Duben 2011

Zapečené těstoviny s ricottou a rajčaty

28. dubna 2011 v 7:39 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny
Předpokládám, že těstoviny milujeme snad všichni, proto není nikdy nových receptů a zajímavých inspirací dost. Zapečené těstoviny s ricottou, která báječně zjemní kyselejší rajčata, se nám ohromně osvědčily. Musím podotknout, že tento recept není z mé hlavy, ale našla jsem si ho na mém oblíbeném a neskutečně chutné blogu Mlsné kočky.

Ingredience:
  • 300 - 400 g oblíbených (kvalitních) těstovin
  • 250 g ricotty
  • 1 plechovka rajčat (400 g)
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř a třtinový cukr
  • česnek (podle chuti)
  • hrášek (můžete vynechat)
  • parmezán či Grana Padano
  • olivový olej


Postup:
Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Uvařené těstoviny nikdy neproplachujte studenou vodou, naopak do nich kápněte olivový olej, aby se neslepily. Ještě horké těstoviny promíchejte ještě s ricottou.
Česnek nakrájejte na plátky a osmahněte na oleji (nepřipalte ho).
Přilijte plechovku rajčat, rajčata rozmačkejte měchačkou. Omáčku nechte 20 minut probublávat. Ke konci přihoďte několik lístků čerstvé bazalky. Osolte, opepřete a oslaďte podle chuti. Omáčku vlijte do těstovin, promíchejte a přihoďte hrášek (nebo klidně jej vyměňte za čerstvý špenát). Těstoviny přeneste do vymazaného a třeba strouhankou vysypaného pekáčku. Bohatě posypte parmezánem (já použila obdobný výrazný sýr Grana Padano). Jelikož s manželem máme rádi křupavá slunečnicová či dýňová semínka, často jimi posypávám pokrmy, které dávám zapékat. Semínka můžete rozhodně vynechat - moc italská nejsou :D. Těstoviny zapékejte na 200 stupňů 20 - 25 minut. Ke konci přepněte program na troubě na gril.


Přeji dobrou chuť!

TIP: Máte rádi módu, šperky, styl či jiné krásné záležitosti? Neváhejte a nahledněte na můj nový blog -coco-sweetness.blogspot.com.

Sýrový quiche se špenátem

14. dubna 2011 v 7:29 | coco-choc |  Slané koláče
Quiche - tradiční slaný koláč původem z Francie. Nejznámější je quiche lorraine, jež pochází z oblasti Alsaska-Lotrinska. Tento koláč má svá pravidla. Základem je křehké těsto, připravené ze studeného másla, hladké mouky, soli a ledové vody. Své zákonitosti má i náplň, kam patří "jen" slanina, smetana, vejce, sýr typu gruyére, sůl, pepř a může se vloudit i muškátový oříšek. Tento tradiční koláč je poměrně těžký a pro vegetariány dosti nevhodný :). Proto jsem se rozhodla upéct slaný koláč podle vlastních představ. Pokud dostanete na quiche také chuť, řiďte se tím, co máte rádi, co najdete v ledničce apod. Fantazii se meze nekladou.

Na sýrový koláč se špenátem budete potřebovat:

Korpus
  • 125 g studeného másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
Náplň
  • 400 ml zakysané smetany či (ještě lépe) crème fraîche (měla jsem crème fraîche domácí výroby; crème fraîche se v Česku trochu špatně shání)
  • 3 vejce
  • 200 g výrazného a kvalitního sýra (použila jsem anglický cheedar)
  • 3 stroužky česneku (mám v zásobě český česnek od babi; český česnek je mnohem silnější a chutnější než česnek dovážený z Číny)
  • 120 g čerstvého špenátu (doporučuji jej rychle spařit, což jsem neudělala :(, ještě se k tomu dostanu)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:
Je nutné začít přípravou těsta. Prosijte mouku (mouka se provzdušní a případně odchytnete drobné nečistoty) do větší mísy, osolte (asi tak čtvrt lžičky soli) a přihoďte pokrájené máslo. Prsty hbitě vytvořte drobenku. Je třeba pracovat rychle, aby máslo nestačilo změknout.

Až budete mít drobenku, přiklepněte vejce a zapracujte do těsta. Je možné, že budete potřebovat ještě trochu mouky (každá mouka saje jinak), přidejte ji. Ve výsledku musíte mít nelepivé a kompaktní těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte jej odpočinout na půl hoďky do ledničky. Zatím se pusťte do náplně.

Zkraje: doporučila bych rychle spařit špenát. Já jsem to neudělala, což byla chyba, neboť špenát pustí dost vody a koláč byl poté trochu mokřejší. To jen pro vysvětlenou. Zpět k náplni. Sýr nastrouhejte na jemném vzorku struhadla, přidejte crème fraîche nebo hustou zakysanou smetanu.
Opepřete a osolte (se solí se nebojte, ale nezapomeňte vzít v potaz slanost sýra), rozklepněte 3 vejce a důkladně rozmíchejte. Na konec vhoďte i špenát a prolisovaný česnek. Znovu zamíchejte a vraťte se pro těsto do chladničky.
Ještě si zapněte troubu na 180 stupňů. Těsto rozválejte na tenký plát. Plát poté přeneste do koláčové či jiné formy, ve které budete koláč péct. Mám jen koláčovou formu s velmi nízkým okrajem, tudíž je pro tento účel nevhodná, proto jsem sáhla do dortové formě. Těsto tedy nějakým způsobem namačkejte i na strany formy, přesahující okraje odkrojte a vmačkejte je na místa, kde je ještě třeba. Spodek důkladně propíchejte vidličkou, aby se Vám těsto nenafouklo. Následně dejte formu s těstem předpéct na 10 - 15 minut do předehřáté trouby. Po uběhnutí této doby, přilijte i náplň a dejte koláč znovu péci na 50 - 60 minut (záleží na Vaší troubě i výšce náplň.
Ke konci můžete ještě na povrch koláče nastrouhat parmezán a změnit program na troubě na gril.
Po upečení nechte koláč chvíli odpočinout a poté opatrně nakrájejte a ... Nalijte si třeba vínko a už si jen vychutnejte tento naprosto skvělý koláč.
Přeji dobrou chuť!


TIP: Máte rádi módu, šperky, styl či jiné krásné záležitosti? Neváhejte a nahledněte na můj nový blog - coco-sweetness.blogspot.com.

Rohlíčky z kynutého těsta

4. dubna 2011 v 21:02 | coco-choc |  Sladké hříchy
Sladké je má slabost. Není den, kdy bych nezbodla něco sladkého. Ještě raději avšak sladké peču pro svého manžela. Naučila jsem si ho na sladké snídaně, takže, jak jistě tušíte, budu Vás opět dráždit sladkým pečivem. A tentokrát něčím v zásadě klasickým, a to rohlíčky z kynutého těsta. Recept jsem objevila ve svém oblíbené kuchařce Rande s gurmánkou v české kuchyni. Předpokládám, že autorku Šárku Škachovou všichni velmi dobře znáte, alespoň díky jejímu naprosto fenomenálnímu blogu - dolcevite.blog.cz.

Recept v originálním znění najdete v Šárčině kuchařce na str. 175.

Ingredience:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla (Šárka v kuchařce uvádí tuk na pečení, např. Heru)
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 5 lžic cukru
  • 15 lžic mléka
  • 1 kostička droždí
  • špetka soli
  • rohlíčky můžete naplnit kupř. tvarohovou či makovou nádivkou, já do těsta přimíchala jen rozinky a pár rohlíčků naplnila marmeládou

Postup:
Nejprve si klasicky připravte kvásek. Do trochy teplého mléka (ne horkého) rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, zaprašte hladkou moukou (toto je můj způsob, někdo mouku nepoužívá), zakryjte mísu utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Mouku prosijte do mísy, smíchejte se solí, přidejte vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěný vlažný tuk a vytvořte nelepivé těsto. Já jsem ještě vhodila výše zmiňované rozinky. Těsto dejte ještě na 30 minut na teplé místo kynout.
Poté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého dílu udělejte bochánek. Vyválejte jej do kruhu a rozkrájejte na sedm stejných trojúhelníků. Pokud chcete můžete rohlíčky naplnit libovolnou náplní. Nádivku položte na širší část dílku. Pak už jen sviňte rohlíčky, tedy od širší části po špičku. Rohlíčky naskládejte na plech, který je vyložený pečicím papírem. Rohlíčky ještě před pečením důkladně potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte při 170 - 180 stupních dozlatova.
Po upečení můžete (a já to tak udělala) potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Rohlíčky nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.
Přeji dobrou chuť!
A kam dál?