Srpen 2011

Tvarohová bábovka

14. srpna 2011 v 18:59 | coco-choc
Bábovek není nikdy dost! A moučníky, kde hlavní roli hraje tvaroh, se vždycky hodí. Vím... Jsem trochu šáhlá. Když peču, tak sladké, když sladké, tak s tvarohem. Takže proto tu máme opět v plné kráse tvarohovou bábovku :-D.

Ingredience:
  • 500 g tvarohu /měla jsem vaničkový tučny tvaroh, který jsem nechala několik hodin vykapat na sítku/
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla /povoleného v pokojové teplotě/
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 hrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao


Postup:
Podstatné je mít všechny suroviny v pokojové teplotě. Všechny "lednicové" ingredience vyndejte s dostatečným předstihem. Jestli jste tento úkol splnili, můžeme se vrhnout na utření žloutků /bílky si odložte na sníh/, s cukrem a máslem. Pakliže je máslo dostatečně povolené, půjde to snadno.


Až budete mít hladkou nažloutlou pěnu, přidejte tvaroh a třete dál...




Nyní je třeba prosát mouku s práškem do pečiva a přisypat pudinkový prášek. Mouku důkladně vmíchejte do utřené hmoty a umíchejte poměrně tuhé těsto. V jiné a hlavně čisté nádobě ušlehejte bílky na tuhý sníh. Sníh je ušlehaný, jakmile otočíte nádobu se sněhem nad hlavu a sníh Vám na hlavu nespadne. Dělám si srandu, ale i toto je způsob, jak zjistit, že sníh je ušlehaný. Ušlehaný sníh opatrně "založte" do tvarohového těsta. Pokud chcete, můžete do poloviny těsta zamíchat ještě kakao.
Připraveným těstem /nejprve dejte světlou vrstvu a poté vrstvu kakaovou/opatrně naplňte formu na bábovku.

Bábovková forma musí být důkladně vymazaná a vysypaná hrubou moukou /tedy pokud nemáte formu silikonovou/, jakmile si těsto najde nevymazané místečko, chytí se na něj a bábovku už nevyklopíte.


Bábovku pečte v přehřáté! troubě na 170 stupňů 60 minut. Je nesmírně důležité troubu neotvírat, neboť se bábovka lekne :-) a spadne. Mám to vyzkoušené. Jedním povedeným pokusem a dvěma nepovedenými. Po hodině vyzkoušejte špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud na špejli nezůstane těsto, je bábovka hotová.


Manželova maminka nechává bábovku vychladnout a až pak ji vyklápí. Já to dělám asi tak deset minut po vyndání upečené bábovky z trouby. Špejlí uvolním bábovku od stěn formy a pak pronesu zaklínadlo a bábovku vyklopím. Může se stát, že Vám bábovka hned nevypadne, nepanikařte tak jako já, namočte utěrku a přehoďte ji přes horkou formu, bábovka by se měla uvolnit od formy.



Přeji dobrou chuť!
A kam dál?