Říjen 2011

Masové kuličky s těstovinami

30. října 2011 v 15:55 | coco-choc |  Maso
Vím, že masa je na tomto blogu pomálu. Neříkám, že je čas tento stav změnit, ale je možné tímto receptem obměnit zaběhnutý repertoár oblíbených jídel. Je pravda, že pro řadu z Vás nebude tento recept ničím objevným, neboť masové pokrmy bývají v českých rodinách velmi populární. U nás doma je tomu naopak, proto byly masové kuličky pro manžela příjemnou změnou.

Nutno podotknout, že tento recept nevznikl čistě v mé hlavě. Velkou inspirací mí byl Jamie Oliver. Konkrétně jedno krátké video, které jsem si stáhla do svého IPodu. Nesmírně mě zaujalo nahrazení strouhanky sýrovými sušenkami (krekrami). Za další plus jsem považovala jednoduchost. Sečteno potrženo, recept jsem musela vyzkoušet.

Ingredience:

Masové kuličky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g sýrových krekrů
  • hrst nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžíce hrubozrnné horčice
  • 1 vejce
  • sůl
  • olej na smažení
Omáčka
  • 1 konzerva rajčat
  • česnek podle chuti (použila jsem 3 stroužky nepříliš výrazného česneku)
  • 1 chilli paprička (nemusí být extrémně pálivá)
  • sůl a cukr podle chuti
Příloha
  • oblíbené těstoviny (u nás vyhrály špagety)

Postup:
Mlété maso vyklopíme z plastové nádoby do mísy, přiklepneme k němu vejce, přidáme lžíci horčice, vhodíme hrst parmazánu, zasypeme nadrcenými krekrami (perfektně krekry rozdrtíte tímto způsobem: vložíte je do pevného sáčku nebo do utěrky, uzavřete všechny otvory, kudy by mohly krekry utéct a rozmlátíte je válečkem na těsto). Nakonec už jen osolíme, jen pozor parmazán i krekry už jsou dost slané.


Vše promícháme dohromady. Nejlépe to půjde rukama. V tuto chvíli doporučuji vyzkoušet, jak je směs ochucená. Malou hrudku dejte na talířek a "upečte" ji v mikrovlnce. Je to nejrychlejší způsob, jak zjistit zda máte směs dobře ochucenou. Jestliže je Vaše směs OK, pusťte se do tvarování kuliček. Dělejte kuličky +/- stejně velké, aby se rovnoměrně propekly. Kuličky se Vám budou tvarovat lépe, když si budete namáčet ruce ve studené vodě.


Až připravíte celou armádu kuliček, všechny je opečte na pánvi. Na pánvi nejprve rozpalte olej, aby se kuličky začaly ihned opékat. Doba opékání se bude odvíjet od velikosti kuliček. Já měla kuličky o průměru asi dva centimetry a stačilo mi necelých deset minut. Opečené kuličky vyjměte z pánve. A nechte je odpočinout.


Tuk, který Vám v pánvi zbyl, využijte k přípravě omáčky. Pokrájejte česnek a chilli papričku najemno. Vhoďte opéct na pánev. Pozor, ať česnek nezpálíte, neb by zhořknul. Jakmile česnek zezlátne, přidejte konzervu rajčat a podlijte trochou vody. Nechte probublávat na mírném plameni. Pokud používáte jako já celá rajčata, pomačkejte je na pánvi vařečkou.

Zatím si uvařte těstoviny. Nezapomeňte, že se těstoviny mají vařit v dostatečném množství osolené vody. Platí zde jednoduchý poměr: 100 g těstovin = 1 litr vody. Omáčku ochuťte podle chuti (do rajčatové omáčky přidávám vždy trochu cukru, ale záleží na Vaší individuální chuti). Můžete samozřejmě přihodit i čerstvé bylinky, pokud je máte.

Uvařené těstoviny slijte, promíchejte s trochou olivového oleje. Kuličky vložte do omáčky, aby se prohřály. Můžete omáčku rovnou promíchat z těstovinami nebo můžete těstoviny naservírovat na talíř a omáčkou přelít. Druhá varianta je vhodnější, pokud jste si připravili omáčku na více dní. Druhý den kuličky s omáčkou znovu ohřejete a uvaříte těstoviny čerstvé, neboť ohřávané těstoviny jsou fůj!

Na závěr můžete pokrm pokapat olivovým olejem a posypat nastrouhaným parmazánem.


Dobrou chuť.

Vzpomínky na minulý víkend

9. října 2011 v 19:03 | coco-choc |  Jen tak
Je pravda, že svůj blog poslední dobou dost zanedbávám. Vím, vím... Nejsem s to tento stav nějak změnit. Čím ale to? Jednak pracovní vytíženost, téměř tří hodinová ztráta způsobená vzdáleností mezi domovem a prací (a dpp také mají svůj lví podíl). Pak také nechuť zkoušet něco nového. Nemožnost připravit setkání denního světla a mého fotoapaprátu atakdáleatakdále. Za poslední faktor bych zmínila i mou neschopnost se donutit k úpravě fotografií. Prostě mě to nebaví. A proč Vám to vůbec píšu? Jelikož jsem už měsíc nepřidávala žádný nový článek, tudíž jsem nemohla dříve narazit na změny, které se na blog.cz udály. Zatím jsem zjistila, že je možné nahrávat všechny fotografie naráz ze souboru, který mám uložený v počítači. Nechci spílat, že "už bylo na čase". Ale je to pravda. Otravné vkládání fotografií po jedné byla úděsné. Takže za mne je tato změna vnímána jen a jen pozitivně. Doufám, že narazím i na další.

Toť krátká předmluva. Dnes pro Vás nemám žádný recept. Dneska chci dát sbohem létu (jupí!). Minulý týden jsme s manželem nakoukli do Botanické zahrady. Botanická mi připadá jako vhodnější útočiště než ZOO, kde je prostě vždycky narváno. Když si připočtete téměř třicet stupňů. Tak nutně dojdete k závěru, že ZOO není prostě vhodné místo k návštěvě (mám na mysli nepříliš voňavá zvířátka). Navíc jsou květiny mnohem fotogeničtější. A předkládám důkaz místo slibů.








Trochu podzimních barev...






Nebojte! Ani o jídlo Vás neošidím. Předkládám pár fotografií víkendové snídaně. Momentálně nejradši chodíme k Paulovi. Pomalu, ale jistě, se z našich sobotních snídaní zde stává rituál :-).




Znáte sýrový twist? Jestli ne, tak neotálejte a ochutnejte! Pokud tedy budete mít štěstí a narazíte na něj. Je ohromně oblíbený a urvat alespoň jeden kousek bývá často boj :-).

A co nejraději snídate o víkendu Vy?
A kam dál?