Listopad 2011

Slaný jáhlový nákyp

27. listopadu 2011 v 18:29 | coco-choc |  Zelenina
Jelikož se blíží Vánoce a mnoho z Vás se jistě chystá péct cukroví, přijdou rychlé a lehké recepty jistě vhod.

Také se tak těšíte? Miluju předvánoční období - doma nám voní skořice, vanilka, hřebíček, opražené oříšky a další jiné lahodné vůně. Právě během prosince mají cukroví všichni nejraději, uzobávají jej a tajně kradou, aby jej 24. prosince už nemohli ani vidět. Máte to také tak?

Doufám, že najdu dostatek času, abych Vám mohla ukázat své oblíbené recepty, se kterými sklízím každoroční úspěch... Nyní se ale nechte navnadit na jáhelníkový nákyp. Pokud jste alespoň trochu příznivci zdravé životosprávy, jistě si pochutnáte.

Ingredience:
  • 250 - 300 g jáhel
  • 300 g crème fraîche (velmi jemná a tučná zakysaná smetana, ale prosím nezaměňovat se zakysankou)
  • mražená zelenina podle chuti (samozřejmě čerstvá by byla lepší, ale výběr v obchodech je momentálně poměrně mizerný)
  • černé olivy
  • 150 g fety (se zavřenýma očima i alkánský sýr)
  • 2 vejce
  • šťáva z poloviny citrónu
  • pár stroužků pečeného česneku
  • olivový olej
  • bylinková sůl
  • dýňová semínka (pokud je máte rádi)

Postup:
Než se vrhnete do vaření, dejte péct česnek, Jednotlivé neoloupaného stroužky česneku (je to rychlejší), vhoďte na plech, pokapte olivovým olejem, posolte a nechte v troubě při 160 stupních péct tak 20 - 25 minut. Česnek změkne, velmi snadno se oloupe a bude příjemně nasládlý. Dále spařte jáhly. Dvakrát až třikrát je prolijte vroucí vodou. Poté je uvařte dle návodu na obalu (který už jsem dávno zahodila, proto jsem jáhly zalila dostatečným množstvím vroucí vody, osolila a vařila asi 12min., než byly měkké).


Mezitím si můžete připravit zálivku. V míse rozšlehejte crème fraîche s vejci a trochou olivového oleje, ochuťte citrónovou šťávu a bylinkovou solí. Nakonec vhoďte pokrájené olivy, mraženou zeleninu a nadrobte polovinu fety. Promíchejte s uvařenými jáhlami. Nákyp navrstvěte do olejem vymazané formy. Posypte zbylou fetou a dýňovými semínky. Pečte při 190 stupních 30 minut dozlatova.



Upečený nákyp si můžete na talíři ještě pokapat olivovým olejem nebo ještě lépe olejem dýňovým, který nám bohužel došel...




Přeji Vám dobrou chuť a krásnou první adventní neděli.

Zapečená pohanka s dýní

14. listopadu 2011 v 20:55 | coco-choc |  Zelenina
Je mi jasné, že přicházím trochu s křížkem po funuse. Možná, že už řešíte Vánoce (podle nabízeného zboží v obchodech žijete Vánoci už od konce léta :-), a já si sem napochoduji s dýněmi, kterých je v obchodech už pomálu, ale znáte to. Uvařím, vyfotím a pak mi trvá věčnost fotografie upravit a napsat článek. Jsem hrozná, ale prostě nejsem s to se k tomu dokopat. Tento recept jsem páchala někdy v polovině října, kdy bylo dýní až až.

Dýně jsou vynikající zeleninou. Bohužel jsou v českých luzích a hájích poměrně opomíjené. Snad proto, že si je mnozí lidí spojují s přeslazeným dýňovým kompotem. I mně trvalo drahnou dobu, než jsem se pokusila dýni pokořit. Od té doby se vždy těším na podzim, kdy nastanou dýňové hody a já opět uvařím tu krémovou polévku, která člověka tak potěší. Věřte a zkuste!

Abych nevyužívala dýni jen na krémovou polévku, zkusila jsem z ní připravit dýňové risotto, těstoviny s dýní a mascarpone či pečenou dýni s česnek. Anebo třeba u nás doma velmi oblíbenou pohanku...

Ingredience:
  • 250 - 300 g pohanky (dopředu namočené cca 1 hod ve studené vodě)
  • polovina muškátové dýně (nebo menší hokkaido dýně )
  • 250 g tvrdého sýra
  • 1 - 2 chilli paprička
  • česnek
  • 3 vejce
  • sůl
  • olivový olej
  • mražený hrášek (pokud chcete)
  • různá semínka (pokud je máte rádi)

Muškátová dýně bývá větší než dýně hokkaido, která je v Čechách už poměrně známá. Muškátová dýně za syrova chutná jako meloun Galia (jojo, také jsem tomu nevěřila). Je chuťově zajímavější než právě dýně hokkaido, která se mi perfektně hodí na krémové polévky. Velkou výhodou hokkaido dýně je, že se nemusí loupat. Slupka, která je tvrdá jako podrážka během 20 min. vaření (a 40 - 50 min.) pečení změkne k nepoznání.

Postup:
Pohanku namočte do vody - pohanka nabobtná; zbylou vodu vylijte a budete si moci být takto jisti, že jste pohanku zbavili případné hořkosti. Dále rozpulte dýni - vezměte si k ruce delší a ostrý nůž. Slupka je velmi pevná. Po rozkrojení dýně najdete uvnitř dýňová semínky. Polévkovou lžící je vydlabejte a zahoďte, nebývají dobrá.


Nyní okrájejte slupku. Používejte ostrý nůž, neboť tupý by by mohl sjet po slupce a mohli byste se poranit. Okrájenou dýni nakrájejte na kousky. Bude třeba trochu zabrat. Ale teď už to půjde jako po másle. Zapékací mísu vymažte olivovým olejem (nebo třeba máslem). Zapněte troubu a nastavte ji na 180 stupňů. Pohanku smíchejte s pokrájenou dýní, posekaným česnekem a pokrájenou chilli papričkou (obojte dávejte podle své vlastní chuti). Nakonec přimíchejte nakrájený sýr a hrášek (pro barvu). Pohankou vyplňte zapékací nádobu a vše nakonec zalijte rozšlehanými vejci se solí.


Povrch můžete posypat semínky (s velkou oblibou používám směm dýňových a slunečnicových semínek s píniovými ořechy).

Pohanku zapékejte tak 45 - 50 minut, prostě a jednoduše, než změkne dýně a na povrchu se udělá lákavá krustička.

Omlouvám se za špatnou fotografii, bylo už pozdě večer.

Dobrou chuť!

PS: omlouvám se, že jsem neodpovídala na Vaše komentáře u minulého článku, ale zase mi v tom brání nějaké sušenky (cookies)... :-).
A kam dál?