Červen 2011

Koláč pro lenochy

8. června 2011 v 19:54 | coco-choc |  Slané koláče
Neberte si to osobně, ale každý z nás je v hlouby duše alespoň trošičku líný. Já mám momentálně poměrně nevařící období. Jistě to má souvislost se vzrůstajícími teplotami, celkovou únavou ze školy či prachprostou leností. Ať máte pro svou nechuť vařit jakoukoliv výmluvu, tenhle koláč Vás jistě osloví :-).

Koláč jsem objevila v kuchařce Fit rodinka, která patří do rodiny knižních počinů Kluků v akci. Kuchařka mě zaujala hned, jak se dostala na knižní pulty, ale k pořízení domů nedošlo. Tuto neděli jsem ji zahlédla v Levných knihách za fajnových 69 Kč, takže mi hned přistála v nákupním košíku. A co v kuchařce najdete? Kromě lákavých fotografií a chutných receptů /tyto náležitosti přeci musí mít každá kuchařka/ tady narazíte na rady a tipy ohledně výživy dětí. Pokud se tedy zajímáte o výživu či se chcete jen něco nového přiučit, všemi deseti kuchařku doporučuji :-).

Ale nesmíme zapomenout na náš líný koláč, jež v kuchařce naleznete pod názvem Zeleninový koláč s mozzarellou. Já jsem si nejen překřtila název, nýbrž jsem si i jemně poupravila použité suroviny.


Ingredience:
  • 300 g listového těsta - jelikož pácháme líný koláč, sáhněte po listovém těste, které je již vyválené
  • 180 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 větší cuketa
  • 5 stroužků česneku
  • 200 - 300 g uzené mozzarelly - já jsem ji nesehnala, takže jsem sáhla po uzeném ementálu
  • hrst černých oliv
  • sůl

Postup:
Nebojte, dneska se nebudeme s ničím crcat, koláč je hotový raz dva. Zapněte si troubu na 200 stupňů. Nakrájejte cuketu na plátky, česnek zrovna tak a hoďte oboje na pánev.
Pod cuketu nalijte trochu oleje. Cuketu opečte do zlatova. Nechte ji trochu vychladnout.
Do pekáčku /s vyšším okrajem/ položte plát vyváleného listového těsta (prodávají jej i s pečicím papírem). V misce rozmíchejte vejce se zakysanou smetanou, směs osolte a vlijte na těsto.
Do smetany poklaďte plátky cuket, rozpůlená cherry rajčata, poházejte pokrájený sýr a posekané olivy.
Vložte do trouby a pečte půl hodinky.


Dobrou chuť.



Torta caprese

2. června 2011 v 20:51 | coco-choc |  Sladké hříchy
Zase bych měla začít omluvou, ale řeknu Vám pravdu. Už je to trochu trapné... Prostě neměla jsem čas a tečka. Navíc jsem líná pracovat na blog.cz. Jednotlivé vkládání fotografií je zdlouhavé a otravné. Raději proto pracuju na blogspot.com, tam je mi práce v mnohém příjemnější, i když i blogspot má své mouchy.

Dnes mám pro Vás jednu extrémně čokoládovou záležitost. Pokud navštěvujete můj druhý blog, recept už jistě znáte :-). Vraťme se raději k receptu...

Čokoládový moučník bez špetky mouky? Ano, jde to. Recept mě hned zaujal, když jsem si k vaření pustila jeden ze starších dílů Itala v kuchyni. Dort jsem upekla manželovi k svátku. Jen jsem si recept trochu upravila - snížila si množství použitých ingrediencí (jsme přeci jen dva a já sladké moc nemohu - chápete :).

Pokud milujete hořkou čokoládu, tento dort je pro Vás jako stvořený. Torta caprese je "velmi čokoládový", málo sladký a móóóc dobrý. Jako bonus bych zdůraznila, že dort je bezlepkový, neboť neobsahuje mouku.

Ingredience:
  • 175 g másla
  • 175 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa)
  • 200 g najemno mletých mandlí (již oloupané a namleté jsem je koupila v Lidlu)
  • 140 g cukru (používám třtinový)
  • 3 velká vejce



Postup:
Čokoládu nechte rozpustit nad vodní lázní společně s máslem.


Jednu polovinu cukru ušlehejte se žloutky do pěny a druhou polovinu využijte na ušlehání sněhu z bílků. Rozpuštěnou čokoládu postupně smíchejte s mandlemi a ušlehanými žloutky.




Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Už ale nešlehejte. Sníh "založte" do čokoládového těsta. Směs přendejte do dortové formy nebo do jiné nádoby, ve které chcete dort péct. Já si vybrala malou zapékací skleněnou misku.


Dort pečte na 180 stupňů v předehřáté troubě 50 - 60 minut.

Hotový dort pocukrujte moučkovým cukrem.


Dobrou chuť!

PS: děkuji za Vaše komentář, byť jsem nestíhala odpovídat, všechny jsem si je přečetla ;-).


A kam dál?