Sýrový quiche se špenátem

14. dubna 2011 v 7:29 | coco-choc |  Slané koláče
Quiche - tradiční slaný koláč původem z Francie. Nejznámější je quiche lorraine, jež pochází z oblasti Alsaska-Lotrinska. Tento koláč má svá pravidla. Základem je křehké těsto, připravené ze studeného másla, hladké mouky, soli a ledové vody. Své zákonitosti má i náplň, kam patří "jen" slanina, smetana, vejce, sýr typu gruyére, sůl, pepř a může se vloudit i muškátový oříšek. Tento tradiční koláč je poměrně těžký a pro vegetariány dosti nevhodný :). Proto jsem se rozhodla upéct slaný koláč podle vlastních představ. Pokud dostanete na quiche také chuť, řiďte se tím, co máte rádi, co najdete v ledničce apod. Fantazii se meze nekladou.

Na sýrový koláč se špenátem budete potřebovat:

Korpus
  • 125 g studeného másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
Náplň
  • 400 ml zakysané smetany či (ještě lépe) crème fraîche (měla jsem crème fraîche domácí výroby; crème fraîche se v Česku trochu špatně shání)
  • 3 vejce
  • 200 g výrazného a kvalitního sýra (použila jsem anglický cheedar)
  • 3 stroužky česneku (mám v zásobě český česnek od babi; český česnek je mnohem silnější a chutnější než česnek dovážený z Číny)
  • 120 g čerstvého špenátu (doporučuji jej rychle spařit, což jsem neudělala :(, ještě se k tomu dostanu)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:
Je nutné začít přípravou těsta. Prosijte mouku (mouka se provzdušní a případně odchytnete drobné nečistoty) do větší mísy, osolte (asi tak čtvrt lžičky soli) a přihoďte pokrájené máslo. Prsty hbitě vytvořte drobenku. Je třeba pracovat rychle, aby máslo nestačilo změknout.

Až budete mít drobenku, přiklepněte vejce a zapracujte do těsta. Je možné, že budete potřebovat ještě trochu mouky (každá mouka saje jinak), přidejte ji. Ve výsledku musíte mít nelepivé a kompaktní těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte jej odpočinout na půl hoďky do ledničky. Zatím se pusťte do náplně.

Zkraje: doporučila bych rychle spařit špenát. Já jsem to neudělala, což byla chyba, neboť špenát pustí dost vody a koláč byl poté trochu mokřejší. To jen pro vysvětlenou. Zpět k náplni. Sýr nastrouhejte na jemném vzorku struhadla, přidejte crème fraîche nebo hustou zakysanou smetanu.
Opepřete a osolte (se solí se nebojte, ale nezapomeňte vzít v potaz slanost sýra), rozklepněte 3 vejce a důkladně rozmíchejte. Na konec vhoďte i špenát a prolisovaný česnek. Znovu zamíchejte a vraťte se pro těsto do chladničky.
Ještě si zapněte troubu na 180 stupňů. Těsto rozválejte na tenký plát. Plát poté přeneste do koláčové či jiné formy, ve které budete koláč péct. Mám jen koláčovou formu s velmi nízkým okrajem, tudíž je pro tento účel nevhodná, proto jsem sáhla do dortové formě. Těsto tedy nějakým způsobem namačkejte i na strany formy, přesahující okraje odkrojte a vmačkejte je na místa, kde je ještě třeba. Spodek důkladně propíchejte vidličkou, aby se Vám těsto nenafouklo. Následně dejte formu s těstem předpéct na 10 - 15 minut do předehřáté trouby. Po uběhnutí této doby, přilijte i náplň a dejte koláč znovu péci na 50 - 60 minut (záleží na Vaší troubě i výšce náplň.
Ke konci můžete ještě na povrch koláče nastrouhat parmezán a změnit program na troubě na gril.
Po upečení nechte koláč chvíli odpočinout a poté opatrně nakrájejte a ... Nalijte si třeba vínko a už si jen vychutnejte tento naprosto skvělý koláč.
Přeji dobrou chuť!


TIP: Máte rádi módu, šperky, styl či jiné krásné záležitosti? Neváhejte a nahledněte na můj nový blog - coco-sweetness.blogspot.com.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 14. dubna 2011 v 10:17 | Reagovat

Nádherný slaný koláček - přesně takové jednoduché alehké kombinace miluju a i já nemusím mít v koláči žádné maso (asi ze mě bude brzy vegetarián, jak začalo jaro, na maso nemám žádnou chuť .-)). Čerstvý špenát miluju, takže až na něj natrefím, tak mimo svůj oblíbený špenátový salát určitě spáchám i tvou variantu quiche.

2 Catalina Catalina | Web | 16. dubna 2011 v 22:04 | Reagovat

Škoda, že přes monitor necítím vůni, protože to muselo vonět (a chutnat samozřejmě taky) skvěle! Anglický čedar mám moc ráda a creme fraiche si taky dělám podomácku podle stejného receptu :D Nádhera :) Já na to mám takovou chuť, že si snad sním ten monitor, jak nad těma fotkama slintám :D

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. dubna 2011 v 8:52 | Reagovat

[1]: Madlo, děkuji za milý komentář. Jen nezapomeň špenát spařit, což jsem neudělala. Quiche nebude mokrý ;-).

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. dubna 2011 v 8:54 | Reagovat

[2]: Tvůj komentář mi zvedl náladu :-). Děkuji moc. Quiche byl výborný a snědl se "vcukuletu" :-D.

5 Alena Alena | Web | 18. dubna 2011 v 15:41 | Reagovat

Nádherný koláč, a voní až sem. :-) Čerstvý špenát miluji. S quichem jsem ho ještě nedělala. Určitě je to bude lahůdka. Díky za inspiraci. :-)

6 Jarka Jarka | Web | 19. dubna 2011 v 20:17 | Reagovat

Nó jo, já to věděla. Ty tvoje recepty mě vždycky tak namlsají, že nemůžu odolat a při nejbližší příležitosti začnu experimentovat. V případě toho koláče by to byla další premiéra, neboť koláč na slano, jsem ještě nedělala. :-D Tak nic. Beru papír a propisku a už si píšu receptík. :-P  ;-)

7 HaF HaF | Web | 20. dubna 2011 v 16:34 | Reagovat

Slaný koláč, špenát, sýr - skvělá kombinace!
Nám špenát začal rašit na zahrádce, ale nějak se zastavil v růstu - snad se dočkáme úrody a bude co vařit! :-D

8 Patrik Patrik | Web | 29. listopadu 2012 v 13:37 | Reagovat

Fotky vypadají naprosto úchvatně. Vůbec tam nejde vidět, že by byl koláč nějak mokřejší jak píšeš. Rozhodně velmi zajímavý recept. Vyzkouším.

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 4. prosince 2012 v 11:54 | Reagovat

[8]: Ahoj Patriku, doufám, že si pochutnáš. Ale opravdu doporučuji špenát před zapékáním spařit, pustí dost tekutiny a těsto je pak zbytečně mokré ;-).

10 Veronika Veronika | 31. března 2015 v 10:56 | Reagovat

V úvodu je ledová voda ale v receptu není. Tak nevím jak se s tím mám poprat 8-)

11 marwan marwan | Web | 17. června 2015 v 20:05 | Reagovat

No plech samozřejmě... O_O

12 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:28 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?