Zapečená pohanka s dýní

14. listopadu 2011 v 20:55 | coco-choc |  Zelenina
Je mi jasné, že přicházím trochu s křížkem po funuse. Možná, že už řešíte Vánoce (podle nabízeného zboží v obchodech žijete Vánoci už od konce léta :-), a já si sem napochoduji s dýněmi, kterých je v obchodech už pomálu, ale znáte to. Uvařím, vyfotím a pak mi trvá věčnost fotografie upravit a napsat článek. Jsem hrozná, ale prostě nejsem s to se k tomu dokopat. Tento recept jsem páchala někdy v polovině října, kdy bylo dýní až až.

Dýně jsou vynikající zeleninou. Bohužel jsou v českých luzích a hájích poměrně opomíjené. Snad proto, že si je mnozí lidí spojují s přeslazeným dýňovým kompotem. I mně trvalo drahnou dobu, než jsem se pokusila dýni pokořit. Od té doby se vždy těším na podzim, kdy nastanou dýňové hody a já opět uvařím tu krémovou polévku, která člověka tak potěší. Věřte a zkuste!

Abych nevyužívala dýni jen na krémovou polévku, zkusila jsem z ní připravit dýňové risotto, těstoviny s dýní a mascarpone či pečenou dýni s česnek. Anebo třeba u nás doma velmi oblíbenou pohanku...

Ingredience:
  • 250 - 300 g pohanky (dopředu namočené cca 1 hod ve studené vodě)
  • polovina muškátové dýně (nebo menší hokkaido dýně )
  • 250 g tvrdého sýra
  • 1 - 2 chilli paprička
  • česnek
  • 3 vejce
  • sůl
  • olivový olej
  • mražený hrášek (pokud chcete)
  • různá semínka (pokud je máte rádi)

Muškátová dýně bývá větší než dýně hokkaido, která je v Čechách už poměrně známá. Muškátová dýně za syrova chutná jako meloun Galia (jojo, také jsem tomu nevěřila). Je chuťově zajímavější než právě dýně hokkaido, která se mi perfektně hodí na krémové polévky. Velkou výhodou hokkaido dýně je, že se nemusí loupat. Slupka, která je tvrdá jako podrážka během 20 min. vaření (a 40 - 50 min.) pečení změkne k nepoznání.

Postup:
Pohanku namočte do vody - pohanka nabobtná; zbylou vodu vylijte a budete si moci být takto jisti, že jste pohanku zbavili případné hořkosti. Dále rozpulte dýni - vezměte si k ruce delší a ostrý nůž. Slupka je velmi pevná. Po rozkrojení dýně najdete uvnitř dýňová semínky. Polévkovou lžící je vydlabejte a zahoďte, nebývají dobrá.


Nyní okrájejte slupku. Používejte ostrý nůž, neboť tupý by by mohl sjet po slupce a mohli byste se poranit. Okrájenou dýni nakrájejte na kousky. Bude třeba trochu zabrat. Ale teď už to půjde jako po másle. Zapékací mísu vymažte olivovým olejem (nebo třeba máslem). Zapněte troubu a nastavte ji na 180 stupňů. Pohanku smíchejte s pokrájenou dýní, posekaným česnekem a pokrájenou chilli papričkou (obojte dávejte podle své vlastní chuti). Nakonec přimíchejte nakrájený sýr a hrášek (pro barvu). Pohankou vyplňte zapékací nádobu a vše nakonec zalijte rozšlehanými vejci se solí.


Povrch můžete posypat semínky (s velkou oblibou používám směm dýňových a slunečnicových semínek s píniovými ořechy).

Pohanku zapékejte tak 45 - 50 minut, prostě a jednoduše, než změkne dýně a na povrchu se udělá lákavá krustička.

Omlouvám se za špatnou fotografii, bylo už pozdě večer.

Dobrou chuť!

PS: omlouvám se, že jsem neodpovídala na Vaše komentáře u minulého článku, ale zase mi v tom brání nějaké sušenky (cookies)... :-).
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Pipi Pipi | Web | 15. listopadu 2011 v 23:30 | Reagovat

Já jsem se naposledy s dýní mořila ve verzi pečené v troubě a moc se mi nepodařilo. Tvoje verze s pohankou a sýrem vypadá skvěle. Hádám, že sýr tomu dodá skvělou chuť a krásně to zpevní... :-)

2 Catalina Catalina | Web | 17. listopadu 2011 v 17:04 | Reagovat

Pohanku jsem zatím nejedla, ale zapečená se sýrem a dýní teda vypadá opravdu fantasticky :)

3 hablina hablina | Web | 1. prosince 2011 v 12:46 | Reagovat

Zdá se mi to podivné, ale možná to bude dobré. Tuhle jsem vařila dýni s cizrnou a taky to bylo dobré.

4 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 24. července 2012 v 4:13 | Reagovat

On the TV was a woman recently diagnosed with HIV. Noting the pained look on the woman’s face, Garvey discovered that the culprit

was the woman’s boyfriend, an admitted bisexual. Louis Vuitton Outlet Pointing wildly at the TV she sighed: “Damn, that woman should have known her man was poking the log at both ends of the totem pole.

5 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 18. srpna 2012 v 10:46 | Reagovat

Your option should be depending on its disposition and strength. You should review the Louis Vuitton characteristics and advantages of training collars out there in the industry.

6 Coach Factory Coach Factory | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:33 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

7 coach factory outlet store online coach factory outlet store online | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:43 | Reagovat

You will see a lot of different styles of purses, purse and accessories that will surely take away all your stress.lindongfang1006

8 dobreazdrave.cz dobreazdrave.cz | Web | 9. listopadu 2012 v 9:50 | Reagovat

Opravdu kvalitní pohanka je mňam, dá se připravit lehce a více způsobů, opravdu zdravá a chutná.

http://dobreazdrave.cz/vyborna-zapecena-pohanka/

9 underdrag underdrag | Web | 22. června 2015 v 15:56 | Reagovat

pujcka na ruku orlova ???

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?