Jáhelník s broskvemi a karamelizovanými makadamovými ořechy

13. září 2011 v 20:42 | coco-choc |  "Tradiční" recepty
Jáhly už jste zde na blogu mohli vidět v několik variacích - sladkých i slaných. Sladký jáhleník je ale prostě naprostá klasika, která přesto láká k různým obměnám. Chtěla jsem k večeři ukuchtit jáhelník. V obchodě jsem objevila jen obstojné broskve, které jsem se rozhodla pozdvihnout karamelizovanými makadamovými ořechy. Nic složitého, ale zase nic fádního :-).

PS: děkuji Vám za komentáře pod receptem na tvarohovou bábovku. Nemohla jsem Vám odpovědět. Jakmile jsem se o to snažila, tedy napsala komentář a pak zmáčkla tlačítko "Komentovat", vyskočilo mi okénko "Nasprávný součet" (či něco podobného). Zkoušela jsem to po několik dní, ale prostě žádný úspěch :-(.

Ingredience:
  • cca 250 g jáhel (půl balíčku) + voda a mléko na uvaření jáhel
  • cukr (podle chuti) a případně citrónová šťáva
  • máslo (by oko 120 g)
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu (nemusíte, pokud nechcete, avšak výsledný pokrm příjemně odlehčí)
  • 3 broskve (samozřejmě můžete sáhnout po jiném oblíbeném či sezónním ovoci)
  • trochu soli
  • cukr na karamel
  • makadamové ořechy (měla jsem pouhopohých 60 g)
  • špetka vanilky

Postup:
Jáhly spařte několikrát vroucí vodou. Jen tak si budete jisti, že je zbavíte hořkosti. Pak je uvařte podle návodu na obalu nebo, jako já, podle oka v jemně osoleném mléce a vodě (můžete s klidem v duši jen v mléce). Po uvaření jáhly oslaďte dle chuti. Pak do jáhel vražte kus másla. Je neuvěřitelně uklidňující pozorovat rozpouštějící se máslo...




Následně máslo s cukrem vmíchejte do jáhel. Přidejte tvaroh a vajíčka. Opět promíchejte.

Pokud používáte broskve, doporučovala bbych je spařit a "oholit", resp. oloupat. Broskve jemně nařízněte a ponořte na chvíli do vroucí vody. Poté půjde slupka lehce dolů.

Na karamelizované ořechy postačí být trpělivý a mít ořechy :-). Do kastrůlku nasypte přiměřené množství cukru /asi tak jako v pohádce Byl jednou jeden král), přilijte velmi malé množství vody (já dala jen 2 lžíce) a nechte cukr pozvolna rozpouštět. Můžete ovonět vanilkou. Nejprve bude hrudkovatět, poté hnědnout (i ten bílý) a rozpouštět se. Buďte trpělivý. Cukrem nemíchejte a nechte jej v klidu na !mírném plameni cca 10 minut. Až bude cukr dostečně tekutý a hnědý (ne černý), přihoďte ořechy a nechte je v karamelu obalit. Pak karamel vylejte na alobal potřený olejem. POZOR! Karamel je opravdu velmi horký. Nyní nechte ořechy vychladnout. Poté už je jen posekejte nahrubo.


Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Zapékací nádobu vymažte máslem a vysypte třeba strouhankou. Do mísy navrstvěte polovinu jáhel.


Povrch uhlaďte a zasypte broskvemi, které jste nakrájeli na libovolné kousky.


Broskve zakryjte zbylými jáhlovou směsí. Opět utvořte hladký povrch. Zasypte posekanými ořechy. Možná by bylo lepší přidat ořechy až tak na posledních deset minut. Tak snad na to nezapomenu příště ;-).


Jáhelník zapékejte tak 45 - 50 minut.

Omlouvám se, ale nesešla jsem se s denním světlem, proto nemám fotografii po upečení :-(.

Přeji dobrou chuť!
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pavla Pavla | Web | 14. září 2011 v 12:56 | Reagovat

Wow!! Jáhelník vypadá luxusně. Dřív jsem ho dělávala tak jednou do měsíce a vůbec nevím proč jsem přestala. Mám přemíru hrušek tak si udělám takovou podzimní variantu se skořicí a vlašskými ořechy :-). Díky za recept!

2 toffo toffo | 14. září 2011 v 13:14 | Reagovat

problémy s psaním komentářů by mělo řešit smazání historie v prohlížeči
(cookies, vyrovnávací paměť...).

Měla jsem stejný problém a ptala jsem se u správců blogu.

3 Catalina Catalina | Web | 14. září 2011 v 23:32 | Reagovat

Zní to báječně! Jáhly jsem už dlouho neměla, le vždycky mi strašně chutnaly a makadamové ořechy - neznám nikoho, komu by nechutnaly. Tohle je prostě naprosto luxusní dezert (nebo i hlavní jídlo?), kterému bych rozhodně neodolala!

4 Terezka Terezka | Web | 15. září 2011 v 11:42 | Reagovat

Oprav si I namísto Y ve slově karamelizované v prvním odstavci :))))

5 Madla Madla | Web | 17. září 2011 v 21:03 | Reagovat

Dlouho jsem už jahelník na sladko nedělala, ale tenhle mi učaroval. Miluju totiž jakékoli zkramelizované ořechy a ty makadamové zvlášť :-)
Nějaké jáhly ještě v doma mám, takže až bude příležitost a manžel mimo domov (sladká jídla totiž bojkotuje), tak si udělám podobnou verzi s hruškami a jablky. Jen místo makadamových ořechů, které bych u nás na městečku nesehnala, použiju prachsprosté mandle :-)
Mňam, musím si jít pro čokoládu :-)
Jinak problém se psaním komentářů jsem nedávno řešila taky, dokonce jsem měla problém i s komentářina cizích blozích pod správou blog.cz.

6 Alis Alis | Web | 18. září 2011 v 12:51 | Reagovat

Jáhelník vypadá opravdu dobře :-). Musím ho vyzkoušet. Myslím si, že se švestkama a se skořicí bude taky dobrý :-)

7 Miška Miška | Web | 20. září 2011 v 15:17 | Reagovat

Jáhle jsem sice v životě nejedla, ale zkusit se má všechno... Možná právě jáhelník mě přivedu na jáhlovou vlnu a totálně si ho zamiluji.
Když se však dívám na otatní ingredience, musí to být neskutečná mňamka... až budou jáhle, určo zkusím :)

8 debii debii | Web | 16. listopadu 2011 v 8:27 | Reagovat

ŇAM,ŇAM,ŇAM to vypadá dobře!! :D

9 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 24. července 2012 v 4:08 | Reagovat

Now, that would never happen to me. Louis Vuitton Outlet "Three years later Garvey faced a growing problem amon g African-American women. She discovered that her husband was embroiled in a steamy down-low affair. For those unfamiliar with the phrase, “down- low” refers to men who are married or have girlfriends but secretly sleep with men.

10 Hanka Hanka | Web | 17. srpna 2012 v 10:07 | Reagovat

Moc hezké.

11 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 18. srpna 2012 v 10:45 | Reagovat

Likewise, you'll want to the particular training approaches Louis Vuitton that you just plan to employ. If you train the dog working with long-established methods, you might choose a Dog Training Collar that enables you to right undesirable dog attitudes.

12 Coach Factory Coach Factory | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:31 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

13 coach factory outlet store online coach factory outlet store online | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:42 | Reagovat

Coach was never out of fashion this is the reason why numerous women around the world choose to have coach merchandises even if it is a little merely pricey compare to different brands.lindongfang1006

14 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 9:55 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?