Tvarohová bábovka

14. srpna 2011 v 18:59 | coco-choc
Bábovek není nikdy dost! A moučníky, kde hlavní roli hraje tvaroh, se vždycky hodí. Vím... Jsem trochu šáhlá. Když peču, tak sladké, když sladké, tak s tvarohem. Takže proto tu máme opět v plné kráse tvarohovou bábovku :-D.

Ingredience:
  • 500 g tvarohu /měla jsem vaničkový tučny tvaroh, který jsem nechala několik hodin vykapat na sítku/
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla /povoleného v pokojové teplotě/
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 hrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao


Postup:
Podstatné je mít všechny suroviny v pokojové teplotě. Všechny "lednicové" ingredience vyndejte s dostatečným předstihem. Jestli jste tento úkol splnili, můžeme se vrhnout na utření žloutků /bílky si odložte na sníh/, s cukrem a máslem. Pakliže je máslo dostatečně povolené, půjde to snadno.


Až budete mít hladkou nažloutlou pěnu, přidejte tvaroh a třete dál...




Nyní je třeba prosát mouku s práškem do pečiva a přisypat pudinkový prášek. Mouku důkladně vmíchejte do utřené hmoty a umíchejte poměrně tuhé těsto. V jiné a hlavně čisté nádobě ušlehejte bílky na tuhý sníh. Sníh je ušlehaný, jakmile otočíte nádobu se sněhem nad hlavu a sníh Vám na hlavu nespadne. Dělám si srandu, ale i toto je způsob, jak zjistit, že sníh je ušlehaný. Ušlehaný sníh opatrně "založte" do tvarohového těsta. Pokud chcete, můžete do poloviny těsta zamíchat ještě kakao.
Připraveným těstem /nejprve dejte světlou vrstvu a poté vrstvu kakaovou/opatrně naplňte formu na bábovku.

Bábovková forma musí být důkladně vymazaná a vysypaná hrubou moukou /tedy pokud nemáte formu silikonovou/, jakmile si těsto najde nevymazané místečko, chytí se na něj a bábovku už nevyklopíte.


Bábovku pečte v přehřáté! troubě na 170 stupňů 60 minut. Je nesmírně důležité troubu neotvírat, neboť se bábovka lekne :-) a spadne. Mám to vyzkoušené. Jedním povedeným pokusem a dvěma nepovedenými. Po hodině vyzkoušejte špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud na špejli nezůstane těsto, je bábovka hotová.


Manželova maminka nechává bábovku vychladnout a až pak ji vyklápí. Já to dělám asi tak deset minut po vyndání upečené bábovky z trouby. Špejlí uvolním bábovku od stěn formy a pak pronesu zaklínadlo a bábovku vyklopím. Může se stát, že Vám bábovka hned nevypadne, nepanikařte tak jako já, namočte utěrku a přehoďte ji přes horkou formu, bábovka by se měla uvolnit od formy.



Přeji dobrou chuť!


2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | Web | 14. srpna 2011 v 21:48 | Reagovat

Vypadá báječně, mám tyhle mokré tvarohové bábovky moc ráda :-P

2 Pavla Pavla | Web | 15. srpna 2011 v 8:26 | Reagovat

S vyklápěním bábovky z formy mám největší problém. Dostala jsem silikonovou formu na bábovku a byla ujištěna, že se nemusí vymazávat ani vysypávat. Nakonec jsme museli jíst bábovku lžící přímo z formy :-D! Tvoje tvarohová bábovka vypadá úžasně a jelikož mám tvaroh v lednici, asi už vím jak s ním naložím...!

3 Vilemína Vilemína | 16. srpna 2011 v 14:49 | Reagovat

Znám recept, kde je stejně tvarohu, másla i mouky a cukru, a myslím 3 vejce - taky jsem tuhle dala víc tvarohu a byla lepší...tvoje vypadá pěkně šťavnatě!

4 Meg Meg | Web | 18. srpna 2011 v 15:30 | Reagovat

Už strašně dlouho jsem tvarohovou bábovku neměla, a mám k dispozici kilo tvarohu přímo z mlékárny, takže moc díky :D

5 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 25. srpna 2011 v 23:45 | Reagovat

miluji bábovky a ještě víc tvaroh...vypadá nádherně, hned bych se zakousla :)

6 Wera Langová Wera Langová | Web | 28. srpna 2011 v 17:08 | Reagovat

Vyzkoušela jsem a...opravdu skvělé! Nemám ráda bábovky, ale tahle krásně klouže do krku, mňam... :-)

7 Catalina Catalina | Web | 31. srpna 2011 v 9:53 | Reagovat

Touhle bábovkou ses mi skvěle trefila do noty! Čím víc tvarohu, tím lepší a tvoje vypadá báječně! Sbíhají se mi sliny, jen se kouknu na tvé fotky a mám na ni neskutečnou chuť :D

8 Catalina Catalina | Web | 3. září 2011 v 23:50 | Reagovat

Tak jsem to nevydržela a hned jsem letěla do kuchyně inspirována Tvou bábovkou! Do části jsem přidala kokos, do druhé citron a vynechala puding, protože těsto už bylo dost husté. Jen trochu vychladla, už byla pryč :D Všem moc chutnala a určitě jsem ji nedělala naposled. Děkuju moc za inspiraci a recept!

9 Katarína Katarína | Web | 10. září 2011 v 16:49 | Reagovat

moc pekni babovka! udelala jsem si ju byla vynikajica!!! :-D

10 Katarína Katarína | Web | 10. září 2011 v 16:52 | Reagovat

jeste se bys chtela udelat touhle babovku. udelala jsem ji pro babicku.
Ba-ba-ba-babicke ba-ba-ba-babovku..... :D

11 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 24. července 2012 v 4:18 | Reagovat

On the TV was a woman recently diagnosed with HIV. Noting the pained look on the woman’s face, Garvey discovered that the culprit
was the woman’s boyfriend, an admitted bisexual. Louis Vuitton Outlet Pointing wildly at the TV she sighed: “Damn, that woman should have known her man was poking the log at both ends of the totem pole.

12 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:44 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

13 coach factory coach factory | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:50 | Reagovat

You will see a lot of different styles of purses, purse and accessories that will surely take away all your stress.lindongfang1006

14 Haterie Haterie | 1. října 2013 v 9:10 | Reagovat

Výborná bábovka, nedala jsem puding, nemám ho při pečení v lásce..a přesto vyšla krásně. Ještě do těsta kapka rumu a rozinky, na vrch čokoláda a bábovka byla pryč ten den :-)

15 jana jana | E-mail | 5. června 2014 v 18:20 | Reagovat

Fakt se přidává HRUBÁ  mouka? :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
A kam dál?