredience

Postup:
Čokoládu (hořkou) nalámejte na kousky a společně s máslem nechte pozvolna rozpustit ve vodní lázní.
máslo s čokoládou
Dále si k ruce vezměte mísu, do které vyklepněte vejce (dbejte nato, aby vejce měla pokojovou teplotu - vyndejte je tedy alespoň hodinku předtím, než se pustíte do díla). K vejcím přisypte cukr.
cukr s vejci
Vajíčka našlehejte s cukrem do světlé pěny.
vyšlehaná vejce s cukrem
Až se čokoláda s máslem plně rozpustí, přišlehejte k ní pěnu z vajíček. Následně prosejte mouku s práškem do pečiva a kakaem. Zamíchejte.
s moukou
Na závěr vmíchejte na kousky nalámanou bílou čokoládu.
s čokoládou
Těsto přendejte (je poměrně husté) do malého pekáčku vyloženého pečicím papírem (jelikož mi pečicí papír došel, tak jsem použila alobal). Povrch brownies můžete ještě ozdobit lentilkami - brownies budou "takové veselé". 
před pečením
před pečením I.
s lentilkamiBrownies pečeme (v předehřáté troubě!) na 170 - 180 stupňů asi 35 - 45 minut. V receptu uvádějí sice 20 - 30 minut, nicméně mé troubě to nestačilo. Brownies je hotové, jakmile jeho povrch popraská (vypadá suše), ale vnitřek je ještě trochu tekutý - zkuste špejlí. Jen tak budete mít nakonec vláčné a kypré brownies.

Moučník nechte vychladnout a pak nakrájejte na jednotlivé porce (kostičky). Při chladnutí se brownies jemně propadne - to je správné. Propadnutí je důkazem, že v moučník je připraven s malým množstvím mouky. Mouka není s to udržet tolik čokolády nahoře :-D.
upečeno
upečeno I.
na talíři
na talíři I.
detail - na talíři
velký detail
Přeji dobrou chuť a krásného Valentýna, i když jej s přítelem neslavíme...

Jemný tvarohový závin

8. února 2011 v 17:35 | coco-choc |  Sladké hříchy
Rozhodla jsem se vyzkoušet další recept z kuchařky, kterou jsme s přítelem dostali k Vánocům. Tato kuchařka - Česká domácí kuchařka od Jitky Rákosníkové - byla jednou z položek na mém vánočním seznamu. Během vánočních svátků jsme vyzkoušeli roštěnky na česneku. Všem chutnaly, ale nic moc pro mne. Mou slabostí, jak jistě víte :-), je pečení sladkého. Vím, že jsem již dlouho nepřispěla něčím "slaným" (něco mám v záloze). Mně se sladké dezerty prostě lépe fotografují. Proto bych Vám chtěla dnes představit tuto skrz na skrz chutnou kuchařku, a to v podobě Jemného tvarohového závinu. Na fotografii vypadá "docela fajn", ale ve skutečnosti je to báseň. Křehké a lehounké máslovotvarohové těsto je prostě úžasné. Nemohu než vřele doporučit. 

A abych Vás nalákala nejen na tvarohový závin, nahlédněte i do kuchařky - fotografie jsou skvostné - čisté, chutné a lákavé, recepty tradiční, přesto snadné (pravda, i zde naleznete drobné chybky, ať už v receptuře, nebo i chyby pravopisné). Nutno ale uznat, že kuchařka je velmi vydařená a už se těším na druhý díl.

kniha
koláž
V kuchařce objevíte (jak název prozrazuje) typicky české pokrmy, které možná znáte, na které jste možná zapomněli, které určitě rádi vyzkoušíte. Recepty jsou řazeny podle ročního období, resp. měsíců (ke každému měsíci je přiřazeno několik receptů). Tento způsob řazení je poměrně neobvyklý, nicméně mně se líbí. Dnes se zapomíná na sezónní potraviny, jelikož jahody koupíte i v únoru, avšak ta chuť... Nic moc! Na závěr je přiřazen obsahový rejstřík, kde je řazení naprosto tradiční: Předkrmy - Polévky - Hlavní jídla atd. 

Speciální kapitolou jsou krajové speciality či slavnostní pokrmy. Kromě receptů na pokrmy s prazvláštními názvy jako např. Brutvaňok či Rozcuchaná nevěsta, se můžete dozvědět leccos o lidových obyčejích, vánočních a velikonočních svátcích i o zabijačce (vše názorně doplněno o fotografie a recepty). Jako neposlední velké plus této kuchařky považuji podrobné popisy (Krok za krokem) některých technicky náročnějších pokrmů. Takže budete mít možnost osvojit si přípravu domácího listového těsta, svíčkové na smetaně, babiččiných nudlí (nudle jsou vyfoceny na sítku, jaké má moje babička :-) či se naučíte kremrole a žloutkové věnečky z odpalovaného těsta (ty rozhodně pokořím!). 

Dost bylo řečí! Teď přejdeme k věci, tedy k tvarohovému závinu.

Ingredience:

Těsto
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 250 g změklého másla 
  • 3 lžíce cukru (použila jsem světle třtinový cukr, klidně můžete použít obyčejný pískový cukr)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
Náplň
  • 2 měkké tvarohy (měla jsem jeden nízkotučný a jeden tučný)
  • cukr podle chuti
  • 1 vanilkový pudink 
  • špetka vanilky
  • rozinky (množství záleží na Vás, já jsem do náplně hodila plných 200 g)
ingredience

Postup:
Můžete postupovat přímo podle kuchařky anebo můžete věřit mně osobně :-D.
recept
Dá se říci, že jsem postupovala vcelku podle kuchařky, ALE... malé odchylky by se tam našly. Nejprve jsem tedy ve velké míse prošlehala tvaroh se změklým máslem, cukrem a solí. Poté jsem do tvarohové hmoty prosála většinu mouky (trochu mouky jsem si nechala ještě stranou, přeci jen každá mouka nasává jinak apod.) s práškem do pečiva. Tentokrát jsem použila pünktlich 300 g mouky. Rozinky jsem si schovala až do náplně, která už v kuchařce není. Hotovou kouli těsta jsem zabalila do fólie a uložila do ledničky.

Poznámka: Nikdy nevytvářím těsto na válu, tedy otevřeném prostoru. Nato jsem moc nešikovná.

Zatím se můžete pustit do náplně. Tvarohy ušlehejte s cukrem a vanilkou. Do oslazeného tvarohu dobře rozmíchejte pudink. Můžete použít vajíčko, které jsem samozřejmě neměla :-D. Na úplný konec vysypejte do tvarohu rozinky.

Už si můžete začít předehřívat troubu na 180 stupňů. Odpočaté těsto nechte chvilku vzpamatovat v pokojové teplotě a poté jej rozválejte na co nejvíce pravidelný obdélník. Na rozválený plát naneste tvarohovou nádivku. Okraje (1 cm) těsta si nechte volné. Zarolujte. Chcete to trochu zručnosti, ale já věřím, že to dáte!. Roládu přenest opravdu opatrně na plech, kde máte položený plát pečicího papíru a dejte péci asi na 40 minut.

Nevím, jestli se Vám stane to co mne, ale závin, jaký je na obrázku v kuchařce, mi rozhodně nevyšel. Těsto se mi rozlezlo téměř po celém plechu, že jsem jej po 15 minutách pečení naháněla lžící zpět do středu. Při této akci jsem se fajnově popálila. Své popáleniny mám místo tetování. Na noze mám vysoce estetickou spáleninu od remosky :-D.

Závin jsem pekla po pár dnech znovu, tentokrát s makovou nádivkou, a těsto se mi stejně rozlezlo. Možná by to chtělo více mouky, nevím. Ale co do chuti nemá závin konkurenci. Na obrázku možná vypadá suše, nechte se ošálit, je jemný, křehký, máslový a úžasně se rozplývá na jazyku. Dlouho jsem neokusila tak vynikající pečivo. Věrte mi!
zeshora
zeshora
detail
Přeji dobrou chuť!





A kam dál?