Září 2011

Jáhelník s broskvemi a karamelizovanými makadamovými ořechy

13. září 2011 v 20:42 | coco-choc |  "Tradiční" recepty
Jáhly už jste zde na blogu mohli vidět v několik variacích - sladkých i slaných. Sladký jáhleník je ale prostě naprostá klasika, která přesto láká k různým obměnám. Chtěla jsem k večeři ukuchtit jáhelník. V obchodě jsem objevila jen obstojné broskve, které jsem se rozhodla pozdvihnout karamelizovanými makadamovými ořechy. Nic složitého, ale zase nic fádního :-).

PS: děkuji Vám za komentáře pod receptem na tvarohovou bábovku. Nemohla jsem Vám odpovědět. Jakmile jsem se o to snažila, tedy napsala komentář a pak zmáčkla tlačítko "Komentovat", vyskočilo mi okénko "Nasprávný součet" (či něco podobného). Zkoušela jsem to po několik dní, ale prostě žádný úspěch :-(.

Ingredience:
  • cca 250 g jáhel (půl balíčku) + voda a mléko na uvaření jáhel
  • cukr (podle chuti) a případně citrónová šťáva
  • máslo (by oko 120 g)
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu (nemusíte, pokud nechcete, avšak výsledný pokrm příjemně odlehčí)
  • 3 broskve (samozřejmě můžete sáhnout po jiném oblíbeném či sezónním ovoci)
  • trochu soli
  • cukr na karamel
  • makadamové ořechy (měla jsem pouhopohých 60 g)
  • špetka vanilky

Postup:
Jáhly spařte několikrát vroucí vodou. Jen tak si budete jisti, že je zbavíte hořkosti. Pak je uvařte podle návodu na obalu nebo, jako já, podle oka v jemně osoleném mléce a vodě (můžete s klidem v duši jen v mléce). Po uvaření jáhly oslaďte dle chuti. Pak do jáhel vražte kus másla. Je neuvěřitelně uklidňující pozorovat rozpouštějící se máslo...




Následně máslo s cukrem vmíchejte do jáhel. Přidejte tvaroh a vajíčka. Opět promíchejte.

Pokud používáte broskve, doporučovala bbych je spařit a "oholit", resp. oloupat. Broskve jemně nařízněte a ponořte na chvíli do vroucí vody. Poté půjde slupka lehce dolů.

Na karamelizované ořechy postačí být trpělivý a mít ořechy :-). Do kastrůlku nasypte přiměřené množství cukru /asi tak jako v pohádce Byl jednou jeden král), přilijte velmi malé množství vody (já dala jen 2 lžíce) a nechte cukr pozvolna rozpouštět. Můžete ovonět vanilkou. Nejprve bude hrudkovatět, poté hnědnout (i ten bílý) a rozpouštět se. Buďte trpělivý. Cukrem nemíchejte a nechte jej v klidu na !mírném plameni cca 10 minut. Až bude cukr dostečně tekutý a hnědý (ne černý), přihoďte ořechy a nechte je v karamelu obalit. Pak karamel vylejte na alobal potřený olejem. POZOR! Karamel je opravdu velmi horký. Nyní nechte ořechy vychladnout. Poté už je jen posekejte nahrubo.


Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Zapékací nádobu vymažte máslem a vysypte třeba strouhankou. Do mísy navrstvěte polovinu jáhel.


Povrch uhlaďte a zasypte broskvemi, které jste nakrájeli na libovolné kousky.


Broskve zakryjte zbylými jáhlovou směsí. Opět utvořte hladký povrch. Zasypte posekanými ořechy. Možná by bylo lepší přidat ořechy až tak na posledních deset minut. Tak snad na to nezapomenu příště ;-).


Jáhelník zapékejte tak 45 - 50 minut.

Omlouvám se, ale nesešla jsem se s denním světlem, proto nemám fotografii po upečení :-(.

Přeji dobrou chuť!
A kam dál?