Jemný tvarohový závin

8. února 2011 v 17:35 | coco-choc |  Sladké hříchy
Rozhodla jsem se vyzkoušet další recept z kuchařky, kterou jsme s přítelem dostali k Vánocům. Tato kuchařka - Česká domácí kuchařka od Jitky Rákosníkové - byla jednou z položek na mém vánočním seznamu. Během vánočních svátků jsme vyzkoušeli roštěnky na česneku. Všem chutnaly, ale nic moc pro mne. Mou slabostí, jak jistě víte :-), je pečení sladkého. Vím, že jsem již dlouho nepřispěla něčím "slaným" (něco mám v záloze). Mně se sladké dezerty prostě lépe fotografují. Proto bych Vám chtěla dnes představit tuto skrz na skrz chutnou kuchařku, a to v podobě Jemného tvarohového závinu. Na fotografii vypadá "docela fajn", ale ve skutečnosti je to báseň. Křehké a lehounké máslovotvarohové těsto je prostě úžasné. Nemohu než vřele doporučit. 

A abych Vás nalákala nejen na tvarohový závin, nahlédněte i do kuchařky - fotografie jsou skvostné - čisté, chutné a lákavé, recepty tradiční, přesto snadné (pravda, i zde naleznete drobné chybky, ať už v receptuře, nebo i chyby pravopisné). Nutno ale uznat, že kuchařka je velmi vydařená a už se těším na druhý díl.

kniha
koláž
V kuchařce objevíte (jak název prozrazuje) typicky české pokrmy, které možná znáte, na které jste možná zapomněli, které určitě rádi vyzkoušíte. Recepty jsou řazeny podle ročního období, resp. měsíců (ke každému měsíci je přiřazeno několik receptů). Tento způsob řazení je poměrně neobvyklý, nicméně mně se líbí. Dnes se zapomíná na sezónní potraviny, jelikož jahody koupíte i v únoru, avšak ta chuť... Nic moc! Na závěr je přiřazen obsahový rejstřík, kde je řazení naprosto tradiční: Předkrmy - Polévky - Hlavní jídla atd. 

Speciální kapitolou jsou krajové speciality či slavnostní pokrmy. Kromě receptů na pokrmy s prazvláštními názvy jako např. Brutvaňok či Rozcuchaná nevěsta, se můžete dozvědět leccos o lidových obyčejích, vánočních a velikonočních svátcích i o zabijačce (vše názorně doplněno o fotografie a recepty). Jako neposlední velké plus této kuchařky považuji podrobné popisy (Krok za krokem) některých technicky náročnějších pokrmů. Takže budete mít možnost osvojit si přípravu domácího listového těsta, svíčkové na smetaně, babiččiných nudlí (nudle jsou vyfoceny na sítku, jaké má moje babička :-) či se naučíte kremrole a žloutkové věnečky z odpalovaného těsta (ty rozhodně pokořím!). 

Dost bylo řečí! Teď přejdeme k věci, tedy k tvarohovému závinu.

Ingredience:

Těsto
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 250 g změklého másla 
  • 3 lžíce cukru (použila jsem světle třtinový cukr, klidně můžete použít obyčejný pískový cukr)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
Náplň
  • 2 měkké tvarohy (měla jsem jeden nízkotučný a jeden tučný)
  • cukr podle chuti
  • 1 vanilkový pudink 
  • špetka vanilky
  • rozinky (množství záleží na Vás, já jsem do náplně hodila plných 200 g)
ingredience

Postup:
Můžete postupovat přímo podle kuchařky anebo můžete věřit mně osobně :-D.
recept
Dá se říci, že jsem postupovala vcelku podle kuchařky, ALE... malé odchylky by se tam našly. Nejprve jsem tedy ve velké míse prošlehala tvaroh se změklým máslem, cukrem a solí. Poté jsem do tvarohové hmoty prosála většinu mouky (trochu mouky jsem si nechala ještě stranou, přeci jen každá mouka nasává jinak apod.) s práškem do pečiva. Tentokrát jsem použila pünktlich 300 g mouky. Rozinky jsem si schovala až do náplně, která už v kuchařce není. Hotovou kouli těsta jsem zabalila do fólie a uložila do ledničky.

Poznámka: Nikdy nevytvářím těsto na válu, tedy otevřeném prostoru. Nato jsem moc nešikovná.

Zatím se můžete pustit do náplně. Tvarohy ušlehejte s cukrem a vanilkou. Do oslazeného tvarohu dobře rozmíchejte pudink. Můžete použít vajíčko, které jsem samozřejmě neměla :-D. Na úplný konec vysypejte do tvarohu rozinky.

Už si můžete začít předehřívat troubu na 180 stupňů. Odpočaté těsto nechte chvilku vzpamatovat v pokojové teplotě a poté jej rozválejte na co nejvíce pravidelný obdélník. Na rozválený plát naneste tvarohovou nádivku. Okraje (1 cm) těsta si nechte volné. Zarolujte. Chcete to trochu zručnosti, ale já věřím, že to dáte!. Roládu přenest opravdu opatrně na plech, kde máte položený plát pečicího papíru a dejte péci asi na 40 minut.

Nevím, jestli se Vám stane to co mne, ale závin, jaký je na obrázku v kuchařce, mi rozhodně nevyšel. Těsto se mi rozlezlo téměř po celém plechu, že jsem jej po 15 minutách pečení naháněla lžící zpět do středu. Při této akci jsem se fajnově popálila. Své popáleniny mám místo tetování. Na noze mám vysoce estetickou spáleninu od remosky :-D.

Závin jsem pekla po pár dnech znovu, tentokrát s makovou nádivkou, a těsto se mi stejně rozlezlo. Možná by to chtělo více mouky, nevím. Ale co do chuti nemá závin konkurenci. Na obrázku možná vypadá suše, nechte se ošálit, je jemný, křehký, máslový a úžasně se rozplývá na jazyku. Dlouho jsem neokusila tak vynikající pečivo. Věrte mi!
zeshora
zeshora
detail
Přeji dobrou chuť!





 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Naďa Naďa | Web | 8. února 2011 v 17:48 | Reagovat

Mňam mňam mňam, tvarohové cokoliv moc ráda. Ale proč se těsto rozlezlo, to tedy nevím :-). Pošlu dceři, ta je teď hlavní pekařka v domě :-)

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 8. února 2011 v 18:06 | Reagovat

Závin vypadá náhodou moc dobře, vůbec se mi nezdá, že by se rozlezl. Má hezký tvar a chuť bude určitě taky výborná. Ještě se chci zeptat - dala jsi do těsta skutečně máslo, nebo Heru? Já většinou tyhle těsta dělám z Hery, možná se roztéká právě to máslo.

3 Jarka Jarka | Web | 8. února 2011 v 18:34 | Reagovat

Babi píše, že se jí těsto roztéká po másle, já mám opačnou zkušennost. Vánoční cukroví peču zásadně z másla, jednou jedinkrát jsem to zkusila z Hery a cukroví se mi na plechu spojilo v jednu placku. Tak fakt, nevím. ??? Tvůj závin, se mi ale zdá Luci přímo výstavní a byl určitě moc dobrý. :-P

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. února 2011 v 18:49 | Reagovat

[1]: Naďo, závin byl opravdu exkluzivní. Snad si také pochutnáte ;-).

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. února 2011 v 18:53 | Reagovat

[2]: Tento kousek byl jediný, který byl vhodný vyfotit a je poměrně zkraje :-D. Heru vůbec nekupuji, zásadně používám jen máslo. Máslo je uvedeno i v receptu. Nevím, čím to bylo. Možná jsem měla přidat ještě více mouky, ale pak by se závin třeba zase drobil?! Chuťově je naprosto báječný. Děkuji za komentář :-).

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. února 2011 v 18:56 | Reagovat

[3]: Nutno uznat, že 250 g másla na 300 g mouky je opravdu hodně, ale bylo to podle receptu 8-O. Občas zkusím nějaký recept z knížky nebo časopisu a ne vždy je výsledek takový, jaký slibují. I když závin nebyl výstavní, byl moc dobrý. Určitě doporučuji vyzkoušet! Děkuju opět za milý komentář.

7 Ludmila Ludmila | E-mail | 8. února 2011 v 19:41 | Reagovat

Hezký večer!
Závin také peču moc ráda. Pouze z tvarohu v alobalu, nikdy z vaničky. Píšete dobře, že mouka se nedá přesně odvážit, tvaroh bývá různě mokrý, takže mouku vždy dosypávám. Z této dávky pokaždé dělám 2 záviny na plech.
Děkuji za to, že se dělíte o zážitky!
Ludmila :-)

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. února 2011 v 21:56 | Reagovat

[7]: Milá Ludmilo, to by mohlo být ono - tvaroh jsem použila z vaničky. Vždy používám vaničkový, pokud není uvedeno, že se má použít v alobalu. A ještě do náplně do buchet používám "alobalový" ;-). Určitě by bylo možné z této dávky udělat dva menší záviny. Já jsem zvolila 1 velký, protože přítel nemá rád patičky :-D. Děkuji za milý komentář :-).

9 Vlasta Vlasta | Web | 9. února 2011 v 18:49 | Reagovat

Ach jo, kam se podívám, všude samá dobrota a já se rozhodla, že budu hubnout :-? Štrůdlík vypadá báječně a i ta kuchařka se mi moc líbí. Přeju krásný večer :-)

10 sasulkape sasulkape | Web | 10. února 2011 v 14:52 | Reagovat

Mňáááám, díky za tip na pěknou kuchařku, mám ráda ty, kde jsou hezké čisté fotky:)

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 11. února 2011 v 7:47 | Reagovat

[9]: Vlasto, já Ti rozumím. Já se takto trýzním téměř pořád :-D. Nicméně závin je opravdu vynikající. To samé platí o kuchařce ;-).

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 11. února 2011 v 7:50 | Reagovat

[10]: Kuchařka Jitky Rákosníkové je nesmírně vydařená. I pokud si třeba nepotrpíš na českou kuchyni, fotografie Tě určitě nalákají ;-).

13 Haňuli Haňuli | 14. února 2011 v 18:21 | Reagovat

Tvarohový závin taky občas dělám, ale v úplně jiném poměru: 250 g tvarohu, 80 g másla, 250 g hladké mouky (většinou podle vlhkosti tvarohu přisypávám), špetka soli
S těstem se skvěle pracuje (vůbec se nedrobí ani nelepí), ale je malinko sušší (ovšem i zdravější). Neroztéká se. Nemotám jako roládu, ale jen přeložím okraje přes sebe.

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 15. února 2011 v 8:05 | Reagovat

[13]: Haňuli, děkuji za tip. Chtěla jsem upéct závin opravdu přešně podle receptury. Příště bych ale množství mohla snížit, abychom pak neměli takové výčitky ;-).

15 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 15. února 2011 v 19:49 | Reagovat

Tvaroh, tak to bude dokonalost ;-) A navíc závin, budu muset co nejdříve vyzkoušet, vypadá naprosto lákavě :-P

16 Vajíčko Vajíčko | E-mail | 7. března 2011 v 22:23 | Reagovat

Nabízím domácí vajíčka pro Vaše pečení. Podám bližší informace na : jansajindrich@seznam.cz

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 11. března 2011 v 21:30 | Reagovat

[15]: Lůc, určitě si s taťkou pochutnáte :-). Jsem si jistá ;-).

18 Chanel Bags Online Chanel Bags Online | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 10:58 | Reagovat

Chanel Bags Online

19 Chanel Bags Online Chanel Bags Online | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 11:00 | Reagovat

it's very good

20 chanel handbags chanel handbags | E-mail | Web | 30. srpna 2011 v 13:17 | Reagovat

Google has long held ambitions in the television arena, hoping to extend its online advertising business, which made $28 billion for the company last year, to the big screens that still command the lion's share of global advertising budgets.

"If his ambition was to go there and convince the TV people he wasn't a big threat, I don't think he achieved it," said Keith McMahon, an analyst at research firm Telco 2.0/STL Partners.

21 Chanel Outlet Chanel Outlet | E-mail | Web | 14. září 2011 v 5:43 | Reagovat

This post bring a big surprise for me.I like those shell house.And i hope it is become the truth one day and i can live in it.

22 Chanel bags Chanel bags | E-mail | Web | 10. října 2011 v 4:06 | Reagovat

Thanks for the download protection tips. Very useful. http://www.chanelbags0.net

23 Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com Coach Outlet Onlinehttp://www.mycoachoutletstoreonline.com | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 7:50 | Reagovat
24 Coach Factory Online Coach Factory Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 7:36 | Reagovat

Thank ah! Help me! Is wonderful!

25 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 3:26 | Reagovat

good morning :-D

26 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 29. listopadu 2011 v 8:47 | Reagovat

women arDDFGD more and more capable of working, in a manner of spGGSGSGSGDaking,

27 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 9:41 | Reagovat

It's good to see this information in your post

28 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 23. února 2012 v 10:13 | Reagovat

This is a great way to get comments approved and solicit interaction.too.

29 Louis Vuitton Bags Louis Vuitton Bags | E-mail | Web | 7. března 2012 v 9:52 | Reagovat

you Louis Vuitton Bags it is very good article! thank you for sharing!Your success is my inspiration.Indeed, it is wonderful.

30 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 7. března 2012 v 14:58 | Reagovat

Thank you so much, nice job! Louis Vuitton was the thing I needed to get.You guys should think of arranging some gallery to exhibit them out there! Personally I adore custom essays on this topic because they help us arise the awareness in people.

31 tory burch outlet tory burch outlet | E-mail | Web | 4. května 2012 v 4:38 | Reagovat

its a great place to buy cheap tory burch outlet ... Because now a days medicine is need for all home.. so it is very easily way to purchase medicine at home... wonderful article.

32 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 24. července 2012 v 4:19 | Reagovat

On the TV was a woman recently diagnosed with HIV. Noting the pained look on the woman’s face, Garvey discovered that the culprit
was the woman’s boyfriend, an admitted bisexual. Louis Vuitton Outlet Pointing wildly at the TV she sighed: “Damn, that woman should have known her man was poking the log at both ends of the totem pole.

33 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:56 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

34 coach factory coach factory | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:52 | Reagovat

Coach is having their products to be constantly in fashion.lindongfang1006

35 Májušák Májušák | 15. dubna 2014 v 10:33 | Reagovat

A pod ten tvaroh se nic nedává? Pod jablecny závín se dává strouhanka ne ? :-D

36 Theres Theres | 24. ledna 2015 v 11:16 | Reagovat

Tohle těsto doma děláme i s jablečnou náplní a používáme spíš Heru. Aby závin vypadal hezky, před pečením ho potíráme jedním žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a sypeme ořechy :-) Je to vynikající, a i na pohled skvělý dezert ke kávě.

37 fallway fallway | Web | 20. června 2015 v 22:23 | Reagovat

nebankovni pujcka 150 000 :-x

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?