Cukroví poprvé - vanilkové rohlíčky a pracny

4. prosince 2011 v 20:20 | coco-choc |  Sladké hříchy
Je vysoce pravděpodobně, že v mnoha domácnostech v těchto dnech jede trouba na plný plyn /elektriku/. U nás tomu není jinak. Musím se pochlubit, že na balkóně nám odpočívá už několik po okraj naplněných krabic. A čím? Jasně, cukrovím.

S vánočním cukrovím neexperimentuji, každý rok dělám tytéž druhy. Prostě druhy cukroví, o kterých vím, že je manžel miluje, že potěší známé a že se po nich jen zapráší. Většinou vyzkouším jeden dva nové druhy cukroví, ale zatím se žádný u nás neuchytil. Naopak už každoročně peču pouhých asi sedm druhů, zato třeba "brabanťáky" ze 4 dávek /rozuměj 1 kg másla/.

Předpokládám, že Vás svým cukrovím nepřekvapím. Jedná se skutečně o osvědčené recepty, které bývají oblíbené v mnoha rodinách. Ale co si budeme povídat, mé recepty jsou nejlepší... :-).

Na rozjezd se můžete inspirovat vanilkovými rohlíčky a pracnami.

Ingredience na pracny:
  • 370 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g najemno namletých ořechů
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce
Ingredience na vanilkové rohlíčky (recept mám od manželovy maminky):
  • 240 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g jemně mletých oříšků (výborné jsou i mandle, ale nejlepší podle nás jsou namleté lískové oříšky, které jsou ale zbavené slupek)
  • 1 žloutek
  • špetka semínek z vanilky
Dále budete potřebovat:
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkou

Postup:
Je třeba, abyste měli veškeré ingredience v pokojové teplotě. Pokud dodržíte toto jednoduché pravidlo, nemůže být výsledek jiný než vynikající. Tedy ještě za předpokladu, že používáte kvalitní a čerstvé ingredience.

Veškeré suroviny na pracny spojte dohromady v kompaktní těsto, které se Vám nebude lepit ani drolit. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte jej alespoň den uležet v ledničce. To samé proveďte s ingrediencemi na vanilkové rohlíčky.

Odleželé těsto si vyndejte tak hodinu před tím, než chcete začít péct. Zatím si připravte plechy, vyložte je pečicím papírem, předehřejte si troubu na 180 stupňů, vymažte si formičky na pracny olejem.

Nyní se už vrhněte do pečení. Ideálně přizvěte manžela (děkuji!) nebo děti na pomoc. Můžete péct oba druhy cukroví zároveň. Jelikož mám jen pár formiček na pracny, využívala jsem proluky mezi dalším naplněním formiček právě k pečení rohlíčků.

Formičky na pracny naplňte těstem, uprostřed formičky nechte menší prohlubeň, neboť se těsto nafoukne. Pečte dozlatova. Mám malé formičky, tudíž k propečení těsta stačilo deset minut. Upečené pracny nechte chvíli zchladnout a pak je vyklepněte. Pracny obalte ve vanilkovém moučkovém cukru a uložte je do krabice.

Používám obyčejné krabice od bot, které vykládám ubrousky. Krabice s cukrovím ještě vložím do igelitové tašky, abych uchránila krabici před deštěm /sněhem/. Krabice s cukrovím ukládám na balkón.

Vanilkové rohlíčky jsou také velmi snadné. Nepoužívám speciální plech na rohlíčky, ale žmoulám je v ruce. Každý je pak originál, což je samozřejmě důkaz ruční práce :-). Rohlíčky peču kolem osmi až deseti minut. Po upečení je obaluji v ovoněném moučkovém cukru. Jakmile rohlíčky zchladnou, ukládám je do krabice.



A jelikož je po tolika sladkostech nutné vyrovnat chutě, připravila jsem dnes manželovi k obědu "věžovitý hamburger". Samozřejmě nemůžete očekávat mcdonaldovský hnusoburger, ale pořádný kus hovězího masa /používám hovězí mleté, které ochutím česnekem, bylinkovou solí, medovou hořčicí a parmezánem), čerstvou zeleninu /měli jsme rajče a okurku/, výrazný sýr /cheddar je velmi vhodný/ a celozrnnou housku. Nic více, nic méně.



Děkuji svému báječnému manželovi za obrovskou pomoc při pečení cukroví, nebýt jeho pomoci, válím těsto ještě zítra.

Přeji krásný druhý adventní večer!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Manžel :-) Manžel :-) | E-mail | Web | 4. prosince 2011 v 22:27 | Reagovat

Skvěle to vypadá (vypadalo) a ještě lépe chutnalo :-)

2 Pipi Pipi | Web | 5. prosince 2011 v 13:27 | Reagovat

Jé, gratuluji k upečenému cukroví! Vypadá nádherně a moc by mě zajímala chuť rohlíčků z lískových oříšků. Já totiž dělám z vlašáků, které chutnají nám, protože jsou trochu výraznější a mandlové znám a vím, že jsou dobré, i když takové jemnější. Ale "lískovou" verzi neznám.

Můžeme se těšit ještě na další druhy tady na tvém blogu? :-)

3 Madla Madla | Web | 6. prosince 2011 v 17:36 | Reagovat

Teda Lucko, ty jsi borec! Mě letos vánoční pečení nějak míjí, vůbec se mi do něj nechce, ale tvoje krásné curkoví mě orpavdu navnadilo, že se snad do něčeho taky brzy pustím. I já se těším na další druhy curkoví na tvých stránkách.

4 Věra Věra | 6. prosince 2011 v 23:16 | Reagovat

Moc ráda chodím na Váš blog, patří k mým oblíbeným. Jen jsem chtěla odpovědět ohledně rohlíčků z lískových oříšků (pro Pipi) - já je dělám z lískových už léta a myslím, že jsou mnohem chutnější než z vlašských.
Těším se na další recepty ;-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. prosince 2011 v 20:19 | Reagovat
6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. prosince 2011 v 20:25 | Reagovat

[2]: Ahoj Pipi, vanilkové rohlíčky jsem dříve připravovala jen z lískových oříšků, pak jsem dostala recept od manželovy maminky, která používala mandle, ale vloni místo mandlí koupila oloupané lískové oříšky. Všichni jsme vyhodnotili tyto rohlíčky jako nejchutnější.

Jinak další druhy samozřejmě budou - už mám upečené myslivecké knoflíky, mušličky a brabanťaky ;-).

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. prosince 2011 v 20:27 | Reagovat

[3]: Moc Tě zdravím Madlo, myslím, že máš nárok na "nechuť" cokoliv péct :-). Pokud se ale přesto do něčeho pustíš, budu ráda, když opět přijdeš s něčím zajímavým ;-).

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. prosince 2011 v 20:28 | Reagovat

[4]: Dobrý den, Věrko, děkuji za chválu. A naprosto sdílím Váš názor na vanilkové rohlíčky :-).

9 Catalina Catalina | Web | 11. prosince 2011 v 12:02 | Reagovat

Máš moc a moc krásné rohlíčky! Jeden jako druhý :) Zrovna včera jsem dopekla várku rohlíčků (ta první se nějak "ztratila") a teď kouknu k Tobě a taky pečeš :D Pracny nám dělala mamka, když jsem byla malá, ale tenkrát se moc nechytly, tak jsem je už nejmíň 10 let nejedla, každopádně Tvé vypadají zase tak pěkně, že je letos ty pracny budu muset udělat :)

10 Coach Factory Coach Factory | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:38 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

11 coach factory shop coach factory shop | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:47 | Reagovat

Owning one of the leading brands in the world such as Coach is one of the greatest achievements for each and every woman in their life. lindongfang1006

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?