Prosinec 2011

Cukroví podruhé - linecké, mušličky, myslivecké knoflíky a brabantské dortíčky

13. prosince 2011 v 8:22 | coco-choc
Hlásím se s další dávkou vánočního cukroví. Jak pokračujete? Kolik máte druhů? Také už máte pocit, že cukroví (vlastně všechno sladké) nemůžete vidět ani z dálky? Podle počtu krabic, které okupují náš balkón, by se jeden domníval, že peču minimálně pro půlku Prahy. Ale ono ne. To je jen pro pár kolegů v práci, rodinu a blízké a samozřejmě pro manžela. Nicméně prohlašuji, že už končím. Jen dodělám vosí hnízda. Připravím vánoční likér a Vánoce mohou začít. Jen se mi nesmíte koukat na okna, neb byste skrz ně nic neviděli. Ale co, stejně je pořád tma :-).

Dneska jsem si pro Vás připravila čtyři druhy našeho oblíbeného cukroví. Opět neočekávejte "velkou divočinu", ale lety ověřenou klasiku.


Zaprvé Vám představuji to nejlepší cukroví, jaké si dovedete představit - brabantské dortíčky.

Nebudu vám namlouvat, že je toto cukroví snadné, časově nenáročné a už vůbec není dietní. Naopak. Dortíčky jsou krásné na pohled a budou ozdobou vašeho vánočního stolu, ale především jsou hříšně dobré.

Ingredience:

Těsto:
  • 240 g másla
  • 240 g hladké mouky
  • 120 g namletých lískových oříšků
  • 120 g moučkového cukru
Náplň:
  • 160 g másla
  • 160 g moučkového cukru
nebo
  • Nutella
Poleva:
  • čokoládová poleva
Na ozdobu:
  • celé lískové oříšky nebo půlky vlašských oříšků
Postup:
Povolené máslo spojíme s cukrem a oříšky. Postupně přisypáváme mouku a vytvoříme měkké a pružné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho přes noc odležet v ledničce. Druhý den těsto rozválíme na placku vysokou asi 4 mm. Vykrajujeme kolečka, hvězdičky apod. Vykrajujte opatrně - těsto je velmi křehké. Vykrájené tvary klademe na plech a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupních. Pečte pár minutek - dozlatova. Cukroví můžete uložit do krabic a plnit je až o několik dní později.

Na náplň smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem. Upečená kolečka /hvězdičky apod./ slepujte k sobě náplní. Místo másla můžete sáhnout po Nutelle - výsledek bude více než báječný. Náplň nechte dobře ztuhnut v ledničce nebo na balkóně. Poté slepované cukroví namáčejte v čokoládě a ozdobte oříšky. Perfektně je zastoupí i půlky oloupaných mandlí.

Brabanťáky rozhodně zkuste, určitě si je zamilujute. Já jsem je letos připravovala ze 4 dávek. Vlastně ne jen já, ale letos byl mým obrovským pomocníkem můj manžel, kterému znovu děkuji :-).


Jako další druh si můžete úpéct myslivecké knoflíky, které musí okouzlit každého milovníka ořechů.

Ingredience:

Těsto:
  • 280 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
Oříšková nádivka:
  • 200 g najemno namletých oříšků (lískových nebo vlašských)
  • 200 g krystalového cukru
  • 3 bílky
Na dozdobení:
  • celé lískové oříšky nebo půlky oříšky vlašských
Postup:
Smíchejte v míse suroviny na "těsto" /vše musí být v pokojové teplotě/. Vypracujte hladké a pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc v ledničce.

Z těsta vyválejte plát silný asi 4 mm. Vykrajujte kolečka /volte opravdu jednoduché tvary/. Kolečka vyskládejte na plech. Ušlechejte si bílky s cukrem a oříšky. Kolečka ozdobte oříškovou náplní /když dáte nádivky málo, bude výsledné cukroví vypadat léoe, neboť nádivka se trochu rozteče; dáte-li nádivky hodně, bude cukroví chutnější :-)/. Na náplň posaďte oříšek. Pečte ve vyhřáté troubě při 170 stupních pár minut. Cukrovíá neustále hlídejte, ať jej nepřipálíte. Vyndejte je na rovnou plochu a nechte vychladnout. Poté je naskládejte do krabice a uložte na balkón /nebo na jiné chladné místo/.


Linecká kolečka

Neexistuje snad klasičtější druh cukroví než tento. A není snad rodiny, kde by se linecké nepeklo /tedy pokud se peče/.

Ingredience:
  • 800 g hladké mouky
  • 350 g moučkového cukru
  • 500 g másla
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
Náplň:
  • oblíbená marmeláda /ideálně nějaká pikantnější, i když u nás nejvíce frčí jahodová/

Postup:

Všechny ingredience, které máte v pokojové teplotě, smícháte v měkké a nelepivé těsto. Množství mouky je samozřejmě jen přibližné. Těsto zabalíte do potravinářské fólie a necháte jej uložet do druhého dne. Druhý den vyválíte z těsta tenké placky, ze kterých vykrajujete kolečka, hvězdičky a jiné jednoduché tvary. Do poloviny vykrájených tvarů ještě uprostřed udělejte malé kolečko /nebo malinkaté hvězdičky/. Cukroví pečte na 170 stupňů do lehce růžova. Večer u televize můžete tvary k sobě slepovat marmeládou /spodní díl je plný, následuje marmeláda a navrch položte díl s otvorem uprostřed/. Takto promazané cukroví uložte do krabice a dejte na chladné místo.

Mušličky
Ingredience:
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 6 lžic vody
Náplň:
  • 200 g krystalového cukru
  • Opět z uvedených ingrediencí připravíme nelepivé těsto, které, jak jistě očekáváte, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme jej do ledničky. Druhý den z těsta vyvylujeme tenký plát. Vykrajujeme kolačka, do jejichž středu položíme malé množství oříškové náplně.
  • Náplň připravíme stejným způsobem, jakým jste připravovali nádivku na myslivecké knoflíky. Jen nakonec přidáte kakao.
  • Naplněná kolečka přehněte a vidličkou přimáčkněte okraje k sobě. Stejně Vám ale náplň trochu vyleze. Mušličky pečte na 170 stupňů pár minut. Ještě horké mušličky obalujte v moučkovém cukru, který jste ovoněli vanilkou. Nakonec cukroví opět /vím, že se opakuji/ uložte do krabice a šup s ní na balkón.

Přeji Vám abyste nezešíleli ze shánění vánočních dárků, pečení cukroví a generálního úklidu. Mějte krásný předvánoční čas!







Cukroví poprvé - vanilkové rohlíčky a pracny

4. prosince 2011 v 20:20 | coco-choc |  Sladké hříchy
Je vysoce pravděpodobně, že v mnoha domácnostech v těchto dnech jede trouba na plný plyn /elektriku/. U nás tomu není jinak. Musím se pochlubit, že na balkóně nám odpočívá už několik po okraj naplněných krabic. A čím? Jasně, cukrovím.

S vánočním cukrovím neexperimentuji, každý rok dělám tytéž druhy. Prostě druhy cukroví, o kterých vím, že je manžel miluje, že potěší známé a že se po nich jen zapráší. Většinou vyzkouším jeden dva nové druhy cukroví, ale zatím se žádný u nás neuchytil. Naopak už každoročně peču pouhých asi sedm druhů, zato třeba "brabanťáky" ze 4 dávek /rozuměj 1 kg másla/.

Předpokládám, že Vás svým cukrovím nepřekvapím. Jedná se skutečně o osvědčené recepty, které bývají oblíbené v mnoha rodinách. Ale co si budeme povídat, mé recepty jsou nejlepší... :-).

Na rozjezd se můžete inspirovat vanilkovými rohlíčky a pracnami.

Ingredience na pracny:
  • 370 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g najemno namletých ořechů
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce
Ingredience na vanilkové rohlíčky (recept mám od manželovy maminky):
  • 240 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g jemně mletých oříšků (výborné jsou i mandle, ale nejlepší podle nás jsou namleté lískové oříšky, které jsou ale zbavené slupek)
  • 1 žloutek
  • špetka semínek z vanilky
Dále budete potřebovat:
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkou

Postup:
Je třeba, abyste měli veškeré ingredience v pokojové teplotě. Pokud dodržíte toto jednoduché pravidlo, nemůže být výsledek jiný než vynikající. Tedy ještě za předpokladu, že používáte kvalitní a čerstvé ingredience.

Veškeré suroviny na pracny spojte dohromady v kompaktní těsto, které se Vám nebude lepit ani drolit. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte jej alespoň den uležet v ledničce. To samé proveďte s ingrediencemi na vanilkové rohlíčky.

Odleželé těsto si vyndejte tak hodinu před tím, než chcete začít péct. Zatím si připravte plechy, vyložte je pečicím papírem, předehřejte si troubu na 180 stupňů, vymažte si formičky na pracny olejem.

Nyní se už vrhněte do pečení. Ideálně přizvěte manžela (děkuji!) nebo děti na pomoc. Můžete péct oba druhy cukroví zároveň. Jelikož mám jen pár formiček na pracny, využívala jsem proluky mezi dalším naplněním formiček právě k pečení rohlíčků.

Formičky na pracny naplňte těstem, uprostřed formičky nechte menší prohlubeň, neboť se těsto nafoukne. Pečte dozlatova. Mám malé formičky, tudíž k propečení těsta stačilo deset minut. Upečené pracny nechte chvíli zchladnout a pak je vyklepněte. Pracny obalte ve vanilkovém moučkovém cukru a uložte je do krabice.

Používám obyčejné krabice od bot, které vykládám ubrousky. Krabice s cukrovím ještě vložím do igelitové tašky, abych uchránila krabici před deštěm /sněhem/. Krabice s cukrovím ukládám na balkón.

Vanilkové rohlíčky jsou také velmi snadné. Nepoužívám speciální plech na rohlíčky, ale žmoulám je v ruce. Každý je pak originál, což je samozřejmě důkaz ruční práce :-). Rohlíčky peču kolem osmi až deseti minut. Po upečení je obaluji v ovoněném moučkovém cukru. Jakmile rohlíčky zchladnou, ukládám je do krabice.



A jelikož je po tolika sladkostech nutné vyrovnat chutě, připravila jsem dnes manželovi k obědu "věžovitý hamburger". Samozřejmě nemůžete očekávat mcdonaldovský hnusoburger, ale pořádný kus hovězího masa /používám hovězí mleté, které ochutím česnekem, bylinkovou solí, medovou hořčicí a parmezánem), čerstvou zeleninu /měli jsme rajče a okurku/, výrazný sýr /cheddar je velmi vhodný/ a celozrnnou housku. Nic více, nic méně.



Děkuji svému báječnému manželovi za obrovskou pomoc při pečení cukroví, nebýt jeho pomoci, válím těsto ještě zítra.

Přeji krásný druhý adventní večer!
A kam dál?