Meruňkové koláčky

3. července 2011 v 9:13 | coco-choc
Venku je sakra nevlídno. Asi tak jako v říjnu. Anebo můžete chladné počasí využít k domácímu lenošení a k upečení báječných kynutých koláčků s tvarohovou náplní, sladkými meruňkami a křupavou drobenkou :-).

Ingredience:

Těsto
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 70 g másla
  • sušené droždí, neb jsem si čerstvé zapomněla koupit... (řiďte se návodem na obalu; můj sáček droždí byl určen na 1 kg mouky, takže jsem použila menší polovinu)
  • 300 - 400 g polohrubé mouky

Náplň
  • meruňky (měla jsem 5 velkých zralých meruněk)
  • tvaroh (ideálně v kostce nebo odkapaný z vaničky)
  • cukr podle chuti
  • 1 vajíčko (postačí jen žloutek)

Drobenka /udělejte si hóóódně drobenky, ta je na koláčcích nejlepší/
  • problém je, že dělám drobenku od oka /to samé platí i o kynutém těstě, jsem prostě líná vše vážit, utlučte mě/, ale můžete se řídit jednoduchým pravidlem 1:2:3 - 1 díl cukru, 2 díly másla a 3 díly mouky (někdo používá hladkou, někdo hrubou a já tu, kterou mám :-D)
  • použila jsem asi tak 60 g cukru, 120 g másla a 180 g polohrubé mouky - vím, že je to velké množství drobenky, ale já to mám tak nejradši...

Na dokončení
  • zbytek másla (z celé kostky) na potření koláčků
  • máslo můžete ovonět rumem, které jsem samosebou neměla

Postup:
Důležité u každého pečení /pokud není uvedeno jinak/ je, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Jestliže jste tak učinili, můžete se vrhnout na těsto. Sušené droždí Vám ulehčí práci, a nemusíte mít ani strach, že těsto nevykyne. V hlubší míse smíchejte vejce s cukrem, mlékem a rozpuštěným máslem. Do části /prosáté/mouky vmíchejte sušené droždí a začněte přisypávat do mísy právě tu mouku, kterou jste s droždím promíchali. Každá mouka saje jinak, každé vajíčko je jinak velké a tak dále, takže pokaždé budete potřebovat trochu odlišné množství mouky. Vytvořte elastické a nelepivé těsto. Chce to hodně síly a hodně trpělivosti. Nebojte si vykasat rukávy a pustit se do těsta rukama. Až se Vám tedy podaří utvořit těsto, poprašte jej moukou a mísu zakryjte utěrkou. Dejte kynout na teplé místo, asi tak na půl hodinky.
Teď si můžete dát oddech, ale neusněte mi, ještě nám chybí připravit plňka a drobenka :). Meruňky umyjte a pokrájejte na měsíčky. Okapaný tvaroh oslaďte podle své chuti a rozšlehejte v něm jedno vajíčko (nebo žloutek). A nakonec si připravte drobenku. Máslo nakrájené na kostky (lepší je z ledničky, nevsaje do sebe tolik mouky) prstíky spojte s cukrem a moukou v sypkou drobenku. Chce to hbitost a zručnost. Já mám radši větší hrudky drobenky než sypající se písek, ale udělejte si žmolenku podle svého zvyku. Znáte to: "Proti gustu žádný dišputát."

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 6 dílů (nemusíte ale dělat koláčky, klidně si vytvořte jeden velký koláč). Z každého dílku v dlani roztáhněte kolečko a položte jej na plech, který jste vyložili pečicím papírem. Ideálně nechte koláčky ještě 10 minut kynout.
Na kolečko navrstvěte pořádnou porci tvarohové náplně (asi tak 1 hodně vrchovatou lžíci na koláček), naskládejte pokrájené meruňky a zasypejte drobenkou. Jestliže drobenka z koláčků popadá nevadí, tyto přebytky jsou nejlepší :).

Pečte dozlatova (má trouba koláčky upekla za 40 minut). Po upečení okraje koláčků potřete rozpuštěným máslem /možno ochutit rumem/.
Přeji dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 3. července 2011 v 20:54 | Reagovat

Krásně letní koláčky! Taky miluji drobenku a bez ní by koláče byly nedokonalé! :-P

2 Deni Deni | Web | 4. července 2011 v 11:39 | Reagovat

wow vypadají dobře ... hned bych si dala ... :-) Denisa

3 Madla Madla | Web | 6. července 2011 v 9:29 | Reagovat

Krásně jednoduché a vyloženě mlsné koláčky! Hned bych si dala! Tak až přestane být náš malý nemocný a podaří se mi sehnat nějaké pěkné zralé české meruňky, nebude těmto půvabným koláčkům stát nic v cestě :-)

4 Vilemína Vilemína | Web | 8. července 2011 v 13:38 | Reagovat

Hned jsem na ně dostala chuť, kynuté těsto je na koláčky skvělé. Asi budou nějaké s marmeládou, od ovoce měli jen broskve a ananas:)

5 Pipi Pipi | Web | 10. července 2011 v 13:13 | Reagovat

Jéje, to bych si hned dala. Víš, ale já se kynutého těsta bojím a jeho příprava zdá se mi poněkud zdlouhavá, proto se u nás doma nekyne... jinde ovšem s radostí konzumuje... :-)

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. července 2011 v 8:51 | Reagovat

Děkuji Všem za milé komentáře!

To Pipi: kynutého těsta se opravdu bát nemusíš. Já ho připravuji moc ráda a docela často. Navíc se sušeným droždím je jistota, že těsto vykyne ;-).

7 Svatěnka Svatěnka | 30. července 2013 v 15:49 | Reagovat

jsem jediná, kdo si všiml, že tam není uvedeno, kolik se tam má dát mléka ??

8 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:34 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?