Červenec 2011

Cibulový koláč

20. července 2011 v 7:30 | coco-choc |  Slané koláče
Pozor, nebude žádné sladké! Třikrát hurá! Vím, že nejčastěji přispívám sladkými pokrmy a dezerty. Jsou prostě takové fotogenické :-D. Dneska tu pro Vás mám ryze chlapskou záležitost, a to cibulový koláč. Ani dámy nemusejí přijít zkrátka, tedy pokud holdují cibuli. Já cibuli opravdu nemám ráda. Nicméně manžel slané koláče miluje a já se snažím nestále vymýšlet nové a nové variace, proto jsem sáhla i k cibuli, jejíž ostrost byla zkrocena opečením na pánvi. Právě opečením získá cibule lákavou barvu, ale především nasládlou chuť. Pokud nejste až tak zarytým odpůrcem cibule jako já, jistě si pochutnáte /bez rozdílu pohlaví/.

Ingredience:

Těsto
  • 170 g hladké mouky
  • 100 g másla (v pokojové teplotě)
  • 1 vejce
  • sůl

Náplň
  • 4 cibule
  • 3 vajíčka
  • cca 200 g nastrouhaného dobrého! tvrdého sýra
  • vrchovatá lžíce hrubozrnné hořčice
  • pár plátků tyrolské šunky (prošuta, kvalitní slaniny...)
  • 300 g zakysané smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:
Začněme těstem. Mouku prosijte do větší mísy, přidejte máslo, vajíčko, osolte a vytvořte hladké nelepivé těsto. Množství mouky je samozřejmě orientační, ale to už znáte. Z těsta uplácejte kouli, zabalte do potravinářské fólie a dejte jej na chvíli odpočinout do ledničky. Zatím se pusťte do náplně. Jelikož se jedná o cibulový koláč, v hlavní roli prostě musí být cibule. Ale ještě před cibulí přijde na řadu šunka. Nakrájejte Vámi zvolenou uzeninu na kostičky a vhoďte ji opéct na pánev. Podle druhu uzeniny /množství tuku/ přilijte olej. Teď nakrájejte cibuli. Je to nenáviděná a ubrečená činnost. A musím Vám řáct, že tato cibule měla fakt říz, ani u Titanicu jsem si tak nepobulela. Prostě cibule oloupejte a nakrájejte na klínky a vhoďte do pánve.


Cibuli opékejte pomalu. Potřebujeme, aby cibule změkla, případně se trochu opekla. Ale nepotřebujeme žádné připáleniny jako na guláš.


Opečenou cibuli nechte zchladnout. Ještě Vám zbývá nastrouhat sýr, přidat k němu smetanu, vajíčka, hořčici a osolit. A náplň je hotova. Do své náplně jsem ještě přihodila čerstvou řeřichu.

Vychlazené těsto vyválejte na tenký plát a vyložte jím formu na koláč.


Přesahující okraje odřízněte pryč. Těsto na dně formy propíchejte vidličkou a nyní uložte formu k ledu. Fakt! Formu s těstem dejte tak na deset minut do mrazáku. Těsto se pak nebudu při pečení nafukovat.


Poté do formy navrstvěte opečenou cibuli a zalijte smetanovou zálivkou. Pečte při 180 stupních 35 - 45 minut.




Omlouvám se, ale nějak jsem zapomněla na vyfotit upečený koláč, přesto přeji dobrou chuť.

Meruňkové koláčky

3. července 2011 v 9:13 | coco-choc
Venku je sakra nevlídno. Asi tak jako v říjnu. Anebo můžete chladné počasí využít k domácímu lenošení a k upečení báječných kynutých koláčků s tvarohovou náplní, sladkými meruňkami a křupavou drobenkou :-).

Ingredience:

Těsto
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 70 g másla
  • sušené droždí, neb jsem si čerstvé zapomněla koupit... (řiďte se návodem na obalu; můj sáček droždí byl určen na 1 kg mouky, takže jsem použila menší polovinu)
  • 300 - 400 g polohrubé mouky

Náplň
  • meruňky (měla jsem 5 velkých zralých meruněk)
  • tvaroh (ideálně v kostce nebo odkapaný z vaničky)
  • cukr podle chuti
  • 1 vajíčko (postačí jen žloutek)

Drobenka /udělejte si hóóódně drobenky, ta je na koláčcích nejlepší/
  • problém je, že dělám drobenku od oka /to samé platí i o kynutém těstě, jsem prostě líná vše vážit, utlučte mě/, ale můžete se řídit jednoduchým pravidlem 1:2:3 - 1 díl cukru, 2 díly másla a 3 díly mouky (někdo používá hladkou, někdo hrubou a já tu, kterou mám :-D)
  • použila jsem asi tak 60 g cukru, 120 g másla a 180 g polohrubé mouky - vím, že je to velké množství drobenky, ale já to mám tak nejradši...

Na dokončení
  • zbytek másla (z celé kostky) na potření koláčků
  • máslo můžete ovonět rumem, které jsem samosebou neměla

Postup:
Důležité u každého pečení /pokud není uvedeno jinak/ je, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Jestliže jste tak učinili, můžete se vrhnout na těsto. Sušené droždí Vám ulehčí práci, a nemusíte mít ani strach, že těsto nevykyne. V hlubší míse smíchejte vejce s cukrem, mlékem a rozpuštěným máslem. Do části /prosáté/mouky vmíchejte sušené droždí a začněte přisypávat do mísy právě tu mouku, kterou jste s droždím promíchali. Každá mouka saje jinak, každé vajíčko je jinak velké a tak dále, takže pokaždé budete potřebovat trochu odlišné množství mouky. Vytvořte elastické a nelepivé těsto. Chce to hodně síly a hodně trpělivosti. Nebojte si vykasat rukávy a pustit se do těsta rukama. Až se Vám tedy podaří utvořit těsto, poprašte jej moukou a mísu zakryjte utěrkou. Dejte kynout na teplé místo, asi tak na půl hodinky.
Teď si můžete dát oddech, ale neusněte mi, ještě nám chybí připravit plňka a drobenka :). Meruňky umyjte a pokrájejte na měsíčky. Okapaný tvaroh oslaďte podle své chuti a rozšlehejte v něm jedno vajíčko (nebo žloutek). A nakonec si připravte drobenku. Máslo nakrájené na kostky (lepší je z ledničky, nevsaje do sebe tolik mouky) prstíky spojte s cukrem a moukou v sypkou drobenku. Chce to hbitost a zručnost. Já mám radši větší hrudky drobenky než sypající se písek, ale udělejte si žmolenku podle svého zvyku. Znáte to: "Proti gustu žádný dišputát."

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 6 dílů (nemusíte ale dělat koláčky, klidně si vytvořte jeden velký koláč). Z každého dílku v dlani roztáhněte kolečko a položte jej na plech, který jste vyložili pečicím papírem. Ideálně nechte koláčky ještě 10 minut kynout.
Na kolečko navrstvěte pořádnou porci tvarohové náplně (asi tak 1 hodně vrchovatou lžíci na koláček), naskládejte pokrájené meruňky a zasypejte drobenkou. Jestliže drobenka z koláčků popadá nevadí, tyto přebytky jsou nejlepší :).

Pečte dozlatova (má trouba koláčky upekla za 40 minut). Po upečení okraje koláčků potřete rozpuštěným máslem /možno ochutit rumem/.
Přeji dobrou chuť!
A kam dál?